Zobacz pełną wersję : Nikon D5200 + Sigma 70mm f2.8
Witajcie,
Mam problem z ostrością w Sigmie 70mm.
Robiąc zdjęcia małych przedmiotów chociaż w wizjerze ostrość jest dobra zdjęcia są jakby nieostre.
Dodatkowo kiepsko wygląda kontrast... Czy może być to wina obiektywu czy raczej złej konfiguracji aparatu?
Ostrość ustawiam ręcznie- w aparacie mogę wybrać 11 lub 39 punktów autofocusa ale chyba to nie ma znaczenia przy MF?
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Używaj LCD nie wizjera i będzie po problemie. Mały i ciemny wizjer z matówką niedostosowaną do manualnego ostrzenia nie daje możliwości dobrego ustawienia ostrości.
Ostatecznie możesz sobie włączyć dalmierz w wizjerze, ale nie będzie działał on przy manualnej ekspozycji.
Bardzo możliwe, że zdjęcia są po prostu poruszone. Najdłuższy "książkowy" czas jaki możesz ustawić to 1/100s (ze względu na to, że odpowiednik ogniskowej na DX będzie wynosił 105mm), a do macro zszedłbym jeszcze niżej. Oczywiście najlepszy byłby statyw. Spróbuj zrobić zdjęcie ze statywu i przy użyciu samowyzwalacza ustawionego np. na 10s, zobacz czy dalej będą nieostre.
Dzięki za odpowiedzi. Może faktycznie następnym razem spróbuję ostrzyć na lcd.
Jeżeli chodzi o statyw to oczywiście go używam z tym ,że czas jaki ustawiałem to 1/60s - przy krótszym zdjęcia były ciemne ponieważ chciałem uzyskać większą głębie ostrości przysłona była na f13.
Jak używasz statywu, to jaki problem z wydłużeniem czasu nawet do kilku sekund??
To nie, jeśli używasz statywu (w miarę stabilnego) to nie powinno być problemu z czasem. Problem w takim razie faktycznie może leżeć w ręcznym ostrzeniu, więc przerzucenie się z wizjera na LCD to dobra rada;)
Opcją najbardziej pesymistyczną jest to, że to już nie jest młody obiektyw i zdjęcia takie po prostu mogą być.
Generalnie obiektyw kupiłem jako nowy kilka miesięcy temu.
Nowy? Ten obiektyw miał premierę 10 lat temu...
Dziubson
28-02-2016, 19:55
Nowy? Ten obiektyw miał premierę 10 lat temu...
Widziałem nowe sztuki w sklepie sigmy, a i na allegro chyba były
Obiektywu się nie czepiajcie;)
Moim można ołówki temperować, taki ostry, z d7200 na ten przykład. Szkło cały czas w sprzedaży
http://www.sigma-sklep.pl/sigma-70mm-f2-8-ex-dg-macro-nikon,372,p.html
O proszę, faktycznie! Dobrze wiedzieć, myślałem, że już wycofany:) a co do ostrości - niestety wszyscy wiemy jak często wygląda powtarzalność jakości...
Skontaktuj się z serwisem Sigmy, jeśli podejrzewasz, że może być kwestia obiektywu, na stronie www jest opisana procedura. Jeśli jest z polskiej dystrybucji i na gwarancji, usługa jest darmowa, jedynie płacisz za przesyłkę obiektywu z aparatem w jedną stronę. Ogólnie to bardzo ostry obiektyw, nie mam do niego żadnych zastrzeżeń, w makro, przy portrecie czy jakichś detalach. Spróbuj ostrzenia przez LV, w dobrym świetle. Nie będzie ostro, wysyłaj.
Witajcie ponownie, czy to prawda ,że nie można skalibrować tej Sigmy względem Nikona D5200 z powodu braku silnika AF?
A niby jak ma być skalibrowany AF, jeśli go nie ma...