Zobacz pełną wersję : Aparat kompaktowy/bezlusterkowiec do 3000
Na co dzień używam Nikona D300 + obiektywy 50mm 1,8; 18-200, 80-400. Wszystko to jest super ale trochę waży. Często wyjeżdżam w góry z dziećmi i robi się problem, co tu zabrać. Poszukuję jakiegoś lekkiego aparatu (bezlusterkowiec/kompakt) w cenie do 3000PLN, który będę mógł ze sobą wszędzie zabierać. Zależy mi na możliwości ręcznego sterowania, wizjera, jasny obiektyw. Chodzi o dokumentowanie rodzinnych wycieczek przy różnych okazjach i czasami zrobić coś ambitniejszego.
zastanawiałem się nad paroma modelami fujifilm, olumpusa, sony i Panasonica
z góry dziękuję za pomoc
Wyszła nowa seria DL zaawansowanych kompaktow Nikona, są jeszcze aparaty systemu Nikon 1. Największy feler, że wszystkie oprócz modeli V nie mają wizjera. Za to wszystkie mają superszybki af. Cenowo to zestawy N1 można znaleźć poniżej tego budżetu, natomiast seria DL to nowość więc ceny wysokie.
Potworki bezlusterkowe nikona omijaj z daleka, to już canon robi przyzwoite z normalnymi matrycami, wybór masz między matrycami aps-c fuji i sony, a m43 olympus i panasonic, do tego umierający samsung NX nadal godny uwagi.
Archibald6803
25-02-2016, 11:22
.......... Poszukuję jakiegoś lekkiego aparatu (bezlusterkowiec/kompakt) w cenie do 3000PLN, który będę mógł ze sobą wszędzie zabierać. Zależy mi na możliwości ręcznego sterowania, wizjera, jasny obiektyw. Chodzi o dokumentowanie rodzinnych wycieczek przy różnych okazjach i czasami zrobić coś ambitniejszego.
zastanawiałem się nad paroma modelami fujifilm, olumpusa, sony i Panasonica
z góry dziękuję za pomoc
Jeżeli może być z niewymienną optyką to na dzień dzisiejszy nie widzę konkurenta dla LX100; ma (prawie) wszystko co taki maluch mieć powinien .....
Na razie moimi typami są Lumix GX7, Fujifilm X100, XT10 lub XPRO1, Sony a6000, i Olympus OMD EM5, OMD EM10, Canon G5X. Jak widać grono dość szerokie i większość ma wymienną optykę. Nie potrzebne mi są ultrazoomy, ale mając dzieci i psa potrzebuje czegoś "szybkiego" z szybkim autofokusem i gotowością do działania, taki aparat podręczny/poręczny z dobrą optyką. Zadanie nie proste ale coś się musi znaleźć. mam akcept na lekkie przekroczenie zakładanego budżetu :-)
GaijinPawel
25-02-2016, 15:17
Jeśli af ma być szybki i aparat poręczny to A6000. Olka trzymałem i ergonomia moim zdaniem kiepska a fuji w tym przedziale to chyba słaby af ma.
Potworki bezlusterkowe nikona omijaj z daleka, to już canon robi przyzwoite z normalnymi matrycami, wybór masz między matrycami aps-c fuji i sony, a m43 olympus i panasonic, do tego umierający samsung NX nadal godny uwagi.
A mógłbyś uzasadnić dlaczego omijać bezlustra Nikona? Bo ja korzystałem i z bezluster Sony i Olympusa, i z tych trzech najbardziej odpowiadają mi bezlustra Nikona.
więc prośba o argumenty dlaczego omijać bezlustra Nikona?
Nie potrzebne mi są ultrazoomy, ale mając dzieci i psa potrzebuje czegoś "szybkiego" z szybkim autofokusem i gotowością do działania, taki aparat podręczny/poręczny z dobrą optyką. Zadanie nie proste ale coś się musi znaleźć. mam akcept na lekkie przekroczenie zakładanego budżetu :-)
To może - trochę przekornie - Nikon DL 24-85? :)
To może - trochę przekornie - Nikon DL 24-85? :)
To jest nowość musiałbym zobaczyć jakieś testy
- - - - kolejny post - - - - - -
Jeżeli może być z niewymienną optyką to na dzień dzisiejszy nie widzę konkurenta dla LX100; ma (prawie) wszystko co taki maluch mieć powinien .....
Dzisiaj oglądałem, fajny, ale nie wiem czy nie wolałbym gx7
Coraz bardziej jestem przekonany do Olympusa OMD EM10 II (sentyment?? kiedyś miałem już olympusa). zastanawiam się też nad lumixem GX7. Do tego jakieś fajne szkło.
Patrzyłem jeszcze na OMD em5 II ale chyba nie warto przepłacać za uszczelki?
Co myślicie o takim wyborze? A może jeszcze jakaś propozycja?
Olek jest spoko i na dodatek jest "wszystkomający", ale ja się dość szybko zreflektowałem że nie jest wcale taki mały. No i (przynajmniej w mark 1) kontrastowy AF sprawdzał się słabo w "action ujęciach" dzieciaków czy zwierzaków. Nota bene, w cyfrowe.pl można wypożyczyć sprzęt, nic nie daje takiego pojęcia o możliwościach i czy nam pasuje jak 2-3 "poużywania". Natomiast pozostając w rodzinie Nikona, można wykorzystać w N1 obiektywy F-mount, niestety wymaga zakupienia przejściówki, piekielnie drogiej, więcej znajdziesz w subforum Nikon 1.
Dzięki, jestem umówiony właśnie na testy Olympusa i Lumixa, w przyszlym tygodniu
No i padło na Olympusa O-MD EM10 Mark II.
Trochę z rozsądku trochę z sentymentu.
Gratulacje. Ponoć ten EM10 mk II jest bardzo przyzwoity. Sprawdzałeś może jak działa AF w trybie AF-C (śledzenia)?
Gratulacje. Ponoć ten EM10 mk II jest bardzo przyzwoity. Sprawdzałeś może jak działa AF w trybie AF-C (śledzenia)?
Pierwsze wrażenie nie jest złe, za psem nadążam :-), ale dopiero zacząłem się bawić.