PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z telefonem

tybur18
29-02-2016, 18:46
Witam wszystkich.
Forum śledzę już przez jakiś czas w celu zdobycia wiedzy i głównie poczytania postów ludzi którzy się na fotografii znają dlatego do tej pory sam nic nie pisałem i o nic nie pytałem.
Niestety mam pewien problem nie związany z fotografią i być może ktoś będzie mógł mi pomóc. Problem mój związany jest z telefonem.
Moja żona kupiła telefon SAMSUNG Galaxy Alpha na abonament w sieci Play. Telefon kosztował 1000 zł. Po ok miesiącu telefon się sam zresetował. Wiadomo, że nikt po jednym resecie nie będzie biegł do salonu z reklamacją wiec i my olaliśmy sprawę. Po ok 5 miesiącach, podczas aktualizacji softu (wymuszonej przez system - nie można było tego nie dokonać) telefon zaczął się resetowac aż wkońcu się nie uruchomił.* Udaliśmy się do salonu play oddać tel. na naprawę gwarancyjną. Po 2 tygodniach przyszedł z "naprawy" z postawioną diagnozą -*nieautoryzowana ingerencja w system, nabita flaga w Knox, płyta główna do wymiany, koszt 920zł, gwarancja anulowana (!). Oczywiście nie było takiej ingerencji, ba, telefon nie był nawet podłączony pod komputer. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją lub może mi doradzić co powinniśmy teraz zrobić? Z góry dziękuję za pomoc...

conio
29-02-2016, 20:58
Reklamować. Na razie poszukaj u wujka googla jak złożyć reklamację. Warto też skontaktować się z rzecznikiem praw konsumenta - również wujek Google się przyda.

freefly
29-02-2016, 21:43
Musiałeś wgrać niebrendowanego przez operatora androida, a to utrata gwarancji. Też miałem taki przypadek z telefonem w T-mobile.

tybur18
29-02-2016, 22:10
Nic nie było wgrywane. Żadnego Rootowania i innych tego typu rzeczy. Telefon żony, obsługiwany jak przez zwykłego śmiertelnika...

andy royal1209
01-03-2016, 11:51
Moze nie odpowiedz na pytanie co robic, bo mleko juz jest rozlane, ale taka historia:

Pare lat temu kupilismy w jednym z renomowanych (w UK) sklepow online telefon z abonamentem. Telefonu juz dawno nie mamy (sprzedany na ebayu) i nie bylo z nim nigdy najmniejszych problemow. Ale.... Gdy zakonczyl sie okres umowy abonamentu zanioslem telefon do sprzedzy w jednym ze sklepow z uzywanym sprzetem elektronicznym. Rowniez nie jakims malym. Ku mojemu zdziwieniu Pani odmowila kupna telefonu, gdyz wg ich bazy danych nie bylem pierwszym jego wlascicielem. :roll: Zonk! Mam w pudelku wszystkie papiery z dnia zakupu, wlacznie z wydrukiem faktury, a na niej jak byk: ze nabylem nowy aparat. Z duma pokazuje wszystko Pani, a ona do mnie w te slowa: a czy telefon otrzymalem w zaklejonym i zaplombowanym pudelku? I kurcze (dwa lata umowy to kawal czasu, zeby wszystko pamietac), ale mam to przed oczami do dzis, gdy odpakowuje przesylke, a tam przerwana naklejka na pudelku. Zadzwonilem wtedy do sklepu, gdzie pan/pani poinformowali mnie, ze oczywiscie moge telefon odeslac, ale czy oprocz zerwanej naklejki cos jeszcze wskazuje moim zdaniem na to, ze telefon moglby nie byc nowy? No nie, wszystko poskladane w foliach, widac ze nie dotykane, sam aparat zafoliowany; przejrzalem pamiec telefonu wzdluz i wszerz i nic nie znalazlem. Odpuscilem. I po dwoch latach udanego uytkowania pozalowalem. Teraz gdy zamowie nawet szare mydlo online odsylam gdy widac ingerencje w opakowanie.

Rozumiem, ze Twoja Zona kupila telefon w fizycznym salonie, nie przez internet. Moze tez da sie wrocic pamiecia do momentu zakupu, moze sprzedawca wrocil z zaplecza z "wlasnie w chodzie otwieranym" pudelkiem, a moze nawet wyjal spod biurka juz otwarte. Zwykle sa kamery w tego typu miejscach, moze da sie to poddac weryfikacji.
Nie mam osobiscie problemu z faktem, ze cos co kupilem sie zepsuje (choc wiadomo -ze szczescia sie nie skacze), problem dla mnie pojawia sie gdy cos nie dziala, a wszystko wskazuje na to ze moglem zostac oszukany. Nie wiem, czy tak jest w Twoim przypadku, ale ...
Pozdrawiam.

tybur18
01-03-2016, 14:21
Jest to jakaś opcja. Nie pamiętam jak to było bo nie sądziłem, że może być tak jak piszesz. Jednego jestem pewien - jeśli teraz będę kupował nowy tel to po pierwsze będę czujny czy jest otwierany przy mnie a po drugie będę chciał oświadczenie że telefon nie ma nabitej flagi (lub sam sprawdzę czy jest)....