PDA

Zobacz pełną wersję : Statyw Slik pro 330 dx wymiana kolumny centralnej

Fotjaro
25-02-2016, 22:44
Witam,

Do sedna :-) Chciałbym wymienić kolumnę centralną w statywie Silk 330 dx, napotkałem niestety problem w postaci jak to nazwać " śruby z calowym otworem" ;-),
tzn. wymiar wewnętrzny oczka śruby to ok.4,7mm lub 4,8 mm - nie pasuje zwykły imbus. Jakiego rozmiaru imbusa powinienem szukać ?

nikoniarz
25-02-2016, 23:09
wymiar wewnętrzny oczka śruby to ok.4,7mm lub 4,8 mm - nie pasuje zwykły imbus. Jakiego rozmiaru imbusa powinienem szukać ?

Odpowiedniego :)
A tak na poważnie- jeśli to faktycznie zwykłe, sześciokątne gniazdo, wystarczy zapiłować lekko zwykłą imbusową piątkę- to tylko 0,15-0,1 mm na każdy brzeg.

Fotjaro
25-02-2016, 23:49
Pomysł fajny. Ale obawiam się "dokładności" w szlifowaniu i późniejszym odkształceniu śruby przy silniejszym siłowaniu się przy odkręcaniu. Gniazdo jest standardowe, sześciokątne, mierzyłem linijką przez lupę :smile:, może ktoś wie jakiego dokładnie rozmiaru klucz zastosować ?Może jestem pedantyczny w tym temacie :smile: ale lubię użytkować sprzęt jak najbardziej optymalnie , nawet myślałem o smarowaniu gwintów docisków w głowicy. :smile: :smile:

nikoniarz
26-02-2016, 00:26
Pomysł fajny. Ale obawiam się "dokładności" w szlifowaniu

To już zależy tylko od Ciebie- możesz to zrobić bardzo dokładnie, lub bardzo niechlujnie. Kwestia predyspozycji manualnych.

- - - - kolejny post - - - - - -

Torx T30 ma szerokość 4,8 mm więc warto spróbować

Fotjaro
27-02-2016, 23:01
Poszukam jakiegoś pojedyńczego klucza do zeszlifowania - wcześniej zaczekam na zamówiony klucz imbusowy calowy
skorzystałem z przelicznika mm - cale i udało mi się niedrogo zamówić prawdopodobnie pasujący klucz 3/16 cala. Zobaczymy :-)
Pokombinowali w tym statywie, inne śruby są w mm i pasują zwykłe klucze, ale już np. śrubki wyglądające na takie do zwykłego śrubokręta krzyżakowego
okazują się jakieś podwinięte..:-(

Wojteksw
28-02-2016, 14:19
Sprawdzałem przed chwilą, pasuje klucz 3/16, a w pomiarze metrycznym 4.8 mm.

Dodam jeszcze, że faktycznie przekombinowali, w głowicy dwie śruby calowe 3/16 i jedna metryczna 5 mm. Nogi metryczne 6 mm. A więc trzeba posiadać 3 różne klucze.