Zobacz pełną wersję : newsearch123
spiritus
23-02-2016, 16:59
Siema
Jest problem. Koleżance zainstalował się jakiś syf do przeglądarki (newsearch123). Szukaliśmy wszędzie w google jak to usunąć i nic. Ktoś walczył z tym?
Ten "dodatek" blokuje większość (jak nie wszystkie) ustawienia w google chrome oraz zmienia się strowa startowa (ta ich).
Próbowałem to odinstalować i usunać wszystkie składniki z komputera - nic.
Polecany spyhunter - nic.
Ogarnia ktoś logi OTL itp? Może bym podesłał i ktoś to sprawdzi.
2pompony
23-02-2016, 17:19
Pokazują to nawet na obrazkach (np. tu (https://www.pcrisk.pl/narzedzia-usuwania/8262-newsearch123-com-redirect#a4)). Wszystko to robiłeś, tfu, koleżanka robiła i dalej nic?
spiritus
23-02-2016, 19:16
Robiłem większość tak z własnego doświadczenia i metodą prób i błędów bo się problemem też zająłem. Wszystkich rozwiązań nie znałem więc zaraz jej to podeślę i może ogarnie.
EDIT:
Też trafiła na tą stronę i twierdzi, że wszystkie te rzeczy próbowała i nic.
2pompony
23-02-2016, 19:35
Kiedyś miałem taki przypadek, że bezmyślnie zainstalowałem jakiegoś plugina do Foxa i porwało mi przeglądarkę. Nie mogłem usunąć jakiegoś ustawienia Foxa, już nei pamiętam czy defaultowego szukania, czy strony startopwej, czy czegoś innego - no miałem z tym kłopot. Robiłem wszystko co moglem i nic. Dopiero grzebnięcie w rejestrze i usunięcie stamtąd wpisów pomogło.
spiritus
23-02-2016, 19:50
A kojarzysz które to wpisy w rejestrze mogą za to odpowiadać?
Maly.Psikus
23-02-2016, 22:04
AdwCleaner - http://www.dobreprogramy.pl/AdwCleaner,Program,Windows,38865.html
Tym programem można pozbyć tego typu pieroństw :-)
spiritus
24-02-2016, 14:01
AdwCleaner - http://www.dobreprogramy.pl/AdwCleaner,Program,Windows,38865.html
Tym programem można pozbyć tego typu pieroństw :-)
Ot i zadziałało.
Dzięki wielkie!
rabbitzzz
25-02-2016, 14:42
Pilnuj żeby nie wróciło bo czasami zostają jeszcze jakieś syfy. Miałem mysearch czy coś takiego. Wywaliłem co się dało czyściłem rejestr ale po pewnym czasie zaczęły się potworne zamulenia kompa. Dopiero format usunął wszystkie problemy. Okazało się że cały mysearch wziął się razem z bonjour po podpieciu ajfona. Od tej pory nadgryzione jabłka trzymam z dala od komputera. Jabłko tylko do jabłka. Każde inne połączenie to zło!
spiritus
25-02-2016, 14:50
Pilnuj żeby nie wróciło bo czasami zostają jeszcze jakieś syfy. Miałem mysearch czy coś takiego. Wywaliłem co się dało czyściłem rejestr ale po pewnym czasie zaczęły się potworne zamulenia kompa. Dopiero format usunął wszystkie problemy. Okazało się że cały mysearch wziął się razem z bonjour po podpieciu ajfona. Od tej pory nadgryzione jabłka trzymam z dala od komputera. Jabłko tylko do jabłka. Każde inne połączenie to zło!
Po pierwszym przeinstalowaniu chroma wirus powrócił.
Po operacji jaką zapodał Maly.Psikus i reinstalacji chroma wstrzymałem się o kilkanaście godzin z napisaniem, że działa aby się upewnić czy wróci czy nie- nie wróciło ;)
rabbitzzz
25-02-2016, 17:09
U mnie po tygodniu zaczęły się problemy.
Maly.Psikus
25-02-2016, 17:11
Królik... Co Ty za głupoty haha
rabbitzzz
26-02-2016, 16:06
A takie małe psikusy robie :-P
sokolnik
12-04-2016, 18:51
Ot i zadziałało.
Dzięki wielkie!
u mnie nie zadziałało.
Mam ten sam problem.
ma ktoś pomysł jak to usunąć ?
Maly.Psikus
12-04-2016, 20:14
To spróbuj - http://www.dobreprogramy.pl/ComboFix,Program,Windows,15526.html
sokolnik
12-04-2016, 21:26
To spróbuj - http://www.dobreprogramy.pl/ComboFix,Program,Windows,15526.html
System operacyjny:
Windows XP / Vista / 7 / 8
mam WIN 10 i niestety nie działa :/
http://www.dobreprogramy.pl/Narzedzie-do-usuwania-zlosliwego-oprogramowania,Program,Windows,13181.html
to nic nie wykryło.
HitmanPro też nie pomógł - http://www.dobreprogramy.pl/HitmanPro,Program,Windows,30968.html
ma ktoś pomysł ? :/
sokolnik
14-04-2016, 23:11
reinstalacja Mozilli nie pomogła :/
odpalam mozille i pierwsza strona to searching coś tam coś :/
2pompony
15-04-2016, 00:49
Bo - powtórzę - to nie Mozilla, tylko jakiś wpis do rejestru za to odpowiada. Zainstaluj jeszcze 4 inne przeglądarki, i tak to nic nie pomoże, dopóki się z rejestru tego syfu nie wywali.
Sugerowałbym jednak wyczyścić komputer i przeinstalować system - nigdy nie wiadomo jaki jeszcze syf przy okazji złapałeś.
sokolnik
16-04-2016, 20:13
Nie ma innego sposobu oprócz reinstal?
Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Nie ma innego sposobu oprócz reinstal?
IMHO jest.
Skanowanie antywirusem i antyspyware (spybot + adaware u mnie się sprawdzał do tej pory), ale UWAGA: dysk podpięty do innego (niezainfekowanego) komputera.
Reinstall to moim zdaniem ostateczność.
sokolnik
16-04-2016, 21:14
Nie dobrze hm Ale chyba trzeba
Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Jeżeli wiesz kiedy "zainstalowałeś" paskudę możesz spróbować przywrócić system sprzed feralnej daty.
2pompony
17-04-2016, 01:21
No nie mogę, ludzie - przecież to jest zwykły hijacker (porywacz przeglądarek)! To nie żaden skomplikowany Cryptolocker czy inny mutujący lub aktywnie ukrywający się wirus, to jest jakieś proste gówno wpisujące 4 linijki otwartym textem do rejestru.
Sokolnik, sam nie jestem tzw. komputerowcem i na ogół jestem ostrożny w samodzielnym grzebaniu - ale akurat do tego newsearcha jest takie zatrzęsienie poradników w sieci, że afera. Oczywiście jednym ze sposobów na uleczenie może być reinstalacja systemu, ale przecież jak np. Ci się zmieni klawiatura z programisty na maszynistki (Z >Y i odwrotnie), to chyba nie lecisz od razu z reinstalacją całego systemu...
Ja po wpisaniu w gugla 'newsearch123 problem' znalazłem w pierwszych dziesięciu linkach chyba ze sześć różnych sposobów, w tym jeden o znaczącym tytule: SOLVED! Jest nawet po polsku, nawet można pobrać narzędzie do usuwania - choć piszą też, ze można to zrobić ręcznie, a ja na Twoim miejscu byłbym ostrożny z pobieraniem byle czego i instalacją jak leci. Po prostu zarezerwuj sobie jedno popołudnie, przeczytaj wszystkie 10 linków jakie znajdziesz i wypróbuj każdy po kolei. To nie są jakieś mecyje, to jest prosty trick, tylko musisz przeczytaćdo końca, bo najprawdopodobniej będziesz go musiał usunąć z kilku miejsc: rejestru, preferencji przeglądarki i ewentualnie toolbarów (czyli pluginów) do przeglądarki.
To jest tak proste, że dają nawet do tego obrazki, który guzik kiedy kliknąć. Szczerze życzę samodzielnego pozbycia się śmiecia i satysfakcji, jaką Ci to niewątpliwie przyniesie. :)
Jak napisał 2pompony.
Kiedyś mając takiego badziewia jak newsearch123, zrobiłem kopię rejestru. Odpalilem regedit. Wyszukaj: "newsearch123"... Usunąłem wszystkie wpisy go zawierające. Zapisz. Zapomnij.
madebyzosiek
17-04-2016, 10:10
A ja trochę na przekór napiszę, że nie zawsze może być kolorowo. Ja kiedyś miałem do zrobienia kompa z babylonem czy jak się to ustrojstwo nazywało. Zrobiłem wszystko co możliwe, łącznie ze skanowaniem dysku i innym czystym kompie, czyszczeniu rejestrów, ręcznym usuwaniu folderów itp, itd. Każde ponowne uruchomienie kompa ściągało syf na nowo i instalowało na wszystkich przeglądarkach. Obstawiam winę na IE, który do usuwania syfu jest najtrudniejszy jako "składnik systemu". Jedyny prawidłowy start odbywał się w trybie awaryjnym, ale nawet czyszczenie i wywalanie w nim wszystkiego nie rozwiązywało sytuacji. Straciłem jeden dzień na walce i... zrobiłem formata.
Ps. Dodam tylko, że dobry antywirus i czytanie co się instaluje, czasem nawet z aktualizacjami choćby wtyczki flash, zajmuje mniej czasu i mniej kosztuje, niż późniejsza walka z problemami spowodowanymi przez ten syf...
Ale oczywiście 2pompony i FelTom mają rację i warto spróbować przed formatem. Pozdrawiam serdecznie.
Straciłem jeden dzień na walce i... zrobiłem formata.
Ale nie zrobiłeś tego o czym pisałem. Twoja strata - dzień w plecy. :)
madebyzosiek
17-04-2016, 14:09
Ale nie zrobiłeś tego o czym pisałem. Twoja strata - dzień w plecy. :)
Zrobiłem i nic to nie dało, bo przywracania nie usuwa plików...
sokolnik
17-04-2016, 20:30
ale ja szukałem na google rozwiązania, czytałem poradniki. Usuwałem wszystko z przeglądarki. Rejestru nie ruszam bo się boje. Nie chce formatować dysku bo tego nie lubię i w ogóle uważam to za ostateczność. CHYBA nie jest to jakiś groźny wirus... więc na razie staram się go usunąć stosując poradniki na google. Jak nie pomogą to nie wiem co dalej.
Jak się dobrać do rejestru?
mam też inny problem. Czasem myszka mi się przycina. Widzę to na kursorze myszy. Ma delikatne zawiechy widziane gołym okiem podczas zwykłego użytkowania komputera np. serfowanie po sieci. Mozilla 4 zakładki. ANtywirus w tle ESET32 i nic więcej. Co to może być? Tylko nie piszcie że zasilacz :)
2pompony
17-04-2016, 21:02
Jeśli nie zrobisz czegoś z rejestrem, to tego się NIE pozbędziesz. Gdzieś w rejestrze masz wpis mniej więcej takiej treści (tłumacząc na ludzki język):
[UWAGA WSZYSTKIE PRZEGLĄDARKI!] - Jeśli gdzieś ktoś coś ustawi w preferencjach czy gdzie indziej (obojętne jaką wyszukiwarkę) - macie to ignorować, bo obowiązującą wyszukiwarką od teraz jest newsearch123 i tak ma być! WYKONAĆ!
i tyle. Obojętne co nie zrobisz, jeśli linijka tej treści będzie w rejestrze, możesz sobie robić co popadnie, a za każdym razem wyszukiwarka wyskoczy taka, jaką masz zapisaną w rejestrze. Więc wszystkie sposoby są o kant tyłu potłuc.
Jeśli wolisz reinstalować system zamiast usunąć parę linijek textu z rejestru, to jest podobne do kogoś, kto woli wymienić całe podwozie łącznie z zawieszeniem i kołami, niż wymienić pękniętą oponę. Można, przecież nikt Ci tego nie zabroni.
Ja zrobiłbym tak:
1. kopia rejestru
2. usunięcie według poradnika newsearch z rejestru
3. restart komputera i święto.
Jeśli cokolwiek pójdzie nie tak (a może tak pójść, jeśli przez głupotę będziesz ruszał co innego), zawsze możesz przywrócić rejestr z kopii. A jeśli i to spartolisz, to dopiero wtedy czeka Cię reinstalacja systemu.