PDA

Zobacz pełną wersję : D5300 + SB-700 problem z krótkimi czasami

zola
29-02-2016, 17:15
Ostatnio kupiłem lampę sb 700 i po zamontowaniu jej do nikona d 5300 mam problem ze zwiększeniem czasu otwarcia migawki powyżej 1/200.
Lampa ustawiona w trybie automatycznego TTL/WB, aparat ustawiony na tryb manualny? Obawiam się, że mogę nie dać rady zamrozić ruchu np. biegających dzieciaków.
Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Zdebik
29-02-2016, 17:35
Instrukcje aparatu i lampy przeczytales?

Andrzej1974
29-02-2016, 17:37
Ostatnio kupiłem lampę sb 700 i po zamontowaniu jej do nikona d 5300 mam problem ze zwiększeniem czasu otwarcia migawki powyżej 1/200.
Lampa ustawiona w trybie automatycznego TTL/WB, aparat ustawiony na tryb manualny? Obawiam się, że mogę nie dać rady zamrozić ruchu np. biegających dzieciaków.
Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Czy kolega zapoznał się z danymi technicznymi np swojego aparatu?

mrozen4
29-02-2016, 18:50
Instrukcje aparatu i lampy przeczytales?

Czy kolega zapoznał się z danymi technicznymi np swojego aparatu?

I to się nazywa pomoc koledze w potrzebie, brawo "fachowcy" :D

Zdebik
29-02-2016, 18:51
Podstawy trzeba znac a nie spamic na forum.

mrozen4
29-02-2016, 18:52
Podstawy trzeba znac a nie spamic na forum.

Ale można inaczej, trochę życzliwości...

Zdebik
29-02-2016, 18:59
Prosze: wlacz auto fp (hss w canonie).

zola
29-02-2016, 19:06
używam nikona d 5300 a w instrukcji piszą, że x=1/200 s, synchronizacja z czasem otwarcia migawki 1/200 lub dłuższym

nikoniarz
29-02-2016, 19:10
Prosze: wlacz auto fp

W D5300?

mrozen4
29-02-2016, 19:11
Prosze: wlacz auto fp (hss w canonie).

Dziękuję Ci Zdebik w imieniu Zoli, trzeba być życzliwym dla nowych forumowiczów. Zauważ że Zola ma słownie jeden post na koncie. Jakbyście to mi udzielili takiej odpowiedzi z Andrzejem to pewnie byłby to mój pierwszy i ostatni post na forum. Jeszcze raz dzięki. :)

Zdebik
29-02-2016, 19:13
W D5300?
No tak brak hss'a O.o

zola
29-02-2016, 19:35
Tak w d5300

nikoniarz
29-02-2016, 19:38
Jak możesz już wywnioskować z powyższych postów- Nikon D5300 nie obsługuje trybu Auto FP, także nie użyjesz niestety czasów krótszych niż 1/200...

GonzoG
29-02-2016, 19:42
używam nikona d 5300 a w instrukcji piszą, że x=1/200 s, synchronizacja z czasem otwarcia migawki 1/200 lub dłuższym
No i masz odpowiedź na pytanie.

A jakbyś odrobinę przeczytał o używaniu lampy, to byś wiedział, że do mrożenia ruch jest lampa a nie czas migawki.

zola
29-02-2016, 19:47
Spoko nie obrażam się ;-) chce się tylko tego dowiedzieć

- - - - kolejny post - - - - - -

dzięki wielkie za pomoc:smile: będe próbował w praktyce
pozdrawiam

madebyzosiek
29-02-2016, 20:44
Co oznacza, że nie możesz ustawić krótszego czasu niż 1/200...

Dziękuję Ci Zdebik w imieniu Zoli, trzeba być życzliwym dla nowych forumowiczów. Zauważ że Zola ma słownie jeden post na koncie.

Zauważ również, że kolega poradził głupotę, bo Zola jako użytkownik D5300 nie włączy autoFP, bo go nie ma w swoim body... Ale jedno na pewno z nim dostał... instrukcję obsługi...

r_m
29-02-2016, 21:24

Jako "niepoczątkujący" możesz to uważać za atak na "nowego" albo pewną złośliwość, ale zastanów się przez chwilę bez emocji: producent przygotował instrukcję po to, aby użytkownik bez doświadczenia mógł poznać możliwości swojego sprzętu, żeby go przypadkiem nie uszkodził, i żeby wiedzieć, jak korzystać ze sprzętu. Na forum można bez problemu znaleźć pomoc, w różnych sprawach, także w tematach, które wydają się oczywiste nawet dla kogoś, kto używa jakiegoś aparatu od kilku miesięcy, ale naprawdę trudno wymagać, żeby ktoś kopiował i wklejał fragmenty z instrukcji obsługi.
Kolega któremu dziękowałeś za pomoc w imieniu pytającego chyba ma Canona (w Canonie nie uważają, że synchronizacja błysku z krótkimi czasami to fanaberia profesjonalistów), albo nie miał do czynienia z nowszymi amatorskimi Nikonami, dlatego jego podpowiedź w tym konkretnym przypadku była błędna.

@zola: zrób prosty test: ustaw w aparacie tryb M, zoom na najszerszy kąt, obiektyw w tryb MF, ustaw ostrość na coś odległego o 0.5m, czas np. 1s, przysłona np. 5.6, ISO200, lampa normalnie, w TTL. Zgaś wszystkie światła w pomieszczeniu, i w momencie naciśnięcia spustu machaj szybko ręką przed obiektywem (szybko, w górę i w dół, nie chodzi o jedno machnięcie). Zobaczysz, jaki wpływ na zdjęcie z lampą ma czas naświetlania. Potem zaświeć wszystkie możliwe światła, ustaw np. ISO800, i zrób test jeszcze raz. Napisz, jakie były efekty. Potem poczytaj http://foto.jasiu.pl i baw się dobrze, robiąc zdjęcia rodzince :)

Andrzej1974
01-03-2016, 09:24

Dziękuję Ci Zdebik w imieniu Zoli, trzeba być życzliwym dla nowych forumowiczów. Zauważ że Zola ma słownie jeden post na koncie. Jakbyście to mi udzielili takiej odpowiedzi z Andrzejem to pewnie byłby to mój pierwszy i ostatni post na forum. Jeszcze raz dzięki. :)

Zabrałeś (w przeciwieństwie do mnie) głos aż 3 razy i żaden nie był merytoryczny. Ja zaś dałem autorowi, gdybyś nie zauważył, "wędkę" zamiast "ryby" odpowiadając pytaniem na pytanie, w którym była zawarta odpowiedź na nurtujące go pytanie (w danych technicznych, o których wspominałem w pierwszym poście, jest konkretna odpowiedź). Rozumiem, że modne jest obecnie nieczytanie instrukcji, ale warto ją choćby pobieżnie przejrzeć. Tak dla siebie. Warto też, zanim rzuci się w kogoś kamyszkiem, spojrzeć na siebie...

Zdebik
01-03-2016, 10:38
Kolega któremu dziękowałeś za pomoc w imieniu pytającego chyba ma Canona (w Canonie nie uważają, że synchronizacja błysku z krótkimi czasami to fanaberia profesjonalistów),

Canon (450, 60, 5) - sam sie zdziwilem, ze w N nie ma auto fp (hss). Troche to glupie. Sam co prawda duzo blyskam systemowymi 600'kami, ale hss jakos mi nie jest potrzebny.

Zawsze mozna doczytac co i zamrazac blyskiem ; - bo tak to sie robi. Hss jest do czego innego ;).

krzysko88
04-03-2016, 14:09
o braku hss też dopiero dowiedziałem się jak przeczytałem instrukcje. taki sprzęt powinien już mieć taką opcje. obecnie korzystam z sb900+d5200 ... nie dublując tematów chciałbym się dowiedzieć na co wystarczy czas 1/200 aby zdjęcia były ostre. wystarczy do zamrożenia tańczących gosci u cioci na imieninach?w klubie przy słabym świetle a może ogarnie nawet rajdówke szybko jadącą ? co do zamrażania lampą... po łebkach o co mniej wiecej chodzi ? z góry dzięki za odpowiedzi.

TOP67
04-03-2016, 14:12
Jeśli będzie dostatecznie ciemno, to wystarczy nawet do zamrożenia strzały z łuku a nawet kuli z pistoletu. Ale to zależy od prędkości kątowej i użytego ISO. Serio piszę.

GonzoG
04-03-2016, 14:43
Dokładnie.Czas migawki nie jest specjalnie ważny. Wiele zdjęć bardzo szybkich obiektów robi się nawet na czasach 1s lub więcej, a lampę wyzwał się z innego i urządzenia i to jej odpowiednio krótki błysk powoduje zamrożenie ruchu.
W SB-910 przy 1/16 mocy błysk trwa 1/10 000 sekundy.

To na ile pozwoli 1/200 zależy przede wszystkim od tego ile masz światła w otoczeniu i jak dużej mocy błysku potrzebujesz.

r_m
04-03-2016, 16:17
nie dublując tematów chciałbym się dowiedzieć na co wystarczy czas 1/200 aby zdjęcia były ostre. wystarczy do zamrożenia tańczących gosci u cioci na imieninach?

Nie dublując odpowiedzi (choć może jednak tak)...
Zrób prosty test: ustaw w aparacie tryb M, zoom na najszerszy kąt, obiektyw w tryb MF, ustaw ostrość na coś odległego o 0.5m, czas np. 1s, przysłona np. 5.6, ISO200, lampa normalnie, w TTL. Zgaś wszystkie światła w pomieszczeniu, i w momencie naciśnięcia spustu machaj szybko ręką przed obiektywem (szybko, w górę i w dół, nie chodzi o jedno machnięcie). Zobaczysz, jaki wpływ na zdjęcie z lampą ma czas naświetlania. Potem zaświeć wszystkie możliwe światła, ustaw np. ISO800, i zrób test jeszcze raz. Napisz, jakie były efekty. Potem poczytaj http://foto.jasiu.pl

krzysko88
05-03-2016, 14:34
totalny absurd dla mnie to o czym piszecie. Że przy czasie naświetlania 1s można w ogole coś zamrozić a co dopiero tak szybko poruszające się obiekty. widać jeszcze wiele przede mną, brak wiedzy razi.

czyli rozumiem ,że jak jest ciemno to lampa zamraża obiekt, a co w normalny dzien ? raczej nic z tego ?

GonzoG
05-03-2016, 15:04
W dzień, to trzeba krótkich czasów, ale tu lampy nie używa się do korzenia ruchu, a jedynie doświetlenia gdy robi się pod światło i zależy też na uchwycenia tła.

krzysko88
05-03-2016, 17:25
dzięki, po łebkach już wiem o co chodzi, teraz czas na praktyke ;)

r_m
05-03-2016, 18:05
lampa zamraża obiekt, a co w normalny dzien ? raczej nic z tego ?

W dość jasnych miejscach musisz się postarać o to, żeby udział światła zastanego w naświetlaniu zdjęcia był bardzo mały. Można to zrobić albo skracając czas naświetlania (ale nie w Twoim aparacie), albo ustawiając niskie wartości ISO i/lub mocniej przymykając przysłonę, albo nakręcając jakiś filtr tłumiący światło (ND albo nawet polaryzacyjny, też trochę zabiera). Poczytaj http://foto.jasiu.pl i zrób odwrotnie niż zaleca, tzn. zaleca takie ustawienie aparatu, żeby złapać dużo światła zastanego, a Ty - jeśli chcesz zamrażać ruch błyskiem - musisz zastosować takie ustawienia, żeby tego zastanego było jak najmniej na zdjęciu.