PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o monitor + lampe

Nemesis19
24-02-2016, 22:25
Czesc
Chcialabym kupic monitor, mam do wydania max 4700zl , ale w zwiazku z tym rodzi sie kilka pytan laika ;)

1) eizo cx241 -ktos mi polecil,czy to faktycznie najlepsza opcja? fajnie,ze ma czujnik do automatycznej korekcji parametrów wyświetlania obrazu
2) kalibracja pierwsza to koszt 350zl, czy wynajac specjaliste, czy kupic kalibrator? jesli kalibracja zlecona-jak sie przygotowac?czy pobrac od fotolabu probki czy nie ma to znaczenia? jesli kalibrator-jaki? i czy poradze sobie sama nie majac doswiadczenia?
3) jaka lampe stojaca kupic? mam slabe warunki oswietleniowe, sciany miodowe, okno tuz przy lewym lokciu, pokoj ok.6x4, na srodku lampa sufitowa, nie mam mozliwosci nic zmienic, czy w takiej sytuacji lampa to istotny zakup i powinnam to zrobic przed kalibracja,zeby nie kalibrowac ponownie?

z gory dziekuje

KaarooL
25-02-2016, 13:34
Jeśli sufit masz biały, ustaw jakąś lampkę wysoko nad monitorem i skieruj ją w sufit - zawsze to światło rozproszone i mniejszy wpływ tych miodowych ścian.

Na okno zapodaj grubą roletę lub dobre żaluzje. Jakimś tam rozwiązaniem będzie też kupienie lub zrobienie sobie kaptura na monitor - to w związku ze światłem wpadającym z okna za dnia.

Jeśli chodzi o kalibrację, to są dwie podstawowe opcje. Zdajesz się na fachowca i w miarę gwarantowany efekt lub kupujesz kalibrator za 800 zł lub więcej i sam dochodzisz do optimum metodą prób i błędów.

Zadaj sobie podstawowe pytanie - czy naprawdę potrzebujesz gamutu szerszego niż sRGB, bo jeśli nie robisz grubej poligrafii, to może wystarczy Ci monitor o klasę/dwie niższy. Warto też obejrzeć monitor przed zakupem. EIZO są w miarę równe w kwestii jakości egzemplarza, ale bonus zawsze można trafić.

Tom01
26-02-2016, 17:25
Daj Boże wszystkich było stać na takie cacka jak CX241. Korzystanie bajka, kalibracja łatwa i dająca wysokiej jakości efekty. Jeśli porftel nie zmusza do oszczędności, zamykać oczy i brać. Będzie Pani sama się w duchu chwalić za dobry wybór przez następne 10 lat.

Co do oświetlenia biurkowego zapraszam do poczytania: http://mva.pl/viewtopic.php?f=47&t=2531

Nemesis19
26-02-2016, 23:35
Dziekuje chlopaki. Tom01 trafilam jeszcze NEC PA272W-SV2 za 4500nowy, 27'' -co myslisz o tym? W ogole chce sie zglosic do Ciebie z kalibracja, wiec mow prawde szybko ;)

Tom01
26-02-2016, 23:43
Trudno powiedzieć, za ok 4800 jest nowy odpowiednik EIZO CS270 z dłuższą gwarancją i lepszą kalibracją. NEC ma za to fajniejszą ramkę i jeśli ktoś lubi, błyszczący ekran.

Nemesis19
27-02-2016, 01:09
Dobra, mysle,ze za ten hajs i tak bede w raju, dotychczas pracowalam na lapie i wszystko bylo loteria ;] btw: 19marzec Gdańsk?