PDA

Zobacz pełną wersję : D7100 nie działa przycisk AF

Bundzgwa
01-03-2016, 16:10
Witam
Dostałam dzisiaj nowy obiektyw Nikkor 50mm 1.8g, podpięłam go do body i okazało się że nie działa autofocus (nawet przy przestawionym na af dalej można kręcić pierścieniem). Następnie podłączyłam swoją sigmę 17-50 i af działał, więc przełączyłam na mf. Po ponownym przełączeniu na auto af przestał działać. Nie mogę też przestawić z ciągłego na punktowy bądź auto, bo przycisk nie działa, na ekranie nic nie pokazuje, a normalnie jest jakiś skrót AF-C bądź reszta. Ktoś coś rozumie???
Wszystko było dobrze dopóki nie podpięłam drugiego obiektywu.
Proszę o pomoc!!!!

zgera
01-03-2016, 17:43
Jedyne co mogę podpowiedzieć to sprawdź jak jest ustawiony przycisk AF na body, jest po tej samej stronie co przełączniki na obiektywie tylko ciut niżej.

highseas
01-03-2016, 18:15
To, że można kręcić pierścieniem ostrości w trybie AF, to akurat jest normalne. W pewnych sytuacjach nawet przydatne. Spójrz na przełącznik obiektywu. Masz tam dwie możliwości: M/A albo M. Tryb M/A to autofocus z możliwością ręcznego doostrzenia.

Jeśli chodzi o działanie AF, sprawdź, czy przez przypadek nie przesunąłeś położenia przełącznika w body na manual.

zgera
01-03-2016, 21:37
To, że można kręcić pierścieniem ostrości w trybie AF, to akurat jest normalne. Spójrz na przełącznik obiektywu. Masz tam dwie możliwości: M/A albo M. Tryb M/A to autofocus z możliwością ręcznego doostrzenia.

Nie do końca masz rację, niektóre obiektywy, choćby Nikkor 18-105 pozwala na kręcenie pierścieniem, doostrzanie, w pozycji A przełącznika na obiektywie.
Nie zawsze musi być oznaczenie M/A aby można było ręcznie doostrzyć.

highseas
01-03-2016, 21:58
Ok, w 18-105 jest inne oznaczenie, ale ja nigdzie nie napisałem, że we wszystkich obiektywach jest tak samo. Temat dotyczy 50mm f/1.8G, w którym jest dokładnie tak, jak napisałem wcześniej, czyli M/A-M

TOP67
04-03-2016, 15:40
Jedyne co mogę podpowiedzieć to sprawdź jak jest ustawiony przycisk AF na body, jest po tej samej stronie co przełączniki na obiektywie tylko ciut niżej.

Koleżanka zapewne używa właśnie przełącznika w body. Ale nie wiadomo w jakiej pozycji jest ten na obiektywie. Obydwa muszą być na A, żeby zadziałał AF.