Zobacz pełną wersję : D800 wymiana mechanizmu domykania przysłony, jaki koszt?
Witam, nachwaliłem ostatnio D800 i już ktoś urok rzucił, przysłona się zacina. Np ustawię na aparacie 2.8 na szkle 1.4, wcisnę migawkę, przysłona się domknie ale już nie otworzy, trzeba zrobic jedno lub czasem kilka kolejnych zdjęć żeby zaskoczyła i po zrobionym zdjęciu wróciła do pozycji max otwartej. Ktoś już wymieniał mechanizm domykania przysłony w D800? Jakie to były koszty? Jutro dzwonię do NPS to się podzielę ile mi tam powiedzą.
Zadzwoń lepiej do Pana Rafała z serwisu Studio 5S, robiłem u niego w ubiegłym roku w D800 naciąg lustra, teraz robiłem joystick w oryg. gripie. Ceny dużo niższe niż w NP, bardzo profesjonalne podejście, szybko, sprawnie, bez żadnych komplikacji. Naprawdę Polecam !!!
Problem dotyczy na pewno body, a nie szkła?
Przy problemach z body, prawie zawsze wyskakuje Err na wyświetlaczu.
Co do cen, to orientacyjnie od 600 do 1200 zł. Ale czasami wystarczy 100 zł.
tak, body a nie szkła, sprawdzałem na kilku obiektywach z każdym jest to samo, nawet bez założonego szkła jak wciskam przycisk obok bagnetu odpowiadający za przymykanie przysłony to ta "wajcha" odpowiadająca za domykanie czasem tylko drgnie zamiast się ruszać. Err też wyskakuje na wyświetlaczu przy klapnięciu w którym przysłona się nie otworzy z powrotem do max wartości (jak wiadomo przysłona zawsze jest max otwarta, przy robieniu zdjęcia domyka się do wybranej wartości f, i powinna wrócić do pozycji max otwartej). Zauważyłem że najczęściej dzieje się to przy przymykaniu do przysłon 2.0-2.8. Też zauważyłem że jak ustawię jedną wartość np f/1.8 to czasem przymknie inaczej (tyci więcej) bo to widać na przysłonie że wartość ciągle taka sama na aparacie a ta domyka listki czasem bardziej (robi się grubsze koło z przysłony co kilka kliknięć).
Przed wysłaniem aparatu do NPS (jeśli nie zawołają fortuny to tam go poślę) nagram to na filmie żeby nie mówili że wszystko jest ok, to wrzucę na yt to nagranie i tu udostępnię.
PS. Jeśli się tam w ogóle dodzwonię, bo nikt nie odbiera tylko się automatyczna sekretarka włącza, a dzwoniłem już sporo razy od wczoraj o różnych porach :/
W takim razie mechanizm przysłony. Ostatnio staniał w chinach do $60-70.
W NPS masz gumy za darmo, więc naprawa powinna się zmieścić w 1000 zł.
Za naprawę w NPS krzyknęli sobie 1000zł. Trochę dużo, ale biorąc pod uwagę nowe gumy to zbytniej opcji nie ma. Jak sprzedawałem D700 to kupująca sobie zażyczyła żeby wymienić gumy bo w Rze jest serwis który to robi, a że musiałem jej wymienić gorącą stopkę (lampa sama błyskała) to za gumy sobie dopłaciła żeby mieć nowe i nie przyklejać ponownie starych, niestety jakość wykonania tej usługi pozostawiała bardzo wiele do życzenia (gumy nierówno przycięte lub przyklejone, klej zaschnięty wyłaził tu i tam, ogólnie bardzo źle to wyglądało). Jeśli mechanizmy są po 70$ (ok 300zł z vat) to naprawa poza serwisem będzie kosztowała pewnie koło 600-700zł + stare gumy, chyba dołożę te 3 stówki...
Gumy w D800 odkleja się bez problemu. Jeśli masz je w dobrym stanie i nie zamierzasz sprzedawać aparatu, to można się zastanowić. Ale jeśli jesteć VAT-owcem, to NPS jest najlepszym wyjściem. Księgowanie zakupów z chin jest upierdliwe.
Ja i tak bym nie księgował zakupów z chin tylko serwisant, który mi wystawi 1 fakturę za naprawę. Gumy sa w dobrym stanie, bałem się że przy odklejaniu trzeba użyć sporo siły i wtedy się rozciągną, po czym przyklejone z powrotem będą ciulowo wyglądać, bo skoro nowe wyglądały ch.... to co ze starymi. Jak mówisz że odkleja się łatwo to pewnie nie byłoby problemu, tylko zawsze zostaje kwestia jak to ktos przyklei. Kolega poleca studio 5s, poczytam opinie, ale biorąc pod uwagę 1000zł za wymianę części + nowe gumy + czyszczenie i przegląd z papierem na wszystko to dawanie 700zł za samą wymianę mechanizmu średnio się opłaca.
VATowcem nie jestem, broń Panie Boże.
PS. W studio 5s powiedzieli mi narazie cenę orientacyjną - okolice 1000zł, oryginalne części mechanizmu + nowe gumy. Także jednak zostanie NPS, inaczej to brzmi przy odsprzedaży, a cena ta sama, no i od NPS mam naprawę w 2 dni a jak nie to sprzęt zastępczy, co bez znaczenia nie jest.