Zobacz pełną wersję : Nikon d7100 + Sigma A 18-35 mm f/1.8 DC HSM Art czy warto?
6marcin6
23-02-2016, 10:16
Witam wiem,ze juz bylo wiele tematow na ten temat, ale sposrod tylu postow na forum, trudno znalezc konkretne informacje. Kompletuje sprzet do slubow do ok 7,5 tys i zlozylem cos takiego:
Nikon D7100 + Sigma A 18-35 mm f/1.8 DC HSM Art +lampa Nikon Speedlight SB-700, czy znajde cos lepszego w tej cenie, sprzet oparty na nikonie czy na canonie lepszy.
Sposrod wielu tematow jakie przeczytalem, mysle ze bedzie to najlepszy wybor, ale obawiam sie wielu problemow zwiazanych z kalibraja obiektywu pod bodu. Czy sa to czeste problemy, jesli tak czy wysylka do serwisu jest rozwiaze problem i czy jest darmowa.
Licze na to, ze temat nie zostanie usuniety i uzyskam jakos pomoc, za ktora z gory dziekuje.
A może być sprzęt używany? Np. Nikkor 17-55 2.8?
6marcin6
23-02-2016, 10:40
w gre wchodzi tylko nowy sprzet, szczerze mowiac nawet bym nie zastanawial sie nad wyborem sprzetu tylko bym kupil taki co napisalem, ale boje sie ze bedzie problem ze wspolpraca sigma-nikon
Andrzej1974
23-02-2016, 10:44
MZ Sigma 18-35 jest dobrym wyborem.
Co do wysyłania Sigmy... myślę, że bez tego się nie obędzie.
6marcin6
23-02-2016, 10:46
MZ Sigma 18-35 jest dobrym wyborem.
Co do wysyłania Sigmy... myślę, że bez tego się nie obędzie.
Kalibracja jest darmowa, wystarczy wyslac sam obiektyw?
Tak, sam obiektyw i samo body ;)
Skoro mają Ci skalibrować pod konkretne body to jednak muszą mieć Twój korpus.
madebyzosiek
23-02-2016, 11:09
Jak chcesz kupić 18-35, to możesz kupić docka i skalibrować ją sam w domu, bez wysyłania. Ale jak to ma być wszystko czym będziesz dysponował do ślubów, to trochę słabo... Myślałeś o tym co zrobisz, jak coś zawiedzie? Jakiś zapas body/lampa? SB700 w dużym ciemnym kościele może być za słaba, Sigma 18-35 1.8 jest świetna, ale ja nie poszedłbym na ślub bez Nikkora 17-55 2.8. Daje dużo więcej pewności, szczególnie w sztucznym świetle i dynamicznych akcjach. Poza tym przydałaby Ci się jakaś ogniskowa do portretu 50/85... Przemyśl sobie wszystko na spokojnie...
Licze na to, ze temat nie zostanie usuniety...
Ja liczę na to że zostanie przeniesiony do odpowiedniego działu...
6marcin6
23-02-2016, 11:38
Jak chcesz kupić 18-35, to możesz kupić docka i skalibrować ją sam w domu, bez wysyłania. Ale jak to ma być wszystko czym będziesz dysponował do ślubów, to trochę słabo... Myślałeś o tym co zrobisz, jak coś zawiedzie? Jakiś zapas body/lampa? SB700 w dużym ciemnym kościele może być za słaba, Sigma 18-35 1.8 jest świetna, ale ja nie poszedłbym na ślub bez Nikkora 17-55 2.8. Daje dużo więcej pewności, szczególnie w sztucznym świetle i dynamicznych akcjach. Poza tym przydałaby Ci się jakaś ogniskowa do portretu 50/85... Przemyśl sobie wszystko na spokojnie...
zapasowy body mam canon 50d+tamron 17-50+canon 550ex
warto dolozyc do lampy nikon sb910?
madebyzosiek
23-02-2016, 11:56
zapasowy body mam canon 50d+tamron 17-50+canon 550ex
warto dolozyc do lampy nikon sb910?
Warto. Do używanego Nikkora 17-55 2.8 też warto...
Jak masz Canona w zapisie, to czemu wchodzisz w Nikona? Może 7D z Sigmą 18-35?
6marcin6
23-02-2016, 12:02
Warto. Do używanego Nikkora 17-55 2.8 też warto...
Jak masz Canona w zapisie, to czemu wchodzisz w Nikona? Może 7D z Sigmą 18-35?
Musze kupic sprzet nowy, 50d bylby juz tylko zapasowy, lepszym wyborem bedzie canon 7d niz nikon d7100?
madebyzosiek
23-02-2016, 12:08
Musze kupic sprzet nowy, 50d bylby juz tylko zapasowy, lepszym wyborem bedzie canon 7d niz nikon d7100?
Moim zdaniem lepszym wyborem byłby 6D, ale musiałbyś więcej przeznaczyć na obiektyw, chociaż mi się zdarzyło pracować na 6D i 24-105 F4L i efekty były bardzo dobre. Taki zestaw to ok 7000, będzie na pewno lepiej niż 7D czy D7100, wyższe ISO no i plastyka pełnej klatki. 7D też moim zdaniem wypadłoby lepiej od D7100, ale to teoretyczne rozważania, bo 7D nie miałem w ręce.
Jak masz Canona na zapas, lampę pod Canona, to bez sensu będzie wchodzenie do Nikona... Takie moje zdanie, chociaż ja robiłem zdjęcia 6D i D7100 (a nawet D300s) równocześnie, da się ale guziki gdzie indziej ;)
Sigma 18-35 1.8 jest świetna, ale ja nie poszedłbym na ślub bez Nikkora 17-55 2.8. Daje dużo więcej pewności, szczególnie w sztucznym świetle i dynamicznych akcjach. Poza tym przydałaby Ci się jakaś ogniskowa do portretu 50/85...
Podpisuję się pod tym wszystkimi kończynami :)
Nie czytaj głupot w stylu: "musisz wysłać body ze szkłem do kalibracji" może to było aktualne kilka lat temu ;p Uparłeś się na tą Sigmę to kupujesz Usb Dock'a i sam sobie kalibrujesz.
Druga sprawa jeśli bierzesz się za śluby to bądzmy szczerzy apsc to nie jest droga którą chcesz iść,ale jeszcze tego nie wiesz :) Mając budżet 7k kupuj 6D używkę + 35 lub 55mm. Bierz pod uwagę,że w sezonie będziesz mógł za zarobiony grosz coś sobie dokupić.
Wysłanie do serwisu paczki jest tańsze niż zakup usbdocka
Ale wielokrotne wysyłanie paczki do serwisu już nie musi być tańsze od zakupu USBDocka, który zresztą można też za grosze wypożyczyć.
madebyzosiek
24-02-2016, 19:32
Jak kolega wejdzie w śluby i będzie miał dwa aparaty, to zakup docka jest jedyną opcją, żeby z obiektywu korzystać na obu...
Poza tym, jak pisałem wcześniej, powinieneś pomyśleć o Canonie 6D lub 7D, z przewagą tego pierwszego jako pełnej klatki. Pozdrawiam :)
6marcin6
25-02-2016, 10:29
Mam jeszcze pytanie zalozmy, ze doloze do nikona 610 jaki obiektyw najlepiec wziac uniwersalny Sigma 24-70mm Sigma 24-70mm, ale jest on ciemniejszy od sigmy 18-35 1,8
Mam jeszcze pytanie zalozmy, ze doloze do nikona 610 jaki obiektyw najlepiec wziac uniwersalny Sigma 24-70mm Sigma 24-70mm, ale jest on ciemniejszy od sigmy 18-35 1,8
Sigma 24-35 mm f/2.0 DG HSM
6marcin6
25-02-2016, 16:45
niestety ten obiektyw jest za drogi i wlasnie zastanawiam sie czy rzeczywiscie warto doplacac do pelnej klatki, czy jednak pozostac przy nikon d7100+sigma 18-35 i chyba jednak lampa nikon sb-910
6marcin6
26-02-2016, 11:32
chyba zdecyduje sie na zestaw nikon d610+tamron 24-70+nikon sb-910. Zastanawiam sie jescze nad stalka Nikon Nikkor 35mm f/1.8G A fS DX jest w dobrej cenie 800zl. jest co prawda pod dx, ale z tego co czytalem daje tez rade na pelnej klatce, mozecie ewentualnie polecic jakas inna stale do 1000zl 35mm kub 50mm.
To może 85mm? Na początek dublowanie ogniskowych z 24-70 trochę bez sensu chyba, a tak masz więcej możliwości.
6marcin6
26-02-2016, 11:54
To może 85mm? Na początek dublowanie ogniskowych z 24-70 trochę bez sensu chyba, a tak masz więcej możliwości.
chyba taki nie bedzie mi potrzebny, 50mm przy canonie 50d rzadko uzywalem
Tylko że Canon był APS-C, a D610 ma pełną klatkę... Czyli ta twoja 50, to była 80 na 50D
kurczeblade
26-02-2016, 16:32
Gdybym teraz miał APSC to pewnie spróbowałbym tego obiektywu. Kilka dobrych jasnych stałek w jednym obiektywie. Do tego taka Sigma "nowa" 50-150 i zestaw jak marzenie.
Znajdzie się ktoś kto podeśle sample z 18-35 1.8 najlepiej z repo ślubnego???
Czy ta sigma jest wstanie zastąpić Fx w podobnym zakresie?
D7100+ 18-35, jeden czy dwa śluby zrobiłem na tym zestawie.
Pisanie,że szkło może zastapić kilka stałek jest prawdziwe do czasu zanim nie podepnie się tych stałek :)
Mimo to taki zestaw+85mm da radę w repo i plenerze.
madebyzosiek
06-03-2016, 00:29
Sigma jest świetna, piękny i ostry obrazek, chociaż stałki Sigmy Art są, moim zdaniem, jeszcze wspanialsze :)
Ja sobie jednak nie wyobrażam na ślub do DX czegoś innego niż Nikkor 17-55 2.8. Daje ogromne poczucie pewności w zakresie celności :)
Sam już nie wiem czy dalej inwestować w dx czy powoli zaczynać przygodę z fx np D700 /D600 choć tu też nie jest łatwy wybór i tu wykorzystałbym 35 1.8G dokupując 85 1.8?
Podłączę się do tematu bo mi też do zestawu pasuje :)
Wpadła mi w ręce Sigma 18-35, którą w razie wyrażenia chęci będę mógł kupić.
Możecie mi powiedzieć czy przy ostrzeniu obiektyw ten powinien być całkowicie cichy czy coś tam w środku słychać? w Tym egzemplarzu, który mam słychać coś w rodzaju lekkich puknięć, ale być może jest kwestia szybkich ruchów soczewki przy ostatecznym doostrzeniu.
Sam sprzęt jest w zasadzie nowy i pochodzi z pewnego źródła. Działa zacnie bo ostrzy szybko i wygląda na to, że trafia w punkt bez potrzeby kalibracji do body.
Troszkę odgrzeję kotleta, ale możne nikogo mocno nie zezłoszczę. Byłem praktycznie pewny że lada moment do mojego D7100 kupię Sigmę 18-35 1.8 (nówkę), ale - z tego co zobaczyłem to w podobnej cenie (ok 3000zł) można kupić używkę Nikkora 17-55 2.8. W tej chwili mam dylemat. Co lepsze ? Raczej nie planuję w najbliższym czasie robić imprez typu wesela czy chrzciny, bo zdecydowanie bardziej fotografuję architekturę i krajobrazy - czyli coś co mi nie ucieka sprzed kadru z prędkością światła. Dlatego też jestem bardziej w stronę Sigmy, ale czy dobrze ?
Możecie mi powiedzieć czy przy ostrzeniu obiektyw ten powinien być całkowicie cichy czy coś tam w środku słychać? w Tym egzemplarzu, który mam słychać coś w rodzaju lekkich puknięć, ale być może jest kwestia szybkich ruchów soczewki przy ostatecznym doostrzeniu.
Słychać delikatne puknięcie jak AF trafia na koniec zakresu (np. przy próbie ostrzenia z założonym deklem), ale przy normalnej pracy AF jest cisza.
Troszkę odgrzeję kotleta, ale możne nikogo mocno nie zezłoszczę. Byłem praktycznie pewny że lada moment do mojego D7100 kupię Sigmę 18-35 1.8 (nówkę), ale - z tego co zobaczyłem to w podobnej cenie (ok 3000zł) można kupić używkę Nikkora 17-55 2.8. W tej chwili mam dylemat. Co lepsze ? Raczej nie planuję w najbliższym czasie robić imprez typu wesela czy chrzciny, bo zdecydowanie bardziej fotografuję architekturę i krajobrazy - czyli coś co mi nie ucieka sprzed kadru z prędkością światła. Dlatego też jestem bardziej w stronę Sigmy, ale czy dobrze ?
W takim przypadku ja bym brał Sigmę. Choć do architektury i krajobrazu wolałbym S10-20 zamiast 18-35.
BTW, http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=270558&page=3&p=3688801&viewfull=1#post3688801
Nie wiem na ile pomogę.
Miałem S18-35 i zaczęło się szukanie AF-u , korekcja AF z puszki i temu podobne. Fakt jet taki, że jak strzeliła 1 na 10 to było na prawdę ostro i cała reszta była po prostu nieziemska. Dlatego sądzę że ten obiektyw ma potencjał. Natomiast, czy ktoś kupuje obiektyw żeby się cieszyć losowymi kadrami? Nie sądzę. Losowość, właśnie dlatego sprzedałem ten obiektyw. Kupiłem N17-55, i co tu dużo gadać, teraz myślę o kadrze a nie o tym czy sprzęt "zagada". Sigma jest fenomenalnym obiektywem, jakość, kolor, ostrość zdjęć po prostu rozwala system, jednak losowość ujęć jak dla mnie jest nie akceptowalna. Sprzedałem z radością, bo i tak nie używałem, i z wielkim smutkiem, bo coś w tych zdjęciach było, czego Nikkor nie potrafi. Może takie luźne porównanie, Nikon to czeladnik, przychodzi, zna swój fach i robi zgodnie ze sztuką, zawsze to samo perfekcyjne dzieło, Sigma to dziki mustang, raz posłuszny, a czasem dziki, nie poznany. Powodzenia w wyborze.
Czy szkiełko było w serwisie razem z body na kalibracji ?
czapajew24
22-04-2016, 16:52
Używałem zestawu D7100+Nikkor 17-55 na dwóch chrzcinach i mogę z czystym sumieniem polecić ten obiektyw. Mam zawsze ten obiektyw w czasie podróży i wycieczek, fakt jest to dosyć pokaźnych rozmiarów klocek, ale mam pewność że mnie nie zawiedzie.
Polecam.
Czy szkiełko było w serwisie razem z body na kalibracji ?
Z braku możliwości, nie nie było, i nie będzie. Przerzuciłem już sporo Sigm i trochę mniej Tamronów i nigdy nie było takich historii jak przy tym szkle. Ta Sigma jest świetna ale, trzeba trafić super sztukę, albo mieć 2 tony cierpliwości. Ja wybieram pewnego, nudnego Nikkora, który niczym nie zaskoczy, ale zawsze zrobi robotę.
photography_ziebamarcin
10-02-2017, 16:05
Używałem zestawu D7100+Nikkor 17-55 na dwóch chrzcinach i mogę z czystym sumieniem polecić ten obiektyw. Mam zawsze ten obiektyw w czasie podróży i wycieczek, fakt jest to dosyć pokaźnych rozmiarów klocek, ale mam pewność że mnie nie zawiedzie.
Polecam.
A jak wygląda tu porównanie do o wiele tańszej Sigmy 17-50 2.8? Czy widać dużą różnicę w pracy w porównaniu do N17-55 i S18-35?
dannywrocek
16-02-2017, 14:12
A jak wygląda tu porównanie do o wiele tańszej Sigmy 17-50 2.8? Czy widać dużą różnicę w pracy w porównaniu do N17-55 i S18-35?
Mogę jedynie prównać S18-35 z S17-50, bo pierwszą mam, drugą miałem: S17-50 jest zauważalnie szybsza, jeśli chodzi o ostrzenie. Ze celnością w obu jest podobnie, przewaga w tym względzie S18-35 polega na tym, że możesz ją sam skalibrować. Sprawy oczywiste: lepsze światło w 18-35 (tego mi czasami brakowało w S17-50 i posiłkowałem się N35 DX), lepszy zakres w 17-50, stabilizacja w 17-50 (ja akurat nie używałem, ale zaznaczam to jako różnice na plus tej Sigmy). Co do obrazka, to na tym etapie jeszcze nie umiem nic powiedzieć w przypadku S18-35, natomiast S17-50 potrafiła dać naprawdę łądny obrazek (rzecz względna, wiem, ale mnie sie podobał :)) i dało się nią zrobić nawet fajny portret (choć tu akurat używam N85 1.8G). Na pewno S18-35 jest użyteczna (i to bardzo) już od 1.8 (oczywiście S17-50 też była użyteczna przy w pełni otwartej przysłonie).
Sigma A 1.8/18-35 ma przewagę taką że jest ostra jak żyleta od f/1.8 w całym kadrze, jakby taka była sigma 17-50 to by nie kosztowała 1500zł :)
Ostatnio podpinałem do D750 jak i do obecnie posiadanego D200, nie ma co zarzucić temu obiektywowi, aż mi jest ciężko się z nim rozstawać i szukać odpowiednika pod FX.
madebyzosiek
16-02-2017, 14:34
Jakbym miał porównać wszystkie trzy, to:
1. Sigma 18-35 1.8 - bajeczny obrazek, doskonała ostrość, nienajgorszy AF, dość niepewna w słabym i sztucznym świetle.
2. Sigma 17-50 2.8 - dobry obrazek, dość równa ostrość w całym zakresie, szybki AF, czasem świruje w sztucznym świetle.
3. Nikkor 17-55 2.8 - dobra ostrość, najlepszy pod słońce, AF błyskawiczny i zawsze pewny. Świetna budowa.
Podsumowując - świetny obrazek z ostrością kaleczącą oczy - Sigma 18-35 1.8. Pewność i niezawodność w każdych warunkach - Nikkor 17-55 2.8. Kompromis za rozsądną cenę - Sigma 17-50 2.8 :)
dannywrocek
20-02-2017, 20:54
Śpędziwszy jakieś 2-2.5h na kalibrowaniu tej Sigmy USB Dockiem, mogę stwierdzić dwie rzeczy:
1. warto było kupić USB Dock
2. warto było poświęcić ten czas na kalibrację obiektywu
Skorzystałem z sugestii kolegi koesh, który tu (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=278234&page=2&p=3795731&viewfull=1#post3795731) umieścił przepis na dopracowanie S18-35 :)
Pozdrawiam :)
Bartolini82
27-12-2019, 14:08
Pytanko do posiadaczy 18-35. Mam okazję kupić ją za niecałe 1500zł. Warto? Pytam ponieważ jak w Święta robiłem fotki w pomieszczeniu Nikkorem 50, to jednak stwierdziłem, że to za duża ogniskowa jak do pomieszczeń. Trzeba więc poszukać czegoś węższego. Taka 18-35 mogłaby spokojnie służyć mi w pomieszczeniach i ew. być obiektywem nawet na wypady gdzieś w góry (w stylu skalnego miasta itp. gdzie też stojąc dość blisko pewnych obiektów, można coś szerzej złapać w kadr).
Teoretycznie wydaje mi się ona idealnym uzupełnieniem tego co mam (tym bardziej, że mam Nikkora 50 i Tamrona 90, którym też jakiś portret można strzelić).
Jak z awaryjnością tego obiektywu? Jest jakaś typowa usterka tego modelu? Coś się szybciej zużywa? Na co ew. zwrócić uwagę przy zakupie?
madebyzosiek
27-12-2019, 14:24
To fajne i ostre szkło z ładnym oddaniem kontrastów i kolorów, ale ja mając kiedyś D7100 robiłem do niego trzy przymiarki i jednak ostatecznie skończyłem z Nikkorem 17-55 2.8. Powód bardzo prosty... Nieprzewidywalny AF. trzy razy testowałem ten obiektyw i ostatecznie z niego zrezygnowałem.
Bartolini82
27-12-2019, 14:35
Czytałem właśnie wcześniejsze posty i trochę mnie ten AF martwi. Co prawda i tak dość często ostrzę ręcznie w obiektywach, ale jednak gdy chce się coś szybko uchwycić to AF musi być. No i martwi mnie ta zabawa w kalibrację :(
madebyzosiek
27-12-2019, 14:42
Czytałem właśnie wcześniejsze posty i trochę mnie ten AF martwi. Co prawda i tak dość często ostrzę ręcznie w obiektywach, ale jednak gdy chce się coś szybko uchwycić to AF musi być. No i martwi mnie ta zabawa w kalibrację :(
Kalibracja to pikuś, bo albo sobie dockiem zrobisz sam, albo wyślesz do Gdyni - jak jest gwarancja to za koszt wysyłki w jedną stronę, jak nie, to za 300 zł. Ale AF był po prostu nieprzewidywalny... W prostą scenę w dobrych warunkach na 5 zdjęć potrafił za każdym razem wyostrzyć na coś innego...
Bartolini82
27-12-2019, 17:20
Ciekawe czy ta przypadłość dotyczyła np. modeli z początku produkcji lub jakiejś felernej serii, czy może tak jest po dziś dzień.
madebyzosiek
27-12-2019, 21:57
Nie sprawdzałem już później, choć jak miałem D500 to chęć wracała mocno ponownie... Jedynym pewnym zoomem Art jaki miałem był 50-100 Art i dość dobrze pracował 24-105 Art. Inne zoomy mi nie podeszły jakoś. Jedynie stałki mi pasują, prawie wszystkie :)
Bartolini82
29-12-2019, 14:59
Zdecydowałem się na zakup. Obiektyw jeszcze na gwarancji, do tego sigma dock i filtry. Cena moim zdaniem w porządku jak za taki zestaw. Sprzedający twierdzi, że nie miał problemów z AF po kalibracji w serwisie. Jak przyjdzie do mnie to sprawdzę jak będzie działać z moim d7200. Z tego co czytałem na różnych stronach, to ten model miał jakieś koszmarne problemy, ale właśnie z d7100, a więc aparatem jaki Ty miałeś. Jakoś wyjątkowo do siebie nie pasowały bo naprawdę było kilka wpisów i na tym forum i na jakichś innych.
Więc chyba finalnie skompletowałem sobie sprzęt jaki potrzebowałem, w całym zakresie ogniskowych :D
madebyzosiek
29-12-2019, 15:07
Zdecydowałem się na zakup. Obiektyw jeszcze na gwarancji, do tego sigma dock i filtry. Cena moim zdaniem w porządku jak za taki zestaw. Sprzedający twierdzi, że nie miał problemów z AF po kalibracji w serwisie. Jak przyjdzie do mnie to sprawdzę jak będzie działać z moim d7200. Z tego co czytałem na różnych stronach, to ten model miał jakieś koszmarne problemy, ale właśnie z d7100, a więc aparatem jaki Ty miałeś. Jakoś wyjątkowo do siebie nie pasowały bo naprawdę było kilka wpisów i na tym forum i na jakichś innych.
Więc chyba finalnie skompletowałem sobie sprzęt jaki potrzebowałem, w całym zakresie ogniskowych :D
Możliwe, choć znajomy od którego pożyczałem 18-35 też miał D7100 i był zadowolony, ale on nie focił tego co ja, pewnie dlatego ;) Jak już zachorujesz na ostrość, to zapragniesz jeszcze jednego ideału... 50-100 Art... 50 fantastycznych stałek 1.8 do DXa w jednym szkle :)
fader_audio
30-12-2019, 09:01
Możliwe, choć znajomy od którego pożyczałem 18-35 też miał D7100 i był zadowolony, ale on nie focił tego co ja, pewnie dlatego ;) Jak już zachorujesz na ostrość, to zapragniesz jeszcze jednego ideału... 50-100 Art... 50 fantastycznych stałek 1.8 do DXa w jednym szkle :)
mam ten zestaw, był w kalibracji w serwisie sigmy. Próbowałem tez samemu kalibrować, lecz na dalsze odległosci to jest bardzo ciężko opanowac. Wg mnie większych problemów nie ma z AF, Problem współpracy z tym szkłem to bardziej wina d7100 - on lubi bardziej kontrastowe tła i na nie potrafi wyostrzyć. Szkło jest naprawdę dobre. Teraz jak kupiłem z6 z kitem to ten obrazek jest jakiś dziwny, nie ma tej ostrości, coś brakuję w tych zdjęciach. 7100 i 18-35 pójda prawdopodobnie na sprzedaż, choć tą sigme chciałbym zostawić bo jest świetnym szkłem bez odpowednika na FX!!! jeszcze zrobie porównania, ale myślę, że moje przypuszczenia się potwierdzą.
Bartolini82
31-12-2019, 12:17
Ja dzisiaj odebrałem swoją. Wydaje mi się, że nie będę musiał jej nawet kalibrować. Nie testowałem jeszcze na jakieś większe odległości, ale to co było do focenia w zasięgu pomieszczenia, wydaje się ok. Z bliższych odległości na pewno trafia w punkt. W razie czego mam w komplecie Sigma dock więc jakieś kosmetyczne poprawki można będzie nanieść. Za niecałe 1500zł z wysyłką, dostałem obiektyw z Sigma dockiem + filtr Hoya ND16 i Marumi Fit Slim Circular. Moim zdaniem, bardzo dobrze trafiłem. Tym bardziej, że szkło naprawdę zadbane.
Obiektyw naprawdę fajny. Brakowało mi takiego szerszego kąta w połączeniu z taką GO. To będzie chyba mój podstawowy obiektyw na wypady wakacyjne, gdzieś w uliczki itp. Do tej pory gdy byłem np. w czeskim raju, to większość fotek robiłem N10-24. Fajna sprawa w jaskiniach itp.
Co do wagi, moim zdaniem na +. Przynajmniej czuć, że ma się sprzęt w rękach, ale jest to waga jak najbardziej normalna, nawet do spacerowania.
madebyzosiek
31-12-2019, 12:24
Oby w sztucznym świetle, albo w pracy pod światło nie świrował, bo to u mnie nie grało wcale ;) A szkiełko fajne... Jak kiedyś na FX spróbujesz 20 Art na 1.4, to zobaczysz co to mała głębią ostrości na szerokim koncie ;) Udanych kadrów :)
fader_audio
31-12-2019, 12:42
Ja dzisiaj odebrałem swoją. Wydaje mi się, że nie będę musiał jej nawet kalibrować. Nie testowałem jeszcze na jakieś większe odległości, ale to co było do focenia w zasięgu pomieszczenia, wydaje się ok. Z bliższych odległości na pewno trafia w punkt. W razie czego mam w komplecie Sigma dock więc jakieś kosmetyczne poprawki można będzie nanieść. Za niecałe 1500zł z wysyłką, dostałem obiektyw z Sigma dockiem + filtr Hoya ND16 i Marumi Fit Slim Circular. Moim zdaniem, bardzo dobrze trafiłem. Tym bardziej, że szkło naprawdę zadbane.
Obiektyw naprawdę fajny. Brakowało mi takiego szerszego kąta w połączeniu z taką GO. To będzie chyba mój podstawowy obiektyw na wypady wakacyjne, gdzieś w uliczki itp. Do tej pory gdy byłem np. w czeskim raju, to większość fotek robiłem N10-24. Fajna sprawa w jaskiniach itp.
Co do wagi, moim zdaniem na +. Przynajmniej czuć, że ma się sprzęt w rękach, ale jest to waga jak najbardziej normalna, nawet do spacerowania.
Gratuluje dobrego wyboru, będziesz zadowolony z obrazka. życże dobrego światła. Uwaga na ostrość, ona uzależnia.
Pozwolę sobie odświeżyć temat.
Własnie soę przed dylematem czy warto zmienić moją Sigmę 17-50 2.8 na :
S 18-35 1.8 czy N 17-55 ?
W obecnej Sigmie czegoś mi brakuje, niby ładne zdjęcia wychodząale............jakieś może nei do końca ostre itp. - takei poprostu dobre zdjęcia.
Przy którym obiektywie będzie lepszy i ostrzejszy obraz? Na który, będzie znacząca poprawa?
Wiem że z Sigmy jak wiadomo ma problem z AF.
Wiem że N 17-55 jest pewno w każdej sytuacji i jest ciężki ( choć to dla m,nie nie jest problemem) czy Nikkor będzie robił bardziej ostrzejsze zdjęcia od S 17-50?
Sam nie wiem na co się zdecydować.
madebyzosiek
15-03-2020, 00:42
Nikkor 17-55 2.8 nie jest ostrzejszy od Sigmy 17-50 2.8, jest tak samo nudnie poprawny w obrazku. Ostra jest Sigma 18-35 1.8 Art, ale ja mając D7100 robiłem do niej dwa podejścia i zrezygnowałem... AF był zbyt nieprzewidywalny. Ale to były ciężkie warunki, ciemno, lampa na sankach, ostre światło w tle...
Miałem dwa lata temu ten sam dylemat. Żeby nie powtarzać - mój wątek https://forum.nikoniarze.pl/threads/287756-S17-50-na-S18-35
P.S. Od tego czasu sporo się zmieniło u mnie. I w sprzęcie i w tematyce. Ale S18-35 została w szafce jako jedyna z tamtych czasów. Właśnie teraz, pod koniec gwarancji odwiedzila serwis na kalibrację, jest żyleta.
dzięki Koledzy za podpowiedzi..
no własnie jeżeli N17-55 jak nie robi duzo lepszych zdjęć niż S17-50 to czy jest sens dokładać ponad tysiąc aby go mieć i nie odczuć żadnej poprawy?
gremed- może i mnie przekonałeś ale przeraża mnie cena tego obiektywu, używane koszt ok 2000 + USB dock bo trzeba ustawić więc wyjdzie 2200, ustawianie w Gdyni koszt 2300 a nowy za 2700 czy jest sens kupić używany?
Mam mętlik w głowie........
madebyzosiek
15-03-2020, 09:52
no własnie jeżeli N17-55 jak nie robi duzo lepszych zdjęć niż S17-50 to czy jest sens dokładać ponad tysiąc aby go mieć i nie odczuć żadnej poprawy?
Jeżeli potrzebujesz pancernego szkła z mega pewnym i szybkim AFem, to tak. Ale w obrazku niczego nie zyskasz.
gremed- może i mnie przekonałeś ale przeraża mnie cena tego obiektywu, używane koszt ok 2000 + USB dock bo trzeba ustawić więc wyjdzie 2200, ustawianie w Gdyni koszt 2300 a nowy za 2700 czy jest sens kupić używany?
One bywają tańsze, wcale nie tak łatwo je sprzedać. Przy 2000-2200 wolałbym dołożyć do nowego, chyba że taki za 2000 będzie jeszcze na gwarancji, nawet przedłużonej. Wtedy kalibracja jest za darmo.
leighadams
15-03-2020, 10:30
Na fb wisi jedna za 1599zl, pełen komplet sklepowy + jakiś filtr uv. Sam się zastanawiałem czy nie kupić do d200[emoji3]
Mam mętlik w głowie........
Tak jak pisze kolega madebyzosiek - nie patrz na te ceny. To za ile się wystawia sprzęt a za ile sprzedaje to różne światy. Ja mam teraz trzeci rok gwarancji, stan idealny ale nie wyobrażam sobie, że znalazłbym kupca za 2000 zł. Za 1700-1800 może. Trzy lata gwarancji to długo, żeby cena zdążyła spaść. Zamiast kupować docka do tego szkła to ja bym wysłał na kalibrację. Ten obiektyw nie ma nic więcej do personalizacji żebyś tego docka jakoś bardziej wykorzystał a kalibracja w serwisie to kalibracja w serwisie (choć przy tych ogniskowych łatwa też do ogarnięcia w domu).
Szukaj za 1700-1800 z przedłużoną gwarancją i masz do tego tylko koszt kuriera (chyba, że już była kalibrowana :-| ). Wg mnie możesz uderzać z zapytaniami do wszystkich ofert w okolicy 2000-2100. Jak nie od razu to za chwilę zmiękną.
madebyzosiek
15-03-2020, 11:52
... chyba, że już była kalibrowana :-| ).
To nie ma znaczenia, kalibracji może być ile się chce podczas gwarancji ;)
Na fb wisi jedna za 1599zl, pełen komplet sklepowy + jakiś filtr uv. Sam się zastanawiałem czy nie kupić do d200[emoji3]
Chyba przerost formy nad treścią... Rozdzielczość tej matrycy nie wykorzysta nawet 10% potencjału tego szkła, więc szkoda kasy... Chyba, że w planach coś nowego DX z 20-24 MPX ;)
leighadams
15-03-2020, 12:37
Chyba przerost formy nad treścią... Rozdzielczość tej matrycy nie wykorzysta nawet 10% potencjału tego szkła, więc szkoda kasy... Chyba, że w planach coś nowego DX z 20-24 MPX ;)
To była krótka myśl i szybko ją porzuciłem;-) W nowe dx na pewno nie będę się pakował, ponieważ mam x-pro2 i jestem w pełni zadowolony. Jeżeli znowu przyjdzie mi myśl, żeby pchać się w wielkie klamoty to jak już to kupię FX pokroju D4, bo coraz lepsze ceny:)
Zamiast kupować docka do tego szkła to ja bym wysłał na kalibrację. Ten obiektyw nie ma nic więcej do personalizacji żebyś tego docka jakoś bardziej wykorzystał a kalibracja w serwisie to kalibracja w serwisie (choć przy tych ogniskowych łatwa też do ogarnięcia w domu).
Powiem ci, że miałem kilka starć z SIGMA GDYNIA bo kalibrowali obiektyw 3 razy i bez rezultatów - rozkładali ręce. ale pieniądze za 3 kalibracje wzięli. Zresztą ja - nie jedyny.
Ale ciągnie mnie do tego obiektywu tylko nie za tą cenę jakie sa obecnie na stronach . Tą co pisze leighadams nie mozgę znaleźć , może nie nalezę do grupy.
leighadams
15-03-2020, 16:16
Bitte[emoji3]
https://www.facebook.com/groups/nikon.gielda/permalink/2918908674893761/