Zobacz pełną wersję : [ Canon ] Canon 5D Mark IV
michasacuer
27-02-2016, 09:58
http://thenewcamera.com/canon-5d-mark-iv-coming-with-4k-and-dualpixel-cmos-af-sensor/
W skrócie, 4K, DAF i ekran dotykowy :D
cz4rnuch
27-02-2016, 11:32
To chyba bardziej list do Św. Mikołaja :)
To chyba bardziej list do Św. Mikołaja :)
Raczej nie. Pewnie będzie to wszystko co w 1dx mk II, ale 4k pewnie tylko 25p. Loga pewnie nie będzie, ale dużą zaletą jest DAF i dotykowy ekran. Obsługa tego to jest bajka. Dotykasz palcem i masz płynnie ustawianą ostrość. Super działa też wykrywanie twarzy.
cz4rnuch
27-02-2016, 12:39
A skąd ta pewność? Jakiś niedosyt musi pozostać. Poza tym na zrobienie aparatu doskonałego nie zgodzą się księgowi. Oczywiście ja też nie jestem pewny więc sobie zgaduję ale nie wydaje mi się, żeby dali 9 fpsów. Lekki też pewnie nie będzie. Gps i wi-fi, kto potrzebuje obu? Wzorem Nikona daje się albo to albo to a za drugie trza dopłacić :) A może Canon nas(was) zaskoczy? Kto wie.
meliszipak
27-02-2016, 12:42
Kiedy bezlusterkowiec Canona?
michasacuer
27-02-2016, 13:31
Nie mogą zrobić kamery doskonałej bo ich C100 by się nie sprzedawało. Loga na pewno nie dadzą. Jeśli rozpatrujemy tylko filmowanie, dzisiaj miałbym dylemat Canon 5d Mark IV czy Sony A7s II. Canon ma DAF, Sony 120fps i loga.
PS. Księgowi Canona dymają nas na całego :v
dzisiaj miałbym dylemat Canon 5d Mark IV czy Sony A7s II. Canon ma DAF, Sony 120fps i loga.
1dx mk II też ma 120 fps i 5d pewnie też będzie miał.
Kiedy bezlusterkowiec Canona?
są w ofercie dwa, po co więcej?
chyba że pytamy o bezlusterkowca fullframe canona to owszem może być interesujące.
a ogólnie 5D mark iV to nie ten segment :) to poważny aparat jest :mrgreen:
- - - - kolejny post - - - - - -
A skąd ta pewność? Jakiś niedosyt musi pozostać. Poza tym na zrobienie aparatu doskonałego nie zgodzą się księgowi. Oczywiście ja też nie jestem pewny więc sobie zgaduję ale nie wydaje mi się, żeby dali 9 fpsów. Lekki też pewnie nie będzie. Gps i wi-fi, kto potrzebuje obu? Wzorem Nikona daje się albo to albo to a za drugie trza dopłacić :) A może Canon nas(was) zaskoczy? Kto wie.
9 fpsów pewnie nie będzie - zrobią 8fps, gps i wifi canon ostatnio daje oba - nie wiem po co bo mam oba i nie używam no może wi-fi czasem, gpsa nawet chyba nigdy nie włączyłem. nie wczytywałem sie w tą specyfikację dokładnie ale nie widze nic bardzo odjechanego od rzeczywistości no może dotykowy ekran - bo to chyba nikomu niepotrzebne.
no może dotykowy ekran - bo to chyba nikomu niepotrzebne.
Tu się grubo mylisz. Dotykowy ekran + DAF to znakomita sprawa.
meliszipak
27-02-2016, 14:26
@Jaś.
Oczywiście bezlusterkowiec FF.
To bezlustra są niepoważne? :grin:
..Jakiś niedosyt musi pozostać. Poza tym na zrobienie aparatu doskonałego nie zgodzą się księgowi. Oczywiście ja też nie jestem pewny więc sobie zgaduję ale nie wydaje mi się, żeby dali 9 fpsów. Też tak sądzę. Nie skanibalizują 1DX mk2. Sądzę, że nie dadzą mu tez topowego AF-u. Nikon nas rozpieszcza (i dobrze :)) dając najlepszy AF w całym segmencie aparatów semipro i pro. W Canonie tego nie ma. 1D ma to co najlepsze, niższe serie - nie.
Nikon nas rozpieszcza.
Faktycznie Was rozpieszcza wypuszczając jedną niedoróbkę za drugą. A co do AF z niższego segmentu, to proponuję spróbować 7d mk II. Zdziwisz się.
krolewicz
27-02-2016, 14:57
Też tak sądzę. Nie skanibalizują 1DX mk2. Sądzę, że nie dadzą mu tez topowego AF-u. Nikon nas rozpieszcza (i dobrze :)) dając najlepszy AF w całym segmencie aparatów semipro i pro. W Canonie tego nie ma. 1D ma to co najlepsze, niższe serie - nie.
moim zdaniem jest szansa na 8fps, w 5dmk3 jest obecnie 6 i zdarzają sie sytuacje, że to jest za mało, w iksie jest 14fps, więc 8 w 5d wydaje się możliwe
na AF w 5dmk3 też nie ma co narzekać, jest równie dobry lub lepszy co w 1dmk4
cz4rnuch
27-02-2016, 15:53
...To bezlustra są niepoważne? :grin: Pewnie, w żłobkach dają smarkaczom do zabawy :)
9 fpsów pewnie nie będzie - zrobią 8fps...Przebijam. Zrobią 7fpsów (i to też będzie można odtrąbić jako postęp).
moim zdaniem jest szansa na 8fps, w 5dmk3 jest obecnie 6 i zdarzają sie sytuacje, że to jest za mało, w iksie jest 14fps, więc 8 w 5d wydaje się możliwe... Możliwe jest. Mi się tylko po prostu wydaje, że te 8 to wystarczy repo a może nawet i focącym sport a Canon przeca oczy ma i widział jak brak bliźniak Nikon dał ciała wydając na świat D700 w wyniku czego większość nie widziała powodu by przechodzić na topowy model. Pewnie niedługo się przekonamy. Lepszy Canon to lepsza wiadomość także dla fanów Nikona bo konkurencja będzie miała do czego równać.
Przebijam. Zrobią 7fpsów (i to też będzie można odtrąbić jako postęp).
.
też prawdopodobne, siergiej bubka miał podobna politykę rekord świata na zawołanie - nie ma problemu - ale tylko o 1cm lepszy od starego.
moim zdaniem fpsy nie stanowią problemu dla canona.
michasacuer
28-02-2016, 09:44
http://bokeh.digitalrev.com/article/the-canon-5dx-is-coming
Dlaczego strzelają sobie w stopę? Z C-logiem opłacalność Canona C100 wydaję się być dyskusyjna
Teraz jak klient wchodzi do sklepu foto i krzyknie, chce wydać kasę na pełną klatkę to ma zaraz przed nosem nic innego jak nikona, wiec niech się postara canon zwłaszcza cenowo :)
http://bokeh.digitalrev.com/article/the-canon-5dx-is-coming
Dlaczego strzelają sobie w stopę? Z C-logiem opłacalność Canona C100 wydaję się być dyskusyjna
Trochę w tego C-Loga w następcy 5d mk III nie wierzę, ale z drugiej strony, może na NABie pojawi się nowe C100 z 4k i 10 bit 4/2/2, a wtedy 5d z Logiem nie będzie już kanibalizować linii Cine? Pomarzyć zawsze można ;-)
Teraz jak klient wchodzi do sklepu foto i krzyknie, chce wydać kasę na pełną klatkę to ma zaraz przed nosem nic innego jak nikona, wiec niech się postara canon zwłaszcza cenowo :)
tanio nie będzie - na to niestety nie ma szans, każda nowa seria jest sporo droższa od starszej - dobre ceny to były na końcu produkcji 5D I - 5000zł nowy, nieużywany "funkiel nófka" fullframe ze sklepu - ale to se już ne wrati - będzie kosztował o 30% więcej niż 5D III (w wersji optymistycznej).
tanio nie będzie - na to niestety nie ma szans, każda nowa seria jest sporo droższa od starszej - dobre ceny to były na końcu produkcji 5D I - 5000zł nowy, nieużywany "funkiel nófka" fullframe ze sklepu - ale to se już ne wrati - będzie kosztował o 30% więcej niż 5D III (w wersji optymistycznej).
Nie sądzę. 1Dx mk II nie jest droższy niż 1 Dx. 5d mk III pojawił się w cenie 3500$ i pewnie tyle samo będzie kosztował następca.
Nie sądzę. 1Dx mk II nie jest droższy niż 1 Dx. 5d mk III pojawił się w cenie 3500$ i pewnie tyle samo będzie kosztował następca.
czyli wszystko się zgadza z tym co napisałem 3.95*3500=13825 no i pewnie waty trzeba dodać = 17004 - i jak widać jestem optymistycznie nastawiony (nawet bardzo optymistycznie) bo 5D III kupujesz dzisiaj bez problemu za 10000zł - oczywiście cena za jakiś czas spadnie.
A wg Ciebie kurs złotówki zależy od Canona? Porównywanie ceny 4-letniego body z ceną sprzętu w dniu premiery też naciągane.
czyli wszystko się zgadza z tym co napisałem 3.95*3500=13825 no i pewnie waty trzeba dodać = 17004 - i jak widać jestem optymistycznie nastawiony (nawet bardzo optymistycznie) bo 5D III kupujesz dzisiaj bez problemu za 10000zł - oczywiście cena za jakiś czas spadnie.
5dIII kupiłem w sierpniu 2013 za 10.000 brutto. Cena w pln do dzis nie spadła, bo dolar rośnie.
...A co do AF z niższego segmentu, to proponuję spróbować 7d mk II. Zdziwisz się.Faktycznie. Zaskakujące. Nie śledziłem tego. Ciekawe czy to stała zmiana polityki w tym względzie.
I to pokazuje jak czasami niesłuszna bywa opinia o systemie. Kazdym.
michasacuer
28-02-2016, 23:09
Trochę w tego C-Loga w następcy 5d mk III nie wierzę, ale z drugiej strony, może na NABie pojawi się nowe C100 z 4k i 10 bit 4/2/2, a wtedy 5d z Logiem nie będzie już kanibalizować linii Cine? Pomarzyć zawsze można ;-)
Rok nie minął od premiery C100 Mark 2 za wywyższoną cenę. Nie chce myśleć nawet o tym jakbym się czuł gdybym wydał ponad 20k w dniu premiery na ulepszoną wersję Mark 1 i miałby wyjść zaraz taki killer. Na szczęście wiele osób wybiło mi to z głowy i zostaję przy wysłużonych C100 do czasu aż 4K wejdzie pełną parą w rynek konsumencki.
5d z logiem albo wdr = agonia linii C100 jaką znamy obecnie. Nowe C100 Mark 3 to będzie takie wydymanie klienta że hej, tego z C100 Mark 2. Może jakiś upgrade? :)
Premiera nowej piątki pewnie dopiero na Photokinie we wrześniu. Zanim pojawi się w sklepach, to właściciel c100 mk II obskoczy kolejny sezon i bez problemu zarobi na kolejne body :-)
michasacuer
29-02-2016, 16:08
Wymieniasz sprzęt co dwa lata? Zazdroszczę ci umiejętności które umiesz drogo sprzedać :D Ja np. Musiałbym kupić 3 kamery. Co dwa lata mi się to nie kalkuluje, a 4K rozprzestrzenia się szybciej niż Full HD w latach 2005-2010
cz4rnuch
29-02-2016, 22:32
Ploteczka <<klik>> (http://fotoblogia.pl/8473,nastepca-canona-eos-5d-mark-iii-pod-nowa-nazwa)