PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki zestaw? Światło ciągłe czy błyskowe??

neo1977
28-02-2016, 09:55
Witam chciałbym posiadać własne studio ,głównie portret ,sesje dzieci ,Proszę poradę jaki zestaw światło ciągłe czy błyskowe najlepiej by się nadał.Jakieś przykłady zetawów .Budżet max 2500zl,czy taki zestaw nadawał by się Zestaw oświetlenia błyskowego Jinbei Studio Pro 2 x DPIII 600

ksh
28-02-2016, 11:49
Tak jak w wielu innych tematach poleca się wynająć na godzinkę profesjonalne studio i zobaczyć co i jak bo szkoda kasę wydawać w ciemno.
Co do zestawu to taki standard, wybrałbym tylko lampy z regulacją do 1/64 żeby mieć większa elastyczność.

neo1977
28-02-2016, 12:10
Miałem możliwość pracowania ze światłem ciągłym i błyskowym w studio mam mieszane uczucia.

ksh
28-02-2016, 12:17
Musisz się zdecydować co będzie przeważało w pracy, błyskanie dzieciakom po oczach nie jest dobre, a znowu męczenie modelki stałym światłem to inna sprawa.
Zapewne wypowiedzą się bardziej doświadczeni, ja osobiście mam stałe i błyskowe do różnych zastosowań ale nie pracuję z żywymi modelami :)

neo1977
28-02-2016, 12:23
Dziękuję temat jeszcze do przemyślenia.Pozdrawiam :)

Nican
28-02-2016, 13:25
Witam chciałbym posiadać własne studio ,głównie portret ,sesje dzieci ,Proszę poradę jaki zestaw światło ciągłe czy błyskowe najlepiej by się nadał.Jakieś przykłady zetawów .Budżet max 2500zl,czy taki zestaw nadawał by się Zestaw oświetlenia błyskowego Jinbei Studio Pro 2 x DPIII 600

ani Taki , ani Taki ani tez siaki.

naturlane otoczenie dzieci , w naturalnym srodowisku , w naturalnym oswietleniu.

Jelsi juz koniecznie chcesz wydac pieniadze na zabawki dla siebie , to moze Jakis lepszy obiektyw do celow portretowych ?

GonzoG
28-02-2016, 15:33
Czy błyskowe czy ciągłe - odpowiedź bardzo prosta - błyskowe, chyba, że robisz rzeczy statyczne i możesz używać czasów 1", albo gdy ISO 800+ i szumy z tym związane nie są problemem.

Przelicznik mocy z błyskowego do stałego jest bardzo prosty:
1/czas migawki (albo czas błysku, zależy, który dłuższy) * współczynnik wydajności źródeł światła * użyta moc lampy błyskowej w Ws

Przy świetlówkach wsółczynnik to ~0.4~0.75
Przy diodach ~0.2~0.5
Przy lampach HMI ~0.3~0.6

Tak więc aby zastąpić lampę błyskową 600Ws przy czasie 1/100s będziesz potrzebować od ~20kW mocy świetlówek (ich prawdziwej mocy).
Przy 1/20s już tylko 4kW.
Lampa błyskowa może nie jest mocna w Ws, ale tą moc uwalnia w bardzo krótkim czasie, przy czym Ws nie oznaczają mocy świetlnej, a elektryczną. Porządne lampy 300Ws mogą dawać tyle samo światła co tanie chińskie 600Ws.

Co do wyboru samych lamp błyskowych - wszystko zależy od tego w jakich warunkach i do jakich celów.
DPIII mają regulację tylko do 1/32s, a to przy 600Ws może się okazać jeszcze zbyt mocno, gdy będziesz chciał robić zdjęcia z małą GO.

Evanduril
08-03-2016, 01:01
DPIII mają regulację tylko do 1/32s, a to przy 600Ws może się okazać jeszcze zbyt mocno, gdy będziesz chciał robić zdjęcia z małą GO.

Jak będzie chciał robić zdjęcia z małą GO, to zainwestuje sobie w filtr ND za 100-150 zł i nie będzie miał problemu z regulacją 1/32.