Zobacz pełną wersję : Stare body -> nowy obiektyw | PRZESŁONA?
Witajcie,
Jestem początkujący i trochę już czytałem ale nie mogę odszukać odpowiedzi na jedno pytanie które mnie nurtuje.
Otóż z tego co wyczytałem, starsze body nikona mają w body dźwignię która porusza mechanicznie przesłoną w obiektywie. Więc jeśli podepniemy obiektyw który ma własny pierścień do ostrzenia to musimy go zablokować na największej przesłonie aby działał z aparatem i wtedy przesłonę ustawiamy w body a nie na pierścieniu.
A co w wypadku kiedy do starszego body podepniemy obiektyw który już nie ma tego "wejścia na dźwignię" która jest w body? I nie ma też pierścienia od przesłony? Czy taki obiektyw po prostu nie pasuje?
Pozdrawiam!
Przysłona.
Starsze body czyli jakie ?
Jak masz przykładowo nikona D80 to możesz podpinać najnowsze obiektywy nikona bez jakichkolwiek pierścieni, łatwiej jak zapytasz o konkrety.
Chodzi o obiektywy z elektromagnetyczną przysłoną? Niestety nie współpracuje ze starszymi body: D2, D1, D200, D100, D90, D80, D70, D3000, D60, D50, D40 i F6.
Na razie są chyba tylko cztery obiektywy bez popychacza (typ E). Ale podejrzewam, że nie o to chodziło pytającemu.
Obiektywy typu G (bez pierścienia przysłony) mają co prawda popychacz, ale nie będą działać ze starszymi aparatami analogowymi we wszystkich trybach. Bo jeśli w menu nie przewidziano możliwości nastawienia przysłony, to nie zadziała tryb A i M (może zadziała, ale tylko na jednej wartości). Natomiast tryb S i P powinny zadziałać. Ale to też nic pewnego.
Chodziło mi właśnie np. o nikona d80 i jak się to ma do nowych obiektywów. Dzięki, myślałem że nowe obiektywy nie mają już popychacza i stąd moje pytanie.
Przysłona.
Starsze body czyli jakie ?
Jak masz przykładowo nikona D80 to możesz podpinać najnowsze obiektywy nikona bez jakichkolwiek pierścieni, łatwiej jak zapytasz o konkrety.
2 zdania i 2 poważne błędy...1. Przesłona i przysłona są tu jednoznaczne.
2. Do D80 podepniesz każde szkło, to prawda, ale nie będzie ono w pełni działać - np. brak sterowania przesłoną w obiektywach z elektronicznym sterowaniem.
Obiektywy bez mechanicznego sterowania przesłoną i bez pierścienia, to na razie tylko Nikkor z oznaczeniem "E" (np 16-80/2.8-4E). Tego typu obiektywy będą działały (sterowanie przesłoną, bo AF będzie działał z każdym które obsługuje dany rodzaj AF w szkle) tylko z body po ~2007r (od D90,D300, D700, D3)
To że obiektyw nie ma pierścienia przesłony nie oznacza, że nie jest ona sterowana mechanicznie z aparatu.
To samo, to że ma pierścień, nie oznacza, że przesłona jest sterowana mechanicznie (obiektywy PC-E).
Chodziło mi właśnie np. o nikona d80 i jak się to ma do nowych obiektywów. Dzięki, myślałem że nowe obiektywy nie mają już popychacza i stąd moje pytanie.
Nowe obiektywy, tzn np jakie? Przykładowo 16-80 mm f/2,8-4E ED VR ma elektromagnetyczną przysłonę, zwróć uwagę na oznaczenie które podkreśliłem.
Na Nikonie D80 nie zadziałają tylko najnowsze obiektywy. I to z dwóch powodów.
Obiektywy typu E, z elektromagnetyczną przysłoną. Ale najtańszy z nich kosztuje 5 tys. (16-80/2.8-4.0E).
Obiektywy typu AF-P, które nie mają przełączników i wymagają specjalnego menu. AF-P oznacza co prawda silnik krokowy, ale na razie wszystkie takie obiektywy są bez przełączników.
Na razie są chyba tylko cztery obiektywy bez popychacza (typ E).
300mm f/4E PF ED VR
400mm f/2.8E FL ED VR
500mm f/4E FL ED VR
600mm f/4E FL ED VR
800 mm f/5.6E FL ED VR
16-80 mm f/2,8-4E ED VR
24-70 mm f/2.8E ED VR
/edit
jeszcze 200-500 mm f/5.6E ED VR
200-500 chyba też już jest E. Ale raczej do D80 nikt ich nie będzie podłączał. Prędzej nowe kity AF-P
1. Przesłona i przysłona są tu jednoznaczne.
Nie chce tu zgrywać Miodka i robić ot, jednak przesłona i przysłona mają różne znaczenia, odnoszą się do innych rzeczy, a to że potocznie używa się wymiennie by określić to samo to błąd powielany nawet przez specjalistów ponieważ przesłony i przysłony funkcjonują w tej branży w całkowicie innej postaci.
Parawanem można zasłonić, a nie można słoniem zaparawanić ;)
Nie chce tu zgrywać Miodka i robić ot, jednak przesłona i przysłona mają różne znaczenia, odnoszą się do innych rzeczy, a to że potocznie używa się wymiennie by określić to samo to błąd powielany nawet przez specjalistów ponieważ przesłony i przysłony funkcjonują w tej branży w całkowicie innej postaci.
Nie chcesz, a ewidentnie to robisz.
SJP PWN:
przesłona: 2. fiz. fot. to samo co przysłona w zn. 1.
przysłona: 1. w przyrządach optycznych: przegroda z otworem o regulowanej wielkości, umożliwiająca regulowanie ilości wchodzącego do przyrządu światła.