PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom 5.7.1 zwalnia po jakimś czasie obróbki

smogg9
26-02-2016, 22:01
Witam,
od jakiegoś czasu zauważam taką prawidłowość, ze Lightroom zawalnia dosyć mocno po dłuższym posiedzeniu (dla mnie to prosta obróbka powyżej 100 zdjęć). Pomaga ponowne uruchomienie LR. Lightroom używa od 1-3GB RAM maksymalnie. Dodam, że nie ma tego problemu podczas używania PS, tam zwalnia gdy zajmuje prawie cały RAM.

Procesor i5 4300U
8GB RAM
256GB SSD

Zna ktoś rozwiązanie problemu? Wygląda to jakby pamieć RAM się zapychała, ale tak nie jest...

GonzoG
27-02-2016, 00:22
Rozwiązanie jest bardzo proste - wywal LR. Ten program to jedna wielka niedoróbka i trzeba się pogodzić z tym, że już po jednym zdjęciu potrafi się zawiesić.

hydra_ulik
27-02-2016, 01:48
Gonzo, rozwiazanie jest jeszcze bardziej proste niż myślisz...mianowicie, nie pisz nic o LR -;)
Smogg9, jaki masz system?

smogg9
27-02-2016, 09:59
Smogg9, jaki masz system?

Windows 8.1

Andrzej1974
27-02-2016, 11:07
(...) od jakiegoś czasu zauważam taką prawidłowość, ze Lightroom zawalnia dosyć mocno po dłuższym posiedzeniu (dla mnie to prosta obróbka powyżej 100 zdjęć). Pomaga ponowne uruchomienie LR.
(...)
Zna ktoś rozwiązanie problemu? Wygląda to jakby pamieć RAM się zapychała, ale tak nie jest...

Z opisu wynika, że winny jest Lr i to jemu należy się przyjrzeć.. w pierwszej kolejności.

biegly
27-02-2016, 13:41
Janie nie miałem problemów na LR5, jednak wersja LR6 ma swoje opóźnienia.
Dodam że zauważalne to było i jest jak korzysta się bardzo dużo z korekt lokalnych.
U mnie na jednym obrazku bywa między 20 - 60 pinezek ze wszystkich narzędzi, wówczas widać że zwalnia.
Proponuję się*przyzwyczaić, teraz za późno na wywalanie LR

2pompony
27-02-2016, 18:04
W zależności od konfiguracji, a w zasadzie od optymalizacji środowiska pracy możesz pewnie trochę przyspieszyć (lub inaczej mówiąc uniknąć zahamowania), choć te późne wersje 5.x już rzeczywiście byłe wolniejsze. Jak nic nie przyniesie poprawy, spróbowałbym downgrade'ować do 5.3 lub 5.4. Wersja której używasz (5.7) to już prawie szóstka bez dehaze, a wersja 6 jest wolniejsza, gorzej zoptymalizowana i w której ogólnie mówiąc nacisk poszedł na co innego, a nie na jakość pracy.

Po pierwsze ustal jakie masz przydzielone cache, i w miarę możliwości zmień na większe a potem zobacz, czy się zmieniły parametry pracy. Jeśli po zwiększeniu program będzie zwalniał, ale np. nie po 100 zdjęciach, a po 150 - będziesz miał odpowiedź.

Po drugie (a może nawet wcześniejsze) przeczytaj jakiś rozsądny artykuł o optymalizacji środowiska pracy: na jakim/ch dyskach trzymać obrazki, na jakim Catalog, gdzie trzymać cache, co ustawić w preferencjach programu a co w preferencjach Catalogu, jaką wielkość prewiev ustalić aby nie przedobrzyć, i tak dalej. Może się okazać, że samo przeorganizowanie defaultowych ścieżek pomoże.

Po kolejne - jest niestety prawdą, że czasami występują tego typu problemy na styku LR - dyski SSD. O ile wiem nikt nei potrafił do tej pory wystarczająco dokłądnei zdiagnozować w czym konkretnie jest problem, już nei mówiąc o uleczeniu sprawy, ale nie jesteś, pierwszy, który narzeka na dziwne zwolnienia pracy LRa przy pracy na dysku SSD. Tutaj niestety wchodzi w grę mniej samo LR, a więcej system i to, jak on obsługuje dyski SSD.

W każdym razie zacząłbym od:

1. przeczytania jak zoptymalizować środowisko i zastowania się do wszystkich wskazówek, nawet wyglądających na błahe;
2. zwiększenie cache na ile możesz sobie pozwolić;
3. jak nie pójdzie, dokonać downgrade'u do 5,3 (lub 5,4) i zobaczyć, czy to coś dało.

mario
29-02-2016, 09:08
Witam.

Czy możesz napisać co stracę (z wyjątkiem bonusu "spowolnienie") wykonując downgrade z 5.7 do 5.3 lub 5.4 ?
I jeszcze jedna kwestia, w chwili obecnej mam zainstalowaną legalną wersję 6.x (nie abonament) ale po upgrade do v6
w systemie pozostała wersja 5.7 która normalnie działa. Czy mając 6.x mogę legalnie używać 5.x ?

Pozdrawiam
M.

kkokosz
29-02-2016, 13:10
U mnie troszkę na płynność pomogło przeniesienie cache'u LR na ramdysk - mam 24GB, więc 8 poświęciłem na cache dla LR. Niestety, bardziej wpływa to na przechodzenie ze zdjęcia do zdjęcia i wczytywanie podglądu niż na samą pracę nad pojedynczym kadrem :(
Też mam szóstkę i zgodzę się z 2pompony, że jest ona wolniejsza od 5 (zwłaszcza tych pierwszych)... Gorzej, jeśli potrzebujesz wsparcia dla RAWów z nowszych aparatów, wtedy po downgrade będziesz musiał korzystać z DNG Convertera.

Tak nawiasem mówiąc, używam LR od wersji 4 i nadal czekam, aż programiści Adobe opanują zarządzanie operacjami na plikach (przenoszenie zdjęć lub zmiana nazwy folderu bardzo często kończą się komunikatem o błędzie, pomaga powtórzenie całej operacji)... Cóż, w słowach o niedoróbkach w LR jest dużo prawdy :( Wolałbym, żeby Adobe poprawiło wydajność czy tego typu błędy niż dodawało suwaczek "dehaze" :(

2pompony
29-02-2016, 15:27
Witam.

Czy możesz napisać co stracę (z wyjątkiem bonusu "spowolnienie") wykonując downgrade z 5.7 do 5.3 lub 5.4 ?
I jeszcze jedna kwestia, w chwili obecnej mam zainstalowaną legalną wersję 6.x (nie abonament) ale po upgrade do v6
w systemie pozostała wersja 5.7 która normalnie działa. Czy mając 6.x mogę legalnie używać 5.x ?

1. Jak masz kupionego LRa z licencją wieczystą (tzn. nie abonament, a wersję o jakiej popularnie mówi się box) - możesz jej używać dożywotnio i bez ani jednego grosza dodatkowych opłat, nikt Ci tego już nei odbierze. Możesz używać wersję jaka Ci się podoba, lub obu, bo jak rozumiem obie sobie kupiłeś.

2. Co stracisz przechodząc na niższą wersję?

Ciężko powiedzieć o wszystkim w najdrobniejszych szczegółach. Każda następna podwersja dodawała obsługę nowych body, dodawała profile do jakichś obiektywów, oraz - co też istotne - poprawiała błędy zauważone w działaniu. Na ogół czytałem listę tych błędów i natychmiast o tym zapominałem, bo albo tych błędów nei notowałem, albo nie dotyczyły mojego sprzętu (np. była masa błędów w obsłudze plików z Fuji, poprawiali to sukcesywnie), albo tych starych błędów nei zauważałem.

Tutaj jest pełna lista (przystępnei podana), czyli 'whats new in LR 5,5 (http://photofocus.com/2014/06/21/whats-new-in-lightroom-5-5/)' - zobaczysz co ta wersja poprawiała lub dodawała. Jeśli jesteś bardzo ciekawy co tracisz, powinieneś przeczytać jeszcze 'whats new in Lightroom 5.6' i to samo dla wersji 5.7 - a musisz pamiętać, że wszystkie te wersje możesz legalnie ściągnąć z serwerów Adobe (bo masz licencję na wszystkie podwersje wersji 5), a następnei instalować i używać dowolną z podwersji, którą uznasz za najlepszą, albo który numerek Ci się najbardziej spodoba pod kątem numerologii czy wróżenia z cyferek, obojętne.

Ważne jest jeszcze jedno - od wersji 5,5 Adobe intensywniej zaczęło kłaść nacisk na obsługę chmury i sieciowe sprawy (tzw. Lightroom mobile) - synchronizację z kontem w chmurze, przesyłanie danych i ogólnie mówiąc nachalną promocję Creative Cloud w powiązaniu z LRem. Moim zdaniem bardziej skupili się na współpracy z Creative Cloud niż na podstawowym celu programu (czyli na wywoływaniu RAWów), i właśnie od tej pory zaczął się zjazd po równi pochyłej z wydajnością programu. Zaczęli dodawać coraz więcej do obsługi chmury a nic nei zrobili w kwestii optymalizacji - więc program spuchł i zwolnił.

Zatem, resumując - downgrade do wersji 5,4 lub 5,3 na pewno spowoduje utratę obsługi chmury Creative Cloud, jeśli z tego intensywnie korzystasz - warto mieć to na uwadze. Ja z tego nei korzystam, więć mnie to kompletnie nie obeszło. Po drugie tracisz obsługę nowszych body (mnie też nei dotyczy). Być może straciłem jakieś profile obiektywów, ale ponieważ można je sobie dociągnąć, też mnie to nie obeszło. Niewykluczone, że straciłem też jakiś plugin do bezmyślnej jednoklikowej publikacji zdjęć na kolejnym serwisie zdjęćiowym, randkowym, czy jeszcze innym. Ponieważ i tak z tych pluginów nei korzystam, więć nawet nei pamiętam jak z nim jest.

Niczego bardziej konkretnego nie mogę sobie przypomnieć, a w szczególności nei straciłem żadnego suwaka, czy podobnie ważnej opcji.

mario
29-02-2016, 22:12
1. Jak masz kupionego LRa z licencją wieczystą (tzn. nie abonament, a wersję o jakiej popularnie mówi się box) - możesz jej używać dożywotnio i bez ani jednego grosza dodatkowych opłat, nikt Ci tego już nei odbierze. Możesz używać wersję jaka Ci się podoba, lub obu, bo jak rozumiem obie sobie kupiłeś.

2. Co stracisz przechodząc na niższą wersję?

............... Niczego bardziej konkretnego nie mogę sobie przypomnieć, a w szczególności nei straciłem żadnego suwaka, czy podobnie ważnej opcji.

Witam.

Bardzo dziękuję za wyczerpujący i rzeczowy wykład.
Jako odpowiedź otrzymałem więcej niż oczekiwałem.
Co do legalności , nie byłem pewien czy po wykonaniu upgrade z v5 do v6 nadal mogę używać poprzedniej wersji.
Licencje kupowałem drogą elektroniczną więc nie są to w sensie fizycznym pudełka , ale chyba status prawny mają taki sam,
(mam rachunek i klucz licencyjny)

Pozdrawiam
M.

PS. Wersja 5.4 już ma "chmurę" , 5.3 jeszcze nie (już zainstalowałem)