Zobacz pełną wersję : Ekran projekcyjny
Pracuję na różnych projektorach. Potrzebuje zakupić ekran projekcyjny - przydaje się w prezentowaniu prac itd. Najlepiej taki na statywie, przenośny. Jaki wybrać, aby najlepiej współpracował z projektorem. Obecnie jest to Optoma HD26. Budżet to max 800 zł + VAT.
RobertMiernik
21-02-2016, 12:48
Nie napisałeś jakiego rozmiaru ekranu potrzebujesz ani co na nim pokazujesz.
Ja używam Kraftmana stabilo, jest ok.
Swoją drogą jak Ci się sprawdza ta Optoma?
Może się podepnę. Czeka mnie zakup projektora głównie do wyświetlania zdjęć na ścianie pomalowanej białą satynową Śnieżką z odległości ok. 4,5 metrów. Oczekiwany rozmiar obrazu na ścianie to jakieś 3 metry w poziomie. Pokazy mają być w przycienionym świetle, ale nie ma możliwości całkowitego zacienienia okien. I tu pytanie: jaka orientacyjnie moc żarówki w projektorze byłaby potrzebna? Może ktoś podpowie konkretny model projektora? Budżet to ok. 7 tyś.
RobertMiernik
21-02-2016, 23:02
na białej ścianie będziesz miał kontrast wypalający oczy albo będziesz przyciemniał tracąc kolory.
warto pomyśleć o szarym ekranie albo pomalowaniu ściany, przy takim budżecie zmieści się i ekran i projektor.
Tej ściany jeszcze nie ma, po świętach dopiero będą układane płyty gipsowe. Jaki kolor malowania byś polecił? Ekranu raczej bym nie chciał, taki duży stwarza kłopoty przy transporcie, a zostawić na miejscu nie będzie można.
RobertMiernik
21-02-2016, 23:23
im bliżej szarego tym lepiej, ewentualnie jeśli nie tylko zdjęcia to ciut jaśniejszy niż przepisowe 18%
Jeżeli chodzi o jakość, to jest bardzo dobrze. Wiadomo, na monitorze komputera czy TV obraz jest lepszy, ale jak na projektor, to daje radę.
Myślałem o Avtek-u. Gdzieś czytałem, że produkują dobrej jakości projektory. ...
Pasowałby mi rozmarowo.
RobertMiernik
22-02-2016, 12:24
Nie używałem nigdy, za duży do wożenia.
W każdym razie to nie firma krzak, więc powinno być ok.
grzegorzant
26-05-2016, 13:20
Witam
też stoję przed zrobieniem ekranu
Z uwagi na to że mam wielofunkcyjne studio mogę poszaleć :)
ścina biała gładka 2,6x5,5.
Chcę na nie wymalować ekran z ramką czarną.
Polecają w necie " Tikkurila Feeling Interior Paint H499"
Stosował z Was ktoś ?
Co do projektora trzymam się budżetu, więc albo Optoma hd144x (155x) albo Epson TW 5300 (5350)
Nie wiem jeszcze na którą technologię się zdecydować przy całkowicie zaciemnionym pomieszczeniu.
Macie jakieś przemyślenia ? :)