PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia czarnego, błyszczącego przedmiotu i to jeszcze kulistego.

szymic1
26-02-2016, 17:25
Witam
Ostatnio zrobiłem przymiarkę do fotki czarnego kulistego i to jeszcze błyszczącego obiektu - jest to deser czekoladowy w kształcie półkuli.
Z pierwszych fotek nie jestem zadowolony, prawdę mówiąc zastanawiam się jak ten temat ugryźć. Jako że przedmiot jest czarny kulisty i jeszcze czarny wszystko w nim się odbija tak więc idealnie widać w nim bledny, softboxy i fotografa :) Przy robieniu muszę uwzględnić że jest to rzecz do jedzenia tak więc musi to wyglądać apetycznie a nie tylko artystycznie. Może macie jakieś fajne linki jak ludzie sobie radzą z fotkami takich obiektów, jednym słowem szukam inspiracji żeby 'klient' był zadowolony .

Michał Szymański

bogdi64
26-02-2016, 17:54
do takich obiektyw wymyślono "kabinę bez-cieniową" i "mat-spray", aby jeszcze to uwypuklić

sailor
26-02-2016, 19:32
jednym słowem szukam inspiracji żeby 'klient' był zadowolony .

na przyszlosc - najpierw sie naumiewaj a potem lap zlecenie. wieksza gwarancja zadowolenia klienta :)

do takich obiektyw wymyślono "kabinę bez-cieniową" i "mat-spray", aby jeszcze to uwypuklić

a zjesz potem to ciasto popsikane mat-sprayem?
kabina/namiot bezcieniowy jest rozwiazaniem dla tych ktorym fotografia w zyciu nie przeszkadza i nie maja aspiracji posiadac przyzwoitych fot.

smogg9
26-02-2016, 20:21
Zobacz tutaj strobox.com, może coś znajdziesz. Jak znasz angielski to https://goo.gl/TyhZMl (how to photograph black shiny objects w google). Spróbuj zrobić podświetloną obwódką (rim-light) ja zazwyczaj robię tak jak tutaj http://www.diyphotography.net/5-different-setups-nail-2-lights-product-shot/ - czyli czarna kartka na softbox ustawiony centralnie za obiektem i odpowiedni czas/przysłona w aparacie. Spróbuj zrobić kilka ujęć i je razem skleić na komputerze, czasami jest tak łatwiej jak po kolei i osobno oświetlisz poszczególnie części przedmiotu.

bogdi64
27-02-2016, 00:36
na przyszlosc - najpierw sie naumiewaj a potem lap zlecenie. wieksza gwarancja zadowolenia klienta :)

kabina/namiot bezcieniowy jest rozwiazaniem dla tych ktorym fotografia w zyciu nie przeszkadza i nie maja aspiracji posiadac przyzwoitych fot.

ono ma być ładne :) - a czy smaczne ? - to już insza inszość ;)

Borat1979
27-02-2016, 00:45
Przecież to ciasto jest do sfotografowania a a nie jezdnia. Nikt normalny nie je potraw przygotowanych do sesji fotograficznej bo stosuje się tam różne cuda łącznie ze spryskiwaniem olejem sałaty żeby wyglądała jak wyjęta z wody. Znam patenty polewania steku olejem samochodowym, który ma udawać sos :)

Tommy
27-02-2016, 04:05
nie wiem jak bardzo się błyszczy ten deser ale myślę że namiot bezcieniowy rozwiąże Twój problem...ubaw się zaczyna jak są panoramiczne gogle z szybą lustrzaną do sfotografowania ;)

sailor
27-02-2016, 13:45
Przecież to ciasto jest do sfotografowania a a nie jezdnia. Nikt normalny nie je potraw przygotowanych do sesji fotograficznej bo stosuje się tam różne cuda łącznie ze spryskiwaniem olejem sałaty żeby wyglądała jak wyjęta z wody. Znam patenty polewania steku olejem samochodowym, który ma udawać sos :)

ciekaw jestem jak dlugo jeszcze beda powtarzane historie o oleju silnikowym zamiast syropu klonowego lub sosu do steka. to urban legends z juesej z lat 70-80tych mniej wiecej. w polsce nikt tego nie stosowal i nie stosuje.
pomijam fakt ze zaden poducent zywnosci na cos takeigo nie pozwoli przy swojej sesji. mowimy oczywisice o myslacych producentach i rozsadnych fotografach :)
wyglupy ze sztucznymi zamiennikami byly usprawiedliwione lat temu 20-30. w dobie rozpowszechnienia cyfry producenci takich gadzetow zbankrutowali lata temu.
i w opozycji do twojego pierwszego zdania - ciasto po sfotografowaniu jest jak najbardziej do zjedzenia. tak samo jak kazdy inny produkt. najwieksza wada fotografowanych potraw jest to ze wysytygna. co na przyklad w przypadku krwistego steka faktycznie jest strata, bo nie da sie go odgrzac. ale zaden szzanujacy sie fotograf kulinarny nie poleje steka olejem samochodowym. raz ze widac ze to olej a nie sos a dwa - z szacunku dla pracy jedzenia i klienta.
tyle tylko ze do fotografii kulinarnej trzeba sie umiec przygotowac i miec wiadomosc ze czessto nie ma szans na powtorki. stek "dziala" fotorgaficznie jakies 2 minuty. sos na steka leje sie raz. trzeba trafic za pierwszym razem. ot i cala tajemnica

http://bibliasmakow.pl/wp-content/uploads/2015/04/s_stek_porto_PFA8956.jpg
źródło (http://bibliasmakow.pl/wp-content/uploads/2015/04/s_stek_porto_PFA8956.jpg)

- - - - kolejny post - - - - - -

nie wiem jak bardzo się błyszczy ten deser ale myślę że namiot bezcieniowy rozwiąże Twój problem...ubaw się zaczyna jak są panoramiczne gogle z szybą lustrzaną do sfotografowania ;)

patrzac na przyklady z twojego folio - srednio sobie z tym ubawem poradziles ;) mimo przezroczystej a nie lustrzanej powierzchni
stol bezceniowy jak sama nazwa wskazuje sprawi ze wszystko bedzie plaskie i nijakie. a goggle fotografuje sie tak samo jak cala reszte. to prosta czysta fizyka. tak samo odbija kazdy blyszczacy przedmiot

Mane
27-02-2016, 14:37
ono ma być ładne :) - a czy smaczne ? - to już insza inszość ;)

W IT zawsze mówimy, że coś ma być ładne, albo ma działać :)

sailor
27-02-2016, 16:10
W IT zawsze mówimy, że coś ma być ładne, albo ma działać :)

"wiecie dlaczego nikt nie kupuje waszych produktow? bo sa po prostu brzydkie" Steve Jobs

WoWo
28-02-2016, 13:18
Kol. Sailor Ty to tak zawsze potrafisz pomóc że ehh. W czym Twoje zdjęcie ma pomóc autorowi wątku.
A te ziemniaki akurat na młode to mi mało wyglądają . danie wydaje się bardzo ciężkie brak "świeżosci"
.

sailor
28-02-2016, 13:37
W czym Twoje zdjęcie ma pomóc autorowi wątku.
zdjecie akurat bylo odp do rozmowy o polewaniu steka olejem silnikowym.
autorowi watku udzielono juz wszekich odpowiedzi - glownie polecajac stol bezcieniowy. jak autor sprawdzi to rozwiazanie to sie przekona czemu nie.

A te ziemniaki akurat na młode to mi mało wyglądają . danie wydaje się bardzo ciężkie brak "świeżosci"

a po czym rozpoznajesz mlodego podsmazonego ziemniaka? po legitymacji szkolnej? :D
danie ciezkie bo jesienne a nie wiosenne. jeszcze nie widzialem "lekko" wygladajacego steka w sosie porto. biorac pod uwage samo pochodzenie i wykonanie dania .. ale z przyjemnoscia obejrze twoje dzielo. podzielisz sie przykladem swojego autorstwa?