PDA

Zobacz pełną wersję : Jak wycenić zdjęcie?

gswito
03-03-2016, 06:44
Witam.
Dostałem propozycje sprzedaży licencji do mojego zdjęcia. Nigdy wcześniej nie sprzedawałem zdjęć i nie wiem jak do tego podejść. Możecie mi doradzić czego się spodziewać i ewentualnie jak wycenić moje zdjęcie. Czy powinno się zawierać jakaś umowę do sprzedaży licencji?
Zdjęcie przedstawia katowicki spodek w nocy.
Pozdrawiam.

KaarooL
03-03-2016, 07:29
Istotne są pola eksploatacji zdjęcia oraz to czy sprzedajesz je na wyłączność, czy nie.

Jeśli nie sprzedawałeś materiału foto wcześniej (a na to wygląda), to nie szalej za mocno z ceną.

SerU
03-03-2016, 09:40
Dokładnie - tak, jak KaarooL napisał. Najważniejsze jest gdzie to zdjęcie ma być wykorzystane i ile razy. Z reguły licencję pisze się tak, że bardzo dokładnie opisuje zakres zastosowania zdjęcia: tylko internet, internet+druk, jeśli druk, to w jakim nakładzie itp. Do tego dochodzi, czy jest to zastosowanie edytorialne (jest jakiś polski odpowiednik tego słowa?), czy komercyjne, wymagany rozmiar zdjęcia itd.

Inaczej wycenisz zdjęcie, które ma być ilustracją o rozmiarach 800x600px w artykule internetowym o Spodku, a inaczej jeśli pójdzie do druku (czyli udostępniasz pełną rozdzielczość) na plakaty reklamujące dużą imprezę.

Wujot
03-03-2016, 10:07
Dla mnie podstawą do wyceny jest "unikalność" zdjęcia. Jeśli pytanie jest w zimie a dotyczy jesiennego planu to wiem, że łatwo go nikt nie zrobi, podobnie jest z "ikonami" - każdy je ma w portfolio więc jest konkurencja.. Zupełnie nie rozumiem argumentu, że skoro pytający nie sprzedawał dotąd to nie warto szaleć. Fota to fota jeśli dobra to w takich tematach "nazwisko" nie ma znaczenia.

Jeśli chodzi o mnie to w przypadku sprzedaży podstawowego zastosowania internetowego liczę 100 zł netto od foty sprzedając z reguły większe pakiety. Udzielam oczywiście licencji, w takim przypadku VAT to 8%.

Pozdro
Wiesiek

Pawe
03-03-2016, 17:12
Popieram, również nie zaniżałbym sztucznie ceny ze względu na to, że wcześniej nie sprzedałeś niczego. Patrz na przydatność zdjęcia i na jego ogólną, nazwijmy to, podaż na rynku foto. Jeśli takich zdjęć jest dużo to nie szalej, ale jeśli jesteś jedynym źródłem, to już inna sprawa, a do tego jest to bardzo dobry argument w przypadku ewentualnych pytań "co tak drogo?"

sailor
03-03-2016, 20:39
Dla mnie podstawą do wyceny jest "unikalność" zdjęcia. Jeśli pytanie jest w zimie a dotyczy jesiennego planu to wiem, że łatwo go nikt nie zrobi, podobnie jest z "ikonami" - każdy je ma w portfolio więc jest konkurencja.. Zupełnie nie rozumiem argumentu, że skoro pytający nie sprzedawał dotąd to nie warto szaleć. Fota to fota jeśli dobra to w takich tematach "nazwisko" nie ma znaczenia.

Jeśli chodzi o mnie to w przypadku sprzedaży podstawowego zastosowania internetowego liczę 100 zł netto od foty sprzedając z reguły większe pakiety. Udzielam oczywiście licencji, w takim przypadku VAT to 8%.

proponuje zmienic ksiegowa, bo przy najblizszej kontroli skarbowej puszcza cie z torbami. licencja na foty ma 23% vat a nie 8%

Wujot
04-03-2016, 13:35
proponuje zmienic ksiegowa, bo przy najblizszej kontroli skarbowej puszcza cie z torbami. licencja na foty ma 23% vat a nie 8%

???

http://www.lexpress.pl/index.php?module=articlemodule&action=view_article&id=3535

Pozdro
Wiesiek