Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Sylwia
Ned Stark
22-02-2016, 00:03
Dawno nic nie wrzucałem, a warto od czasu do czasu być postawionym do pionu. Więc proszę krytykować i nie litować się.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/DSC_7457bwrozm_zpszsqywil0-1.jpg
źródło (http://s622.photobucket.com/user/brirol/media/DSC_7457bw-rozm_zpszsqywil0.jpg.html)
Ned Stark
22-02-2016, 12:09
Jak no? Nikt nic? Chociaż, że włos przeszkadza, że zbyt wąsko albo że ucięty czubek głowy no...
Pawulon160883
22-02-2016, 12:12
Dobry klasyk, nie ma się czego czepiać. Klasyka opanowana :)
Ned Stark
22-02-2016, 12:30
Dzięki za odzew ;-)
PiotrekW
22-02-2016, 13:34
A ja bym delikatnie przyciemnił, bo straszni jasna twarz jest. Nie przepalona, ale moim zdaniem zbyt jasna. No i jak mam się czepiać, to przeszkadza trochę bałagan we włosach. Pozdrawiam :)
madebyzosiek
22-02-2016, 14:20
A ja bym jeszcze wygładził lewą stronę i brodę, jakaś dziwna ta faktura skóry, jakby przeostrzona...
Oprócz tego super :) Pozdrawiam
A ja bym się jednak troszkę przyczepił kadrowania - że dekolt jest przycięty w przypadkowym miejscu. Moim zdaniem na przyszłość warto by przemyśleć - albo nieco mniejszy dekolt, albo odrobinę luźniejszy kadr. Bo ten sprawia wrażenie przypadkowości.
Poza tym - bardzo ładnie, nawet z przyciętą głową i rozwianynm włosem.
PaulGilbert
22-02-2016, 15:17
Fajnie że ciaśniejszy kadr dla odmiany. Czym błyskałeś?
Ned Stark
22-02-2016, 15:22
Przycinałem tak żeby uzyskać trójkąt czarny, może masz trochę racji. Muszę to jeszcze raz otworzyć, chciałem trzy trójkąty - dwa czarne, w środku jasny...
- - - - kolejny post - - - - - -
Fajnie że ciaśniejszy kadr dla odmiany. Czym błyskałeś?
Lampa quantuum move 300 w 90 cm okcie z gridem na boomie na jakiejść 1/3 mocy, z przodu pierścieniowa zwężająca źrenice, srebrna blenda.
Czysto subiektywnie:
1) dosłownie 1-2cm głowę w lewo - żeby bardziej uwidocznić prawą stronę twarzy.
2) zbyt duży kontrast.
3) deko szerzej żeby było widać zakończenie serka i bez ucinania czubka głowy
4) włos przy uchu
5) włosy w tle - ale to akurat spokojnie w PS można ogarnąć
6) szkoda że takie smutno/poważne - ale jak był taki zamysł to cofam ten podpunkt.
7) dziwny prostokątny fałd skóry pod środkiem dolnej wargi
8) lubię jak model patrzy centralnie w obiektyw - tutaj tak kapkę zezowato wyszło, ni w przestrzeń, ni w obiektyw
Ale...
Na pierwszy rzut oka zdjęcie spoko.
Ned Stark
22-02-2016, 15:46
Mam takie w lewo, ale jest moim zdaniem gorsze. Ja zostawiam zawsze włosy na tle, nie lubię sterylności. Z tym cieniem pod wargą słuszna uwaga, mogłem rozjaśnić do linii cienia. Co do kontrastu to się nie zgadzam :D jest akurat :D Nie wiem czy mi nie przeostrzyło przy zmniejszaniu. Na każdej przeglądarce inaczej to wygląda. Cięcia tego dekoltu mnie teraz przez was irytują :D ale to dobrze bo inaczej skończyłoby się fotograficznym autoerotyzmem.
Dla mnie jest ok. - ładna, naturalna modelka pokazana w równie naturalny sposób. Duży kontrast i ostrość akurat na tym zdjęciu mają dla mnie sens. Podoba mi się też poukładanie kadru.
Mam takie w lewo, ale jest moim zdaniem gorsze. Ja zostawiam zawsze włosy na tle, nie lubię sterylności. Z tym cieniem pod wargą słuszna uwaga, mogłem rozjaśnić do linii cienia. Co do kontrastu to się nie zgadzam :D jest akurat :D Nie wiem czy mi nie przeostrzyło przy zmniejszaniu. Na każdej przeglądarce inaczej to wygląda. Cięcia tego dekoltu mnie teraz przez was irytują :D ale to dobrze bo inaczej skończyłoby się fotograficznym autoerotyzmem.
Jak napisałem w poprzednim poscie - czysto subiektywnie :D Tym bardziej, że doświadczonym, a co więcej fotografem nie jestem ;)
Ned Stark
22-02-2016, 16:46
Jak napisałem w poprzednim poscie - czysto subiektywnie :D Tym bardziej, że doświadczonym, a co więcej fotografem nie jestem ;)
I bardzo dobrze. Napisałeś co widzisz i o to chodzi przecież. To zmusza do myślenia, do innego spojrzenia, do wyciągnięcia wniosków. I to jest cholernie cenne.
Dziękuję bardzo za każdą opinię, nawet taką z którą się nie do końca muszę zgadzać ;-) (może się przecież też okazać że dzisiaj się nie zgadzam, a jutro będę zgadzał i jutro portret zrobię przez to lepszy)
Chwalenie też jest cenne oczywiście :D
Może ewentualnie dekolt obciąć nieco bardziej. Teraz jest obcięty odrobinkę, jakby niechcący. A gdybyś obciął trochę śmielej, to może będzie wyglądało, że "tak ma być :)
Podzielam to zdanie. Albo ciąć mocno albo wcale. Tu lepiej było nie ciąć.
Andrzej1974
22-02-2016, 20:59
Jak no? Nikt nic? Chociaż, że włos przeszkadza, że zbyt wąsko albo że ucięty czubek głowy no...
Chcesz to masz...
- włos na uchu przeszkadza ;-)
- dekolt mi nie pasuje... bez tego ucięcia byłoby lepiej ;-)
To na razie tyle ile mogłem dojrzeć na komórce.
Pozdrawiam.
Ned Stark
22-02-2016, 22:05
No ok. Przyjmuję to pokornie z tym cięciem.
Ned Stark
26-02-2016, 21:05
Hej, posłuchałem was, pooglądałem i wprowadziłem poprawki.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/DSC_7457ver2_zps8dwaz3s6-1.jpg
źródło (http://s622.photobucket.com/user/brirol/media/DSC_7457ver2_zps8dwaz3s6.jpg.html)
GaijinPawel
26-02-2016, 21:16
Ciekawy portret, zimno bije z oblicza modelki.
Mało powietrza z przodu. Obetnij tył i/lub dorób tło z przodu.
Na pierwszym zdjęciu proporcje były minimalnie lepsze.
Ned Stark
26-02-2016, 23:03
Ok, lepiej rzeczywiście. Leci do labu i na ścianę ;-)