Zobacz pełną wersję : Tablet Graficzny - jaki ?
step.tom
30-08-2005, 19:18
Witam wszystkich
Pewnie jak większość z Was do obróbki fotek używam programu graficznego. W moim przypadku to PS CS 2. Machanie myszką, powiem, bardzo mnie deneruje nie mówiac o efektach pracy. Postananowiłem zakupić Tablet graficzny. I tu pojawił się problem. Z małego śledztwa przeprowadzonego w sieci wynika, iż faworytem w tej dziedzinie jest VACOM. Niestey ceny są porażające. Mam właściwie trzy pytania. Jeżeli coś więcej powinenem wiedzieć a o to nie zapytałem to proszę o podpowiedź.
1. Na co powinenem zwrócić uwagę przy wyborze Tabletu?
2. Czy format A4 a A6 ? ( mam 17" montor LCD)
3. Czy musi to być VACOM czy np. PENTAGRAM ( czy to jest rozsądny zakres parametrów? Pentagram (http://www.pentagram.pl/produkty_new/szczegoly.php?id_grupy=5&grupa=tablety&id_produktu=4) )
Powiedzcie na jakim sprzęcie Wy pracujecie?
Pozdrawiam
Wacom, Wacom i tylko Wacom!!! Nie kupuj dużego, chyba że myślisz tym rysować ilustracje - do PSa A6 wystarczy w zupełności! Żaden Pentagram! to dzieło szatana! Pentagram jest 10 lat za Wacomem - już lepiej kupić zabytkowego Wacoma, bedziesz miał to samo (tablet jest praktycznie niezniszczalny). Najnowsza seria Intuos II jest boska, ale wściekle droga, choć ich hasło - skuteczność może zapierać dech w piersiach - to szczera prawda...
Uzywam A4 Pentagrama i moge powiedziec ze o ile do grafiki A4 sie przydaje to do obrobki zdjec ograniczam sobie rozmiar roboczy do A5, ktore jest optymalne. Jesli zamierzasz tylko obrabiac zdjecia to A5 wlasnie bedzie rozmiarem dla Ciebie.
Jesli chodzi o firme to niech wypowiedza sie inni - moge tylko powiedziec ze jestem zadowolony z Pentagrama.
Ups, sorki c2h5oh, że tak chlapie tą mordą, mam nadzieje bez urazy... :wink:
Ups, sorki c2h5oh, że tak chlapie tą mordą, mam nadzieje bez urazy... :wink:
A o co mialbym sie obrazac? Mi Pentagram wystarcza, choc pewnie jakbym Wacoma sprobowal to nie chcialbym wrocic do swojego sprzetu. Zreszta tablet dostalem w prezencie - darowanemu koniowi..
step.tom
30-08-2005, 22:07
Czornyj
Wacom, Wacom i tylko Wacom!!! Nie kupuj dużego, chyba że myślisz tym rysować ilustracje - do PSa A6 wystarczy w zupełności! Żaden Pentagram!
Z pewnoscią masz rację, że marka idzie w parze z jakością. Ale ponad 2 500 PLN za tablet to dla mnie "samogwałt" Co posiada lub czym w znaczący sposób wyróznia sie z pośród innych tabletów Vacom np od tego nieszczęsnego Pentagrama? Za róznicę w cenie miałbym niezłe szkło. Nie szukam potwierdzenia dla mojego typu lecz jakiś konkretów. Może dla moich potrzeb nie potrzeba Vacom'a nie wiem tego. Jeżeli możesz odnieść się na podstawie doświadczenia w pracy na jedym i drugim to chętnię posłucham.
Pentagram jest 10 lat za Wacomem - już lepiej kupić zabytkowego Wacoma, bedziesz miał to samo (tablet jest praktycznie niezniszczalny)
Gdzie ewentualnie mógłbym szukać na Alledrogo? jakieś komisy sprzętu? Masz jakiś namiar. Na co patrzeć przy zakupie używanego.
Na co w ogóle zwrócić uwagę przy zakupie tebletu :?: :?: :?:
C2h5oh
Uzywam A4 Pentagrama i moge powiedziec ze o ile do grafiki A4 sie przydaje to do obrobki zdjec ograniczam sobie rozmiar roboczy do A5, ktore jest optymalne. Jesli zamierzasz tylko obrabiac zdjecia to A5 wlasnie bedzie rozmiarem dla Ciebie.
Czy sądzisz że zkup wersji A5 może w przyszłości ograniczyć możliwość wykorzystania Tabletu. Różnica w cenia XL a A5 to jakieś 250 PLN czy warto zatem oszczędzać?
Pozdrawiam
Jesli nie planujesz duzych prac na grafice A5 w zupelnosci wystarczy. Do obrobki zdjec wykorzystanie pelnego obszaru A4 to sredni pomysl - mozna sie zamachac na smierc.
step.tom
30-08-2005, 22:57
Powiedz mi c2h5oh czy patrząc na parametry tych tabletów mogłbyś mi któryś polecić?
Zakładając obróbkę fotek w PSie: Quadpen (http://www.pentagram.pl/produkty_new/szczegoly.php?id_grupy=5&grupa=tablety&id_produktu=6) czy może 0'pen XL (http://www.pentagram.pl/produkty_new/szczegoly.php?id_grupy=5&grupa=tablety&id_produktu=4). Ceny tych dwóch są przystępne ale parametry inne. Czym się kierować?
Dzięki
Jak słusznie zauważył c2h5oh, do obróbki zdjeć nie należy stosować zbyt dużego tabletu - A6 góra A5 to wszystko, czego potrzeba do szcześcia. Mniejsze tablety polecałbym szczególnie osobom o nie wyrobionej łapie - które nie miały wcześniej tabletu i intensywnie nie rysowały - tutaj bardziej sie sprawdzi A6. Ale nawet osoby otrzaskane z rysowaniem preferują w PS małe tablety!
Dla mnie w tablecie najistotniejszym parametrem jest jego czułość na nacisk - jeśli tablet wymaga by mocno docisnąć końcówke by zarejestrował akcje jest do d..y, uniemożliwia tym samym swobodne operowanie z gestu, czy też korzystanie z dobrodziejstw czułości na zróżnicowany nacisk. Ideałem jest, by piórko zostawiało ślad luźno trzymane za drugi koniec, po prostu oparte o tablet. Wacomy serii Graphire i Volito nie spełniają w 100% tego postulatu, ale są blisko, sam używam Graphire 2 i jest znośny, bawiłem sie Volito i wydaje mi sie, że to jest to samo... (tylko bez myszki i programów). Jeśli jednak klienci zaczną wiecej zamawiać i lepiej płacić, z checią kupie sobie Intuosa 2, a moim najwiekszym marzeniem jest Cintiq 21" - tableto-monitor LCD (piekielnie drogi)!!!
step.tom
31-08-2005, 00:08
Dla mnie w tablecie najistotniejszym parametrem jest jego czułość na nacisk - jeśli tablet wymaga by mocno docisnąć końcówke by zarejestrował akcje jest do d..y, uniemożliwia tym samym swobodne operowanie z gestu, czy też korzystanie z dobrodziejstw czułości na zróżnicowany nacisk. Ideałem jest, by piórko zostawiało ślad luźno trzymane za drugi koniec, po prostu oparte o tablet.
Czyli : Im większy parametr" ilość poziomów nacisku tym lepiej ? Oraz im mniejszy parametr dokładność tym rówież lepiej. Tak?
Poziomy nacisku zwykle (choć niekoniecznie) przekładają sie na czułość tabletu na nacisk i jego zwiekszenie/zmniejszenie. Dokładność to co innego - decyduje ona o precyzyjnym odwzorowaniu gestu na ekranie, wiec też im wieksza, tym lepiej! Ale parametrami rysował nie bedziesz, istotne jak tablet sprawdza sie w praktyce!
step.tom ciezko mi cos doradzic Quadpen ma blisko 2x wieksza dokladnosc, ale jest tez dwukrotnie mniejszy od XL, tak wiec w sumie wychodzi na jedno. Poza tym Quadpen jest bezprzewodowy - wygoda kosztem baterii.
Jesli chodzi o minimalny nacisk wywolujacy akcje to w przypadku XXL, ktorego uzywam, jest on znacznie mniejszy od wagi piora (przy ustawionej maksymalnej czulosci).
Ogolnie prosze sie nie sugerowac moja opinia na temat tabletow - uzywalem dokladnie jednego: Pentagrama O'pen XXL i moge powiedziec o nim tyle: dla mnie jest za duzy do obrobki zdjec (A4 - na szczescie mozna ograniczyc obszar roboczy) i ma biedne oprogramowanie, ktorego nie udalo mi sie zmusiac do prawidlowego wykorzystania klawiszy skrotow tabletu w photoshopie (na cele szczescie sa zbedne).
Jesli chodzi o sile nacisku na piora to imho jest ona nieco zle rozlozona - co prawda minimalny nacisk jest niewielki, ale w zasadzie nie uzywalem gornych 50% gdyz wymagany nacisk jest dla mnie za duzy zeby wygodnie pracowac.
[ Dodano: Sro Sie 31, 2005 12:22 am ]
jesli bedziesz we wrocku w najblizszym czasie moge dac sie pobawic - powinienem byc na miejscu po weekendzie.
Pozwolicie, że do dyskusji wtrącę swoje trzy grosze.
Przez moje ręce przeszło już 4 tablety: dwa pentagrama, jeden no-name i ostatnio mam Wacom'a Volito (oczywiście wszystkie były malutkie).
Jeśli mogę coś doradzić, to nie kupuj tabletu z zasilanym piórkiem, poszukaj albo na "sznurku", albo nie wymagające zasilania (Wacom :lol: )
step.tom
31-08-2005, 00:57
Dzięki Czornyj i c2h5oh
c2h5oh dzięki też za propozycję ale do Wrocławia mi trochę nie po drodze. Wypróbuje w MM. Mam tam znajomego kolesia z foto to załatwi test porównawczy. Wiem teraz czym się kierować przy wyborze urządzenia.
Pozdrawiam
[ Dodano: Sro 31 Sie, 2005 ]
Witaj idiom
Jeśli mogę coś doradzić, to nie kupuj tabletu z zasilanym piórkiem, poszukaj albo na "sznurku", albo nie wymagające zasilania (Wacom )
Nie bądź taki tajemniczy. :( Mógłbyś coś więcej na ten temat dopowiedzieć :roll:
To nie jest żadna tajemniczość, ot po prostu porada praktyczna, zasialnie piórka to jedna bateryjka AAAA lub AAA. O ile AAA łatwo jest dostać (jest zdecydowania cięższa), to AAAA już gorzej (raz pamiętem schodziłem "pół" Wrocławia, żeby taką kupić i z tego co kołace mi się po głowie, kosztowała zdecydowanie więcej niż standardowe paluszki).
Wiadomo, bateryjka waży, bateryjka się wyczerpuje (zgodnie z prawami, najczęściej kiedy jest najbardziej potrzebna).
W związku z powyższym, zakup obecnego tabletu był obarczony założeniem braku bateryjki w piórku. Wybór padł na Wacom'a gdzie piórko jest nie wymagające zasilania.
Zapomniałem dopisać, że te "na sznurku" zasilane są poporostu kabelkiem z tableta, miałem takiego pentagrama piękna sprawa (tyle że był na COM'e i musiałem :wink: go sprzedać)
Wielką zaletą takiego tabletu jest to, że nie zgubisz piórka :lol:
step.tom
31-08-2005, 01:33
Dzięki idiom
Wszystko jasne.
Pozdrawiam
Wojtek J.K.
31-08-2005, 02:05
Mam Intuosa dwójkę, A5. Kiedy wybierałem tablet - przelotnie miałem się okazję pobawić również ówcześnie produkowanymi Pentagramami - i Wacom po prostu mnie ujął, bo po wstępnym ustawieniu pasującej mi czułości na nacisk rysowało mi się nim nieomal naturalnie... Fakt, był sporo droższy - ale w mojej opinii warto było. Obie rozdzielczości (przesunięcia i nacisku), ilość parametrów zczytywanych z piórka (np. pochylenie) możliwość dokupienia np. "aerografu" - przeważyły.
I w ogóle: "poważniejszej" edycji zdjęcia bez tabletu sobie nie wyobrażam i kocham swój tablet :oops: (a najbardziej lubię się z nim kochać "na paintera siódemkę" :mrgreen: ).
Natomiast co do rozmiaru - uważam, że nawet A6 zupełnie wystarczy do edycji zdjęć.
Aha: a myszki Wacoma (tej z kompletu) nie używam wcale - jakoś nie mogłem jej "dostroić" do ręki... jestem nieodrodnym fanem Logitecha :D
-->step.tom
>Z pewnoscią masz rację, że marka idzie w parze z jakością. Ale ponad 2 500 PLN za
>tablet to dla mnie "samogwałt"
To jest cena w Polsce? To nic dziwnego, ze jestesmy technologicznie w tyle. Ja kupilem swojego Wacoma Intuosa 3, A4, nowego w sklepie za mniej niz 500 $AU, to jest gora 1500 pln. Heh. Ceny A5 byly rzedu 350-400, a A6 okolo 300.
Pozdrawiam,
Polak
Intuos 3 A4 kostuje w Polsce 2200, ale A5 i A6 już podobnie jak u was: 1500 i 1000PLN. A z ciekawości: ile u was kosztuje Cintiq?
-->Czornyj
>Intuos 3 A4 kostuje w Polsce 2200, ale A5 i A6 już podobnie jak u was: 1500 i
>1000PLN
A6 to cena okolo 280 $AU x 2.5 = 700 pln. Nie mowiac juz o tym, ze przecietny Australijczyk szybciej zarobi te 280 dolarow niz Polak 1000 zlotych.
> A z ciekawości: ile u was kosztuje Cintiq?
Znalazlem w innym sklepie: Wacom 21" LCD CINTIQ MONITOR $4,299.00
Wyglada na drogi sklep, bo cany Intuosow bylo o jakies 30-50% wyzsze niz w innych. Ale w innych nie ma Cintiq ;-)
Pozdrawiam,
K.Polak
Dzieki! Nawet jeśli sklep drogi to i tak 2000PLN taniej niż w Polsce...
Ja używam Pentagrama QuadPen. Na początku miałem wybujałe ambicje, A4 i te sprawy. Poszedłewm do sklepu, poprosiłenm o podłączenie i wypróbowałem kilka tabletów.
Przy rysowaniu zwykle ręka pracuje cała od łokcia, więc przydaje sie większy tablet. Ale do pracy np. przy retuszu w PS, najwygodniej pracować tak jak myszą - od nadgarstka. Wtedy tablet większy niż A5 nie ma sensu.
Co do "miękkości rysowania" - każdy tablet ma w driverze mozliwość ustawiania czułości piórka, w Quadpenie jedna z opcji prosi o "wykonanie kilku kresek z dynamiką nacisku Twojej ręki" - a driver dostosowuje czułość piórka do tej dynamiki.
Bateryjnka, owszem, w piórku, ale od roku siedzi ta sama i nie na zamiaru się skończyć. Piórko waży troszkę więcej (nie przesadzajmy, poniżej kilograma) ale np. dla mie lekkie piórko "bez wagi" byłoby gorsze. Lubię czuć piórko w dłoni.
Pracuje w W2K i nie było żadnych problemów z driverem i w czasie pracy tabletu. Nie ma "przeskoków" itd.
QuadPen jest tak tani, że nawet jeśli miałbyś go wymieniać co rok, to i tak wyjdzie taniej niż tani Wacom.
Wacom Volito kosztuje 250 PLN brutto, wiec też nie ma z czego robić halo. Jedno jest pewne - do PSa duży tablet = zbedny tablet. Co do reszty - popróbujesz, sam zobaczysz.
step.tom
01-09-2005, 11:41
Czornyj nooooooooooooo.....
Teraz świat jest piękniejszy :P . Dzwoniłem do firmy w Katowicach i umówilem się na poniedziałek na oganoleptyczny kontakt z urządzeniem. I cena jest do straweinia. A co Ty o Tym (http://www.cortland.com.pl/go/_info/?id=7304&sess_id=9489060035cde7a8f4c45ffa9baae8b5) sądzisz?
Niestety, nie wyświetla mi sie, ale podejrzewam, że chodzi o Volito? Cortland to dobra firma - sporo od nich zabawek zanabyłem, choć ostatnio zrobili sie drogawi i cieżko dobrą cene wynegocjować...
step.tom
01-09-2005, 12:28
Wacom Graphire3 Classic A6 cena 445 PLN brutto. Tak to Cortland.
step.tom
01-09-2005, 13:04
Czornyj jeszcze raz dzięki za właściwy kierunek.
Dam znak po pierwszych doznaniach :)
Pozdrawiam
tyle gadaliscie o tych tabletach, ze sam postanowilem wziasc jeden na testy.
jako ze INTUOS3 nie byl dostepny zadowolilem sie 2 razy tanszym GRAPHIRE3 4x5.
calkiem przyjemna sprawa, faktycznie wiekszy bylby troche niewygodny dla kompletnego laika jak ja. najwazniejsze jest to ze najlepszy tablet nie pomoze jak sie nie zna PS dobrze ;)
step.tom
07-09-2005, 20:43
Witam ponownie
Czornyj:
No i bardzo dobry wybór!
Tak więc za głosem szanownych kolegów " kreślarzy" dokonałem zakupu. Wybór padł na Wacom Graphire 3 A6. Testowałem dziś też Pentagrama Quadpen i O'pen XL.
Generalnie dostępne na rynku dwie firmy wiele dzieli i nie wiele łaczy. Napewno nie przekonam zdecywonach na zakup konkretnego modelu, natomiest niezdecydowanym wręcz zalecam zrobienie testu na tabletach tych dwóch firm. Nie sposób mi teraz opisać wszelkich różnic pomiędzy nimi ale począwszy od jakości wykonania a na jakości pracy skończywszy polecam sugestywnie Wacom. Któryś z moich przedmówców na moje pytania i niepewności związane z wyborem odpowiedział WACOM, WACOM, WACOM. Podejrzewałem, że chwali to co pewnie zakupił i dośc sceptycznie podszedłem do testowania tych trzech tabletów objętych moim zainteresowaniem. Względy ekonomiczne nie pozwoliły na zakup wersji Intuos 3. Ale jeżeli w przyszłości będzie taka potrzeba to zdecyduję się na ten właśnie model. Jedno wiem będzie to Wacom. Pewnie posiadacze Pentagramów wieszają na mnie psy ( jeżeli Ich uraziłem to nie zrobiłem tego celowo), ale ten post jest kierowany bardziej do tych którzy planują zakup tabletu ale nie wiedzą jaki.
Myślałem, że proces przesiadki z myszy ( co prawda logitech) na piórko będzie bardzej bolesny ale jeszcze kilka dni i nie zamienie go na nic innego. Gdyby któryś z forumowiczów miał jakieś pytania to proszę. A i jeszcze jedno.
Czornyj jesteś wielki.... .
Jestem średniego wzrostu, a Wacoma używam od dekady, wiec po prostu miałem cholernie dużo czasu aby zapoznać sie z zaletami tego usrojstwa. Dodam tutaj że przez cały ten okres zmieniłem tablet literalnie 1 raz (z ArtPada na Graphire), zaś mój strupieszały ArtPad działa nadal - używa go czasem mój najmłodszy brat.
step.tom
07-09-2005, 22:16
Dodam tutaj że przez cały ten okres zmieniłem tablet literalnie 1 raz (z ArtPada na Graphire),
To ta sama wersja? Używasz pewnie formatu A5 lub A4? Jeżeli moja córa przejmię ode mnie chęci do obróbki zdjęć, które zresztą też "wali", to chyba wesupłam tę kasiorkę na Intuosa. To jest poezja ( jak dla mnie).
Co do wzrostu Napoleon też nie był za ogromny a ile zrobił dla ludzkości. :mrgreen:
A skąd! Używam A6-tki - do PSa wystarcza. Do rysowania chetnie kupiłby A4, ale rysuje mało i niechetnie, no i żal mi kasy... Choć na Intuosa3 mam oskome jak jasna cholera, cuuudny jest i gdybym tylko miał luźne 3 kafle jutro poleciałbym go nabyć z całym zestawem dodatkowych baźgraczy... A co do Napoleona, to kurduplem znowuż też na szczeście nie jestem... :D
step.tom
07-09-2005, 22:58
A skąd! Używam A6-tki - do PSa wystarcza.
Super. Będe miał w Tobie informatora z zakresu nie tyle obsługi co zakresu jej wykorzystania ( przynajmniej na początku) A więc:
Czy myszy też używasz? Czy do akcji i wybru poszczególnych narzędzi używasz piórka. Jak masz zaprogramowane przyciski na pen'ie?
myszy używam (tabletowej), ale nie w PSie - tu odruchowo przechodze całkiem na piórko. Przycisk konfiguruje na right i middle click. Narzedzia i inne wybieram z klawiatury skrótami.
kacperek
07-09-2005, 23:55
tablet (http://www.balta.pl/opis.php3?ID=9318)
Czy mowimy o tym tablecie?
step.tom
08-09-2005, 00:03
Czy mowimy o tym tablecie?
kacperku dokładnie o tym
dolacze sie do grupy zachwalajacych wacoma. moj testowy graphire3 zagoscil u mnie na stale. teraz tylko madra ksiazka do PS i mam zajecie na nadchodzace dlugie zimowe wieczory :)
step.tom
08-09-2005, 00:13
dolacze sie do grupy zachwalajacych wacoma. moj testowy graphire3 zagoscil u mnie na stale. teraz tylko madra ksiazka do PS i mam zajecie na nadchodzace dlugie zimowe wieczory
Oj to prawda. Połaczenie PSa z Wacomem daje ogrom możliwości i pole do popisu dla użytkownika :D
Właśnie kupiłem Volito2 WACOMA i uważam że do retuszu fotek w zupełności wystarcza.
Kosztuje 250,- (.transit.pl)
tyle w przeliczeniu zaplacilem za swojego graphire3, ale zabijcie mnie nie widze zadnej roznicy miedzy tymi tabletami, moze poza brakiem myszki (ktora mieszka nadal w podelku).
Czy jest ktoś z Warszawy kto tablet posiada i umożliwił by mi wyprubowanie tego ustrojstwa? Poprostu chciałembym przenieść obrobke zdjec na wyzszy poziom, ale boje sie zainwestowac sluszne pieniadze w cos z czym jeszcze nigdy nie pracowalem. Tak to jest, nieznanego czlwoiek sie boi. Wystarczylo by pol godzinki zabawy w PS. Bardzo prosze o pomoc, albo chociaz o wskazanie sklepu w ktorym moglbym beztresowo przetestowac jakiego WACOM-a :) Pozdrawiam szanownych forumowiczow :)
ja tez w to wchodzę czy ktoś z Łodzi lub okolic posiada to ustrojstwo i umożliwił by wyprubowanie przez 5 minut tego wynalazku :?: :?: :mrgreen:
SID, jeśli masz ochotę przejechać się do Piaseczna to nie ma sprawy.
albo chociaz o wskazanie sklepu w ktorym moglbym beztresowo przetestowac jakiego WACOM-a :) Pozdrawiam szanownych forumowiczow :)
Cortland - spechalizują sie w usrojstwach dla grafików
jjjkkk - moge przejechac sie do piaseczna, ale po weekendzie, bo jade na wesele
moj mail to
[email protected]
Poprosze o jakis kontak, zebym na przyszlosc nie musial przez forum Cie szukac :)
No i ogormne dzieki za pomoc :D
Pozdrawiam serdecznie forumowiczow :D
[ Dodano: Pią 28 Paź, 2005 ]
a mam jeszcze pytanie do znawcow (Czarnoryj przede wszystkim) czym sie te tablety Graphire 3 roznia? (od classic A6, studio A6)? Tylko oprogramowaniem? Jak rozumiem XL rozni sie tylko obszarem roboczym? A6 wystarcza w zupelnosci do Photoshopa? Bo rysowac nie umiem :P
I czy Intuos 3 jest duzo lepszy od Graphira? Bo jest jakas akcja "Edukacja 2005" a jako, zem student (:D) to dostane Corel Painter IX ENG EDU GRATIS oraz 30% znizke na dodatkowe piorka. Warto?
No i ostatnie pytanie czyms ie roznia piorka? Jakie jest zastosowanie dla nich skoro sa rozne? Pozdrawiam i z niecierpliwoscia czekam na odpowiedzi :D
czym sie te tablety Graphire 3 roznia? (od classic A6, studio A6)? Tylko oprogramowaniem?
tak
Jak rozumiem XL rozni sie tylko obszarem roboczym?
tak, to A5
A6 wystarcza w zupelnosci do Photoshopa? Bo rysowac nie umiem :P
do PS wystarcza, a nawet wiekszy staje sie kłopotliwy
I czy Intuos 3 jest duzo lepszy od Graphira?
Jest, acz jego przewagi mają głównie znaczenie dla rysowników (wieksza precyzja, czułość, odczyt kąta piórka itp. możliwość zastosowania wielorakich narzedzi). Jeśli nie masz wprawnej łapy, nie zamierzasz tym rysować, to nie zrobi ci to kolosalnej różnicy
No i ostatnie pytanie czyms ie roznia piorka? Jakie jest zastosowanie dla nich skoro sa rozne? Pozdrawiam i z niecierpliwoscia czekam na odpowiedzi :D
różne rodzaje piórek dostepne są jedynie dla tabletów serii Intuos. Imitują one charakter danego narzedzia rysowniczego - pedzla, ołówka, piórka, aerografu. W fotoedycji jest to znowóż bez wiekszego znaczenia
No to wszystko zaczyna sie przejasniac. Zaczolem ostrzyc sobie zeby na Intuosa... ale wymagalo by to duzego poswiecenia finansowego. I jak widze chyba zupelnie niepotrzebnego gdyz rysowac zupelnie nie umiem :P Zawsze chcialem umiec ale niestety nie mam tego talentu, a wiec wielorakie piorka itd. w takim razie zupelnie mi sie nie przydadza. Chodzi tylko i wyłacznie o edycje zdjec. W takim razie dochodze do celu. Zostaje ostatnia kwestja.
Czym rozni sie Graphire4 od Graphire3 i ktora wersje najlepiej wybrac? Zastanawiam sie czy moze jednak A5 nie bylby lepszy od A6? Ale z to jest dwa razy drozszy! :( Czy aby napewno A6 nie jest za maly?
Ostatnie dylematy rozwiarze i lece do sklepu pobawic sie i zakupic sprzecior :)
step.tom
28-10-2005, 23:28
Witaj SiD
Co prawda rozpocząłem temat w tym wątku i decyzję podjąłem. Z obawami przy zakupie, lecz teraz wiem, że słuszną. A6 pozwala rysować/edytować z tzw nadgarstka i w zupełności do edycji w PSie wystarczy. Przynajmniej jeśli chodzi o mnie. 2 dni zajęło mi przestawienie się z myszki na PEN'a i nie zamienie go na nic innego. W tym samym czasie miałem możliwość przez przypadek popracować na A 4 i przy edycji fotek to było duże wyzwanie. Pełne ruchy do łokcia i mało poręczne. ( Ci ktorzy od zawsze mają A 4 to mnie wyklinają pewnie, że gadam głupoty ) Przyzwyczaisz się do A6 w "mig". Zabiera mało miejsca na stole. Kupiłem Graphire 3 i też Ci polecam. Wersja 4 różni się dodatkowym oprogramowaniem. Ale wg producenta wersja 3 ma wyższą rozdzielczość. Ja i tak pracuję tylko z PSem tak więc..... . Decyzję na pewno podejmiesz na miejscu. Już podjąłeś dobrą decyzję wybierając firmę :wink:
4 ma zmieniony wygląd, dodane klawisze i scrollik, zmieniony kształt guzików na piórku i troche zmieniony patent pod który wkłada sie zdjecia do obrysowywania. Technicznie to z grubsza to samo.
Od wielu, wielu lat używam z PS tabletów A6, a zetknąłem sie nawet z opinią że i A6 jest do obróbki zbyt duży. Oczywiście jednak możesz kupić wiekszy bez żadnego ryzyka, bo w razie czego pole robocze można w ustawieniach ograniczyć do odpowiadających ci rozmiarów.
No to w poniedzialek ide do sklepu :)
pobawie sie, zdecyduje, wybiore i kupie chyba :P Najwieksze watpliwosci mam co do tego jak sie z tym pracuje i czy A6 wystarczy, ale jakos dojde z soba do ladu ;)
step.tom
28-10-2005, 23:51
Spox. Dasz sobie radę. Słuchaj starszych i nie pękaj :mrgreen:
O niedoczytalem Czarnoryja - juz nadrobilem zaleglosci. Wiec wybor padl: kupje Graphire 3 lub 4 (raczej 4) w wersji podstawowej (oprogramowania nie potrzebuje bo i tak tylko do PS CS2 bede uzywal) i w formacie A6. Teraz tylko przetestuje w praktyce :) Juz niemoge doczekac sie nowej "zabawki" :P Wyzsze wresje nie potrzebne ze wzgledu na fakt iz rysowac bede tylko dla wyglupow :P
Bardzo dziekuje forumowiczom i temu przemilemu forum a w szczegolnosci Czarnoryjowi i step.tom-owi za wszystkie rady. Dzieki wam sprawa stala sie latwa i przyjemna. Zycze super fotograficznych lowow i gladkiego PS-ucia :)
Bardzo dziekuje forumowiczom i temu przemilemu forum a w szczegolnosci Czarnoryjowi i step.tom-owi za wszystkie rady.
No nie wiem czy Czornyj przyjmie takie podziękowania :mrgreen:
drhardware
02-11-2005, 15:57
Uzywałem w pracy Wacom Art Pad II o wielkości A3. Monitor 22 ' . UWażam, że tak duzy jest zupełnie niepotrzebny - wydzielałem sobie kawałek do pracy mniejszy od A4, i żeby duzo nie latać ni uzywałem górnych przycisków. fajne jest to, że mozna sobie rysunek podłozyć pod folię. Niesympatyczne jest to, że na duzym padzie ręka cały czas jest ziebiona od spodu, jak biurko z szybą. Potem kupili mi pentagrama - w porównaniu z Wacomem to nizsza liga - piórko z baterią, grube, całośc jakby niedopracowana (plastiki) Wolę starego Wacoma na serialu niz Pentagrama na USB. Ale sa to moje osobiste udczucia. Dodat tylko, że facet, który robi grafikę dla UM w Łodzi, pracuje na takim małym Wacomie wielkości pocztówki...
Tak wiec dzisiaj wybieram sie do Cortlandu na przetestowanie Intuosa3 A6... czyli wielkosci pocztowki. Rysowac nie umiem a wszyscy twierdza zgodnie, ze do obrobki grafiki taki jest najlepszy, ale dla porownania pobawie sie w cortlandzie A4 i zobacze jak to sie robi na takim sprzecie ;) W przyszlym tygodniu dokonam zakupu a juz dzis opisze wstepne wrazenia :) Naprawde jestem ciekaw jak na takim tablecie sie pracuje :) No a teraz spadam na uczelnie...
no jak tam tablety sie sprawuja?
celuje w Wacoma:
1-Volito 2 (234zl) 1000dpi
2-Graphite 4 (416zl) 2000dpi
roznica w cenie oraz w rozdzielczosci, reszta parametrow taka sama
czy przydaje sie ta wieksza rozdzielczosc?
a moze Graphite 4 ma inne, ukryte, przydatne funkcje?
"ukryte funkcje" mają dopiero Intuosy. Niestety, trudno mi powiedzieć, czy między wymienionymi tabletami jest duża różnica, bo ich nie używałem. Między starym Graphirem (którego używam do dziś) a Volito 1 nie odczułem specjalnej różnicy, ale bawiłem się nim tylko chwilę u kolegi. Rozdzielczość IMHO nie ma najmniejszego znaczenia.
drhardware
08-09-2006, 10:38
Hmm, a może ktoś wie, skąd zdobyc piórko? mam stary tablet Wacoma własnie, ale bez piórka:(
drhardware
08-09-2006, 10:44
eee... skleeep.. eee... nie mają :( Wacom też mi powiedział, że stary i nie mają a w ogóle to nie sprzedają.
Ewntualnie jakieś namiary na sklep.
www.cortland.com.pl
Ale fektycznie - jeśli to jakiś zabytek, to nie będzie, zresztą piórko kosztuje niewiele mniej niż nowy tablet, a te naprawde stare są nienajlepsze (kiepski próg reakcji na nacisk końcówki - trzeba mocno "wbijać" pena w tablet, co utrudnia wyprowadzanie pociągnięć z gestu)
drhardware
08-09-2006, 10:59
j aporzebuję cos takiego (http://http://www.photo-gallery.dk/oversigt/computer/macintosh/_wacom_art_pad-10.html) staroc absolutny i nigdzie nic nie ma. Co cieklawe, mam digitizer wacoma i mysz , ale dziaąłć nie chcą.
Miałem tego art-pada (i nawet mam dalej). Rzecz antyczna - na piórko szanse są marne. Mysz i digitizer pochodzą od modelu Intuos, więc nie będą z tym działać za nic w świecie. Tak czy owak, tablet ten nie jest szczytem perfekcji - to jeden z pierwszych modeli dostępnych na rynku i polecałbym przenieść go w zasłużony stan spoczynku.
drhardware
08-09-2006, 11:16
i tak chyba zrobię, wystawie na alledrogo, może się komus przydana częsci, zasilacz, kabelek.
Witam.
Chciałem się zapytać, czy używał ktoś tabletu Pentagram Duo Pen?
Chciałem kupić jakiś niedrogi tablet i znalazłem coś takiego.
Czy ktoś mógłby powiedzieć coś na jego temat?
Marucins
01-06-2007, 12:31
Witam
Postanowiłem zakupić tablet graficzny dla własnych celów. Nie tworze grafiki na co dzień, ale od czasu do czasu (jakieś 3 - 4 nocki w tygodniu poświęcam na grafikę). Głównie "dłubię" w Photoshopie, czasem w Gimp`ie.
Tworzę na ekranie 17" (16:10) w rozdzielczości 1920x1200. Kompletnie nie orientuje sie w produktach z serii (tablety graficzne). Poszukuje pomocy, co takiego można kupić aby nie wydać masy pieniędzy a połowa funkcji nie zostanie wykorzystana?
Głównie TG posłuży obróbce zdjęć oraz rysowaniu/przerysowywaniu (Czasami czlowiek chce podarować rysunek a on jest cały pomazany i pobrudzony tak jak ołówek i walające się kartki - zaczyna mnie to denerwować)
np:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.galeria.psdmag.org/albums/userpics/10044/normal_Freya.jpg)
źródło (http://www.galeria.psdmag.org/albums/userpics/10044/normal_Tsume%20Darkrain.jpg)
źródło (http://www.galeria.psdmag.org/albums/userpics/10044/normal_Maiev.JPG)
Mianowicie zatrzymałem się przy trzech modelach
Tablet Wacom Graphire4 Classic
Obszar roboczy 127,6 x 92,8 mm
Rozdzielczość 2 000 lpi
Ilość poziomów nacisku 512
Tablet Pentagram O`pen XXL
Obszar roboczy 304 x 228 mm
Rozdzielczość 3 048 lpi
Ilość poziomów nacisku 512
Dokładność 0,42 mm
Wysokość odczytu 8 mm
Szybkość przetwarzanych danych 100 punktów/sekundę
Tablet Pentagram Titan
Obszar roboczy 305 x 229 mm
Rozdzielczość 2 000 lpi
Ilość poziomów nacisku 1 024
Dokładność 0,254 mm
Wysokość odczytu 5 mm
Szybkość przetwarzanych danych 200 punktów/sekundę
Prosze o pomoc.
Wybij sobie z głowy Pentagrama, to nie jest tablet, tylko wyrób tabletopodobny. Do rysowania to tak naprawdę poniżej Intuosa (i to najlepiej A4) bym nie schodził.
Za czornym - kupiłem w USA Intuosa 3 A5 WIDE - cudo
Mam monitor 17" więc skauje tableta - obecnie czekam na drugi LCD - bo to duza przyjemność pracować na dwóch
Być może że kupiłem ciut za mocna maszyne jak na moje obecne potrzeby, ale wole mieć je schowane niż poźniej ich załować. Niestety w USA a przy jeszcze takim poziomie $ Intuosa kupilem za 60% polskiej ceny (śmiechu warte)
Najważniejsze aby móc skonfigurować sobie tableta tak do pracy aby klawiatura nie byla potrzebna, a to jest możliwe i co najlepsze jest zajeb..... POLECAM wszytskim
Paweł
Marucins
01-06-2007, 13:14
Nie mam zasobów pieniężnych aby pozwolić na zakupy za 2k czy 3k PLN.
Właśnie skorygowałem jeszcze raz "portfel". Jeśli wszyscy polecają WACOM to zostaje przy nim. Dodatkowo mogę dodać dwa modele.
Wacom Intuos3 A6
Obszar roboczy 127 x 101 mm
Rozdzielczość 5 080 lpi
Wacom Graphire4 Classic XL
Obszar roboczy 208,8 x 150,8 mm
Rozdzielczość 2 000 lpi
Proszę mi wytłumaczyć jak to jest z tym Obszarem Roboczym. Duże wymiary są do rysowania i nie ma opcji iż mógłbym rysować np. Postać zaczynając od góry po czym przesunąć obszar roboczy na dół?
Mały Obszar Roboczy nadaje sie do fotografii...?
Sprawa jest prosta - na małym tablecie trudno swobodnie rysować z gestu - można jedynie dziubdziać (tak, jak się domyśliłeś) przesuwając obszar roboczy. Modele Graphire mają gorsze piórka, nie mają końcówek o różnym charakterze i kontroli pochyłu narzędzia - ogólnie rysuje się nimi mniej komfortowo i sprawiają przy tym bardziej "sztuczne" wrażenie
Marucins
01-06-2007, 14:05
ehhhh...
Już sam nie wiem co wybrać. Czy te "dziubdzianie" jest bardzo niewygodne? Jeśli tak to po co projektować Wacom Intuos3 w rozmiarach A6? Czy modele Intuos3 tez posiadają szybkę za która można umieścić zdjęcie?
Chciałbym mieć ten prawdziwy efekt rysowania, ale płacić 1,7k to troszkę za dużo (no chyba że wcześniej korzystałbym z takiego czegoś jak Tablet Graficzny, wtedy doceniłbym wszystkie + a wysokość ceny nie byłaby brana pod uwagę).
WACOM GRAPHIRE4 XL dobry większy rozmiar, tylko ten nieszczęśliwy pen. najgorsze właśnie jest to iż nie miałem z tym styczności i nie wiem jak to wygląda w praktyce.
ehhhh...
Już sam nie wiem co wybrać. Czy te "dziubdzianie" jest bardzo niewygodne? Jeśli tak to po co projektować Wacom Intuos3 w rozmiarach A6? Czy modele Intuos3 tez posiadają szybkę za która można umieścić zdjęcie?
Chciałbym mieć ten prawdziwy efekt rysowania, ale płacić 1,7k to troszkę za dużo (no chyba że wcześniej korzystałbym z takiego czegoś jak Tablet Graficzny, wtedy doceniłbym wszystkie + a wysokość ceny nie byłaby brana pod uwagę).
WACOM GRAPHIRE4 XL dobry większy rozmiar, tylko ten nieszczęśliwy pen. najgorsze właśnie jest to iż nie miałem z tym styczności i nie wiem jak to wygląda w praktyce.
Modele Intuos nie mają szybki, bo mają specjalną matową powierzchnię udającą papier. Sam posiadam model Intuos3 A6 - jest tabletowy absolut, ale używam go do pracy w środowisku Adobe (do czego jest wręcz stworzony), nie zaś do rysowania. Nie odpowiem ci jak bardzo niewygodne jest rysowanie na tak małym tablecie, bo to jest subiektywne i zależy od rysownika. Osobiście jak rysowałem, to zwykle na pełnym formacie (względnie na połówce), a w formacie A4 to miałem szkicownik - ciężko by mi zatem było rysować na czymś wielkości wrzoda na d...
Marucins
01-06-2007, 14:46
Modele Intuos nie mają szybki, bo mają specjalną matową powierzchnię udającą papier...
Czyli w modelu Intuos nie można podłożyć zdjęcia pod spód?
Czyli w modelu Intuos nie można podłożyć zdjęcia pod spód?
Nie. Zasadniczo ne stanowi to wielkiego problemu, bo można kłaść na wierzch.
Posiadam Vacom Volito2 (najtańszy model Vacoma). Świetny do obróbki zdjęć, ale do rysowania średnio się nadaje... W każdym razie mnie nie pasuje, jak przenosi on siłę nacisku na grubość kreski.
Dlatego wydaje mi się, że może zamiast kupować drogi tablet do rysowania, lepiej kupić skaner. I tani tablet do korekcji.
Marucins
01-06-2007, 23:50
Zakup został dokonany... Intuos3 A6
Aktualnie nic nie mogę powiedzieć. za dużo wyp...
Marucins
02-06-2007, 09:16
Gdy już otworzyłem opakowanie, moim oczom ukazał się naprawdę wyjątkowo ładny produkt Wacom`a. Bez namysłu przyzwyczajony do innych urządzeń nie instalowałem drivery z płyty ale odrazu ściągnołem najnowsze z internetu.
W zestawie jest kilka końcówek parę standardowych i dwie zupełnie inne.
Kabelek jest wystarczająco długi. Dobry statyw na pen`a. No i sama "jazda po tablecie". Hehehe Naprawdę super sprawa. Powierzchnia robocza wydawała się być mała ale na początek zdaje sie zbyt duża. Sądzę iż to powinna być kwestia dni. Nie zostawię myszki na rzecz tablet`a do ogólnej obsługi systemu operacyjnego.
ps. Szkoda iż dziś mamy weekend posiedziałbym wieczorkiem i bardziej wgłębił się w urządzenie.
Bartek Witek
09-06-2007, 17:46
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie z nowym produktem WACOMA - BAMBOO ??
Czornyj nie znalazłbyś chwilki czasu, żeby sprawdzić co jest wart ten tablecik.
To będzie moje pierwsze starcie z używaniem piórka. Chodzi mi głównie o PS.
Czy warto kupić Bamboo, czy może lepiej coś już znanego jak Grapphire?
Z góry dzięki!
To i ja coś dorzucę.
Mam IntuosaA4 oversize (jakieś 300 x 300 mm) i dla mnie NIE jest za duży. Po prostu lubię machać łapą i jak dla mnie pracuje się wtedy precyzyjniej. (monitor 19"). Ciekawym patentem jest to, że tablet czyta też pochylenie pórka - super możliwosci, jak prawdziwym ołówkiem czy aerografem. Bardzo przydaje się do pracy z Painterem (mam IX coś) a tam mamy sporo możliwości np. przerabiania zdjęć na obrazki. Jedyny mankament, to kłopoty ze sterownikiem - potrafi gubić funkcję podczas pracy (najczęściej suwaki), trzeba wtedy wypiąć i przypiąć usb. Najczęściej wykrzacza się z Corelem (mam 12). Zciągałem aktualizację ale niewiele się poprawiło. Dodam, że na koputerze do pracy mam tylko win, corel, ps i kilka drobiazgów np. do rawów, bez podłączenia do netu, więc dość stabilne środowisko. Cóż, zawsze twierdziłem, że te ustrojstwa żyją własnym życiem...
Jak zwykle długo ale postaram się poprawić.
polecam Vacoma intuosa (wielkosc w zależności od budżetu) wszystkie inne odradzam.
Używam intuosa (I) A4 od paru lat wcześniej mialem pentagrama i jeszcze coś innego malego... Wacom intuos nie ma odpowiednika w konkurencji to zupełnie inna półka. Zaryzykuję stwierdzenie że inne tablety to fajne zabawki, ale nie sprzęt do poważnej pracy
pozdrowienia
Witam
Przymierzam się właśnie do zakupu tabletu. Zastosowanie głównie do obróbki fotografii, więc myślę że model Bamboo powinien wystarczyć. Mam jednak pytanie odnośnie modeli Bamboo i Bamboo One. czy warto dopłacać do droższego modelu? Bamboo One ma powierzchnię roboczą o proporcjach 4:3 czyli odpowiadającą mojemu monitorowi, natomiast w przypadku drugiego modelu część tej powierzchni pewnie (?) będzie niewykorzystana. Droższy Bamboo ma jeszcze kilka przycisków i kółko - w jaki sposób można je wykorzystać i czy stanowi to jakąś większą przewagę na modelem One?
pozdrawiam
zyku
polecam Vacoma intuosa [...]
Zaryzykuję stwierdzenie że inne tablety to fajne zabawki, ale nie sprzęt do poważnej pracyNajlepsze okreslenie z jakim sie spotkalem na inne tablety niz Wacom, padlo spod palcow Czornyja: "inne tablety to produkty tabletopodobne". Jak najbardziej sie z tym zgadzam.
Nawet sam Wacom, wprowadzil mocny podzial w swoich tabletach. Nazwa Bamboo na pierwszy rzut oka chyba wiekszosci kojarzy sie z czyms dziecinnym. I moim zdaniem tak jest. Moje zetkniecie z nim, i wrazenie jak bym mial do czynienia z plastikowa podrobka ze sklepu z zabawkami. Intuos, to inna innszosc... :)
Pewnie tak, ale nawet ten Bamboo jest super w porównaniu do jakiś modeli np. A4. Pracowałem na A4, kupiłem sobie bamboo - zupełnie inna zabawa. Niebo i ziemia.
Pewnie tak, ale nawet ten Bamboo jest super w porównaniu do jakiś modeli np. A4. Pracowałem na A4, kupiłem sobie bamboo - zupełnie inna zabawa. Niebo i ziemia.
Używa ktoś może tego najprostszego? Co na przykład można sobie zdefiniować pod przyciskami i czy bardzo doskwiera ich brak w modelu One?
pozdrawiam
zyku
czy bardzo doskwiera ich brak w modelu One?Jesli nie miales ich wczesniej to raczej ich brak nie bedzie Ci doskwieral. :D Jesli miales i uzywales, to raczej sie przyzwyczailes -- wiec ich brak moze doskwierac. :D
Jesli nie miales ich wczesniej to raczej ich brak nie bedzie Ci doskwieral. :D Jesli miales i uzywales, to raczej sie przyzwyczailes -- wiec ich brak moze doskwierac. :D
Nigdy wcześniej nie używałem, stąd moja "zieloność" w temacie. Jakie ciekawe funkcje można w takim razie zaprogramować, albo raczej co Wy macie zaprogramowane - bo jak rozumiem jest to sprawa czysto indywidualna :D
pozdrawiam
zyku
Nigdy wcześniej nie używałem, stąd moja "zieloność" w temacie. Jakie ciekawe funkcje można w takim razie zaprogramować, albo raczej co Wy macie zaprogramowane - bo jak rozumiem jest to sprawa czysto indywidualna :D Osobiscie w Intuosie mam po lewej zamapowane standardowe klawisze jakie proponowal Wacom, czyli Ctrl, Shift, Alt i "przesun/przewin" (ktore w Shopie dziala jako Hand Tool). Po prawej natomiast narzedzia Shopa i incrase, decrase brush size.
Wacom Intuos 2 na przykład. Doskonały, konfigurowane klawisze funkcyjne... Format A6 w zupełności wystarczający.