PDA

Zobacz pełną wersję : Hulajnoga dla 3 latki

Strus
04-03-2016, 10:30
Ktoś podpowie w temacie hulajnogi dla Młodej ? Wyczaiłem hulajnogi firmy Micro które skręcają podobnie do deskorolki czyli fajna sprawa. Firma ponoć znana i bardzo dobra. Niestety w przedziale 3-6 lat hulajnogi tej firmy nie maja regulowanej wysokości kierownicy. Czy to jest bardzo istotne ? Może ktoś ma doświadczenie ? Jak skręcają inne hulajnogi ? Jakieś modele warte polecenia ?

obuch
04-03-2016, 20:44
Ja młodemu kupiłem taką prawie najtańszą "Oxelo" niebieską z decathlonu, dwa razy wymieniałem w ramach reklamacji na nowe bo łożyska wymięjały, nie był z tym żadnych problemów. Dużo w tym byli winy młodego nie tylko wykonania łożysk.
Potem kupiłem trochę droższą składaną i wytrzymuje już drugi rok. Sorry za jakość, za keniwy jestem żeby drugie robić :D

Regulacja jest przydatna jeśli domyślna nie jest dobra od razu, ale tez nie jest to regulacja w jakiejś kosmicznej skali, wg ważniejsze jest dobrać od razu do wzrostu.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/096629a89019c35207b601514e392d03-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160304/096629a89019c35207b601514e392d03.jpg)

Strus
05-03-2016, 19:24
Dzięki za jakaś podpowiedź. Zielony jestem w tym temacie kompletnie i nie bardzo wiem co przy hulajnodze ma znaczenie

kolorowooka
08-03-2016, 01:08
Te Micro są bardzo fajne, nie tylko z uwagi na skrętność, ale przede wszystkim, że mają 2 kółka z przodu. W związku z tym, są bardziej bezpieczne, niż te tradycyjne. Brakiem regulacji aż tak bardzo bym się nie przejmowała, ta hulajnoga powinna posłużyć jej ok 3 lat, lub nawet więcej.

Tom01
08-03-2016, 17:55
Trójkołowa hulajnoga nie sprzyja nauce jazdy. Na "zwykłej" załapie w chwilę. Poza tym trzykołowe ot większe opory i dziecko mniej chętnie korzysta. Proponuję zajść do sportowego, pogadać i kupić jakąś w przedziału > 100 zł. Będzie służyć latami. Sprawdzone, zarówno na dzieciach jak i hulajnogach.

pil74
08-03-2016, 21:16
A może taki rower bez pedałów do odpychania się nogami? Kapitalna sprawa, dziecko potem płynnie na rower wsiada.
Swojemu kupiłem taką jak wyżej kolega polecał z decathlonu, ale on był nieco starszy.

jurkarol
08-03-2016, 21:33
zwykla hulajnoga bez ułatwień jest najlepsza - dziecko szybko łapie równowagę. a psuja sie jak kto wyczynowo jeździ ;)
potem od rowerku można odkręcić dodatkowe kółka, jesli on juz czeka albo mala sama zachce kiedys - bez kółek bez kółek!

Badol
08-03-2016, 22:29
Jako Tata dwójki małych terrorystów przerobiłem temat rowerów, hulajnog i innych pojazdów, więc może dorzucę parę groszy :)

Trójkołowa hulajnoga nie sprzyja nauce jazdy. Na "zwykłej" załapie w chwilę. Poza tym trzykołowe ot większe opory i dziecko mniej chętnie korzysta.

Trzeba pamiętać, że Tata pisze o trzylatce. Nie każdy trzylatek "w chwilę" załapie jazdę na hulajnodze, a problemy mogą się przełożyć na zniechęcenie dziecka do tej formy zabawy.
Młody od początku miał dwukołową i faktycznie ogarnął dość szybko, ale córka (młodsza o prawie dwa lata) miała większe problemy. Któregoś dnia podczas zakupów naciągnęła mnie na coś w tym stylu
http://allegro.pl/hulajnoga-trojkolowa-regulowana-do-50-kg-skladana-i5979378738.html
Śmigała na tym dobry rok i to sporo. Bardzo fajnie się toczyła i skręcała. Trzeba pamiętać o łożyskach. Powinny być przynajmniej klasy ABEC5. (Producent to inna para kaloszy).
Po roku przesiadła się na zwykłą :)

A może taki rower bez pedałów do odpychania się nogami? Kapitalna sprawa, dziecko potem płynnie na rower wsiada.
Swojemu kupiłem taką jak wyżej kolega polecał z decathlonu, ale on był nieco starszy.

Tematem dyskusji jest zakup hulajnogi, ale o tym dodatkowo też możesz pomyśleć.
Bardzo dobra sprawa przed normalnym rowerem. Jak się uda, to możesz pominąć etap tylnych kółek.

Strus
15-03-2016, 21:06
Dziękuję wszystkim za sugestie. Wybór padł na hulajnogi firmy Globber - 2 kółka z przodu (uznałem że jednak będzie bezpieczniej), regulowana kierownica, system skrętu za pomocą przechyłów kierownicy i na ostatni plus fajne wzornictwo i kolorystyka.

Także na razie będzie miała Młoda tandem w postaci hulajnogi i rowerka (obecnie Smart Trike będzie wymieniony na Giant Puddin z dodatkowymi kółkami)