PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor AF-S 55-300 - niepokojący dźwięk podczas ostrzenia

Klosek87
26-02-2016, 17:14
Witam serdecznie,

Mam do szanownych forumowiczów pytanie dot. Nikkora 55-300.
Zauważyłem, że od jakiegoś czasu obiektyw wydaje dziwny, trzaskający dźwięk po zmianie trybu ostrzenia z manualnego na automatyczny. Nie dzieje się to za każdym razem, występuje najczęściej w sytuacji w której przednia soczewka została manualnie schowana, a silnik autofocusa wysuwa ją do przodu. Sytuacja ma miejsce jedynie przy pierwszym ruchu w trybie ostrzenia A i powtarza się od czasu do czasu, tylko po kolejno:
1. przesunięciu przełącznika z automatu na manual
2. manualnym przeostrzeniu
3. ponownym włączeniu automatu
4. pierwszym manualnym ostrzeniu

Trzymając w tym czasie palec na przełączniku wyraźnie wyczuwam, że w chwili wydania trzaskającego dźwięku, przełącznik drga. Poza tym wszystko funkcjonuje prawidłowo. Z całą pewnością nie jest to związane z funkcjonowaniem układu VR.
Czy ktoś spotkał się z podobnym zachowaniem tego obiektywu? Czy powinienem udać się z nim do serwisu, żeby uniknąć ewentualnych kosztów naprawy uszkodzenia, które może wynikać z takiej dziwnej pracy?

W załączeniu przesyłam obrazujący to film - trzask słychać w 4 sekundzie, w momencie rozpoczęcia automatycznego ostrzenia.

http://youtu.be/nIlj49NpBZw

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
Mateusz

TOP67
28-02-2016, 19:46
Tak działa mechaniczne zasprzęglanie silnika.

nikoniarz
28-02-2016, 20:19
Jest to o tyle interesujące, że w moim egzemplarzu nie miało to w ogóle miejsca... Miałem go 3 miesiące, zrobiłem około 2-3 tyś zdjęć...

TOP67
28-02-2016, 21:02
A często przełączałeś na M w obiektywie? To trzeba się naprawdę wsłuchać.

nikoniarz
28-02-2016, 21:17
Ciężko stwierdzić, czy często... Aczkolwiek tak jak pisałem- u mnie to nie występowało. Z tego co czytam, to autor ma ten dźwięk dopiero od "jakiegoś czasu". Być może na początku to nie występuje- gdyby miało to u mnie miejsce, na pewno bym zwrócił uwagę. Podobnie jak zwróciłem uwagę na "piszczące" czyszczenie matrycy w D300 zaraz po zakupie. A to "pstryknięcie" w obiektywie jest zdecydowanie głośniejsze- ciężko tego nie zauważyć.

Klosek87
03-03-2016, 16:07
TOP67 - bardzo dziękuję za odpowiedź! Znacznie szczędzi mi ona zmartwień dot. ewentualnego serwisu obiektywu.

Istotnie dźwięk zauważyłem jakiś czas temu, ale tez jakiś czas temu ostrzenie ręczne zacząłem wykorzystywać nagminnie. Być może dlatego nie zwróciłem na to uwagi wcześniej.

Jeśli chodzi o pstryknięcie to jest dość głośne, no i dodatkowo ruch przełącznika pod palcem jest mocno wyczuwalny - jego drganie przypomina nieco wibrację napiętej sprężyny. Natomiast jeśli jest to związane z zasprzęglaniem silnika, to nie szukam problemu tam, gdzie go nie ma :grin:

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!
Mateusz

zgera
06-03-2016, 14:45
Jeśli chodzi o pstryknięcie to jest dość głośne, no i dodatkowo ruch przełącznika pod palcem jest mocno wyczuwalny - jego drganie przypomina nieco wibrację napiętej sprężyny. Natomiast jeśli jest to związane z zasprzęglaniem silnika, to nie szukam problemu tam, gdzie go nie ma :grin:

Nie przejmuj się tym pstrykaniem, to samo występuje w N18-55, taka konstrukcja tego sprzęgła, podobna do skrzyni biegów bez synchronizacji, przy zmianie biegów były zgrzyty.