PDA

Zobacz pełną wersję : Ekran projekcyjny

abdul
21-02-2016, 12:40
Pracuję na różnych projektorach. Potrzebuje zakupić ekran projekcyjny - przydaje się w prezentowaniu prac itd. Najlepiej taki na statywie, przenośny. Jaki wybrać, aby najlepiej współpracował z projektorem. Obecnie jest to Optoma HD26. Budżet to max 800 zł + VAT.

RobertMiernik
21-02-2016, 12:48
Nie napisałeś jakiego rozmiaru ekranu potrzebujesz ani co na nim pokazujesz.

Ja używam Kraftmana stabilo, jest ok.

Swoją drogą jak Ci się sprawdza ta Optoma?

rwpb
21-02-2016, 22:00
Może się podepnę. Czeka mnie zakup projektora głównie do wyświetlania zdjęć na ścianie pomalowanej białą satynową Śnieżką z odległości ok. 4,5 metrów. Oczekiwany rozmiar obrazu na ścianie to jakieś 3 metry w poziomie. Pokazy mają być w przycienionym świetle, ale nie ma możliwości całkowitego zacienienia okien. I tu pytanie: jaka orientacyjnie moc żarówki w projektorze byłaby potrzebna? Może ktoś podpowie konkretny model projektora? Budżet to ok. 7 tyś.

RobertMiernik
21-02-2016, 23:02
na białej ścianie będziesz miał kontrast wypalający oczy albo będziesz przyciemniał tracąc kolory.
warto pomyśleć o szarym ekranie albo pomalowaniu ściany, przy takim budżecie zmieści się i ekran i projektor.

rwpb
21-02-2016, 23:11
Tej ściany jeszcze nie ma, po świętach dopiero będą układane płyty gipsowe. Jaki kolor malowania byś polecił? Ekranu raczej bym nie chciał, taki duży stwarza kłopoty przy transporcie, a zostawić na miejscu nie będzie można.

RobertMiernik
21-02-2016, 23:23
im bliżej szarego tym lepiej, ewentualnie jeśli nie tylko zdjęcia to ciut jaśniejszy niż przepisowe 18%

abdul
22-02-2016, 11:31
Jeżeli chodzi o jakość, to jest bardzo dobrze. Wiadomo, na monitorze komputera czy TV obraz jest lepszy, ale jak na projektor, to daje radę.

Myślałem o Avtek-u. Gdzieś czytałem, że produkują dobrej jakości projektory. ...

Pasowałby mi rozmarowo.

RobertMiernik
22-02-2016, 12:24
Nie używałem nigdy, za duży do wożenia.
W każdym razie to nie firma krzak, więc powinno być ok.

grzegorzant
26-05-2016, 13:20
Witam
też stoję przed zrobieniem ekranu
Z uwagi na to że mam wielofunkcyjne studio mogę poszaleć :)
ścina biała gładka 2,6x5,5.
Chcę na nie wymalować ekran z ramką czarną.
Polecają w necie " Tikkurila Feeling Interior Paint H499"
Stosował z Was ktoś ?
Co do projektora trzymam się budżetu, więc albo Optoma hd144x (155x) albo Epson TW 5300 (5350)
Nie wiem jeszcze na którą technologię się zdecydować przy całkowicie zaciemnionym pomieszczeniu.
Macie jakieś przemyślenia ? :)