Zobacz pełną wersję : Wycinanie obiektu ze zdjęcia - Photoshop
YouSteee
28-02-2016, 23:19
Witam,
Posiadam wersje photoshopa cs6 i zastanawiam się jak mogę wyciąć obiekt, a dokładnie rejestrację samochodu, którego sfotografowałem. Chciałbym, aby w miejscu rejestracji było jedynie białe pole. Zna ktoś sposób na taką sytuację?
Z góry dzięki,
Pozdrawiam
Sposobów jest cała masa. Najprostszy to bierzesz pędzel i malujesz po rejestracji.
YouSteee
29-02-2016, 00:31
A czy jest jakiś sposób dzięki, któremu nie będzie aż tak widać tego wycięcia? Chodzi mi o to, aby nie został sam prostokąt rzucający się w oczy. Może macie jakieś pomysły, aby czymś wypełnić tę lukę i spokojnie wrzucić zdjęcie samochodu na bloga bez obawy ewentualnych problemów z właścicielem samochodu, a zarazem zaciekawieniem odbiorcy ciekawym zdjęciem? Może jakieś inne ciekawe rejestracje? Macie jakieś porady dla początkującego w fotografii motoryzacyjnej?
Najprostszy sposób, który przyszedł mi do głowy:
1. Za pomocą kroplomierza pobierz kolor z rejestracji
2. Zrób prostokątne zaznaczenie i wypełnij je pobranym kolorem (na osobnej warstwie)
3. Naciśnij CTRL+T, a później prawy przycisk myszy i wybierz Zniekształć
4. Dopasuj 4 narożne punkty prostokąta do rogów rejestracji
5. Filtr-> rozmycie -> rozmycie gaussowskie i ustaw jakąś niewielką wartość (żeby pozbyć się ostrych krawędzi)
Za publikację tablicy rejestracyjnej nie będziesz miał żadnych problemów - to jest numer nadawany przez wydział komunikacji (nie jest własnością posiadacza samochodu) tak samo, jak numery domów nadawane przez miasto. Jak robisz zdjęcia architektury to zamalowujesz je?
A tak swoją drogą płacić (?) za CS6 i zadawać takie pytania na forum, to lekko mnie zastanawia ten fakt... Do czego wcześniej używałeś tego programu, skoro jedna z najłatwiejszych rzeczy sprawia Ci taką trudność?
Proponuję poradniki i samouczki na youtube na temat obsługi CS6 - nie dla kogoś, kto zaczyna w fotografii motoryzacyjnej, ale w ogóle zabawę z edycją zdjęć.
Witam,
Posiadam wersje photoshopa cs6 i zastanawiam się jak mogę wyciąć obiekt, a dokładnie rejestrację samochodu, którego sfotografowałem. Chciałbym, aby w miejscu rejestracji było jedynie białe pole. Zna ktoś sposób na taką sytuację?
Z góry dzięki,
Pozdrawiam
mozesz sam zmajstrowyc dowolna tablice rejestracyjna z dowolnymi numerami jakims programem graficznym ( zamiast numerow rejestracyjnych np model samochodu) .
nastepnie wstawic na zdjecie i za pomoca transformacji pokryc rogi Twojej tablicy z oryginalna - automatem zostanie dopasowana perspektywa.
A jesli chcesz rzeczywiscie " uatrakcyjnic " tablice , to mozna wstawic w miejsce akt niezwykle atrakcyjnej kobiety ;-)
mozliwosci sa miliony.