PDA

Zobacz pełną wersję : D750 - błąd migawki na 1/4000s

Michał Fąfrowicz
02-03-2016, 00:32
Nie chcę wywoływać burzy, ale mam podobny problem na swoich dwóch d750 - w innym temacie problem poruszony i kilka osób podpięło się, że mają identyczna sytuację.

Na forach zagranicznych też piszą o tym - jeśli aparat poleży chwilę np. dzień, dwa, a u niektórych wystarczy 20-30min i robisz pierwsze zdjęcie na szybkim czasie np. 1/4000 zdarza się ERR i blokada migawki.
Proszę posiadaczy 750tek o podobny test - niech aparat poleży chwilę i fotka w trybie M na 1/4000s. Czekam na feedback :)

karp1225
02-03-2016, 00:46
@Michał Fąfrowicz,w sumie tak pozostałośc po D300 :) - na problem trafiłem przez przypadek gdy fociłem bielika na tle nieba,po następnym naciśnięciu migawki problem znikał.

cezet
02-03-2016, 08:07
Stare złośliwce z serii D2 tak miewały...czyżby Nikon postanowił odświeżyć stary problem jak już się z nowymi uporał ? :)

TOP67
02-03-2016, 09:29
ERR to ogólna informacja o błędzie naciągu lustra, migawki i popychacza. Również o ich nieprawidłowej pracy. W tym wypadku problem jest w migawce, która nie trzyma czasu. Najprawdopodobniej jedna ze sprężyn traci naciąg. Wbudowana fotokomórka wykrywa błąd. Słać co serwisu.

marektrz
02-03-2016, 10:00
Żeby było ciekawie ja z kolei miałem inną sytuację u siebie i najlepsze jest to, że na dwóch korpusach D750.
Aparaty leżały nieużywane kilka dni, a może nawet tygodni. Po takiej przerwie pierwsze zdjęcie - lustro klapie, a na górnym wyświetlaczu ERR. Kolejne zdjęcie już ok, ale mimo wszystko pierwsze zdjęcie błąd. Problem pojawił się dopiero niedawno i to na obu korpusach (!). Czy ktoś miał taką sytuację?:)
Zaktualizowałem firmware, wyczyściłem styki na szkłach i korpusach i jak do tej pory problem się nie pojawia. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że ponad rok intensywnego używania aparatu, pełny sezon ślubny i żadnych problemów. Dopiero teraz jak nie pracuję aparatami taka niespodzianka się trafiła ;)

Ja miałem taki problem, początkowo Err pojawiało się bardzo bardzo rzadko, po jakimś czasie praktycznie co pierwsze wyzwolenie migawki. Niestety serwis zostaje... Aparat wrócił z serwisu i póki co jest dobrze. W serwisie została wymieniona migawka. Teraz kiedy jest kolejna akcja serwisowa sprawdziłem z ciekawości czy mój aparat łapie się na nią i okazało się że tak... więc to nie był przypadek :). Raczej nie łudziłbym się że przetarcie styków coś pomoże.

J1
02-03-2016, 10:06
Podziel się informacją na forum proszę. Żeby nie denerwować Pani telefonistki lub gościa w sweterku na recepcji setką telefonów.

Prawdopodobnie wybiorę sie do nich w ten poniedzialek. Sam jestem ciekawy jak sie sprawy maja.

Musze najpierw sprawdzić problem z migawka przy krótkich czasach.

Później pozostaje już tylko dowiedzieć sie czy ta akcja serwisowa jest bezterminowa.

karp1225
02-03-2016, 11:14
Dzisiaj bawiłem się na czasach 1/4000s wszystko jest ok - jak na razie aparatu nie wysyłam bo zaczyna się sezon żurawiowo-kaniowy a nie wiadomo ile będę musiał czekac z naprawą.

prz3mo
02-03-2016, 11:17
Też sprawdziłem właśnie u siebie (aparat leżał 6 dni), ustawiłem 1/4000, nie ma ERR (wcześniej też nie zauwazyłem). Według strony Nikona jednakże mój egz. kwalifikuje się do wymiany migawki.

karp1225
02-03-2016, 11:27
Znalazłem informację że może byc to wina podrobionej karty SD - po jej wymianie problem niby znika.

JA06
02-03-2016, 17:36
Znalazłem informację że może byc to wina podrobionej karty SD - po jej wymianie problem niby znika.
Ja testowałem bez karty.

Michał Fąfrowicz
02-03-2016, 18:41
Dzwoniłem do serwisu, powiedzieli mi że akcja serwisowa powinna ten problem rozwiązać. Pan w słuchawce brzmiał jakby miał już styczność z podobnym problemem, nie był w ogóle zaskoczony moją historią ;)

dzisiejszy test:
pierwsza 750 (starsza) - dziś nie ma problemu
druga 750 (nowsza) - jak widać na obrazku :) oczywiście kolejne zdjęcia lecą gładko, tylko to pierwsze ERR

inne karty pamięci włożyłem więc to nie wina karty :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/smr21z-1.jpg
źródło (http://oi64.tinypic.com/smr21z.jpg)

bil78
02-03-2016, 19:46
nie ma się co przejmować , właśnie sprawdzałem u siebie i mam to samo 1/4000 i pierwsze zdjęcie err , jak padnie to się wyśle do serwisu :)

BialyBST
02-03-2016, 19:57
U mnie równiez wystepuje ERR i rowniez aparat sie kwalifikuje - piatek sobota serwis. Dodam ze aparat z gray import( hdewcamers) i z tego co wyczytalem to rowniez obejmuje ta akacja takie aparaty

pawl_s
02-03-2016, 21:14
Mój aparat kupiony w listopadzie 2014. Po "usunięciu" flary i po poprawce migawki i problemu z ERR przy pierwszym zdjęciu na 1/4000 nie stwierdziłem. :)

J1
02-03-2016, 22:34
Moja D750-tka kupiona w pazdzierniku 2015 nie wykazuje ERR na pierwszym zdjeciu przy czasie 1/4000s.

Pytanie do testujacych ten problem. Jak dlugo aparat musi lezec nieuzywany zeby problem wystapil ?

Michał Fąfrowicz
02-03-2016, 22:41
Mój wystarczy, że poleży kilka godzin.
Niestety wcześniej pisałem z nadzieją, że tylko na jednym moim aparacie jest problem, ale własnie mam już na dwóch korpusach.
Jeden przebieg 7000 drugi 35000

J1
02-03-2016, 23:01
Byc moze to kwestia przebiegu. Tak mozna wywnioskowac po pogloskach ze problem sie poglebia z czasem i zuzyciem. Moje D750 ma niewielki przebieg... ledwo 980.

Mnie osobiscie interesuje tylko jedna kwestia. Mianowicie czy uda sie wykorzystac ta akcje serwisowa do darmowej wymiany migawki za powiedzmy 2-4 lata kiedy przebieg mojego aparatu bedzie duzo wiekszy.

Lookas_c
03-03-2016, 00:08
Mój ma aktualnie 2,5k i ma ten problem, odczekać wystarczy 20-30 minut żeby zaobserwować err.
A po ostatnich postach przypomniałem sobie że zaraz jak go kupiłem to mi się ten err pojawił, wtedy przebieg mniejszy niż 500 klatek.

lukasz.antoniak
03-03-2016, 09:56
Przetestowałem dzisiaj 1/4000 sekundy po całym dniu nieużywania aparatu. Mimo, że korpus kwalifikuje się na akcję serwisową, nie otrzymałem komunikatu "Err". Aktualny przebieg 10,000.

zbeeshack1
03-03-2016, 10:01
Mam D750 od lipca ub. roku i zauważyłem problem z ERR myślę że maksymalnie 10 razy, w każdym przypadku było to z obiektywem bez silnika (Tampon 24-135, Nikkor 85mm, Nikkor 50mm), na łącznie prawie 10k pstryków, więc faktycznie jeśli to akcja "bezterminowa" to chyba sobie trochę poczekam, ot tak do dobicia do 100k pstryków :)

Xavier80
03-03-2016, 11:45
Mnie osobiscie interesuje tylko jedna kwestia. Mianowicie czy uda sie wykorzystac ta akcje serwisowa do darmowej wymiany migawki za powiedzmy 2-4 lata kiedy przebieg mojego aparatu bedzie duzo wiekszy.
Dobre pytanie. Jeżeli czas tej akcji jest nielimitowany to sporo osób odda na serwis po nabiciu przebiegu. Nie każdy użytkownik śledzi przecież fora i serwisy branżowe, aby być świadomym sytuacji.

himi
03-03-2016, 12:03
Pół godziny temu bawiłem się aparatem, po przeczytaniu: tryb M, 1/4000 i err.
odkręcenie obiektywu strzał be niego i dalej już się nie pojawiło.

Jest gdzieś informacja o zacinającym się lustrze i jakiejś akcji serwisowej?

Też się łapie na ostatnią akcję serwisową z migawką.

To samo. Słał ktoś do serwisu?

Michał Fąfrowicz
04-03-2016, 09:27
To samo. Słał ktoś do serwisu?

Tak ja wczoraj wysłałem jedną puchę. Z duszą na ramieniu wysłałem, bo aparat praktycznie nowy, przebieg 7000, a z polskim serwisem to różne przygody się trafiają.
Dam znać jak wróci.

himi
04-03-2016, 11:25
Są głosy, że problem z czasem się pogłębia i błędy notowane są przy dłuższych czasach w manualu. Mój ma 19.000 klatek, po weekendzie chyba ślę. Kolejne akcje z D750 sprawiają, że coraz mniej myślę o sprzedaży D4 jednak....

TOP67
04-03-2016, 11:26
Naprawa trwa podobno ok 3 tyg. Może na NPS szybciej.

J1
04-03-2016, 12:27
Aparat pozostawiony na dwa dni (przebieg okolo 1000 zdjec od nowosci) brak kokunikatu ERR przy pierwszym zdjeciu na 1/4000s. Nie widze rowniez na zdjeciach zadnego zaciemnienia od migawki. Takiego jak na wczesniejszych przykladach. Zdjecie testowe pod slonce przez okno przez biala rolete. Czyli zadnych objawow nie mam. Jednak wg nr seryjnego kwalifikuje sie na akcje serwisowa (ta druga, pierwsza mnie nie dotyczyla).

Jezeli potwierdza sie moje przypuszczenia i bedzie mozna dokonac wymiany migawki w dowolnym okresie to potraktuje to jako dodatkowy bonus gwarancyjny. Postaram sie dowiedziec tego juz w najblizszy poniedzialek.

Xavier80
04-03-2016, 13:36
Jakbyś coś się dowiedział to skrobnij, będę wdzięczny, bo jestem w podobnej sytuacji. Brak err i zaciemnień.

robanto
04-03-2016, 17:22
no to i ja czekam na wieści, bo mam tak samo. aparat chodzi aż miło, a wg serwisu łapie się na akcje. a ERR nie miałem nigdy, a aparat ma częste długie przerwy.

Xavier80
04-03-2016, 18:11
Ja tak się zastanawiam, czy ta wada w podanych seriach może kiedyś wystąpić czy też wcześniej czy później wystąpi napewno? Jeżeli ta usterka jest dokładnie zlokalizowana i wynika z wadliwości jakiegoś układu a aparaty z zagrożonych serii ten układ posiadają to wystąpienie usterki jest pewne, pozostaje tylko kwestia kiedy?

siekacz84
04-03-2016, 20:32
Witam, ja zaobserwowałem to w listopadzie po dwóch miesiącach używania. Na początku też działo się to przy 1/4000, z czasem działo się to przy dłuższych czasach. Teraz np włączyłem aparat po kilku dniach i miałem ten błąd na trzech pierwszych zdjęciach przy 1/4000. Zamierzam wysłać do serwisu w przyszłym tygodniu bo czasem mnie to wkurza...

przemas-J
04-03-2016, 20:51
Jak wròce do domu zobaczę swoja sztukę. Jak by co to za rok poleci na Serwis

Xavier80
11-03-2016, 11:01
Aparat pozostawiony na dwa dni (przebieg okolo 1000 zdjec od nowosci) brak kokunikatu ERR przy pierwszym zdjeciu na 1/4000s. Nie widze rowniez na zdjeciach zadnego zaciemnienia od migawki. Takiego jak na wczesniejszych przykladach. Zdjecie testowe pod slonce przez okno przez biala rolete. Czyli zadnych objawow nie mam. Jednak wg nr seryjnego kwalifikuje sie na akcje serwisowa (ta druga, pierwsza mnie nie dotyczyla).

Jezeli potwierdza sie moje przypuszczenia i bedzie mozna dokonac wymiany migawki w dowolnym okresie to potraktuje to jako dodatkowy bonus gwarancyjny. Postaram sie dowiedziec tego juz w najblizszy poniedzialek.

Jak tam jaac, udało Ci się czegoś dowiedzieć?

J1
11-03-2016, 22:24
Jak tam jaac, udało Ci się czegoś dowiedzieć?

Przyznam szczerze ze nie. Pogoda nie dopisala i jakos nie za bardzo palilo mi sie zeby wynurzyc sie z domu. Jednak robi sie juz ladniej (kwitna magnolie) wiec niebawem sie wybiore.

rotor
15-03-2016, 10:32
u mnie 8800 przebiegu, objawów usterki na razie brak

BialyBST
15-03-2016, 13:11
Ktos juz odbieral z serwisu po naprawie?

Michał Fąfrowicz
20-03-2016, 16:40
Ktos juz odbieral z serwisu po naprawie?

Jutro moja 750 wraca, czas realizacji nie najgorszy - 3 tyg.

rwpb
20-03-2016, 16:56
Się podpytam z czystej ciekawości, bo nie mogę dodzwonić się do serwisu, a na meila nie dostałem odpowiedzi. Czy ta akcja serwisowa w Polsce jest tylko dla polskiej dystrybucji? Mam d750 z Kanady, sprawdziłem numer i aparat nie kwalifikuje się. A jakby się kwalifikował to ewentualna wymiana w Kanadzie?

jo44
20-03-2016, 19:07
Się podpytam z czystej ciekawości, bo nie mogę dodzwonić się do serwisu, a na meila nie dostałem odpowiedzi. Czy ta akcja serwisowa w Polsce jest tylko dla polskiej dystrybucji? Mam d750 z Kanady, sprawdziłem numer i aparat nie kwalifikuje się. A jakby się kwalifikował to ewentualna wymiana w Kanadzie?
Z tego co piszesz rozumiem, że Twój nie kwalifikuje się do naprawy nie tylko w Polsce ale i w Kanadzie.
Nie dziwię się że serwis nie odpowiada.

lukasz.antoniak
22-03-2016, 00:29
Serwis zawsze powinien udzielić rzetelnej odpowiedzi i mieć szacunek dla klienta. A, że Polski serwis jest jaki jest to (_).(_)...

Michał Fąfrowicz
23-03-2016, 18:17
Odebrałem aparat. Wszystko wróciło do normy.
Chyba należę do mniejszości, bo jestem zadowolony z naprawy ;)

Została mi jeszcze druga 750tka z taką samą przypadłością, ale ją wyślę po sezonie, teraz już nie chcę ryzykować.

robanto
23-03-2016, 22:11
ale jaka jest ta naprawa: wymiana migawki, czy tylko "jakaś tam" naprawa?

Michał Fąfrowicz
23-03-2016, 22:53
ale jaka jest ta naprawa: wymiana migawki, czy tylko "jakaś tam" naprawa?

Oczywiście, że wymiana migawki - w końcu to akcja serwisowa, a mój błąd 1/4000s był "przy okazji" tej naprawy, choć serwis zapewne nie wyklucza że jest to powiązany problem

robanto
25-03-2016, 18:33
Dzięki, to po sezonie wyląduje w serwisie. Mimo tej upierdliwości, jakoś lubię ten aparat.

Michał Fąfrowicz
26-03-2016, 12:14
Dzięki, to po sezonie wyląduje w serwisie. Mimo tej upierdliwości, jakoś lubię ten aparat.

Ja też ;) spełnia moje wszystkie wymagania, a takie rzeczy się zdarzają nawet większym gigantom (np. wpadki w branży motoryzacyjnej). Życie :)
Ważne, że temat naprawiony i mogę pracować spokojnie.

piom
28-03-2016, 19:47
Panowie a u mnie dzisiaj pierwszy raz err przebieg 20k. Kupiony w listopadzie nie obejmuje go akcja serwisowa (niby wolny od tej wady). Założyłem 105/2 1/4000 i pierwsze zdjęcie err. W sumie to jest mój jedyny obiektyw ze śrubokrętem. Teraz już jest ok. Ciekawe czy takie egzemplarze jak mój też będą serwisowane? Czy oni mogą odczytać ten błąd w serwisie?

Michał Fąfrowicz
28-03-2016, 20:20
Panowie a u mnie dzisiaj pierwszy raz err przebieg 20k. Kupiony w listopadzie nie obejmuje go akcja serwisowa (niby wolny od tej wady). Założyłem 105/2 1/4000 i pierwsze zdjęcie err. W sumie to jest mój jedyny obiektyw ze śrubokrętem. Teraz już jest ok. Ciekawe czy takie egzemplarze jak mój też będą serwisowane? Czy oni mogą odczytać ten błąd w serwisie?

Zacznij od wgrania najnowszego softu i obserwuj dalej.

piom
28-03-2016, 20:31
Soft najnowszy od dawna wgrany

Michał Fąfrowicz
04-04-2016, 13:12
Soft najnowszy od dawna wgrany

No to trzeba słać jeśli jest na gwarancji jeszcze.
Od siebie dodam, że nie ma znaczenia jaki obiektyw masz zapięty. Możesz nawet nie mieć obiektywu i karty włożonej i pierwsze wyzwolenie powinno zaciąć lustro.

Na mojej drugiej 750 problem jest nadal, wyślę ją po sezonie ale bacznie się jej przyglądam :) dopóki jest to tylko problem pierwszego zdjęcia pracuję w miarę spokojnie. Zdecydowanie gorsze samopoczucie będę miał jak problem zacznie się pojawiać losowo.

rotor
04-04-2016, 14:00
Pany, przed wysyłką, trzeba najpierw zgłosić do Nikona, czy wystarczy po prostu wysłać D750tke podając ichni numer kuriera, żeby darmo było ?

Michał Fąfrowicz
04-04-2016, 14:34
Pany, przed wysyłką, trzeba najpierw zgłosić do Nikona, czy wystarczy po prostu wysłać D750tke podając ichni numer kuriera, żeby darmo było ?

Nic nie zgłaszasz. Drukujesz i wypełniasz (lub odwrotna kolejność) formularz serwisowy nikona (bez formularza odeślą Ci do domu paczkę) i wysyłasz kurierem na ich koszt do Warszawy (mają umowę z DHLem).

http://www.nikon.pl/pl_PL/service_support/pl_service_informations.page?lang=
http://www.nikon.pl/imported/images/web/PL/service-and-support/formularz-zgloszeniowy-do-serwisu--(Get%20Original).pdf

piom
04-04-2016, 14:57
tylko co teraz aparat działa idealnie, tylko raz się zawiesiło lustro i jak i wyślę to cokolwiek zrobią??

Michał Fąfrowicz
04-04-2016, 15:01
tylko co teraz aparat działa idealnie, tylko raz się zawiesiło lustro i jak i wyślę to cokolwiek zrobią??

Osobiście poczekałbym do czasu aż wystarczy 1 dzień nieużywania do pojawienia się problemu
fajnie byłoby żeby aparat logował błędy gdzieś w pamięci, ale kto to wie :{

rotor
04-04-2016, 15:03
Nic nie zgłaszasz. Drukujesz i wypełniasz (lub odwrotna kolejność) formularz serwisowy nikona (bez formularza odeślą Ci do domu paczkę) i wysyłasz kurierem na ich koszt do Warszawy (mają umowę z DHLem).

http://www.nikon.pl/pl_PL/service_support/pl_service_informations.page?lang=
http://www.nikon.pl/imported/images/web/PL/service-and-support/formularz-zgloszeniowy-do-serwisu--(Get%20Original).pdf

dzięki, a co napisać w rubryce "opis problemu" tak, żeby połapali się, że chodzi o tę akcję serwisową :)

Michał Fąfrowicz
04-04-2016, 15:15
dzięki, a co napisać w rubryce "opis problemu" tak, żeby połapali się, że chodzi o tę akcję serwisową :)

Myślę, że sam byś na to wpadł, ale pomogę ;) ja napisałem "Akcja serwisowa D750 - wymiana gwarancyjna migawki."

piom
20-04-2016, 11:35
Dzisiaj znowu to samo (2 raz dopiero...) ale zaczyna mnie to denerwować, pierwsza klatka i err, syfny ten d750 i tyle

ksh
12-05-2016, 23:54
Jak wygląda obecnie sytuacja przy zakupie, czy kupując u oficjalnego partnera nikon trzeba uważać sprawdzać coś ?

piotrekcoleman
14-05-2016, 00:24
Ja kupielm dzis w abfoto. Puszka sprawdzona bez wad. Wiec mysle ze u oficjalnego będzie ok. Z resztą idzie to bez problemu sprawdzić

pawl_s
29-05-2018, 15:27
Mój aparat kupiony w listopadzie 2014. Po "usunięciu" flary i po poprawce migawki i problemu z ERR przy pierwszym zdjęciu na 1/4000 nie stwierdziłem. :)

A właśnie wróciłem z urlopu i tam problem się pojawił :D Mogę wyłączyć aparat, włączyć, ustawić 1/4000 (tryb M) i wyskakuje ERR.

PS: ale wykopałem temat ;)

ck_dezerter
29-05-2018, 16:32
Mój d750 dziś pojechał do serwisu (jeszcze na gwarancji) , bo "err" zaczął się pojawiać w trybie A przy pierwszej fotce.

pawl_s
29-05-2018, 23:21
A mi napisali, że za 25€ mi sprawdzą i powiedzą co to i za ile. Chyba poczekam aż mi zacznie bardziej przeszkadzać. Na razie wydaje się, że wystarczy pierwsze zdjęcie na dłuższym czasie zrobić.

ck_dezerter
30-05-2018, 07:18
A mi napisali, że za 25€ mi sprawdzą i powiedzą co to i za ile. Chyba poczekam aż mi zacznie bardziej przeszkadzać. Na razie wydaje się, że wystarczy pierwsze zdjęcie na dłuższym czasie zrobić.

Tylko że u mnie "err" wywalało na dłuższych czasach...

pawl_s
30-05-2018, 08:39
U mnie na razie nie. Jedni w internetach piszą, że po początkowych krótkich czasach problem zaczął pojawiać się na późniejszych. Drudzy piszą, że mieli tylko na krótkich i tylko na pierwszym zdjęciu. Jeśli u mnie będzie ten drugi przypadek to nic nie będę robił. Może aparat dociągnie do takiego wieku, ze lepiej będzie wymienić na nowy.