Zobacz pełną wersję : DL - nowa rodzina 1-calowych kompaktów premium
Nikon zaprezentował dziś 3 kompakty z 1-calową matrycą: DL24-85 f/1.8-2.8, DL18-50 f/1.8-2.8 oraz Nikon DL24-500 f/2.8-5.6 (http://www.optyczne.pl/9450-news-Nowe_kompakty_premium_Nikona_z_serii_DL.html). Zdaje się, że są one wzorowane na linii '1', ale posiadają obiektywy niewymienne, więc wpisuję post do kompaktów z niewymienną optyką, czyli do działu Coolpixów.
ile to lat po wprowadzeniu fuji x10 ?
silver surfer
23-02-2016, 16:23
Ja się cieszę z tej premiery szczególnie z DL 18-50 idealny żeby zabrać w góry praktycznie zmieści się w kieszeni. Cena jak na nowość też nie straszy np. w porównaniu do RX100 IV. Generalnie trzeba przyznać, że ostatnie premiery Nikona są dość udane jeszcze tylko jakiś bezlusterkowiec z możliwością podpięcia obecnych obiektywów nawet może być przez przejściówkę :smile:
Archibald6803
23-02-2016, 17:03
Fakt; DL 18-50 do kieszeni na niefotograficzne wycieczki/ luźne wyjazdy - idealny. Obecna cena ? MZ grubo za wysoka. Za jakiś czas powinna zrobić się normalniejsza. Na wakacje 2017 będzie jak znalazł ......
Szkoda, że Nikon roztrwania to co wypracował w systemie Nikon 1 i rozdrabnia dorobek na wewnętrzną konkurencję. Rozumiem, Nikon musi zarabiać, a aparaty z niewymienną optyką stanowią doskonały sposób "zarobkowania", bo po 2-3 latach będzie można wyrzucić całość, tzn. i aparat i optykę, i kupić następną sztukę. Byajmniej nie oznacza to że ww. kompakty są złe, ale dają (nie)jasny sygnał co do linii produktowych Nikona.
cz4rnuch
23-02-2016, 19:39
18-50 w kompakcie robi wrażenie. Również poczekam na obniżkę i wtedy się zastanowię, bo od dawna marzy mi się taki maluszek.
A ja akurat kupiłem Nikon 1 J5 z 18-35 mm...
Pytanie jak się rozkłada jasność, jakie są dodatkowe możliwości (np. timelapsy). Zdaje się, że możliwości filmowania są ograniczone. No i pytanie o jakość zdjęć. Ale ekwiwalent 18mm rzeczywiście robi wrażenie, chyba nie ma innego takiego kompaktu?
"First look" DL 24-85 (artykuł lekko sponsorowany): http://www.thepassionatephotographer.com/first-look-the-new-nikon-compact-dl-24-85-f1-8-2-8-and-dl18-50-f1-8-2-8-part-2-go-wide/
- - - - kolejny post - - - - - -
A ja akurat kupiłem Nikon 1 J5 z 18-35 mm...
@pbb, masz na myśli "pełnowymiarowego" (z bagnetem F) Nikkora?
jurkarol
24-02-2016, 09:30
fuji x10/20/30 maja matrycę 2/3"
Pytanie jak się rozkłada jasność
Slajd 4 (http://www.dpreview.com/news/3646441843/dl-or-no-dl-what-you-need-to-know-about-the-nikon-dl-compacts).
Pytanie trochę bez sensu. Co ma piernik do wiatraka?
Szkoda, że Nikon roztrwania to co wypracował w systemie Nikon 1 i rozdrabnia dorobek na wewnętrzną konkurencję...1. Nikon 1 to bezsensowny projekt. Czym szybciej go zarzucą tym lepiej. Niestety zapewne bedą go kontynuowali nawet jak wprowadzą Nikon 2.
2. Co ma piernik do wiatraka? Nikon zawsze robił kompakty. To Nikon 1 stał się konkurencją dla wlasnych kompaktów. Jak widzisz wszystko zaleźy od punktu widzenia.
Mi sie najbardziej podoba 24-85. 24 to juz dosc szeroko, a 85 portretowe na końcu tez sie przyda.
Dziwne, że firma w nazwie umieszcza ekwiwalenty ogniskowych.
Filmowanie zapowiada się nieźle - wszystkie modele dają czysty sygnał HDMI 8bit 4:2:2 do zewnętrznej rejestracji i mają focus peaking z regulacją intensywności - ciekawe czy jest płaski profil i możliwość wgrywania własnych.
Ogólnie bardzo fajne aparaty i dla mnie też 24-85 byłby takim fajnym zamiennikiem lustrzanki w luźnych sytuacjach i na prywatne wyjazdy :)
Jak cena trochę spadnie, to będzie mnie korcił zakup ;)
Z checia porownalbym tego DL 24-85 z moim Panasoniciem LX100 ;)
1. Nikon 1 to bezsensowny projekt. Czym szybciej go zarzucą tym lepiej. Niestety zapewne bedą go kontynuowali nawet jak wprowadzą Nikon 2.
A czy mógłbyś objaśnić lub przedstawić argumenty czemu uważasz, że bez sensu? (mam nadzieję, że nie będzie w stylu "nic co ma matrycę mniejszą niż FuFu nie ma sensu" :) )
2. Co ma piernik do wiatraka? Nikon zawsze robił kompakty. To Nikon 1 stał się konkurencją dla wlasnych kompaktów. Jak widzisz wszystko zaleźy od punktu widzenia.
Jednak wymienność szkieł umożliwia wymianę *tylko korpusu*, więc choćby potencjalną oszczędność, względem przyspawanej na stałe optyki tychże kompaktów.
A czy mógłbyś objaśnić lub przedstawić argumenty czemu uważasz, że bez sensu? (mam nadzieję, że nie będzie w stylu "nic co ma matrycę mniejszą niż FuFu nie ma sensu" :) ).Rozumiem, że przesadziłeś z tym nic mniejsze niż FF. Ale tak, chodzi o rozmiar matrycy. Przy czym nie uważam, że tylko FF ma sens, o nie. Nigdy nie traktowałem FF jako jedynie słusznego formatu. Bo .. są też MF ;) . No dobra, są też DX czy 4/3. Tylko ... czym mniejsze matryce tym bardziej robienie z tego systemu foto ma sens. Po prostu małe matryce pozwalają na mniej. Mniej kreacji (ciężko o małą GO), gorsza praca na wysokich ISO. Większe matryce to większe możliwości, choc i większe wymagania (np teleobiektywy robia się wielgachne, ciężkie i drogie).
Małe matryce - po to by miec mały, lekki sprzet maja sens co najwyżej w fotografii podróżniczej, ale ... wtedy też dobrze mieć wysokie ISO.
Dla mnie Nikon 1 to taka biżuteria, ale bez większych zalet foto. W tym systemie nawet szkła o jasności 1.0 nic nie pomogą. Chyba żaden producent optyki nie produkuje szkieł do Nikon 1. Poza Nikonem, oczywiście. To tez o czymś mówi. Do Fuji, Sony, 4/3 - co najmniej po 5 firm.
cz4rnuch
24-02-2016, 19:16
Był rokinon 7,5 z mocowaniem Nikon 1, oraz jakieś cudaki których nazwy pierwszy raz w życiu słyszałem. Może te firmy boją się konkurować z Nikonem na tym poletku. Podobno (bo tylko tak czytałem w newsie odnośnie wejścia Canona na serio na rynek bezluster) Canon jest trzecim co do wielkości sprzedaży producentem bezlusterkowców a pod mocowanie M nie ma chyba żadnego obiektywu produkowanego przez "niezależnych" producentów. Boją się?
Nie.
Marketing robi wiele. To się sprzedaje nieświadomym użytkownikom dzięki reklamie.
Sprzedawcy potrafią zmienić decyzje zakupowe amatorowi który idzie po Nikona by kupił Sony. Manipulowanie nieswiadomą klientką jest jeszcze łatwiejsze.
Ciekawostka jest to, że w Japonii w bezlustrach króluje Olympus a nie Sony. Oni kochaja miniaturyzacje, reszta świata nie jest tak tym zafascynowana. Pewnie dlatego Nikonie nie wiedzą dlaczego Nikon 1 nie podbija świata.
cz4rnuch
24-02-2016, 19:38
Nie rozumiem co to ma wspólnego z tym, że Nikon czy Canon nie mają szkiełek od innych producentów. Marketing jest wszędobylski, reklama działa. Wszystkie firmy z branży foto mają swoich speców od mieszania ludziom w głowach.
Filmowanie zapowiada się nieźle - wszystkie modele dają czysty sygnał HDMI 8bit 4:2:2 do zewnętrznej rejestracji i mają focus peaking z regulacją intensywności - ciekawe czy jest płaski profil i możliwość wgrywania własnych.
Ogólnie bardzo fajne aparaty i dla mnie też 24-85 byłby takim fajnym zamiennikiem lustrzanki w luźnych sytuacjach i na prywatne wyjazdy :)
Jak cena trochę spadnie, to będzie mnie korcił zakup ;)
@Ketosz, nie wiem czy korzystasz, ale zewnętrzne wejście mic jest niestety tylko w DL24-500
Skąd masz info, że jest focus peaking?
Rozumiem, że przesadziłeś z tym nic mniejsze niż FF. Ale tak, chodzi o rozmiar matrycy. Przy czym nie uważam, że tylko FF ma sens, o nie. Nigdy nie traktowałem FF jako jedynie słusznego formatu. Bo .. są też MF ;) . No dobra, są też DX czy 4/3. Tylko ... czym mniejsze matryce tym bardziej robienie z tego systemu foto ma sens. Po prostu małe matryce pozwalają na mniej. Mniej kreacji (ciężko o małą GO), gorsza praca na wysokich ISO. Większe matryce to większe możliwości, choc i większe wymagania (np teleobiektywy robia się wielgachne, ciężkie i drogie).
Małe matryce - po to by miec mały, lekki sprzet maja sens co najwyżej w fotografii podróżniczej, ale ... wtedy też dobrze mieć wysokie ISO.
Dla mnie Nikon 1 to taka biżuteria, ale bez większych zalet foto. W tym systemie nawet szkła o jasności 1.0 nic nie pomogą. Chyba żaden producent optyki nie produkuje szkieł do Nikon 1. Poza Nikonem, oczywiście. To tez o czymś mówi. Do Fuji, Sony, 4/3 - co najmniej po 5 firm.
Całkowicie się z tobą zgadzam, w zasadzie to masz samoodpowiedź :) Tyle, że są jeszcze i plusy: mała optyka, mogła by być jasna, potencjalnie "tańsza". Każdemu wg potrzeb.
No a co do spostrzeżenia, że system Nikon 1 jest bez sensu, to trochę wyżej piszesz "Mi sie najbardziej podoba 24-85". Ta sama matryca co w N1, tylko obiektyw niezdejmowalny, i tu jest git, a w systemie N1 jest be? Bo zrobili "system" i użytkownik ma (potencjalnie) więcej możliwości? Bez sensu.
(mam wrażenie, że system Nikon 1 jest sekowany, chyba za to, że Nikon nie wypuścił jeszcze pełnoprawnego/pełnkolatkowego czy choćby DX bezlusterkowca, ale to temat na osobny wątek)
P.S. (żeby nie było ze całkiem OT)
Te 3 przynajmniej wyglądają, jakby miały klasyczne/pełne firmware więc może będą miały funkcje "lustrzankowe" np. wgrywanie profili.
Nie rozumiem co to ma wspólnego z tym, że Nikon czy Canon nie mają szkiełek od innych producentów. .Po prostu - inni nie wierzą w te systemy. Bo gdyby miały one sens to inni by sie podczepiali.
cz4rnuch
24-02-2016, 21:31
@Ketosz, nie wiem czy korzystasz, ale zewnętrzne wejście mic jest niestety tylko w DL24-500
Skąd masz info, że jest focus peaking? Na tym klipie jest o peakingu oraz o kilku innych ficzerach:
https://www.youtube.com/watch?v=XAK4lvh3gGc
Jest też przeskalowana w dół próbka filmowa z superzooma:
https://www.youtube.com/watch?v=4aIzMMnGhIA
Archibald6803
24-02-2016, 21:44
Szukam, szukam i znaleźć nie mogę; jakie to to ma gabaryty ? Natknął się ktoś gdzieś na takie info ?
Rafał_Sz
24-02-2016, 21:49
18-50 to dla mnie bomba. Przynajmniej z opisów. Jesli bedzie wypluwal obrazki stosownej jakości, bedzie na mojej liscie zakupów.
Ciekaw jestem jak będą się prezentować na żywo, bo patrząc po obrazkach i filmie to design jest całkiem fajny. Wersja 18-50 pasowałaby mi na wakacje, gdzie mam bardzo ograniczoną ilość sprzętu którą mogę zabrać. Teraz tylko czekać na obrazki ;)
Szukam, szukam i znaleźć nie mogę; jakie to to ma gabaryty ? Natknął się ktoś gdzieś na takie info ?
http://j.mp/21gTeIc#sthash.nYgX6yl0.dpuf
http://fotoblogia.pl/8453,nikon-dl-nowe-kompakty-premium-z-1-calowymi-matrycami
cz4rnuch
24-02-2016, 22:01
http://camerasize.com/compare/#663,664
Pytanie trochę bez sensu. Co ma piernik do wiatraka?
to, że fujii już kilka tal temu zaproponował odbiorcą ładny, dobrze wykonany aparat z jasnym obiektywem, a teraz prawdopodobnie wycofuje się z tego modelu (brak x40), czy to premiera nietrafiona ? - na pewno zbyt późna, czy robi sobie wewnętrzną konkurencję ? - lepszym rozwiązaniem dla odbiorców było by wypuszczenie taniej optyki do nikona 1
Tak szykują się fajne kompakty na początek z ceną troszkę zaporową i to dla osób będących w stanie to docenić i wydać nie mały grosz (bardzo mały rynek), czy nikon 1 jest systemem nie trafionym ? - oczywiście, że trafionym i fajnym, pod jednym warunkiem, że kupuje się go za 500-600 zł ;)
jaki to ma przelicznik ogniskowej? np 18-50 to jest podany ekwiwalent z FX'a? bo z tego co widze w 4 minucie 26 sek. w pierwszym filmiku to jest to szerzej niz 18mm w DX... ciekawe aparaciki... szkoda ze drogie... wg Nikon Plotki (http://nikonrumors.com/2016/02/23/nikon-dl-cameras-specs-comparison.aspx/#more-102482) za 18-50 krzyczą 850 dolców ;)
Był rokinon 7,5 z mocowaniem Nikon 1, oraz jakieś cudaki których nazwy pierwszy raz w życiu słyszałem. Może te firmy boją się konkurować z Nikonem na tym poletku. Podobno (bo tylko tak czytałem w newsie odnośnie wejścia Canona na serio na rynek bezluster) Canon jest trzecim co do wielkości sprzedaży producentem bezlusterkowców a pod mocowanie M nie ma chyba żadnego obiektywu produkowanego przez "niezależnych" producentów. Boją się?
Samyang coś produkuje pod EOS-M, a nawet jest 1 Ibelux :)
Coś tam się zaczyna dziać w EOS-M. Być może ma na to wpływ, że są to obiektywy zaadoptowane z innych systemów (zmiana mocowania).
Archibald6803
24-02-2016, 23:28
http://j.mp/21gTeIc#sthash.nYgX6yl0.dpuf
http://fotoblogia.pl/8453,nikon-dl-nowe-kompakty-premium-z-1-calowymi-matrycami
http://camerasize.com/compare/#663,664
Dzięki, musiałem przeoczyć ...
Jak widzę, oba maluchy zbliżone do gabarytów LX100; 18-50 trochę grubszy, 24-85 trochę cieńszy......
Trzeba będzie zamówić równolegle z DeeLem dedykowane galoty z większymi/luźniejszymi kieszeniami .......
Borat1979
24-02-2016, 23:50
Te kompakty to może by i były fajne jak by kosztowały z 1500 zł ale 3000 zł... :???:
jurkarol
25-02-2016, 00:04
szkoda, że nie rozwinęli linii coolpix A z DX. choć przy zoomie gabaryty musiałyby być jednak większe - czy udałoby sie zachować kompaktowosc?
jaki to ma przelicznik ogniskowej? np 18-50 to jest podany ekwiwalent z FX'a? O dziwo w nazwie umieszczono ekwiwalenty ogniskowych jak dla FX.
Canon M ma ciut większą matrycę niz Nikon 1. I przez to ma większe szanse być minimalnie lepszym tzn ciekawszym systemem.
O dziwo w nazwie umieszczono ekwiwalenty ogniskowych jak dla FX.
Patrząc po cenie wydaje mi się, że jest to sprzęt skierowany do zaawansowanych użytkowników, którzy w dużej części zapewne mają FX, stąd podane ekwiwalenty ogniskowych. Mi osobiście to bardzo pasuje, bo od razu wiem o jakie kąty widzenia chodzi i nie muszę myśleć jak to trzeba przeliczać.
O dziwo w nazwie umieszczono ekwiwalenty ogniskowych jak dla FX.
Mnie to nie dziwi, w kompaktach podają ekwiwalenty w oficjalnych/marketingowych materiałach. O rx100 też mówią, że ma "24-70".
Co innego podawanie w opisie i innych materiałach (mowią ze to ekwiwalent) a co innego w nazwie. W dodatku jeszcze jest tam jasność. Za duzo cyferek jak na nazwe ;)
cz4rnuch
25-02-2016, 14:14
Za to od razu wiadomo z czym to się je. Nawet nie trzeba zaglądać w tabelki :)
no to ciekawe aparaty :) ciekawe czy maja opcje bracketingu ekspozycji :D od biedy widze tam pokretlo kompensacji ekspozycji :P 18-50 do krajobrazu gdzies na wypady na wakacje jak znalazl!.... choc znajac zycie serce by mi sie krajało jakbym mial lustra nie brac :D
Za to od razu wiadomo z czym to się je. Nawet nie trzeba zaglądać w tabelki :)
Czyli to kompakt dla zawodowcow. Bo amatorom te wszystkie cyferki niewiele mowią. Mogli dac nazwy typu DL W (wide) DL S (standard) DL T (telezoom). Nie widzialem w innych nazwach sprzętu takiego nagromadzenia cyferek.
Zresztą - mniejsza o nazwę. To najmniej istotne.
Z tego co dało się zauważyć, wideo w 4K będzie ograniczone do 5 minut, ciekawe jak z odprowadzaniem ciepła - byle nie tak jak w Sony ;)
Mi się te nazwy bardzo podobają. Od razu wiem co jest czym. A jestem totalnym amatorem. :)
Czuję, że kupię sobie DL 24-85mm jak trochę cena spadnie. To pierwszy aparat z 1", który wreszcie mi się podoba, idealna ogniskowa.
Znalazł ktoś informację jaką czułość EV ma AF? Mam nadzieję, że schodzi do -2EV.
Jest przestrzeń Adobe RGB?
I ile jest punktów PDAF, jaki kryją obszar?
Opcjonalny EVF (DF-E1) czyni z niego naprawdę fajną maszynkę.
Aparat zapisuje RAWy - potrzebujesz Adobe RGB w JPEGach ?
Aparat zapisuje RAWy - potrzebujesz Adobe RGB w JPEGach ?
Tak, przydaje się czasem.
Ile to już lat Fuji nie ma żadnego modelu z calową matrycą? Praktycznie cała konkurencja zdążyła coś pokazać.
to, że fujii już kilka tal temu zaproponował odbiorcą ładny, dobrze wykonany aparat z jasnym obiektywem
No patrz, to tak samo jak Nikon z P7700.
Tak szykują się fajne kompakty na początek z ceną troszkę zaporową i to dla osób będących w stanie to docenić i wydać nie mały grosz (bardzo mały rynek)
Wprost przeciwnie - ostatnim czasy zainteresowanie kompaktami dla entuzjastów jest duże, a marże producentów lepsze niż w segmencie konsumenckim.
Czuję, że kupię sobie DL 24-85mm jak trochę cena spadnie. To pierwszy aparat z 1", który wreszcie mi się podoba, idealna ogniskowa.
A co z RX100 III / IV (24-70mm), G7X I / II oraz G5X (24-100mm)?
Opcjonalny EVF (DF-E1) czyni z niego naprawdę fajną maszynkę.
Raczej czyni z niego nieporęcznego kloca, większego nawet od LX100. Dodatkowo podnosi i tak wysoką cenę i sprawia, że konstrukcja jest bardziej wrażliwa na uszkodzenia.
Ile to już lat Fuji nie ma żadnego modelu z calową matrycą? Praktycznie cała konkurencja zdążyła coś pokazać.
Wprost przeciwnie - ostatnim czasy zainteresowanie kompaktami dla entuzjastów jest duże, a marże producentów lepsze niż w segmencie konsumenckim.
A co z RX100 III / IV (24-70mm), G7X I / II oraz G5X (24-100mm)?
Raczej czyni z niego nieporęcznego kloca, większego nawet od LX100.
W twoich dłoniach najwidoczniej będzie klockiem, którym nie będziesz w stanie z fotografować. Zostań lepiej przy LX-100, czy G5X.
Od LX-100 jest ewidentnie większy, a dołączany wizjer mi nie przeszkadza.
Jaki jest sens nabywania małego aparatu i powiększania go wielką wystającą budką? Równie dobrze, można od razu iść w inny model z wbudowanym wizjerem i np. matrycą większego formatu, możne nawet z korzyścią na gabarytach.
Sugestie przy czym mam zostać zachowaj dla siebie, bo nie prosiłem o porady w tej kwestii.
Jaki jest sens nabywania małego aparatu i powiększania go wielką wystającą budką? Równie dobrze, można od razu iść w inny model z wbudowanym wizjerem i np. matrycą większego formatu, możne nawet z korzyścią na gabarytach.
Sugestie przy czym mam zostać zachowaj dla siebie, bo nie prosiłem o porady w tej kwestii.
Budką? Ciekawe gdzie jeszcze widzisz budki?
Jak ci się ta "budka" nie podoba, to nikt ci nie broni iść w tę "większą matrycę może nawet z korzyścią na gabarytach". Masz dużą wyobraźnię, więc pewien jestem że znajdziesz nawet aparat z gabarytami mniejszymi od "budki" :lol:
SIN - ODPOWIADAM
nie musi, ma dwa systemy - kompakty z 2/3, bezlusterkowce z wymienną i stałą optyka aps, Nikon chce załatwić to w kompaktach i bezlusterkowcach jedną i tą samą, nie wiem czyj pomysł na biznes lepszy ?, to się okaże
o gustach się nie dyskutuje - fuji x 10 był rok wcześniej, przy wielkości matrycy tego nikona, to raczej był odzew na kompakty olympusa
tu bym polemizował, jest czy było, co do marż, niech o tym myślą księgowi
Raczej czyni z niego nieporęcznego kloca, większego nawet od LX100. Dodatkowo podnosi i tak wysoką cenę i sprawia, że konstrukcja jest bardziej wrażliwa na uszkodzenia.
sprawa priorytetów, ja bym nie kupił aparatu bez wizjera, dlatego sony całkowicie mnie nie interesował, w przypadku nowego nikona, będę miał taką opcję jak w olympusach
tu bym polemizował, jest czy było, co do marż, niech o tym myślą księgowi
Ale z czym tu polemizować? Wystarczy spojrzeć na asortyment i ceny tychże u poszczególnych producentów np. Panasonica, Sony, Canona. Nigdy nie było takiego tłoku w segmencie prosumer.
sprawa priorytetów, ja bym nie kupił aparatu bez wizjera, dlatego sony całkowicie mnie nie interesował, w przypadku nowego nikona, będę miał taką opcję jak w olympusach
Nie bardzo rozumiem. Sony ma kompakt z calową matrycą i wbudowanym wizjerem, notabene jedyny który można nazwać kieszonkowym.
Temat już trochę przygasły, ale ja nadal nie znalazłem odpowiedzi w wątku pobocznym:
"1. Nikon 1 to bezsensowny projekt. Czym szybciej go zarzucą tym lepiej. Niestety zapewne bedą go kontynuowali nawet jak wprowadzą Nikon 2."
w szczególności, że taki DL ma tą samą matrycę (wielkość, elektronika), więc obrazek powinien wychodzić taki sam jak z N1. Tyle, że w N1 można sobie wymienić obiektywy, w DLu już nie. Ale jak można dalej wyczytać, "Mi sie najbardziej podoba 24-85.", hmm, naprawdę dziwne, że sprzęt z niewymienną optyką ktoś pozycjonuje wyżej niż z wymienną, mimo, że w sposobie obrazowania niczym się nie różnią.
Chyba, że aby zrozumieć tą pokrętną logikę, musiałbym a) zostać "pro" fotografem, b) przenieść się do kuj-pom, c) zostać moderatorem na tym forum (lub wszystkie a,b,c łącznie).
:)
Już tłumaczę na czym ta moja logika polega :)
a) od aparatu kompaktowego oczekuję mniej niż od aparatu z wymienną optyką, stąd DL ma szanse mnie zadowolić, N1 - nie. Chciałbym by bezlusterkowiec mógł mi słuzyć w zastosowaniach profesjonalnych. N1 z kilkoma obiektywami będzie drogi i .. nadal nadawał sie będzie mi jedynie na wycieczki. Dziekuję, to ja już wolę jeden DL24-85. Wycieczka to wycieczka. Jak będe chciał jakości to wezmę D800, niestety nie N1. Bo choć z N1 zaoszczędzę na wadze, to jednak jakość nie ta. Nie profi. Do wspominkowych albumów i na facebooka to mi wystarczy DL.
b) aparat kompaktowy ma być kompaktowy. 24-85 ma jak dla mnie optymalny zakres zooma, 17-50 - brak mi tele, więc nie mógłby być jedynym zabieranym na wycieczkę sprzętem, DL 24-500 jest za duży.. Bezlusterkowce nikona z obiektywami z zakresu jaki ma DL24-85 są większe od DL.
Chciałbym Nikon2 z matrycą 4/3 lub lepiej z APS-C. Z matrycą FF - w sumie nie wiem czy bym chciał. Są za i przeciw.
Ja stosuję inne kryteria oceniając D4s, D800, D5300, N1(jakikolwiek model) i DL24-85. Z aparatów przed chwilą wymienionych tylko N1 byłby dla mnie ... bezużyteczny. Nie miałbym dla niego zastosowania, inne aparaty by załatwiły moje potrzeby lepiej.
Nie trzeba się ze mną zgadzać. To moje preferencje, aczkolwiek co do bezsensowności N1 to takie zdanie ma liczne grono osób, szczególnie tych z większymi wymaganiami wobec sprzetu.
Pisałem "mi się podoba" - nie oczekuję, że tak czują wszyscy. To forum, na każdy temat ludzie tu mają 1000 opinii :)
W tej dyskusji nigdzie nie nadużyłem stanowiska moderatorskiego. Wypowiadam się jako zwykły user. Nie wyciąłem przecież żadnego zdania odmiennego niż moje. Dlatego nie wiem dlaczego zasłużyłem sobie na twoje docinki.
megasnajper
09-04-2016, 13:07
Inaczej się ocenia kompakt z niewymiennym obiektywem, a inaczej system np nikon 1.
Ja akurat jestem całkiem zadowolony ze swojego nikona 1 v1, ale używam go czysto amatorsko.
Nikon sam chyba nie jest zdecydowany czy ciągnąć go dalej czy nie, brak planu co do przyszłych obiektywów (np ciągły brak dedykowanego makro pomimo prototypu na starcie) pokazuje brak pełnego zaangażowania.
DL wchodzą w dość konkurencyjną niszę, głównie konkurować będą pewnie z Sony RX100, który wydaje mi się nadal ciekawszą opcją, chociaż trzeba poczekać do testów.
Wszystko to bardzo fajnie, ale nikt nie porównuje D3xxx do D810 albo do D5. Segmentacja kompaktów jest już dziś całkiem inna niż kiedyś. Swego rodzaju "fory" w ocenie bo coś jest kompaktem czy dyskwalifikowanie "niekompakta", hmm, jest dziwne.
Żeby nie było, że OT, to ja się również cieszę z modeli DL, zawsze uważam, że im większy wybór tym lepiej. Każdy może dobrać coś dla siebie.
Natomiast uważam również, że jabłka porównujemy do jabłek, a nie do gruszek. No i życzyłbym sobie odpowiednika optyki 18-50 f/1.8-2.8 w postaci obiektywu do Nikon 1.
A jeżeli dyskusja zahaczająca o temat 1 calowych aparatów i "Nikon 1 vs Nikon DL", to być może któryś z moderatorów zamieści ankietę/pool z następującym pytaniem:
Czy jeżeli w zbliżonej cenie, gabarytach, sposobie obrazowania i funkcjonalności, miałbyś do wyboru dwa aparaty fotograficzne:
Aparat z 1 calową matrycą i wymienną optyką plus obiektyw w zestawie z 18-50mm (ekwiwalent FF) f/1.8-2.8, z możliwością dopinania całego szeregu obiektywów systemu "1" jak również (przez przejściówkę), kilkudziesięciu obiektywów z mocowaniem Nikon F (w tym innych niż Nikon producentów).
Aparat z 1 calową matrycą, "typu kompakt" bez możliwości wymiany/zmiany optyki.
To który z nich byś wybrał?
Pozdrawiam :)
Oczywiscie ze 1. Nie trzeba robic ankiety.
Sęk w tym że nie ma tych samych parametrów szkieĺ, gabarytów aparatów, ich wagi i ceny.
Boomerang
24-05-2016, 12:33
A mnie interesuje DL 18-50. Praktycznie nie wychodzę wyżej z ogniskową. Jest jakaś alternatywa? Bo w systemie Nikon 1 nie widzę takiego szkła (jasność!).
marcin_G
05-06-2016, 21:30
Jak dla mnie DL 81-50 I DL24-88 są tymi opcjami, które powinny pojawić się na samym początku system "1". Nagle okazało się, że da się zrobić atrakcyjny, jasny obiektyw na matrycę 1". Nikon chyba za dużo sobie obiecywał po zoomach z f/5,6 na końcu, ale rynek ich "wyprostował"
ale rynek ich "wyprostował"
W sumie to się dopiero okaże, bo na razie trudno ocenić jakość (i realną cenę) tych cudownych zjawisk, które jak dotąd widziano jedynie na wystawowych stojakach.
Jak będzie naprawdę, okaże się gdzieś między 30 czerwca (http://nikonrumors.com/2016/04/15/nikon-dl-cameras-shipping-date-now-listed-as-june-30th.aspx/) a październikiem (http://www.optyczne.pl/9828-news-O_tym_się_mówi__czyli_plotki_i_ploteczki_z_ostat niego_tygodnia.html). Czyli pewnie gdzieś w połowie drogi do szóstej wersji konkurencyjnego Sony RX100 VI.
marcin_G
06-06-2016, 22:17
Już się okazało. Nikon sądził, że zawojuje świat koszmarnie drogimi, brzydkimi aparatami wyposażonymi w ciemne i plastikowe obiektywy z Chin. Ale świat aparatów 1" jest wymagający i nic z tego. Dlatego w serii DL mamy f/1,8-2,8 i zapowiada się ciałkiem ciekawie!
DL opóźnione do października (http://nikonrumors.com/2016/07/18/nikon-dl-cameras-should-start-shipping-in-october.aspx/).
Archibald6803
21-07-2016, 23:34
Nieładnie
Andreas1947
10-08-2016, 12:44
DL opóźnione do października (http://nikonrumors.com/2016/07/18/nikon-dl-cameras-should-start-shipping-in-october.aspx/).
Chyba raczej do stycznia 2017 :lol:
A tak na poważnie to chyba warto wrócić do LX100.
Kiepska wiadomość dla tych, którzy czekają na taki aparat:
"Nikon DL opóźnione 'o nieokreślony czas' " (http://nikonrumors.com/2016/09/01/nikon-dl-cameras-delayed-indefinitely.aspx/).
to o co dokladnie chodzilo z tym DL? urzadzic oficjalnie pogrzeb Nikon 1 ale rownoczesnie nie dac uzytkownikom zamiennika? ;)
Koszmar. Pierwszy kompakt który naprawdę mi się podobał ( na zdjęciach i z parametrów)... Niepoważne zachowanie i żadnego sensownego oficjalnego wyjaśnienia.
oficjalne wyjasnienie http://www.digitaltrends.com/photography/mikon-a900-a700-release-delayed-earthquake-damage/
Ale to jest wyjaśnienie dla A700 i A900, jeżeli dobrze widzę.
cz4rnuch
02-09-2016, 18:22
Pewnie wybuchają po podłączeniu do ładowarki. Jak nowe samsusie :)
Rzeczywiscie. Teraz tez to widze
Andreas1947
02-09-2016, 21:34
A ja kupiłem sobie Canona G5X i nie żałuję. Dodatkowo ma gibany i obracany LCD oraz wizjer. Miał być DL 24-85 ale ile można czekać ??
Też kupiłem i nie żałuje, jest świetny.
Krzysztof_BB
09-09-2016, 11:17
Mnie z kolei interesuje DL24-500 no ale nie ma więc stary Panas FZ1000 wciąż bez konkurencji.
Ja liczę, że doczekam się 18-50 ;)
Mnie z kolei interesuje DL24-500 no ale nie ma więc stary Panas FZ1000 wciąż bez konkurencji.
To zerknij na informacje o nowym Panasonicu FZ2000. Zakres podobny, światło lepsze, tylko cena wyższa :-( i ma być dostępny w listopadzie.
nie ma czego załować
myśle ze w styczniu bedzie tańszy
Andreas1947
19-10-2016, 12:02
myśle ze w styczniu bedzie tańszy
W brytyjskim oddziale Nikona podaja że ma byc o 80-100 funtów droższy
W brytyjskim oddziale Nikona podaja że ma byc o 80-100 funtów droższy
Oby było tak tylko dlatego, że... funt staniał w stosunku do jena. ;)
Krzysztof_BB
26-10-2016, 11:18
To zerknij na informacje o nowym Panasonicu FZ2000. Zakres podobny, światło lepsze, tylko cena wyższa :-( i ma być dostępny w listopadzie.
Chyba Dl500 szybko się nie pojawi.
Panasonic FZ2000 jednak mnie rozczarował.
Wychodzi na to, że najbardziej atrakcyjnie wygląda o zgrozo - Sony RX10 mk3.
No ale Sony nie Sony parametry są rewelacyjne tylko ta cena...
jurkarol
26-10-2016, 14:38
a jaka jest przewaga DL nad systemem 1? czy roznica? oprócz wymiennej optyki oczywiście
No chyba dopóki się w końcu DLe nie ukażą i ktoś nie przeprowadzi testów to trudno będzie mówić o różnicach i przewagach. Poza tym czy porównywać chciałbyś konkretne modele?
Co mi się rzuciło, to w DLach:
- matryca prawdopodobnie "taka sama" jak w N1 J5
- software w DL na styl znany z lustrzanek
- nowszy procesor (ale to wiadomo, nowy model to ma nowy hardware)
- wygląda, że stopka w standardzie, ale czy we wszystkich będzie ISO 518?
marcin_G
29-10-2016, 15:46
a jaka jest przewaga DL nad systemem 1? czy roznica? oprócz wymiennej optyki oczywiście
Całe mnóstwo różnic:
- DL są ładne
- DL są ergonomiczne
- DL mają sensowenie ułożone menu
- DL mają gorącą stopkę ISO
- DL mają rozsądne otwory względne zoomów
Jedyna przewaga system "1" jest taka, że stoi na półkach.
jurkarol
29-10-2016, 16:47
owszem DL są ładne, moze nieco mi nie pasuja takie duże obiektywy na wysokość calego korpusu.
Andreas1947
29-12-2016, 16:21
W lutym 2017 minie rok od premiery. Czy ktoś wie kiedy wreszcie pojawia sie w sklepach i czy wogole ??
silver surfer
30-12-2016, 20:22
Premiera przesunięta na styczeń 2017 oby się tylko znowu nie zmieniła data startu sprzedaży bo podoba mi się dl 18-50 :)
Michaelius
31-12-2016, 15:19
Wiadomo może czy D1 będzie miał tryby filmowania z 120 lub więcej fps z Nikona 1 ?
photoman34
05-01-2017, 01:37
Ma być w styczniu, na innym forum ktoś napisał, że podobno 17 stycznia. Na zagranicznych stronach sklepów internetowych już sa podane ceny. Ktos może coś więcej powiedzieć czy faktycznie bedzie tostyczeń 2017 ?
http://nikonrumors.com/2017/01/06/nikon-at-ces-no-sign-of-the-dl-cameras.aspx/ - nawet w Nikonie jest to wielka zagadka.
marcin_G
17-01-2017, 19:52
Wrodzony optymizm każe mi wierzyć, że będą na Wielkanoc.
Wyuczony realizm mówi mi, że przed wakacjami letnimi ich nie zobaczymy..... :(
http://nikonrumors.com/2017/01/16/nikon-dl-cameras-now-rumored-to-start-shipping-in-march.aspx/
Teoretycznie w marcu. Teoretycznie.
Kojocisko
17-01-2017, 21:22
Już nie czekam :(, kupiłem Fuji w roli kompakta.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/NikonDLcamerasshippingdate-1.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/01/Nikon-DL-cameras-shipping-date.jpg)
megasnajper
13-02-2017, 10:11
I juz nie ma na co czekać, Nikon zarzucił plany wprowadzenia DL na rynek.
W rzeczy samej:
http://nikonrumors.com/2017/02/13/nikon-cancels-all-three-dl-cameras-because-of-profitability-concerns-no-word-on-future-development.aspx/
Taki prezent na 100 lecie firmy. Oj nieładnie
Nie róbcie offtopu. To temat o Nikonie DL.
jurkarol
14-02-2017, 11:10
a mogliby kontynuować i rozwijać kompakt z aps-c zamiast DL. od początku czułem naprawdę że to za wiele te 3 modele z przyspawanym obiektywem