PDA

Zobacz pełną wersję : Program do automatycznego importu i segregowania

pepiszon
04-03-2016, 23:00
Witajcie.

Jest to mój pierwszy post na forum, przechodzę od razu do sedna.

Po paru wieczorach poszukiwań z goglami na twarzy, przeleceniu paruset nagłówków w tym dziale - nadal nie znalazłem odpowiedzi.
Poszukuję prostego programu dla mojego Taty. Cel jest taki, aby po podpięciu pendrive'a a następnie aparatu, program bez ingerencji użytkownika importował fotografie na pendrive od razu katalogując je w nazwie umieszczając kolejne miesiące a nie zakresy dat jak to można zrobić w windowsowym imporcie. Jest to konieczne, ponieważ zdjęcia importowane są z 2 aparatów różnych firm i tym samym zawsze są różne zakresy dat.
Byłoby super, gdyby to był program darmowy i dodatkowo potrafił eliminować duplikaty.

Liczę na waszą pomoc,
Pozdrawiam!

SerU
05-03-2016, 01:04
Wszystkie te założenia (poza jednym - nie jest darmowy) spełnia Lightroom po odpowiedniej konfiguracji i założeniu głównego katalogu na pendrive.

Pytanie jest tylko takie, czy nie jest to zbyt ryzykowne? Nie lepiej zaimportować zdjęcia na dysk w komputerze, a potem sobie je przegrać na pendrive?

Albo dalej szukaj programu, który nie istnieje, albo pomyśl nad zmianą swojego "workflow" (czyli zapłać za LR, wyciągaj kartę z aparatu i importuj zdjęcia na dysk z użyciem czytnika kart)...

P.S. Tylko nie napisz zaraz, że tym aparatem jest komórka ;)

pepiszon
05-03-2016, 09:06
SerU, dzięki za sugestię z Lightroomem.

Sęk w tym że jak pisałem, to nie dla mnie. Chciałem to maksymalnie uprościć dla osoby która z racji wieku, nie ogarnia zgrywania na dysk. Ciężko tutaj o zmiane "workflow".

Nie, to nie komórka, aparaty to Nikon i Kodak :)

WALOD
05-03-2016, 13:01
Zapewniam Cie, że osoby nawet po 60-tce, po kilkukrotnych ćwiczeniach "ogarną" tak proste komputerowe czynności. Zrób ojcu szkolenie i obaj będziecie zadowoleni.

PiKa
05-03-2016, 13:28
A dlaczego akurat na pendrive ?