PDA

Zobacz pełną wersję : Duszek na matrycy - da się usunąć...?

grissley
22-02-2016, 17:47
Kupiłem właśnie "niemal nowego" laptopa - stan dziewiczy, bateria jakby nieużywana, zero śladów używania, wszystko rewelacja.
Tyle tylko, że na matrycy jest jeden duszek. Rozmiar gdzieś tak niecałej połowy paznokcia w małym palcu, widoczność niewielka (tylko na jednolitym jasnym tle), problem znikomy - ale jak już się wie, gdzie ten duszek jest, to jakoś stale przyciąga wzrok i wnerwia. Da się to jakoś poprawić? Efektywnie, jest to po prostu minimalnie jaśniejszy obszar, coś jak tknięcie pędzelkiem w fotoszopie - tak na logikę, wystarczyło by to minimalnie przyciemnić i byłoby po temacie. Istnieją takie patenty? I skąd duszek w nieużywanym laptopie, wada fabryczna? Obawiać się, że matryca będzie się z tego powodu jakoś szybko degradować?

madebyzosiek
22-02-2016, 18:02
Ja kiedyś usiadłem na laptopie i miałem na matrycy dwa "duszki" od dwóch pośladów ;) Ale działał bez problemu i w sumie działa do dziś, chociaż go nie używam, a ma 11 lat :)

GrzesiekM
25-02-2016, 20:40
duszek na matrycy ... tutaj pomoc (http://www.egzorcysta.org/Kontakty.html)

KaarooL
29-02-2016, 19:53
Zaczniesz grzebać to dopiero narobisz bajzlu z tą matrycą. Naucz się z tym żyć albo oddaj sprzęt (o ile się da) i zapomnij o sprawie.

GonzoG
29-02-2016, 20:34
Też mam takie coś od zamknięcia laptopa gdy na klawiaturze coś leżało. Takie rzeczy powstają przez uszkodzenie matrycy lub tej płytki/folii rozpraszającej podświetlenie.
W pierwszym przypadku naprawa to wymiana całej matrycy, w drugim wystarczy tylko tą płytkę, ale dostać taką do danej matrycy nie łatwo.

U mnie stało się to zaraz po kupieniu laptopa w 2011, i do tej pory działa bez żadnych oznak, żeby coś się z tym działo.

grissley
01-03-2016, 10:35
Przyszło mi do głowy, że można razem z systemem odpalać jakiś program kalibracyjny który by dokładnie w tym miejscu minimalnie przyciemniał. Tyle tylko, że musiałby to być program umożliwiwający regulację nie "całościowo" na ekranie, ale także w wyznaczonyc obszarach. Coś jak malowana pędzelkiem maska w fotoszopie.

madebyzosiek
01-03-2016, 11:17
Chyba przeceniasz możliwości ledowego podświetlenia matrycy, myślisz że każda dioda jest zasilana oddzielnie i można ją indywidualnie przyciemniać? ;)

grissley
02-03-2016, 17:33
Myślałem raczej o programowym przyciemnieniu duszka.

hostman22
02-03-2016, 19:01
Na jednolitym czarnym tle też widać?
Nie ma nic takiego z tego co ja wiem... . To jest uszkodzenie fizyczne matrycy, przez zbyt duże obciążenie (np. dociśnięcie górnej pokrywy na zamkniętym lapku).

grissley
03-03-2016, 15:14
Na jednolitym czarnym nie widać, widać tylko na jednolitych jasnych.