Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon D3300 + Sigma 30mm 1.4 problem

Larch
21-02-2016, 21:22
Witam wszystkich.

Dotychczas używałem z moim nikonem D3300 obiektywów Nikkor N35mm/1.8 i standardowego N18-105. Problem pojawił się jak podpinam Sigma 30mm/1.4. Aparat wykrywa obiektyw, działa zmiana przysłony do 1.4, ale nie działa AutoFocus. Można robić zdjęcia jedynie manulanie ustawiając ostrość. Na Sigmie nie ma przełącznika trybu AutoFocusa. Testowałem ten obiektyw na innym Nikonie tyle że modelu D5300 i tam działa od razu prawidłowo. Ustawia ostrości automatycznie bez problemów. Czym może być spowodowany brak AutoFocusa w moim D3300 przy współpracy z tą Sigmą?
Obawiam się że powodem może być firmware 1.01 do Nikona, który nieopatrznie zaaplikowałem jakiś czas temu. Czy można jakoś zrobić downgrade firmwaru nikona? Gdzieś jest do pobrania firmware 1.00?

Łukasz

Larch
22-02-2016, 12:10
Zadałem pytanie nikonowi dlaczego jest problem po aktualizacji firmwaru z współpracą z obiektywami Sigma. Odpisali:

Panie Łukaszu z przykrością muszę poinformować, że ponieważ obiektyw Sigma nie jest naszej produkcji, nie posiadamy jego specyfikacji i nie wykonywaliśmy testów z naszymi aparatami, dlatego nie jesteśmy w stanie pomóc w rozwiązaniu problemu.
Jedynie co możemy zaproponować to skontaktowanie się z firmą Sigma w celu znalezienia przyczyny braku pracy autofokusa.

Na pewno gdzieś tkwi problem, lecz jak Pan sam zauważył, pański aparat działa poprawnie z obiektywami Nikona i dla nas jest to informacja, że aparat jest sprawny

Poprosiłem zatem o przesłanie firmware w poprzedniej wersji tj. 1.00, ale odmówili:

Panie Łukaszu bardzo mi przykro ale nie ma możliwości wgarnia poprzedniej wersji aktualizacji. Najnowsza wersja oprogramowania działania bezproblemu z obiektywami Nikona i jak wspomniałem we wcześniejszej korespondencji w przypadku braku współpracy aparatu z obiektywami Sigma po ówczesnym zaktualizowaniu oprogramownia w aparacie, należy skontaktować się z producentem obiektywu.

Czyli jak ktoś nie używa obiektywów firmy Nikkor to jego problem i niech spada na drzewo. Ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Łukasz Wajnert

Troll
22-02-2016, 13:48
Było kupić Canona...

cz4rnuch
22-02-2016, 14:15
Było kupić Canona...
Zabłysnąłeś.
Larch, o jakiej wersji Sigmy piszesz?(edit:sam sobie odpowiem, że EX, bo A ma przełącznik AF/M) Kontaktowałeś się w tej sprawie z serwisem Sigmy?

madebyzosiek
22-02-2016, 14:16
Pisałem Ci w drugim wątku, nie wiem po co ich tyle zakładasz na ten sam temat, że musisz wysłać obiektyw do Sigmy na aktualizację softu. Dlaczego to ma być problem Nikona, że obiektyw ma za stary soft? ;) Konkurencję się zwalcza, nie wspiera ;)

cz4rnuch
22-02-2016, 14:21
Niekoniecznie, Tamron z Pentaxem się kochają. Sony z Zeissem tak samo :)

MstrG
22-02-2016, 14:27
Zabłysnąłeś.

W końcu nick zobowiązuje ;)

ecml
22-02-2016, 14:39
Całe szczęście, że body Nikona nie robią sobie same upgrade (jeszcze ;/), jak Windows 10 na przykład ;/

madebyzosiek
22-02-2016, 15:50
Niekoniecznie, Tamron z Pentaxem się kochają. Sony z Zeissem tak samo :)
Bo czasem romanse mają miłe konsekwencje, a czasem nie ;)

GonzoG
22-02-2016, 15:58
Taki problem jest tylko z obiektywami Sigmy, bo ewidentnie olewają sprawę poprawnego zaimplementowania AF w swoich szkłach do Nikona.
Co rusz, jest coś nie tak. Jak nie tragiczna szybkość AF, to brak kompatybilności z nowymi algorytmami AF w aparatach Nikona.
Najpierw nie działały zupełnie z LV, później Nikon coś zmienił w AF i znowu pojawiły się problemy w niektórych szkłach ze zwykłym AF, następnie (w D5300) Nikon znowu coś zmienił w AF przy LV i szkła Sigmy znowu przestały działać...
Teraz zmienili sterowanie AF z powodu szkieł AF-P i Sigma znowu nie działa....
Czy tragicznie powolna Sigma 35/1.4 Art.

Tamron czy Tokina nie mają aż takich problemów.

lukasz.antoniak
22-02-2016, 23:47
So why is Zeiss not making autofocus lenses for DSLR cameras from Nikon and Canon? If you ask folks from Zeiss, they will tell you that it is a licensing issue. Specifically, the standard public response that Zeiss issues is the following: “Due to international licences, it is not possible at the moment for companies outside Japan to offer AF lenses with EF or F mounts” – the same thing that the Zeiss team told me at the Photo Plus expo. But that’s only part of the real reason. Zeiss is a very reputable company and they would never state the exact reasons on why designing AF lenses for Canon EF or Nikon F is an extremely difficult task. The main reason is lack of openness, support and collaboration from Nikon and Canon. You see, neither company has interest in working with third party lens makers, when they have a large array of lenses of their own. Why help promote a third party lens manufacturers and potentially lose sales?
Źródło: https://photographylife.com/zeiss-make-autofocus-dslr-lenses.
Sigma może mieć problem z tego samego powodu. Nikon i Canon nie udostępniają specyfikacji swoich systemów AF.

Larch
24-02-2016, 10:42
Po przeszukaniu sieci okazuje się, że ten problem nie występuje tylko u mnie i nie tylko z tym modelem Sigmy po zrobieniu najnowszej aktualizacji do D3300, D5300 i D5500. W jednym z wątków znalazłem informację, że ktoś oddał tak zaktualizowany aparat do serwisu Nikona i mu zrobili downgrade. Niestety nie w PL. Zgłaszałem to do Nikona i odesłali mnie na drzewo. Nikon Polska tego nie zrobi. Jeszcze mnie ostrzegli, że jak sam to zrobię to mogę stracić gwarancję.

Zgłaszałem to oczywiście też do Sigmy, ale wygląda na to, że oni o problemie nic nie wiedzą i na razie analizują sytuację.

Odkryłem jednak coś ciekawego. Z góry informuję, że wiem, że tak nie powinno się robić. Otóż gdy mam podpięty obiektyw Nikkora i go odpinam bez wyłączania aparatu i w jego miejsce podpinam Sigmę to ona działa prawidłowo! Autofocus działa sprawnie, trafia w punkt, czy to w AF-S, AF-A czy AF-C. Wszystko jednak do czasu. Jak przez kilkanaście/kilkadziesiąt sekund nie robię żadnego zdjęcia to po chwili Sigma znowu gubi autofocusa. Wygląda jakby Nikon orientował się, że to jednak jest Sigma i trach - koniec współpracy. Umacnia mnie to w przekonaniu, że to nie jest tylko zmiana w standardzie obsługi AF i błędy w jej implementacji przez Sigmę, ale celowe "wykrywanie i wyłączanie" Sigmy. Być może tak chcą nakłonić Sigmę do płacenia tych licencji.

madebyzosiek
24-02-2016, 11:22
Przy odrobinie pecha, przy takich eksperymentach, w Nikkorach też przestanie działać Ci AF :)

Larch
24-02-2016, 11:30
Przy odrobinie pecha, przy takich eksperymentach, w Nikkorach też przestanie działać Ci AF :)

Od 2009 zdarzają mi się takie eksperymenty. Przeważnie przez nieuwagę, bo raczej nie wyłączam aparatu jak mam zamiar w ciągu np 20-30 min znowu go użyć i zauważam że był włączony dopiero po fakcie. Teraz to podpięcie Sigmy to też nie było celowo robione na włączonym aparacie. Puki co więc mam dużo szczęścia. :)

Larch
24-02-2016, 15:25
Sigma odpisała. Mogą przywrócić funkcjonowanie tego obiektywu z nowym firmware Nikona. Ponieważ obiektyw nie jest na gwarancji będzie to kosztowało 380,00 zł. Drogo wyszła ta aktualizacja firmware w Nikonie :)

ecml
24-02-2016, 15:43
Oż w mordę, faktycznie sporo sobie liczą... I tak teraz przy każdym upgrade Nikona?
Swoją drogą, ciekawe czy Sigmy z obsługą USBDocka będzie można naprawić samemu.

Larch
24-02-2016, 16:15
Pozostaje poczekać i mieć nadzieję, że wypłynie do tych nikonów niemodyfikowany firmware 1.00. Oczywiście nawet jak wypłynie odczekam, aż inni sprawdzą, że zaaplikowanie 1.00 będzie działało poprawnie. Koniec z eksperymentami :)

madebyzosiek
24-02-2016, 17:51
Oż w mordę, faktycznie sporo sobie liczą... I tak teraz przy każdym upgrade Nikona?
Swoją drogą, ciekawe czy Sigmy z obsługą USBDocka będzie można naprawić samemu.
Dotychczas było tak, że jak Sigma puszczała nowy soft, to dock go pobierał... Oby tego nie zmienili...

2pompony
24-02-2016, 18:02
Pozostaje poczekać i mieć nadzieję, że wypłynie do tych nikonów niemodyfikowany firmware 1.00. Oczywiście nawet jak wypłynie odczekam, aż inni sprawdzą, że zaaplikowanie 1.00 będzie działało poprawnie. Koniec z eksperymentami :)

Ja zacząłbym szukać serwisu (w Europie na początek), który zgodzi się na downgrade. Jak znajdziesz - pozostaje Ci skalkulować co jest bardziej opłacalne: serwis Sigmy, czy serwis Nikona. Swoją drogą Sigma bardzo niemiło mnie zaskoczyła tą ceną, nie jest to traktowanie swoich klientów friendly i ja bym im napisał, że robią dużo, żeby mnie przekonać do kupowania u konkurencji.

ecml
24-02-2016, 18:12
Próby zarabiania na własnych klientach w taki sposób mogą się skończyć bardzo różnie. Moim zdaniem, Sigma powinna zrobić jakiś "niekontrolowany" wyciek zerowego softu Nikona do sieci i by było po problemie.

Larch
24-02-2016, 18:18
Mój obiektyw nie należy do zbyt drogich, zresztą mogę go jeszcze oddać. Do tego dla mnie to tylko zabawa. Co gdyby to miało przytrafić się przy droższych obiektywach, czy tym bardziej osobom zawodowo parających się fotografią? Jest to dla nich doskonały przykład, że nie warto wybierać w takich przypadkach Sigmy. Zmiana modelu body, czy nawet firmwaru może się przykro skończyć. Dla zawodowców rzecz nie do przyjęcia i tacy z pewnością powinni trzymać się jedynie systemowych szkieł lub wybrać inny system, gdzie takich "wojen" nie ma.

Larch
24-02-2016, 18:35
Jak usunąć post?

Córka dorwała się do komputera, trzeba wylogowywać się nawet na forum :)

ecml
24-02-2016, 18:38
[emoji209] [emoji197] [emoji192] [emoji190] [emoji210] [emoji206] [emoji191] [emoji198] [emoji199] [emoji194] [emoji213] [emoji212] [emoji211] [emoji240] [emoji251] [emoji252]Tosia
Zaszkodził Ci ten brak autofokusa? ;)

cz4rnuch
24-02-2016, 18:47
Larch, moim zdaniem szkoda czasu na ten obiektyw i skoro możesz go oddać to tak zrób. Nie wiem za ile kupiłeś swój ale ja nowszą wersję Art kupiłem za 9 stów (z 2,5 letnią gwarancją i filtrem) więc może warto poszukać używki Art. Gorsza nie jest a problemy odejdą bo kompatybilna z USB dockiem.

Larch
26-02-2016, 18:02
Problem z obsługą obiektywów Sigma po update firmware poruszyłem też na oficjalnym fanpage firmy Nikon na Facebooku. Poproszono mnie o przedstawienie szczegółów w prywatnej wiadomości. Minęło kilka dni i odpisali na Facebooku:

Skontaktowaliśmy się z Pańskiej sprawie z serwisem i otrzymaliśmy odpowiedź, że serwis może wgrać Panu stary firmware bezpłatnie.
Prosimy skontaktować się z serwisem: telefon: 22 460 87 60
e-mail: [email protected] i ustalić szczegóły.

Czyli jednak podejście do klienta nie jest takie złe i wszystko jest możliwe :)

cz4rnuch
26-02-2016, 18:15
Może po prostu zadałeś pytanie tam gdzie nie powinieneś i firma, której wizerunek ostatnimi czasy z lekka kuleje przestraszyła się (może to za mocne słowo), że zrobi się smrodek. Siła internetu oraz drogowskaz dla innych jak postępować. Gdy mi (odpukać) wysiądzie aparat to zamiast do serwisu od razu walę na fejsa :)

ecml
26-02-2016, 18:32
Jak miło się zrobiło ;)