Zobacz pełną wersję : Szara karta jak używać poprawnie?
Jakub365
23-02-2016, 20:13
Kupiłem sobie szarą kartę do pomiaru balansu bieli w domu super efekty! Ale zastanawiam się jak używać tego na sali czy w kościele? Ostatnio zrobiłem próbę w kościele i bylo fajnie do momentu, kiedy nie zmieniłem miejsca, później zdjęcia były niebieskie. W piątek idę na półmetek i chciałbym zastosować właśnie szara kartę, aby później było mniej roboty w lr, ale tam pewnie dopiero beda zmienne warunki. Jak z tym sobie radzić?
Bardzo prosto - zapominasz o ustawianiu WB w aparacie, robisz sobie jedynie zdjęcia karty w określonych warunkach, a później w LR z tego pliku bierzesz WB.
Edit:
Zapomniałem napisać, że zdjęcia robisz obowiązkowo w RAWach.
W kościele bardzo trudno ustawić WB z oczywistych względów. Rzadko w którym kościele jest identyczne oświetlenie . W jednym miejscu ledy w drugim halogeny, a jeszcze innym świetlówki i światło zewnętrzne wpadające przez witraże .Każde miejsce z inną temperaturą . Najlepszym wyjściem - tak jak kolega wyżej napisał - Auto wb i zapis w rawach
robisz sobie jedynie zdjęcia karty w określonych warunkacha jak się warunki zmienią (znacznie) to robisz znów zdjęcie karty
a jak się warunki zmienią (znacznie) to robisz znów zdjęcie karty
Kolega się pytał jak używać.
Ja używam ColorCheckera i robię jedno, góra 2 zdjęcia - drugie dla lampy gdy trzeba ją korygować żelem.
a jak się warunki zmienią (znacznie) to robisz znów zdjęcie karty
Szczerze powiedziawszy nie wyobrażam sobie focenia szarej karty podczas ceremonii w kościele ;-)
Szczerze powiedziawszy nie wyobrażam sobie focenia szarej karty podczas ceremonii w kościele ;-)
A to dlaczego? :roll:
madebyzosiek
24-02-2016, 06:57
A to dlaczego? :roll:
Zmieniły się warunki, bo zaszło słońce na dworze, PM zakładają obrączki, a ja muszę zrobić zdjęcie kartki, no bo WB... Nie...
Ps. Ja rozumiem, że ta karta to Ci pomaga w ustaleniu balansu przy późniejszej obróbce RAWów?
Kupiłem sobie szarą kartę do pomiaru balansu bieli w domu super efekty! Ale zastanawiam się jak używać tego na sali czy w kościele? Ostatnio zrobiłem próbę w kościele i bylo fajnie do momentu, kiedy nie zmieniłem miejsca, później zdjęcia były niebieskie. W piątek idę na półmetek i chciałbym zastosować właśnie szara kartę, aby później było mniej roboty w lr, ale tam pewnie dopiero beda zmienne warunki. Jak z tym sobie radzić?
pare tygodni temu byl identyczny watek , tam udzielilem odpowiedzi i nic sie od tego czasu nie zmienilo.
stosujac karte problem jak dokonac balansu bieli bez karty zostaje zastapiony innym - jak ustawic karte , zeby mozna bylo dokanac balansu bieli w oparciu o karte.
czesto to jest trudniejsze niz ustawienie WB bez karty.
jesli juz karta , to sens ma karta trojpolowa - bialo-szaro - czarna , wtedy rzeczywiscie udaje sie dopasowac krzywe gradacji i widac roznice w stosunku do balansu " na oko".
Najczesciej udaje sie odszukac na zdjeciu Jakis neutralny barwnie element i pipeta daje sie dobrze zbalansowac ( w LT) - np bialko oczu jest czesto dobra pomoca. Czesto kamienna posadzka , szary ubior itp.
Karta nie jest rozwiazaniem problemu - przesuwa Problem na inna plaszczyzne.
Jakub365
25-02-2016, 08:21
Jpg nawet nie brałem pod uwagę ;) faktycznie trochę roboty jest z ta karta, myślałem ze to trochę łatwiejsze. Zakupiłem sobie też, żele czy mając filtr żelowy a balans abw coś z tego wyjdzie sensownego? Bo też się zastanawiałem czy nie ustawić sobie wb na kelviny i tam trochę korygować +-, co o takim rozwiązaniu myślicie?
A możesz napisać po co ci ten balans jeśli i tak robisz w RAWach, a zdjęcia obrabiasz w sofcie ktory ma to i tak w powiązaniu, bo nie czyta poprawnie ustawień kolorystycznych ??
Jpg nawet nie brałem pod uwagę ;) faktycznie trochę roboty jest z ta karta, myślałem ze to trochę łatwiejsze. Zakupiłem sobie też, żele czy mając filtr żelowy a balans abw coś z tego wyjdzie sensownego? Bo też się zastanawiałem czy nie ustawić sobie wb na kelviny i tam trochę korygować +-, co o takim rozwiązaniu myślicie?
w aparacie nie nastawiaj czegokolwiek . ustaw tylko WB na Auto.
zapis raw jest czarnobialy , wb w aparacie jest tylko na uzytek jpegu z aparatu.
kolor wyliczany jest w komputerze przy wolaniu rawow, tam sie mozesz bawic bez konca.
im wiecej gadzetow uzywasz przy fotografowaniu , tym bardziej pochlania ich obsluga , tym mniej koncentrujemy sie na samym fotografowaniu.
im mniej buzerow masz do obslugi tym lepiej.
prawidlowe uzycie szarej karty jest takim samym problemem jak prawidlowy balans bieli bez karty.
to zalezy od motywu - w szerokich kadrych mamy czesto zroznicowany barwe oswietlenia - wiec rodzi sie pytanie gdzie ustawic karte . W waskich motywach np przy uzyciu tele jest duzo latwiej prawidlowo zbalansowac w oparciu o karte , tylko biegaj do kazdego kadru z karta. Wyjdzie slonce z za chmur i masz calkiem inne oswietlenie.
w fotografii cyfrowej mozna znakomicie obejsc sie bez karty , filtrow szarych , polara - wszystko da sie osiagnac na drodze obrobki latwiej i lepiej. Rzadko tylko jest to trudne lub niemozliwe.
Ale warto kupic te rzeczy zeby sie samemu o tym przekonac , iz byl to wydatek niepotrzebny.
Im drozsze , tym lepiej - gdyz tym skuteczniejsza jest nauka.
Najlepsza inwestycja to chyba uwazne przeczytanie dostepnych bezplatnie w sieci dobrych podrecznikow , lub zakup takowych w formie ksiazek . Tylko komu sie chcialoby czytac?
w aparacie nie nastawiaj czegokolwiek . ustaw tylko WB na Auto.
zapis raw jest czarnobialy , wb w aparacie jest tylko na uzytek jpegu z aparatu.
kolor wyliczany jest w komputerze przy wolaniu rawow, tam sie mozesz bawic bez konca.
im wiecej gadzetow uzywasz przy fotografowaniu , tym bardziej pochlania ich obsluga , tym mniej koncentrujemy sie na samym fotografowaniu.
im mniej buzerow masz do obslugi tym lepiej.
prawidlowe uzycie szarej karty jest takim samym problemem jak prawidlowy balans bieli bez karty.
to zalezy od motywu - w szerokich kadrych mamy czesto zroznicowany barwe oswietlenia - wiec rodzi sie pytanie gdzie ustawic karte . W waskich motywach np przy uzyciu tele jest duzo latwiej prawidlowo zbalansowac w oparciu o karte , tylko biegaj do kazdego kadru z karta. Wyjdzie slonce z za chmur i masz calkiem inne oswietlenie.
Dotąd prawa, ale dalej bajki, w które możesz opowiadać tylko małym dzieciom...
w fotografii cyfrowej mozna znakomicie obejsc sie bez karty , filtrow szarych , polara - wszystko da sie osiagnac na drodze obrobki latwiej i lepiej. Rzadko tylko jest to trudne lub niemozliwe.
Ale warto kupic te rzeczy zeby sie samemu o tym przekonac , iz byl to wydatek niepotrzebny.
Najlepsza inwestycja to chyba uwazne przeczytanie dostepnych bezplatnie w sieci dobrych podrecznikow , lub zakup takowych w formie ksiazek . Tylko komu sie chcialoby czytac?
To pokaż mi w jaki sposób usuwasz refleksy z szyb czy wody w LR czy PS...
Oraz pokaż jak to zwiększasz DR matrycy w przez obróbkę.
madebyzosiek
25-02-2016, 11:13
Podpisuje się pod tym. W moim przypadku zakup X-Rite ColorChecker Passport to było najgłupiej wydane 340 zł w mojej historii zakupów. Super sprawa dla kogoś, kto robi produktówkę, ale jak zobaczyłem, że on po prostu jednym kliknięciem pozwala mi na uzyskanie naturalnych kolorów, które ja i tak podkręcam... to wystawiłem go na sprzedaż i na szczęście skończyło się stratą 80 zł... ;)
Nie znam sie wiec sie wypowiem: kolega gonzo ma racje: szara karta ulatwia, filtry bardzo ulatwiaja, bez polarow usuniecie reflexow to heroizm czesto zakonczony bohaterska smiercia. ColorChecker, nawet ja sie robi portrety zony i dzieci jest moim zdaniem bardzo przydatny.
Andrzej1974
25-02-2016, 11:48
Wiele gadżetów jest zbędnych ale nie zaliczyłbym do nich np filtrów: polaryzacyjnego czy szarego. Oczywiście tam, gdzie mają one sens.
Dotąd prawa, ale dalej bajki, w które możesz opowiadać tylko małym dzieciom...
To pokaż mi w jaki sposób usuwasz refleksy z szyb czy wody w LR czy PS...
Oraz pokaż jak to zwiększasz DR matrycy w przez obróbkę.
obawiam sie , ze uzywasz pojec , ktorych znaczenia nie rozumiesz.
zadnymi filtrami nie rozszerzyrz DR matrycy - nie da sie .
to jest wlasnosc fizykalnaa - gotowy wyrob , ktory ma DR takie jaki mu stworzono - niczym nie rozszerzysz.
Jesli sadzisz, ze rozszerzysz DR matryc - to´koniecznie zglos ten patent producentowi.
A tak naprawde to nie bardzo wiesz co piszesz.
polarami ludzie czesciej szkodza niz pomagaja - nasycenie barw , chmurki itt itp w przyrodzie - lubie sie zastanowic zanim zaloze polar czy warto i w 90% przypadkow znajduje sie obejscie , prowadzace do lepszego wyniku.
Polar to strata 2 EV ( choc uzywam specjalnych heliopan serii T o stracie tylko 0,5 do 1 EV ) .
Przez przemyslana obrobke dostajesz lepszy wynik bez polara .
Sa sytuacje , glownie w fotografii technicznej , ze latwiej dochodzi sie do celu zakladajac polar , ale osoba ktory pyta jak sie nastawia balans bieli raczej takiej fografii nie uprawia.
raczej bedzie sobie podkladac klody pod nogi w oparciu o roznego rodzajee reklamowki i prospekty sprzedawcow filtrow.
Zwyczjnie bedzie musiec wiecej elemntow prawidlowo opanowac.
mamy czas cyfry , duzo wieksze moizliwosci niz w czasach analogu , gdzie filty bylo niemozliowymi zastapic w obrobce.
- - - - kolejny post - - - - - -
Podpisuje się pod tym. W moim przypadku zakup X-Rite ColorChecker Passport to było najgłupiej wydane 340 zł w mojej historii zakupów. Super sprawa dla kogoś, kto robi produktówkę, ale jak zobaczyłem, że on po prostu jednym kliknięciem pozwala mi na uzyskanie naturalnych kolorów, które ja i tak podkręcam... to wystawiłem go na sprzedaż i na szczęście skończyło się stratą 80 zł... ;)
dokladnie tak jest.
wiele osob sadzi , ze cholorcheck ulatwia balans bieli lub sluzy balansowi bieli - nie , nie ma z tym nic wspolnego
cholorcheck sluzy do skorygowania pewnych nieliniowosci mogacych wystapic w przenoszeniu / odtworzeniu barw.
mozna stworzyc Profil barwny dla ukladu aparat-obiektyw-
mozna stworzyc Profil barwny dla zrodla swiatla ( zeby np skompensowac nieliniowsc widma swiatla - np jarzeniowki )
z tym ze stosujac ten Profil i tak nalezy odpowiednio dokonac balansu bieli - probem pozostaje .
Jesli dokonamy idealnie balansu bieli to teoretycznie kolory beda bliskie rzeczywistym - tylko co to jest idealny balans bieli - jak go uzyskac?
Trzebaby pomierzyc temperature barwowa niezaleznym kolorymetrem oswietlenia sceny.
roznica na wzorcu barw z colorcheck po zastosowaniu profilu jest spora , ale w barwach rzeczywistych jest juz niewielka , trudno powiedziec czy kolory sa lepsze czy gorsze.
Roznica jest niewielka , dlatego ze barwy rzeczywiste sa jakas "mieszanina" barw wzorcowych i te ewentualne bledy sie usredniaja , znosza.
pewnie ze warto oprofilowac np zrodla swiatla w swoim Studio ,ale w praktyce i tak fotograf " na oko " decyduje czy kolor jest Taki jaki chcial uzyskac .
Slowem wychodzac z dowlonego profilu barwnego dazy sie do uzyskania okreslonych barw.
czytam uwaznie i staram sie czegos nauczyc, nican- jak bez filtra polaryzacyjnego mozna wode sfotografowac? tak zeby dno bylo, przez reflexy zasloniete, widoczne?
Raczej Ty nie wiesz o czym piszesz.Filt szary polowkowy nie zwiększa DR matrycy, ale daje możliwość zarejestrowania sceny o DR przekraczającym możliwości matrycy.
To bez filtra musiałbyś zwiększyć DR, aby w pp uzyskać to samo.. Bo ją używając 2 szarych polowek ND 0.9 mam na zdjęciu DR o 6b większy niż bez tych filtrów.
Szary pełny wydłuży czas ekspozycji - zrób to w PP szary ND3.0
Jeśli chodzi o obróbkę analoga, to o szarą połówkę się równke łatwo robi co przy cyfrze. Wystarczy użyć szarej folii przy naświetlaniu papieru.
A polar zabiera tyle światła ile zabiera. Raz będzie to ~0EV (gdy światło spolaryzowane zgodnie z filtrem), raz nawet i 10EV (gdy światło spolaryzowane prostopadle). To średnia (czyli w sytuacji gdy jest światło jedynie nie spolaryzowane) te wartości podane przez producenta są zgodne, czyli w granicach 1-1.5EV (50-65% tłumienia), a w rzeczywistości jest to 1.2-1.8EV (~57-70%). Nie ma filtów polaryzacyjnych o sredniej stracie 0.5EV, bo to niemożliwe.
A ustawianie WB przy obróbce zawsze było na oko. Nawet jak masz zdjęcie szarej karty, to i nie masz gwarancji, że jest ona oświetlona jak następnie e zdjęcie. Szczególnie jesli robi się z lampą błyskową.
A ColorChecker przy aktualnie używanym oświetleniu jest bardzo przydatny, ale warunkiem jest w miarę jednolite oświetlenie.
Siatkówki czy diody są aktualnie tak nie liniowe, że nie raz szlak mnie trafiał jak próbowałem dojść do ładu z kolorem, jak nie zrobiłem sobie zdjęcia CCP. Najczęściej kończyło się to crossem albo B/W.
Profile zrobione o zdjęcie CC znacznie usprawniły ustawienie i kolorów i WB, ale trzeba też wiedzieć, że tych profili nie robi się softem x-rite, a Adobe DNG Profile Editor-em, który czasami też człowieka doprowadza do szału jak przez 2h krzyczy że jedno z szarych pól na wzorniku ma zabarwienie i każe zrobić nowe zdjęcie...
czytam uwaznie i staram sie czegos nauczyc, nican- jak bez filtra polaryzacyjnego mozna wode sfotografowac? tak zeby dno bylo, przez reflexy zasloniete, widoczne?
fotografujac zgodnie z kierunkiem padania promieni swietlnych , czyli tak aby promienie odbite od wody nie wpadaly do obiektywu , czesto wystarcza pionowo.
ja bardzo lubie refleksy na wodzie , o ile nie sa silnym przepalem to nie koryguje . Ozywiaja , ubarwiaja obraz.
Akurat przyklad gdzie widac dno , choc nie robilem z mysla zeby usunac resztke niebieskiego zafarbu od nieba , akurat tutaj bardzo mi odpowiada:
http://spherapan.vot.pl/236/236.html
http://spherapan.vot.pl/213/213.html
http://spherapan.vot.pl/005/005.html
wiem , sprzedawcy polarow podaja zawsze przyklady usunietych refleksow od wody i ciemniejszego bardziej nasyconego nieba.
najpierw trzeba sobie zadac pytanie , czy usuniecie refleksow jest plastycznie korzystne ?
Sam fakt usuwania nie jest czyms ani dobrym , ani zlym - musi miec Jakis sens, czyli byc jakimis wzgledami uzasadniony.
Jesli chodzi o dokumentacje dna to pewnie stosowalbym wodoszczelna obudowe i robil zdjecia spod wody - ale nie mam tutaj doswiadczen - nie robilem dokumentacji dna jeszcze..
Pewnie , jesli odblaski beda mi z jakiegos powodu przeszkadzac , to zaloze polar. Jest to ten przypadek , o ktorym w mojej wczesniejszej wypowiedzi pisze "rzadko".
Sa sytuacje , gdzie polar jest bardzo trudno zastapic , lub sie nie da - to jest raczej fotografia techniczna , odbicia lustrzane , rzadko jestesmy w fotografii ogolnej rzeczywiscie zmuszeni tlumic swiatlo spolaryzowane.
jesli ze wzgledu na kolor nieba , nasycenie barwy , chmurki , to jest to w ogole niepotrzebne. polar bardzij przeszkodzi niz pomoze.
pomijam juz , ze kiepski polar na dlugich ogniskowych wyraznie psuje ostrosc.
zdjecia spod powierzchni wody i pionowe w landszaftach gdy chce sie troche kamykow przy brzegu a w tle, pod katem 45 stopni, zachod slonca to wersja premium :-) ale sens odpowiedzi zrozumialem- czasem polar sie przydaje. dziekuje i pzdr
Raczej Ty nie wiesz o czym piszesz.Filt szary polowkowy nie zwiększa DR matrycy, ale daje możliwość zarejestrowania sceny o DR przekraczającym możliwości matrycy.
To bez filtra musiałbyś zwiększyć DR, aby w pp uzyskać to samo.....
no wlasnie , nie zwieksza DR , wiec lepiej nie pisac o zwiekszaniu DR matrycy - jak to napisales. .
ten sam efekt dostajesz przez bracketing expozycji i zlozenie w obrobce - to nie musi byc HDR.
szybciej , lepiej, wygodniej, dokladniej . zanim wyjmiesz filtr z kieszeni , masz zrobione 2 zdjecia , z ktorych jedno jest ciemniejsze o krotnosc filtra.
jesli nie masz tego opanowanego , to lepiej moze nie pisz , ze sie nie da.
szkoda mi czasu na jalowe dyskusje , te rzeczy sa dawno znane i stosowane.
szczerze mowiac nie jestem zainteeresowany przeciaganiem liny - jesli wiesz lepiej , ze jest inaczej , to ja nie mam nic przeciwko temu.
pozdrowienia i przyjeemnego dnia zycze.
zdjecia spod powierzchni wody i pionowe w landszaftach gdy chce sie troche kamykow przy brzegu a w tle, pod katem 45 stopni, zachod slonca to wersja premium :-) ale sens odpowiedzi zrozumialem- czasem polar sie przydaje. dziekuje i pzdr
tutaj mala zabawa zdjecie robione bez polara
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.cyberfoto.pl/attachments/pytania-o-osprzet/13681d1379314894-roznice-filtrow-polaryzacyjnych-img_2891.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.cyberfoto.pl/attachments/pytania-o-osprzet/13683d1379315320-roznice-filtrow-polaryzacyjnych-img_2891a.jpg)
da sie i bez polara , tyle ze bardziej czasochlonne - to jest klasyczny przyklad motywu uzasadniajacego stosowania polara - reprodukcje przez szybe , choc nie byl stosowany tutaj.
mozliwosci obrobki cyfrowej sa duze, choc tutaj nie jest przeprowadzona bezblednie.
Jesli akurat nie mam polara a przydalby sie - najczesciej tez da sie obejsc , choc troche dookola.
nie widać zdjęć
nie wiem dlaczego , ja widze normalnie.
moze jesli wejdzisz prawym przyciskiem myszki we wlasciwosci i skopiujesz URL , uda Ci sie sciagnac zdjecia .
ale to watek o szarej karcie , wiec moze lepiej nie rozwijajmy tego podwatku ?
Jakub365
25-02-2016, 22:58
Dobra daruje sobie ta szara kartę jednak skoro to takie skomplikowane. Jednak odniose się do stwierdzenia, wyżej napisanego przez kolege, ze raw widzi wb jako czarno biały, skoro tak jest to po co w takim razie zakladac filtr na lampę? ;D przecież to i tak bez różnicy, bo balans ustawie poprawny w LR?
Jeśli jednak sie mylę to czy zakładając filtr cto dalej ustawiam awb?
kolorowooka
25-02-2016, 23:11
Zdjęć nie ma, nawet kopiowanie linka z cytatu nic nie daje...
Jakub365
25-02-2016, 23:28
Dobra zrobiłem test. 4 takie same kadry. 1 zdjęcie AWB+filtr 1/2 CTO = żółto. 2 zdjęcie AWB bez filtra żółto, ale mniej jak z filtrem. 3 zdjęcie WB żarówka +filtr 1/2CTO piękne kolorki. 4 zdjęcie żarówka bez filtra niebiesko. Zdjęcia oczywiście z lampą błyskową odbijane od białego sufitu. Wrzuciłem w LR i zdjęcia mają taki balans bieli jaki został ustawiony, więc balans bieli ma znaczenie nawet w raw. Opisze jaka temp została dobrana w LR. Zdjęcie nr.1; 4200 i +8tint, nr.2: 4750 i-3, nr.3: 2950 i +1, nr.4 tak samo jak nr.3. Nie wiem czy zrozumiale jest to co napisałem:D
Dobra daruje sobie ta szara kartę jednak skoro to takie skomplikowane. Jednak odniose się do stwierdzenia, wyżej napisanego przez kolege, ze raw widzi wb jako czarno biały, skoro tak jest to po co w takim razie zakladac filtr na lampę? ;D przecież to i tak bez różnicy, bo balans ustawie poprawny w LR?
ustawiania wb na szara karte nie jest skomplikowane :) a filtry na lampy stosuje sie aby wyrownac temperatuje barwna motywu oswietlanego przez lampe z tłem i swiatłem zastanym albo do dodatkowych efektow swietlnych gdzies np w tle wyzwalajac lampe gdzies schowana pod sciana :)
A ColorChecker przy aktualnie używanym oświetleniu jest bardzo przydatny, ale warunkiem jest w miarę jednolite oświetlenie.
Siatkówki czy diody są aktualnie tak nie liniowe, że nie raz szlak mnie trafiał jak próbowałem dojść do ładu z kolorem, jak nie zrobiłem sobie zdjęcia CCP. Najczęściej kończyło się to crossem albo B/W.
Profile zrobione o zdjęcie CC znacznie usprawniły ustawienie i kolorów i WB, ale trzeba też wiedzieć, że tych profili nie robi się softem x-rite, a Adobe DNG Profile Editor-em, który czasami też człowieka doprowadza do szału jak przez 2h krzyczy że jedno z szarych pól na wzorniku ma zabarwienie i każe zrobić nowe zdjęcie...
Mam bardzo podobne zdanie :) ja od jakiegos czasu testuje sobie ten color checker i na razie wyrabiam sobie zdanie.... zainteresowalo mnie Twoje stwierdze ze nie nalezy robic profili softem x-rite, tez odnioslem wrazenie ze jednak kolory sie troche roznia w stosunku do adobe dng profile editor i wlasnie z powodu łatwiejszej obslugi i mniejszej problematycznosci uzywałem glownie softu x rite. Pierwszy raz spotykam sie z taka opinia odnosnie softu x rite, nawet forumowy kolega biegły w swoim tutorialu uzywal softu x rite i min dlatego na nim sie skupiłem
co do samej szarej karty to kiedys probowalem nosic w teren jakas szara karte ale jakos srednio mi to pasowalo... z tym calym color checkerem passportem juz po wgraniu samego profilu widac jak kolorki sie zmieniaja i wydaja sie bardziej naturalne. Jest kilka pól szarosci do ustawienia balansu bieli i z pozoru takie same pola szarosci a po kliknieciu pipetą mocno różnia sie zmiany po ustawieniu poszczegolnych pól pipetą... no i jezeli ktos nie jest pewny kolorkow to wydaje mi sie ze latwiej i taniej kupic taki color checker niz monitor eizo 10x drozszy i usilowac na oko ustawic kolory :D
No i temat poszedł w las. Do autora wątku. Najlepsi w fotografii ślubnej zalecają w fotografii ślubnej auto WB podczas ceremonii. Niestety trzeba to wyprostować póżniej w obróbce . Jeśli ustawisz WB w stabilnych warunkach oświetleniowych ustawienia ręczne są podpowiedzią w programie wywołującym. Wszystko jest nieraz zmienne -ślub w czerwcu a ślub w listopadzie .W pierwszym przypadku prawie co kadr inne WB w drugim 1do 3 ustawień WB . W fotografii ślubnej -moje zdanie -lepiej poświęcić uwagę na kompozycję kadrów i ulotność chwil ,które już się nie powtórzą niż na ciągłe grzebanie w body
no wlasnie , nie zwieksza DR , wiec lepiej nie pisac o zwiekszaniu DR matrycy - jak to napisales. .
ten sam efekt dostajesz przez bracketing expozycji i zlozenie w obrobce - to nie musi byc HDR.
szybciej , lepiej, wygodniej, dokladniej . zanim wyjmiesz filtr z kieszeni , masz zrobione 2 zdjecia , z ktorych jedno jest ciemniejsze o krotnosc filtra.
jesli nie masz tego opanowanego , to lepiej moze nie pisz , ze sie nie da.
szkoda mi czasu na jalowe dyskusje , te rzeczy sa dawno znane i stosowane.
szczerze mowiac nie jestem zainteeresowany przeciaganiem liny - jesli wiesz lepiej , ze jest inaczej , to ja nie mam nic przeciwko temu.
pozdrowienia i przyjeemnego dnia zycze.
Widać, że nie tylko czytanie ze zrozumieniem jest twoim problemem...
Teraz weź i zrób 2 zdjęcie, gdy czas ekspozycji masz np. 1 minute...
No i nadal czekam na te przykłady zrobienia polara w pp, skoro jest on prawie bezużyteczny i przydatny tylko w fotografii technicznej (cokolwiek to miałoby znaczyć).
Dobra zrobiłem test. 4 takie same kadry. 1 zdjęcie AWB+filtr 1/2 CTO = żółto. 2 zdjęcie AWB bez filtra żółto, ale mniej jak z filtrem. 3 zdjęcie WB żarówka +filtr 1/2CTO piękne kolorki. 4 zdjęcie żarówka bez filtra niebiesko. Zdjęcia oczywiście z lampą błyskową odbijane od białego sufitu. Wrzuciłem w LR i zdjęcia mają taki balans bieli jaki został ustawiony, więc balans bieli ma znaczenie nawet w raw. Opisze jaka temp została dobrana w LR. Zdjęcie nr.1; 4200 i +8tint, nr.2: 4750 i-3, nr.3: 2950 i +1, nr.4 tak samo jak nr.3. Nie wiem czy zrozumiale jest to co napisałem:D
testy , testy , testy - zle przeprowadzone testy prowadza do blednych wynikow.
zapis w raw jest czarno bialy , matryca zapisuje tylko jasnosc.
dzieki zastosowaniu filtra bayera udaje sie wyliczyc kolor w oparciu o interpolacje i roznice jasnosci sasiednich pixelkow.
za kazdym razem kolor jest liczony z materialu wyjsciowego czylil Raw.
WB to nic innego jak " przepis" w jaki sposob wyliczyc ten kolor.
wolarki przejmuja ten przepis z nastaw w aparacie dlatego widzisz roznice , w kazdej chwili mozesz to samo nastawic w wolarce co przestawiales w aparacie.
Mozesz tez w wolarce nastawic Auto.
Tylko jest jeden przypadek ze warto nastawic WB w aparacie - jesli robimy SYSTEMOWA lampa blyskowa. - ale to moze byc tez roznie w roznych aparatach
Dla lamp obcych producentow to nie ma znaczenia
Dlaczego ?
Dlatego ze lampa blyskowa nie ma stalej temperatury barwy - zalezy ona od czasu blysku. w momencie rozpalu lampa ma swiatlo zimniejsze.
im krotszy czas blysku , tym wiekszy udzial czasu rozpalau w calkowitym czasie blysku a wiec wiekszy udzial swiatla zimniejszego.
informacja o czasie blysku lampy blyskowej jest uwzgledniana w dobraniu odpowiedniego balansu bieli przy lampie blyskowej. Dotyczy to jak wspomnialem wylacznie lamp systemowych.
ale to juz mniejsza o to .
Nie ma znaczenia WB nastawiony w aparacie jesli robisz RAW - mozesz pozniej dokonac nastawy w wolarce z dokladnie takim samym skutkiem ( za wyjatkiem lampy blyskowej o ile systemmowe - ale jak wspomnialem tutaj moga wystapic roznice dla roznych aparatow, nie znam wszystkich rozwiazan, roznice niekoniecznie musza byc duze , czesto niezauwazalne )
Jesli nie ingerujesz w obraz , a tylko wywolujesz rawy w komputerze sadzac , ze wynik bedzie lepszy , to sie mylisz. w takim przypadku wynik jest Taki jak jpeg z aparatu.
Po to robi sie raw i wywoluje " recznie " by moc wplywac na obaraz z mozliwie najmniejszymi stratami - czyli uzyskac najlepszy mozliwy wynik - dostajesz szanse uzyskania lepej obrobionego zdjecia niz z automatu , ale ja jeszcze trzeba uniec wykorzystac.
sa filtry korekcyjne i inversyjne - mniejsza o to
filtr zakladasz po to , aby dopasowac barwe swiatla lampy do barwy swiatla otoczenia.
w ten sposob masz oswietlenie bardziej jednorodne pod wzgledem barwy , tym samym scena jest oswietlona rownomierniej , latwiej sie balansuje kolor w calym kadrze.
Trudniej sie balansuje barwe jesli sa roznorodne zrodla swiatla - szczegolnie w przyslowiowym kotlecie gdzie naturalnosc koloru jest priorytetem.
w klubie nocnym to roznobarwne oswietlenie moze byc glownym atutem zdjecia.
wszystko zalezy od celu jaki chcemy uzyskac , czyli trzeba sobie z niego zdawac sprawe.
Zdjęć nie ma, nawet kopiowanie linka z cytatu nic nie daje...
widac z tego servera nie przechodzi na Forum , nie mam niestety Teraz mozliwosci wyslania tych zdjec na inny Server .
nie znalazlem rowniez mozliwosci wyslania tutaj jako zalacznik , chyba ze taka mozliwosc jednak istnieje?
moge przeslac dopiero po powrocie za kilka dni - ale to w zasasdzie inny temat.
ThomasVoland
26-02-2016, 09:18
Nie chodzi o serwer, tylko o to że zdjęcia są w dziale forum dostępnym wyłącznie dla zalogowanych użytkowników.
Nie chodzi o serwer, tylko o to że zdjęcia są w dziale forum dostępnym wyłącznie dla zalogowanych użytkowników.
tak wiem , dlatego ja je widzialem.
mam na desctopie ,ale nie mam mozliwoisci przeslania teraz na moj Server, z ktorego moglbym przeslac na Forum - powod jest banalny , jestem w drodze i nie mam przy sobie hasla dostepu , nie znam na pamiec takich d....li.
chyba, ze istnieje jakas mozliwosc przeslani zdjc na Forum jako zalacznik bez koniecznosci posiadania jakiegos zewnetrznego URL? Ja nie znalazlem takiej mozliwosci.
zreszta to jest watek poboczny , jesli to interesujace , to sugeruje zalozenie newego watku , byc moze sie rozwinie.