Zobacz pełną wersję : Zdjęcie do prawa jazdy - nowe wytyczne
Link (http://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/nowe-zdj%c4%99cie-do-prawa-jazdy-co-z-twoim-dokumentem-ministerstwo-po-cichu-wprowadzi%c5%82o-zmiany/ar-BBq8Sb9?ocid=spartanntp)
Cytat z artykułu :
W myśl NOWEGO rozporządzenia MIB z 24 lutego 2016 r. w sprawie wydawania dokumentów stwierdzających uprawnienia do kierowania pojazdami (opublikowane w Dzienniku Ustaw 25 lutego 2016) fotografia musi przedstawiać osobę od wierzchołka głowy do górnej części barków, a twarz musi zajmować 70-80 proc. powierzchni.
Jeśli ktoś zrobił sobie zdjęcie do prawa jazdy przed 25 lutego 2016 to może podarować je komuś w prezencie, schować w albumie, lub wyrzucić do kosza - Ministerstwo Infrastruktury i Budownictwa (MIB) wydało nowe przepisy, które diametralnie zmieniają wymagania co do fotografii potrzebnej do dokumentu prawa jazdy.
Dobra zmiana ...
dla kogo dobra, dla tego dobra- ja teraz będę zarabiał (sporo) mniej :P
Z tego zapisu można wnioskować, że zdjęcie takie samo jak do dowodu czy paszportu?? Czy nadal jakieś inne ??
velaskez
29-02-2016, 18:37
Z tego zapisu można wnioskować, że zdjęcie takie samo jak do dowodu czy paszportu?? Czy nadal jakieś inne ??
Tylko kolorowe :)
Panienka zrobiła mi do paszportu kolorowe, a w paszporcie jest czarno-białe... :shock:
Dałem kolorowe do dowodu a dowód wydali z czarno-białym :lol:, dowód zmieniałem kilka miesięcy temu.
To, że w dowodzie i paszporcie są czano-białe to wiadomo.
Prawo jazdy jedynie wymaga kolorowego.
Zdjęcie do dowodu, paszportu i dokumentu "prawo jazdy" należy dostarczyć kolorowe. W późniejszej obróbce dokumentów skanują jako cz/b. Obecnie wszystkie są takie same.
Cytat z artykułu :
Widoczne muszą być źrenice, a kolor skóry dobrze odwzorowany.
To tak dla jaj. Żeby życie nie było takie nudne :)
Cytat z artykułu :
To tak dla jaj. Żeby życie nie było takie nudne :)
bardzo jestem ciekaw oceniania tegoz koloru skory przez urzednikow na biurowych monitorach :D
bardzo jestem ciekaw oceniania tegoz koloru skory przez urzednikow na biurowych monitorach :D
Na monitorach, to jeszcze pół biedy... Jestem ciekaw jak chcą zobaczyć kolor oczu na zdjęciu 3x4cm.
żebyście zobaczyli jakie kwiatki im (urzędnikom) wychodzą przy skanowaniu tych zdjęć :twisted:
miesięcznie wykonuję około 200 głów do dokumentów, więc może przytoczę 2 anegdotki:
1)
Zdjęcia do paszportu-miałem klienta z 6 letnią córką. Dziewczynka drobna, a wymogi (2 lata temu) identyczne dla dorosłych i dla dzieci. Okazało się, że córa klienta ma za małą głowę w stosunku do wymaganego obrysu- oczy zawsze wychodziły za nisko (jakieś 3-4mm). Skończyło się na tym, że musieliśmy rozciągnąć głowę bez trzymania proporcji i teraz mała ma w paszporcie jajo zamiast twarzy (dopiero wtedy przyjęli zdjęcie).
2) Klientka bez oka (oko szklane od 30 lat). Nie przyjęli, powód "brak widocznych dwoje oczu" (sic!). Skończyło się na kopiowaniu zdrowego oka na miejsce oka szklanego.
To co piszesz - w anegdotach - można by zakwalifikować jako urzędowe poświadczenie nieprawdy. :)
Ale co tam, ostatnio była informacja, że brodaty facet wyleciał z Anglii na paszport swojej dziewczyny.
2) Klientka bez oka (oko szklane od 30 lat). Nie przyjęli, powód "brak widocznych dwoje oczu" (sic!). Skończyło się na kopiowaniu zdrowego oka na miejsce oka szklanego.
Nie rozumiem.
Drugie oko przecież było, tyle że szklane.
Na zdjęciu nie powinno być widać specjalnie różnicy.
Osoba przyjmująca wniosek ze zdjęciem nie ocenia nic na monitorze. Patrzy na "klienta" i na jego zdjęcie w wersji papierowej. Przeważnie się zgadza. Jeśli natomiast zdjęcie wykonano zgodnie z ustawą np: 4 miesiące wcześniej a klient wrócił z wakacji w Afryce, kolor skóry się zdecydowanie różni, ale nie daje to podstawy do odrzucenia fotografii.