PDA

Zobacz pełną wersję : Chcialbym w końcu wywołać trochę zdjeć - prośba o poradę

Julius
22-02-2016, 01:47
Panowie i Panie.

W końcu stwierdziłem, że fajnie byłoby, jakby część bardziej udanych - albo po prostu bliższych sercu zdjęc wylądowała w ramkach na ścianie.
Z racji wystroju mieszkania wybór padł na B&W, wybrane kadry na ile umiałem na tyle obrobiłem i teraz kilka pytań, bo 'wywoływać' / drukować z lustrzanki cyfrowej będę pierwszy raz.

Na co szczególnie zwrócić uwagę podczas obróbki, aby te foty obok siebie wyglądały OK? Są jakies sposoby zestawienia ze sobą zdjęć, żeby jedno nie wyszło ciemniejsze niż drugie ?
Zachowuję proporcje w Lightroomie podczas kadrowania, bo wiem, ze inaczej mogą wyjść białe pasy, a tego bym nie chciał. Nie mam dedykowanego monitora do obróbki zdjęć, ale za to z 5 różnych kompów, także jak na wszystkich matrycach wyglada OK, to myślę, że po wydruku też będzie OK - zresztą w tym aspekcie BW powinno myślę sporo wybaczyć..

Jakie macie sugestie - na co zwrócić uwagę, jaka jest minimalna rozdzielczość zdjęcia, żeby wydrukować np. odbitkę rozmiaru zbliżonego do A4? Jak jest z wyciąganymi cieniami - czy jeśli pojadę trochę po bandzie i na cropie 100% pojawią się 'szumy' wyjdzie to na zdjęciu, czy niekoniecznie ?
Na jakim poziomie wyostrzać pod matowy papier?

Słowem - wszystko co może się przydać, jeśli był gdzieś temat wałkowany proszę o link, bo od zmiany forum z szukają się nie lubię mocno.

amirez
22-02-2016, 11:47
Piksele a wielkość odbitki (http://www.daktik.rubikon.pl/foto/pfc_obrobka_fotografii_przeliczanie_pikseli_na_cm. htm)/raczej tak orientacyjnie/. Resztę sobie przeliczysz.
"Aby foty wyglądały OK" - można z labu poprosić o profil maszyny, lepiej kilka fotek przygotować na czuja, wywołać i porównać. Odbitka jest zawsze ciemniejsza niż fotka na monitorze, bo LED-y jej nie podświetlają ;)

KELT
22-02-2016, 16:50
Przy b&w jedyne zagrożenie to jasność zdjęcia. Mniej wiecej bedziesz to musiał określić. Jeśli Twoim zdaniem jest ok to bym drukował.
Wszystkie defekty zdjęcia ( w tym szumy ) będą tak samo widoczne po wydruku. Im większe zdjęcie tym łatwiej defekty dostrzec :-)
Wyostrzanie? Dodatkowe do tego co już masz nie jest potrzebne.
I tak mimo wszystko musisz miec swiadomosc ze ogladajac zdjecia na "lewych" monitorach - po wydruku mogą wyglądać inaczej