Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D80 , tryb A i minimalny czas z lampą

KECIF
20-05-2007, 19:53
WITAJCIE

Jak ustawić krótszy czas podczas pracy D80 w trybie A z SB600 od 1/60s ??
W body nie ma takiej opcji, czy to MAXymalne skrócenie czasu jakie się da ustawić ?
Jeżeli tak, to pozostaje tylko praca w trybie M ?

aTomek
20-05-2007, 20:11
Raczej się nie da ustawić krótszego czasu , dłuższy owszem.
Ja w D70s mogę w MENU w zakładce SHUTTER SPD ustawić od 1/60 do bodajże 30s.
Krótsze czasy to tylko M lub preselekcja czasu.

Jacek B.
20-05-2007, 20:15
Ja się przyłączam się do pytania odnośnie synchronizacji ale chodzi mi o SB 800 i D70s. Dziś byłem nad jeziorem i maiałem ten zestaw i ku mojemu zdziwieniu gdy miałem body w Trybie A to czas nie chciał się ustawić na krótrzy niż 1/500s. Czy synchronizacja z krótkimi czasami mojego zestawy to max? Nad jeziorkiem występują dość duże kontrasty i dopalanie lampą jest czasem niezbędne przy czasach nawet 1/5000s.Czy ktoś orientuje sięw tym temacie?Z góry dzięki za odpowiedź.
pozdrawiam

pn
20-05-2007, 20:40
Ja się przyłączam się do pytania odnośnie synchronizacji ale chodzi mi o SB 800 i D70s. Dziś byłem nad jeziorem i maiałem ten zestaw i ku mojemu zdziwieniu gdy miałem body w Trybie A to czas nie chciał się ustawić na krótrzy niż 1/500s. Czy synchronizacja z krótkimi czasami mojego zestawy to max? Nad jeziorkiem występują dość duże kontrasty i dopalanie lampą jest czasem niezbędne przy czasach nawet 1/5000s.Czy ktoś orientuje sięw tym temacie?Z góry dzięki za odpowiedź.
pozdrawiam
D70s nie ma blysku z krotkimi czasami. Tak dobrze to dopiero w D80 jest. Pozostaje zmniejszenie przyslony, zeby sie zmiescic w 1/500s...

Zbigniew
20-05-2007, 20:41
Cholerka, z tego co pamiętam, wszystko śmigało mi (D80 + SB800) zupełnie bezproblemowo. Robiłem 99% zdjęć na A i Sabinka synchronizowała z bardzo krótkimi czasami. Nie mam teraz jak Wam pomóc, ale o ile mnie pamięć nie myli, długie czasy dotyczyły tylko lampy wbudowanej - zewnętrzna synchonizowała bez problemu. Coś też chyba zmieniało się w ustawieniach (chociaż bez tego powinno działać) - zerknijcie do instrukcji puszek.

KECIF
20-05-2007, 21:09
Cholerka, z tego co pamiętam, wszystko śmigało mi (D80 + SB800) zupełnie bezproblemowo. Robiłem 99% zdjęć na A i Sabinka synchronizowała z bardzo krótkimi czasami. Nie mam teraz jak Wam pomóc, ale o ile mnie pamięć nie myli, długie czasy dotyczyły tylko lampy wbudowanej - zewnętrzna synchonizowała bez problemu. Coś też chyba zmieniało się w ustawieniach (chociaż bez tego powinno działać) - zerknijcie do instrukcji puszek.

Obawiam się że w trybie A minimalny czas to 1/60 a jaki czas jest w D200 ??

Yelen
20-05-2007, 21:58
D70s nie ma blysku z krotkimi czasami. Tak dobrze to dopiero w D80 jest. Pozostaje zmniejszenie przyslony, zeby sie zmiescic w 1/500s...

D70 jest po prostu stworzony do błyskania z krótszymi czasami:). Wystarczy tylko zapomnieć o automatyce i zakleić 2 styki. Jest to o wiele lepsze niż tryb FP(przynajmniej dla mnie).

Jacek_Z
21-05-2007, 01:02
Ja się przyłączam się do pytania odnośnie synchronizacji ale chodzi mi o SB 800 i D70s. Dziś byłem nad jeziorem i maiałem ten zestaw i ku mojemu zdziwieniu gdy miałem body w Trybie A to czas nie chciał się ustawić na krótrzy niż 1/500s. Czy synchronizacja z krótkimi czasami mojego zestawy to max?
tak, w body z migawkami hybrydowymi ograniczono czas do 1/500.
Są sposoby by synchronizowac krócej (jak pisze Yelen) ale nie bez konsekwencji. Np brak TTL, kostkowanie widoczne przy najkrótszych czasach, możliwość obcięcia błysku lampy błyskającej pełną, albo prawie pełną mocą (trzeba wykonywac próby)

Jacek B.
21-05-2007, 06:44
to tragedia jak tak.Nie wiedziałem że D70 ma takie ograniczenie.Jestem rozcarowany delikatnie mówiąc, ale trudno jakoś będzie trzeba sobie radzić. czasem by się chciało zrobić fotkę na dworzu z lampą na F/2,8... D200 jak półprofesjonalna puszka też tak ma? I jeszcze pytanie do bardziej zaawansowanych. Czy filtr np szary lub inny by tu coś pomógł? Chodzi mi o wydłużenie czasów. Jaki filtr ewentualnie polecacie?

pn
21-05-2007, 07:36
D200 jak półprofesjonalna puszka też tak ma?
Od D80 wzwyz jest juz blysk z krotkimi czasami.

Jacek B.
21-05-2007, 10:34
Właśnie czytalem że filtry nadają siędo wydłużania czasów. Ale nadal nie wiem jaki konkretnie.Ktoś ma jakieś doswiadczenie w tej kwestii? Czytałem tez że w praktyce czasem trzeba nakręcić dwa filtry gdy jest jeszcze za jasno. Czy nie będzie to miało negatywnego wpływu na jokość, ostrość i kontrast zjeć?

KECIF
26-05-2007, 12:25
Od D80 wzwyz jest juz blysk z krotkimi czasami.

Ale nie w trybie A ;-(

Jacek_Z
26-05-2007, 21:25
Właśnie czytalem że filtry nadają siędo wydłużania czasów. Ale nadal nie wiem jaki konkretnie.Ktoś ma jakieś doswiadczenie w tej kwestii? Czytałem tez że w praktyce czasem trzeba nakręcić dwa filtry gdy jest jeszcze za jasno. Czy nie będzie to miało negatywnego wpływu na jokość, ostrość i kontrast zjeć?

Każdy filtr szary, a także filtr polaryzacyjny. Jak mam napisac jaki filtr jak nie wiem jaka zmiana czasu jest potrzebna? Ty też nie wiesz. To wychodzi w danej sytuacji.

KECIF a w czym problem że nie możesz TTL tylko musisz A? Nie rozumiem - przecież tryb A generalnie jest preferowany gdy niemożliwy jest ttl. Tryb A nie ma poza tym w stosunku do ttl zalet.

KECIF
26-05-2007, 21:56
Jacku, chodziło mi raczej o program A (preselekcja przysłony) w body D80.

Jacek_Z
26-05-2007, 22:19
na pewno nie chodzi ta funkcja? Masz w menu ustawione tryb FP auto - albo cos w tym stylu?
Może masz ustawione na najkrótszy czas 1/200 - to to zmień.

KECIF
27-05-2007, 11:46
na pewno nie chodzi ta funkcja? Masz w menu ustawione tryb FP auto - albo cos w tym stylu?
Może masz ustawione na najkrótszy czas 1/200 - to to zmień.

Właśnie że w programie "A" body D80 nie mogę ustawić czasu krótszego od 1/60, chyba że trzeba coś zmienić o czym nie wiem (w instrukcji nic nie znalazłem).
Mam dostępne czasy od 1/60 do 30s.

boobass
03-06-2007, 13:55
Właśnie że w programie "A" body D80 nie mogę ustawić czasu krótszego od 1/60, chyba że trzeba coś zmienić o czym nie wiem (w instrukcji nic nie znalazłem).
Przy jakiej lampie? SB800?

flyski
03-06-2007, 14:28

W programie A czas jest dobierany automatycznie do warunków,
z lampą jest dobierany w górę do wartości 1/250s,
a to co piszesz że masz ustawienie od 1/60 do 30s to jest określenie
do jakiego najdłuższego czasu ma dobierać w trybie A i P

KECIF
08-06-2007, 08:37
W programie A czas jest dobierany automatycznie do warunków,
z lampą jest dobierany w górę do wartości 1/250s,
a to co piszesz że masz ustawienie od 1/60 do 30s to jest określenie
do jakiego najdłuższego czasu ma dobierać w trybie A i P

Raczej tak nie jest, jeżeli podepnę lampę (SB600) to w trybie A ustawia się na stałe czas 1/60.
Czas taki jest nie zależny od ekspozycji.

flyski
08-06-2007, 10:15
Raczej tak nie jest, jeżeli podepnę lampę (SB600) to w trybie A ustawia się na stałe czas 1/60.

hmm... nie mam zewnętrznej lampy tylko wbudowaną. ale sądzę że z 600 ką powinno to chodzić podobnie jak z wbudowaną, może jest to kwestia nieodpowiedniego trybu pracy lampy , powinien być iTTL zdajsie

Jacek_Z
08-06-2007, 18:55
nastaw otwartą przysłonę 4 albo 5,6 i wyjdź na słońce. Zaproponuje ci 1/60? To nawet zastane prześwietli!
Jak sb600 obsługuje FP to nawet powinienes schodzić z czasami do tych tysięcznych.
Musi sie dac ustawic krótszy czas, pogmeraj w menu - jaki masz ustawiony czas synchro (w menu D200 e1 -Flash sync speed)?

vtec
08-09-2009, 00:39
Po prostu masz za ciemno i ustawia najdłuższy czas jaki wydaje mu sie że będzie nieporuszony ale co zrobic jesli zle mu sie wydaje i powienien dobierac parametry od 1/100-1/120 i krotsze? Nie da rady tego zmienic? dlaczego akurat 1/60?? ahhh :(