PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon S9600- maksymalna długość nagrania- problem

skapskiadi
26-02-2016, 21:43
Witam wszystkich, zakupiłem Nikona S9600 w bardzo dobrej cenie na allegro. Aparat potrzebny był mi tylko i wyłącznie do nagrywania filmów, nie planuję używać go do zdjęć. Zdecydowałem się kupić uszkodzoną sztukę, nie wysuwa się w niej wieżyczka od flasha jednak przy filmach flash nie jest potrzebny.
Problem polega jednak na tym, że aparat narzuca maksymalną długość jednego nagrania. Kupiłem kartę 32GB i przy trybie 1080p/30 jest zawsze 27m 13s, po nagraniu kilku minutowego filmu znowu widzę, że mam jedynie 27m i 13s nagrania do zrobienia więc nie jest to z pewnością wina zbyt małej pojemności karty a ustawień maksymalnej długości jednorazowego filmu. Czy jest jakaś możliwość zdjęcia tego ograniczenia? W opcjach nie widzę opcji z tym związanej. Najbardziej odpowiadałoby mi ciągłe nagrywanie aż do zapełnienia karty lub rozładowania baterii.

Z góry dziękuję za pomoc.

GonzoG
27-02-2016, 00:24
To jest wina tego, że materiał 1080p dużo zajmuje i nic z tym nie zrobisz.
Poza tym to jest aparat i nie może mieć długiego nagrywania wideo, bo wtedy byłby kamerą, a nie aparatem.

skapskiadi
27-02-2016, 03:05
Duża waga filmu w 1080p raczej nie jest problemem, zostawiłem z ciekawości aparat w trybie nagrywania i po 27m 13s zapisał film i znowu mogłem nagrywać 27m 13s. Na komputerze sprawdziłem, że taki film zajmuje 3,14GB czyli raptem 10% pojemności karty

Poza tym to jest aparat i nie może mieć długiego nagrywania wideo, bo wtedy byłby kamerą, a nie aparatem.

Wcześniej miałem jakiś kompakt Kodaka i jeszcze coś i mogłem nagrywać do oporu, dlatego mnie to zdziwiło, szczególnie, że bardzo zależy mi aby jednorazowo takie nagranie było chociaż 1-2 godzinne. Żadna zmiana oprogramowania itd nie pomogą?

GonzoG
27-02-2016, 04:01
1. Rozmiar kart nie ma nic do znaczenia. Ważny jest rozmiar pliku - jest to pisane w instrukcji aparatu.
2. kiedyś komórką nagrywałem ponad godzinę, nie znaczy to że teraz zrobisz to aparatem.

Jak ci zależny na długich nagraniach kup kamerę, albo aparat, który został stworzony do nagrywania wideo - np. Panasonic GH4r

jo44
27-02-2016, 06:16
Czy jest jakaś możliwość zdjęcia tego ograniczenia? W opcjach nie widzę opcji z tym związanej. Najbardziej odpowiadałoby mi ciągłe nagrywanie aż do zapełnienia karty lub rozładowania baterii.
Poczytaj instrukcję: http://download.nikonimglib.com/archive1/bmowc00bmazE00X7DdD99GQtU167/S9600RM_%28En%2902.pdf, a zwłaszcza stronę 72 (94).

skapskiadi
27-02-2016, 16:44
Faktycznie nic nie da się z tym zrobić :/
No nic, dzięki wszystkim za pomoc ;)