PDA

Zobacz pełną wersję : Co kupić d750 czy d810

Brassai
19-02-2016, 17:58
Witajcie ludziska.
Męcze się jeszcze z D90. Ale będzie większa kasa i się zastanawiam co by tu...
Już byłem zdecydowany na d750, ale ktoś enigmatycznie spytał, czy jestem pewien, że to dobry wybór?

Sprzętu będę używał do zarobkowania:
Tematy jakie mnie interesują to głównie ludzie, czasem krajobrazy, miasto.
Głównie portrety i moda, śluby, a także video.
Pewnie także fotografia produktowa.

Z danych wynika że są bardzo zbliżone do siebie, poza wielkości matrycy.
750 ma wifi, ekranik odchylany do video, lżejszy, 2karty sd

Ponoć różnicy w jakości zdjęć nie widać.

A jak to jest w praktyce?

Czy warto dopłacić do d810? Co zyskam?

Czy brak odchylanego ekranu bardzo przeszkadza w wideo?

A teraz jeszcze wyszło d500 - tylko że ja po d90 mam parcie teraz na full-frame

Pozdr.

fan911
19-02-2016, 18:08
Ja się przesiadłem z D90 na D800 i uważam, że to był doskonały wybór :) Dlatego Tobie doradzę D810.

Skoro kasa jest i jest przyjemność z fotografowania, to "chłodna kalkulacja" ustępuje emocjom... :)

MstrG
19-02-2016, 18:15
Ile będziesz mieć pieniędzy w sumie na body plus obiektywy? Co już masz?

Brassai
19-02-2016, 18:15
Kasa będzie do 20 tys. Chcę do tego 24-70 f2.8 (ale bez vr)
Zawsze mówią, kup tańsze body a resztę w szkła.
Mam tylko 50mm 1.4G.
Więc ze stałek myślę jeszcze o 35 f1.8 i 85 f1.8

Czy dobrze kombinuję?

MstrG
19-02-2016, 18:18
Bierzesz pod uwagę coś używanego czy kasa z dofinansowania i musi być wszystko nowe?

Brassai
19-02-2016, 18:19
Tak, to będzie dofinasowanie. Więc nowe.

MstrG
19-02-2016, 18:25
Bardzo podobny temat sprzed kilku dni: Pomoc na start (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=269870)

Brassai
19-02-2016, 18:25
Bierzesz pod uwagę coś używanego czy kasa z dofinansowania i musi być wszystko nowe?

Widzę, że masz podobny sprzęt.

Aeon88
19-02-2016, 18:42
Kup oba. D810 będzie świetny do portretów, krajobrazów, D750 do ślubów i filmu.

PS. Ok, wiem że nie ten budżet, ale możesz w cenie nowego D810 którego rozważasz kupić bardzo mało używane D750 i D800, efekt będzie praktycznie ten sam.

Archibald6803
19-02-2016, 18:43
Jak kupi oba to co zapnie na bagnet ?

EDIT; aaaaa... ma pięćdziesionę .....

Brassai
19-02-2016, 18:51
Bardzo podobny temat sprzed kilku dni: Pomoc na start (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=269870)

Faktycznie, mam tylko nadzieje, że mi dadzą, bo pewnie sporo jest już takich firemek.

MstrG
19-02-2016, 18:53
Dostać to mniejszy problem niż utrzymać się później z tej pracy jak nie masz wyrobionej "marki". Niestety, to taka branża, że najwięcej zleceń jest z polecenia.
PS. Nie piszę tego, aby Cię w jakiś sposób zniechęcić. Tylko większości się wydaje, że dostaną pieniądze, kupią pełną klatkę a zlecenia będą same napływać.

Brassai
19-02-2016, 19:05
Rozumiem, ale ja utrzymuję się już bardzo długo z tej branży, tyle, że na śmieciówkach, i nie na własnym sprzęcie. (Nie robię tylko ślubów). Znam rynek, nie jest łatwo.
Teraz chcę przejść tylko na własny rozrachunek i korzystam z dotacji.

Nie martwcie się jakoś dam radę :)

A d750 chciałem już dawno kupić, ale zawsze to lepiej kupić z dotacji niż za swoje.
No i mogę teraz tez wybrać między d750 a d810, tylko czy warto dopłacić?

jo44
19-02-2016, 19:37
Może K-1, szkieł Nikona właściwie nie masz...

Glowa
19-02-2016, 19:53
Jaki sens polecać jest coś nowego i niesprawdzonego? Do zarabiania chyba lepiej wybrać jakieś popularne rozwiązanie.

Brassai
19-02-2016, 20:03
Może K-1, szkieł Nikona właściwie nie masz...

Ale mam już lampę sb910, poza tym na wszystkich amerykańskich filmach, jak jest fotograf, to ma nikona :)

- - - - kolejny post - - - - - -

Pytałem tylko o te dwa modele. Ale znalazłem już fajne wątki o tym

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=256698&page=7

Brassai
19-02-2016, 20:34
Hej a zadam może na pozór głupie pytanie: jak niewyrobiony klient widzi u jednego foto d750 a u drugie d810, to myśli sobie, że ten z d810 musi robić lepsze zdjęcia, skoro go stać na droższą puszkę, (u nikona pozycjonowaną jako zawodowa), znaczy, że ma więcej zleceń, bo jest dobry itp. Wiecie ludzie często ulegają temu.

MstrG
19-02-2016, 20:39
D750 też kwalifikuje się do NPS, jeśli to ma jakoś określać "zawodowość".
Jeśli nastawiasz się, że ktoś przyjdzie i będzie Ci patrzeć w garnki to bierz D810. Choć to jest zapewne promil klientów. Większość jednak patrzy na opinię oraz portfolio.

Brassai
19-02-2016, 20:53
D750 też kwalifikuje się do NPS, jeśli to ma jakoś określać "zawodowość".
Jeśli nastawiasz się, że ktoś przyjdzie i będzie Ci patrzeć w garnki to bierz D810. Choć to jest zapewne promil klientów. Większość jednak patrzy na opinię oraz portfolio.

Wiem, gdyby miały decydować tylko techniczne aspekty, brałbym d750.
ale w branży kreatywnej jest dużo snobów z macbookami, i dla nich to ma znaczenie z kim pracują i na czym.
Miałem wręcz wrażenie, że ktoś chce dac mi do myślenia, że skoro mam wybór, to dlaczego biorę tańszy model. (bo chcę jeszcze szkła)

Ale w życiu spotkałem już na swojej drodze różne panny, które samoznańczo nazywały się dyrektorami artystycznymi / creative director i jarały się tylko sprzętem.

lukasz.antoniak
19-02-2016, 21:09
Osoba nie zajmująca się fotografią nie odróżni D750 od D810. Idąc tym śladem to tylko D3/D4 się nadaje :P. Oczywiście z jakąś długą lufą. Ewentualnie można dokupić grip do Dxxx, żeby wyglądać bardziej PRO :).

Brassai
19-02-2016, 21:15
Hmm, no dobra, ale tu znalazłem coś takiego:
Obrazowanie z d810 ponoć jest lepsze niż d750

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=264660

Brassai
19-02-2016, 21:54
Ok. zdecydowałem, biorę jednak d750.
Pozdr.

MstrG
19-02-2016, 22:03
Kup korektor i z 7ki zrób 8kę, D850 może niedługo się pojawić. Możesz też zdrapać 7 i 0, wtedy masz najnowsze dziecko Nikona D5, a jeszcze lepiej zdrap 5 i 0, wtedy masz D7.

Archibald6803
19-02-2016, 22:27
Kup korektor i z 7ki zrób 8kę, D850 może niedługo się pojawić. Możesz też zdrapać 7 i 0, wtedy masz najnowsze dziecko Nikona D5, a jeszcze lepiej zdrap 5 i 0, wtedy masz D7.

I to wydaje mi się (na tą chwilę) najbardziej trafnym podsumowaniem "potrzeb" autora wątku.....

Wiem, gdyby miały decydować tylko techniczne aspekty, brałbym d750.
ale w branży kreatywnej jest dużo snobów z macbookami, i dla nich to ma znaczenie z kim pracują i na czym.
Miałem wręcz wrażenie, że ktoś chce dac mi do myślenia, że skoro mam wybór, to dlaczego biorę tańszy model. (bo chcę jeszcze szkła)

Ale w życiu spotkałem już na swojej drodze różne panny, które samoznańczo nazywały się dyrektorami artystycznymi / creative director i jarały się tylko sprzętem.

Dobra rada na dalszą część zawodowego/artystycznego życia; zmień ścieżki którymi chadzasz ........., albo zasadź znienacka, przy najbliższej okazji, jednemu lub drugiej sążnistego kopa w du.e .....

Jacek_Z
20-02-2016, 13:38
....
Tym osobom nie zaimponuje sprzet różniący sie cena o 3 tys zl. Co innego Hasel i 100 tys różnicy. Albo gdybyś choć miał body wypuszczone co najwyżej parę miesiecy temu. A tu ... oba to antyki. Czym tu chcesz szpanowac???

Kup oba. D810 będzie świetny do portretów, krajobrazów, D750 do ślubów i filmu.
No to uzasadnij dlaczego D750 ma byc w krajobrazie i portrecie gorszy. 24 Mpx to za mało?

Brassai
20-02-2016, 20:50
Czym tu chcesz szpanowac???

Ja niczym nie chcę, pisałem o zjawisku i myślałem że macie z tym jakieś doświadczenia, np. czy musicie szpanować sprzętem (bo czy chcecie, to mnie nie interesuje)

Tym osobom nie zaimponuje sprzet różniący sie cena o 3 tys zl. Co innego Hasel i 100 tys różnicy.

Ale waść pierd... W taki sprzęt nie inwestuje osoba prywatna, tylko studia, nawet Tyszka takiego nie ma, bo po co. To jest w studiach Pro na wyposażeniu.
To tak jakbym chciał kupić sobie kamerę Arri Alexa do fimowania ślubów.
Więc po co takie porównania?

MstrG
20-02-2016, 20:55
Ja niczym nie chcę, pisałem o zjawisku i myślałem że macie z tym jakieś doświadczenia, np. czy musicie szpanować sprzętem (bo czy chcecie, to mnie nie interesuje)

Jak byłem młodszy to szpanowałem "sprzętem". Teraz mam jednak żonę i dzieci, więc raczej nie wypada ;)

kurczeblade
21-02-2016, 01:02
Haha *******em na cycki że śmiechu. :) Sprzęt do fotografowania ślubów za 100 tyś i przyszłe MP które patrzą się na fotografa przez pryzmat takiego sprzętu :) tak kup lepiej d5 czy 3d bo przyszłe Młode Pary będą miały magistra sprzętu fotograficznego, i będą wybierać fotografa na podstawie tego jak się prezentuje ze sprzętem foto :) Przecież jak przyjdzie fotograf na moją wiejską biesiade w remizie to z takim starym d700 to siara go pokazywać przed gośćmi z tak starym aparatem :) :) omg gorzej jak wyskoczy z takim D600 goście uciekną i pochowaja się pod stół ze wstydu za fotografa, a na frjsboku nie będą go polecać bo miał mały aparat :)

Jacek_Z
21-02-2016, 14:15
Ale waść pierd... W taki sprzęt nie inwestuje osoba prywatna, tylko studia, nawet Tyszka takiego nie ma, bo po co. To jest w studiach Pro na wyposażeniu.A do kogo te studia nalezą? Są państwowe czy co? Studia sa prywatne. I najczesciej powstaja w ten sposob: jest sobie fotograf. Obrasta sprzetem. Stwierdza ze ma go za duzo jak na siebie i otwiera studio na wszystkich chętnych. Mając czasami MF, choć nawet nie zawsze. Czasami w studiu jest jedynie światło i mały obrazek.
Co ma Tyszka to mnie nie obchodzi - to nie wyrocznia. Nie wiem czy sie zdziwisz ale cyfrowe MF mają nawet niektórzy amatorzy z naszego forum. I ... nie używają go do celow zarobkowych! Ba. Jeden z naszych forumowiczow przez pół roku od kupna nie zdązył otworzyc kartonika z Haselem H5D. Dopiero na kursie go rozpakował. I aparat bedzie prawie nie uzywany - ten osobnik ,) jest fotografem zawodowym, ale zarabia na slubach i eventach. Aparat taki kupił bo chce sie nim pobawic. Studia nie ma. Nie opowiadaj więc, ze jest to sprzęt z kosmosu bo potrafi nawet zalegać w torbach i sie kurzyć. Pierwszy z forumowiczow o ktorym mowilem lubi MF, ale moze jeszcze bardziej LF i bawi sie w ambrotypie równie chętnie jak w zabawe wspomnianym Haselem.

hostman22
21-02-2016, 15:38
czyli najlepszym wyborem będzie pentax FF + 645 :lol:

Brassai (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=43320) zainwestować to możesz nawet i fuji które też się spisuje bardzo dobrze, jakie body wybierzesz zależy od ciebie, ale umówmy się że 35 f/1.8ed i 85 f/1.8g topem nie są ;).
Podejdź racjonalnie jest jeszcze sporo drobnych rzeczy które trzeba kupić, niby drogie nie są, ale kasa naprawdę będzie szybko topnieć.
Dobre pf nie buduje się przez "kupe" sprzętu, a zlecenia i tak będą Tobie zabierać ludzie z lustrzankami entrylevel ;). Zakładasz firmę sprzęt ma sie zamortyzować i zarobić na nowy. Jeżeli do danego zlecenia będziesz potrzebował 36mpx lub mf to wypożyczysz. Pamiętaj, że niski zusu się skończy i tak będziesz musiał ceny podnieść. Doradzam solidny biznesplan.

---------------------------
Swoją drogą jaki trzeba mieć słaby warsztat, aby patrzeć się na sprzęt innych przy zleceniu?

Brassai
21-02-2016, 23:19
A do kogo te studia nalezą? Są państwowe czy co? Studia sa prywatne. I najczesciej powstaja w ten sposob: jest sobie fotograf. Obrasta sprzetem. Stwierdza ze ma go za duzo jak na siebie i otwiera studio na wszystkich chętnych. Mając czasami MF, choć nawet nie zawsze. Czasami w studiu jest jedynie światło i mały obrazek.
Co ma Tyszka to mnie nie obchodzi - to nie wyrocznia. Nie wiem czy sie zdziwisz ale cyfrowe MF mają nawet niektórzy amatorzy z naszego forum. I ... nie używają go do celow zarobkowych! Ba. Jeden z naszych forumowiczow przez pół roku od kupna nie zdązył otworzyc kartonika z Haselem H5D. Dopiero na kursie go rozpakował. I aparat bedzie prawie nie uzywany - ten osobnik ,) jest fotografem zawodowym, ale zarabia na slubach i eventach. Aparat taki kupił bo chce sie nim pobawic. Studia nie ma. Nie opowiadaj więc, ze jest to sprzęt z kosmosu bo potrafi nawet zalegać w torbach i sie kurzyć. Pierwszy z forumowiczow o ktorym mowilem lubi MF, ale moze jeszcze bardziej LF i bawi sie w ambrotypie równie chętnie jak w zabawe wspomnianym Haselem.

Dla mnie to nie jest sprzęt z kosmosu, nie wiem za kogo mnie bierzesz, w pracy robię na jeszcze droższym filmowym, na obiektywach za kilkaset tysięcy, i co z tego. Pisałem, że tego się nie kupuje dla hobby, tylko dla biznesu. (pomijam tu jakiś znudzonych snobów, bo jeśli ktoś kupuje taki sprzęt i to nie pracuje na siebie, to jest to snobizm).
Jak ty mi piszesz jak rodzi się studio, od fotografa co obrasta sprzętem, to chyba nie bywałeś w prawdziwych studiach pro, w których się robi kampanie. To są studia nastawione ściśle na biznes, a nie jakieś artystyczne przypadkowe zakątki hobbystów.

czyli najlepszym wyborem będzie pentax FF + 645 :lol:

Brassai (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=43320) zainwestować to możesz nawet i fuji które też się spisuje bardzo dobrze, jakie body wybierzesz zależy od ciebie, ale umówmy się że 35 f/1.8ed i 85 f/1.8g topem nie są ;).
Podejdź racjonalnie jest jeszcze sporo drobnych rzeczy które trzeba kupić, niby drogie nie są, ale kasa naprawdę będzie szybko topnieć.
Dobre pf nie buduje się przez "kupe" sprzętu, a zlecenia i tak będą Tobie zabierać ludzie z lustrzankami entrylevel ;). Zakładasz firmę sprzęt ma sie zamortyzować i zarobić na nowy. Jeżeli do danego zlecenia będziesz potrzebował 36mpx lub mf to wypożyczysz. Pamiętaj, że niski zusu się skończy i tak będziesz musiał ceny podnieść. Doradzam solidny biznesplan.

---------------------------
Swoją drogą jaki trzeba mieć słaby warsztat, aby patrzeć się na sprzęt innych przy zleceniu?

AA kto powiedział, że ja buduje dopiero folio. Patrzenie z góry na innych tutaj no jakaś norma.
To nie ja patrzę na sprzet u innych tylko zz doświadczenia wiem, że to robią klenci.

Ketosz
21-02-2016, 23:29
Skoro masz podstawowy problem w zrozumieniu różnic między D750 i D810, to znaczy, że nie masz odpowiedniej wiedzy i nie zaczynaj się teraz opisywać jaki jesteś "pro".
Jeśli Twoi klienci mocno sugerują się sprzętem jakiego będziesz używał, to nie masz raczej wyjścia i niżej D810 raczej się nie pokażesz - koniec dylematu.

Brassai
21-02-2016, 23:35
Skoro masz podstawowy problem w zrozumieniu różnic między D750 i D810, to znaczy, że nie masz odpowiedniej wiedzy i nie zaczynaj się teraz opisywać jaki jesteś "pro".
Jeśli Twoi klienci mocno sugerują się sprzętem jakiego będziesz używał, to nie masz raczej wyjścia i niżej D810 raczej się nie pokażesz - koniec dylematu.

Sami się popisujecie, ja tylko pytam o opinie, bo tak poprostu mam, chcę poznac opinię innych, co wcale nie znaczy, że nic o tym sprzęcie nie wiem. Ale niech wam będzie.

piotrekcoleman
21-02-2016, 23:51
No i to niestety jestprawda. . Zakładając własną firmę powinieneś doskonale wiedzieć co ci potrzeba do pracy. To zupełnie tak jakbyś byl piłkarzem i pytał sie ludzi czy masz do cista na chleb dać mąkę 750 czy 450. Trochę kupy to sie nie trzyma...

Brassai
22-02-2016, 00:00
a zlecenia i tak będą Tobie zabierać ludzie z lustrzankami entrylevel ;). Zakładasz firmę sprzęt ma sie zamortyzować i zarobić na nowy. Jeżeli do danego zlecenia będziesz potrzebował 36mpx lub mf to wypożyczysz. Pamiętaj, że niski zusu się skończy i tak będziesz musiał ceny podnieść. Doradzam solidny biznesplan.

Rozumiem już waszą frustrację

No i to niestety jestprawda. . Zakładając własną firmę powinieneś doskonale wiedzieć co ci potrzeba do pracy. To zupełnie tak jakbyś byl piłkarzem i pytał sie ludzi czy masz do cista na chleb dać mąkę 750 czy 450. Trochę kupy to sie nie trzyma...

To że zakładam firmę, nie znaczy że dopiero zaczynam, po prostu przechodzą na własny rozrachunek, żeby mieć ubezpieczenie jakieś i móc odliczać koszty, gdyż przy umowach cywilnoprawnych do tej pory tego nie mogłem robić. Moi klienci też wolą rozliczać się z firmą, niż ciągle pisać umowę o dzieło.
A że jest dotacja, więc muszę na coś te pieniądze wydać. Właściwie byłem zdecydowany jak i na co rozłożyć tą kasę, ale się jeszcze zastanawiam, i szukam opinii. Byłem zdecydowany na D750, bo (poza paroma kwestiami, to zbliżona technologia). Ale generalnie nie zajmuję się ślubami i tego typu pracą. Nie chciało mi się tego tłumaczyć, bo liczyłem na zwykłe opinie użytkowników, ale tu się wszyscy dobrali do mojego biznesplanu, nie bójcie się nie będę wam psuł rynku.

Aeon88
22-02-2016, 00:09
No to uzasadnij dlaczego D750 ma byc w krajobrazie i portrecie gorszy. 24 Mpx to za mało?

24mpix to nie jest za mało, 12mpix też nie było za mało, ale 36mpix to o połowę więcej pix niż 24mpix. O połowę. To nie jest pomijalna różnica, przy zdjęciach reklamowych i krajobrazowych to ma znaczenie. Ja bym zamiast nowego D810 kupił nowy D750 a do tego używany D800. Zestaw na repo i do reklamy. Zresztą podobnym zestawem teraz macham i to rozwiązanie się sprawdz u mnie świetnie. Co oczywiście nie znaczy że u kolegi będzie, więc to tylko podpowiedź.

Ketosz
22-02-2016, 00:12
Jeśli masz wątpliwość czy warto dać więcej za D810, to według mnie sens jest w sytuacji gdy wykorzystasz jego większą rozdzielczość. Jeśli faktycznie klienci będą potrzebowali maksymalnego poziomu detali - wtedy D810 daje zauważalnie więcej. Jest też cichszy w działaniu (czasem istotne).
Jeśli te cechy nie są aż takim priorytetem, to ja bym wybrał D750 i różnicę wydał na inne rzeczy.

Brassai
22-02-2016, 00:20
Jeśli masz wątpliwość czy warto dać więcej za D810, to według mnie sens jest w sytuacji gdy wykorzystasz jego większą rozdzielczość. Jeśli faktycznie klienci będą potrzebowali maksymalnego poziomu detali - wtedy D810 daje zauważalnie więcej. Jest też cichszy w działaniu (czasem istotne).
Jeśli te cechy nie są aż takim priorytetem, to ja bym wybrał D750 i różnicę wydał na inne rzeczy.

A Czy np. zakres tonalny jest podobny, lub taki sam?
Alby czy większa rozdzielczość matrycy przełoży się w sposób zauważalny na wydruki pigmentowe w formacie np. A3

Aeon88
22-02-2016, 00:30
D750 to aparat pod ślubniaków robiony, do repo. Ma znacznie lepszą jakość obrazu na b.dużych czułościach, dużo lepszy AF. Za to D800/10 zmiata system jakością obrazka na najniższym natywnym iso, wg testów jakość jest porównywalna do średniej klatki. No i rozdzielczość robi swoje. Tak więc repo, śluby, eventy - D750 zdecydowanie. Reklama, krajobrazy, studio, D810/00 zdecydowanie. Robisz oba, kup oba, co zresztą już Ci doradzałem.

Ketosz
22-02-2016, 00:51
Do A3 wystarczy 24Mpix jeśli świadomie się go użyje, D810 da zapas na kadrowanie i manipulacje.
Zakres tonalny jest podobny z minimalnym wskazaniem na D810.

kurczeblade
22-02-2016, 11:42
Do A3 wystarczy w zupełności, i jeszcze z dużym zapasem wystarczy. Dużo osób już Ci odpowiedziało merytorycznie d750 dobry do ewentow, ślubów i fotografii okolicznosciowej, że względu na uzywalne hi-ISO dobry AF i chyba ma więcej klatek i bufor większy (tego ostatniego nie jestem pewien) a d810 do reklamy, duża matryca i szczegółowość w obrazku. Do jednego i drugiego warto mieć dobre optycznie szkła, dużo osób mówi że d800/10 dostaje dopiero kopa z topowymi szkłami, więc jeśli jesteś z dotacji to za dużo nie kupisz, jeśli bierzesz pod uwagę d810, będzie body i jeden topowy obiektyw z akcesoriami do 20k. Trzeba też pamiętać że UP często po zatwierdzeniu biznesplanu zmniejsza kwotę dotacji i rzadko dostaje się całe 20tyś. Możesz np. dostać 17tyś. i decydujesz bierzesz albo nie. Jak weźmiesz d750 to większe pole do popisu z obiektywami, a akcesoria takie jak grip, baterie, karty, dokupić z własnego wkładu, później jeśli biznes się rozkręci to koniecznie kupić zapas, i wtedy może d810 :)

Jakim wcześniej sprzętem robiłeś, i co Ci najbardziej odpowiadało? Jeśli nam podpowiesz to może dokładniej doradzimy. Może niektórzy się tak denerwują bo nie potrafią zrozumieć tego że twierdzisz iż jesteś na poziomie pro. a mimo tego masz proste wątpliwośc odnośnie dobrania sprzętu pod swoje potrzeby. Nikoniarze są bardzo dociekliwi :) Pewnie tu chodzi o to że już wiesz co dobrać ale się zastanawiasz między jakimiś konkretnymi narzędziami pracy...

Jeśli byś mniej pisał w tajemniczy sposob, i wyłożył karty na stół to pewnie poleci nie jedna dobra rada od użytkowników. :)

Pokaż (jeśli chcesz) swoich kilka prac, napisz kilka rzeczy na temat tego co używałes, pomyśl co byś zmienił i automatycznie pójdą rady ...

Brassai
22-02-2016, 19:39
Dla mnie ten podział pro, amator jest śmieszny, i sztuczny, i nie rozumiem tego dowartościowywania się w ten sposób. Dla mnie każdy ma jakiś aparat, w zależności od potrzeb, a rodzaj sprzętu kompletnie nie świadczy o doświadczeniu czy umiejętnościach.
Nie chodzi mi o radę typu co wg was dla mnie będzie najlepsze, tylko o opinie pomiędzy tymi dwoma modelami, bez spowiadania się z życiorysu czy doświadczenia. Po co to ocenianie się ??? (Wiem, wada narodowa)

Wracając do tematu, po prostu jestem typem wiecznie niezdecydowanym. Obczytałem się bardzo wiele już o tych modelach i ciągle szukam potwierdzeni w jedną lub drugą stronę. Bardzo pasuje mi to co mówią o d750 o jego specyfikacja, wręcz idealna.
Ale znowu mam zagwozdkę. D750 bardzo źle leży w dłoni, szczególnie z cięższymi szkłami. A planuję do niego mieć 24-70 2.8 jako standard. Nawet nie chodzi o to, że body jest małe... Tylko jest bardzo wąsko między końcami placów a dłonią. Jakby zbyt głęboki uchwyt.
D810 leży świetnie, ale też ciężko będzie z tym chodzić tak na miasto, w teren, spacerowo.

Minthai
22-02-2016, 21:08
Dla mnie ten podział pro, amator jest śmieszny, i sztuczny, i nie rozumiem tego dowartościowywania się w ten sposób. Dla mnie każdy ma jakiś aparat, w zależności od potrzeb, a rodzaj sprzętu kompletnie nie świadczy o doświadczeniu czy umiejętnościach.
Nie chodzi mi o radę typu co wg was dla mnie będzie najlepsze, tylko o opinie pomiędzy tymi dwoma modelami, bez spowiadania się z życiorysu czy doświadczenia. Po co to ocenianie się ??? (Wiem, wada narodowa)

Ale kilka postów wyżej piszesz Pan:
Pisałem, że tego się nie kupuje dla hobby, tylko dla biznesu. (pomijam tu jakiś znudzonych snobów, bo jeśli ktoś kupuje taki sprzęt i to nie pracuje na siebie, to jest to snobizm).
Jak ty mi piszesz jak rodzi się studio, od fotografa co obrasta sprzętem, to chyba nie bywałeś w prawdziwych studiach pro, w których się robi kampanie. To są studia nastawione ściśle na biznes, a nie jakieś artystyczne przypadkowe zakątki hobbystów.

Pan sam oceniasz i drwisz z hobbystów by krótko potem retorycznie pytać o sens takich ocen, przyprawiając wszystko ludycznymi mądrościami o wadach narodowych. Pan prosisz się o porady a otrzymując między innymi krytyczne, napinasz się Pan tak że aż strach, że Panu żyłka pęknie. Pana podejście to dla mnie trochę tak w stronę schizofrenu zajeżdża, może byś się Pan w końcu zdecydował jakim tokiem rozumowania ma to zażyczone poradnictwo pobiec...

Komuś, kto pracuje czasami na obiektywach za kilkadziesiąt/set tysięcy i ma nagle do wydania 20 tauzenów PLN na własne szpeje - i nie wiedząc dokładnie na co się zdecydować i szuka porad na forum a potem je otrzymując napina się przy każdej możliwej okazji, nie wróżę zbyt pomyślnie. Szkoda dotacji, szkoda (w tym i moich) podatków które na nią idą.

P.S.
Według Pana definicji jestem snob (hobbysta, debil?) ponieważ posiadanym sprzętem nie zarobiłem jeszcze ani centa i nie zamierzam zarobić żadnego następnego, mam po prostu takie hobby i kto mi tego zabroni? Ale przy tym mam świadomość że ze mnie jest pro jak z koziej dupy trąbka - i stopień tego profesjonalizmu (a nie świadomość) to jest jedyna cecha która mnie z Panem łączy, dlatego się odzywam, tak bezinteresownie....:p

rooner
22-02-2016, 22:00
Uroczy jest ten spór...
Przepraszam ale musiałem;p
https://www.youtube.com/watch?v=kF2Md1KhGKE

Brassai
22-02-2016, 22:24
Pan sam oceniasz i drwisz z hobbystów by krótko potem retorycznie pytać o sens takich ocen, przyprawiając wszystko ludycznymi mądrościami o wadach narodowych. Pan prosisz się o porady a otrzymując między innymi krytyczne, napinasz się Pan tak że aż strach, że Panu żyłka pęknie. Pana podejście to dla mnie trochę tak w stronę schizofrenu zajeżdża

Ale to moja żyłka i moja schiza, więc co się Pan martwisz?

Szkoda dotacji, szkoda (w tym i moich) podatków które na nią idą.

No to już zabrzmiało bardziej szczerze, wiem, że to może panów boleć.

Komuś, kto pracuje czasami na obiektywach za kilkadziesiąt/set tysięcy i ma nagle do wydania 20 tauzenów PLN na własne szpeje

.To są obiektywy filmowe, np. Cooke, Fujinon, Zeiss - to jest trochę inna bajka, mocowanie PL, płynna przesłona... To nie mój sprzęt. Zresztą co to za zależności Pan tu wysnuwa, to nie ma nic do rzeczy, jak się może wam wydawać.

Pan sam oceniasz i drwisz z hobbystów by krótko potem retorycznie pytać o sens takich ocen, przyprawiając wszystko ludycznymi mądrościami o wadach narodowych.

Wie Pan, atakujący też musi się liczyć z kontrą, a nie obrażać, że jakiś amator śmiał mu odpowiedzieć.

Komuś, kto... nagle do wydania 20 tauzenów PLN na własne szpeje - i nie wiedząc dokładnie na co się zdecydować i szuka porad na forum

Chyba jakieś żarty, w życiu bym nie zapytał na forum, żeby mi powiedzieli na co wydać dotacje, a może jeszcze biznesplan ułożyli za mnie, nie wiem co wam się tu śni.

kurczeblade
22-02-2016, 22:40
Zatem o co Ci chodzi ? :-) kurczę a jak mnie stać na sprzęt za nawet 100 tyś złotych i sobie taki kupię, bo uczciwie dobrze zarabiam i wcale go nie będę używał do zarabiania, tylko raz w tygodniu cykne sobie zdjęcia od tak, to też mam być *****em ? :) Panie kolego, trochę dystansu... :)

nikoniarz
22-02-2016, 22:47
Chyba jakieś żarty, w życiu bym nie zapytał na forum, żeby mi powiedzieli na co wydać dotacje.

A czym jest pierwszy post w tym wątku jak nie pytaniem na co wydać?

sokolnik
22-02-2016, 22:51
Chyba jakieś żarty, w życiu bym nie zapytał na forum, żeby mi powiedzieli na co wydać dotacje

A czym jest pierwszy post w tym wątku jak nie pytaniem na co wydać?

gość jest dobry :)

Archibald6803
22-02-2016, 23:04
Wątpię ...... ;-)

Brassai
23-02-2016, 12:21
Wkurzająca jest polityka marketingowa Nikona. D750 powinna mieć body zbliżone do d700, wtedy byłoby idealne. A tak bardzo źle się trzyma w dłoni, bo jego uchwyt jest jakiś taki zwężający się.
Inna sprawa: d810 nie ma filtra dolnospustowego, a d750 ma. (Video w d750 jest jakoś odrobinę rozmyte, a d810 ostrzejsze, czasami tak mi się wydaje)
Jednka w d810 przy tak wielkiej matrycy to chyba nie przeszkadza, bo nie widać aliasingu ???????

The files from this camera are, quite simply, phenomenal. They’re sharp, sharp, sharp. The dynamic range and color detail are ridiculously exciting... A quick note, there is no optical low-pass filter on the D810. Sometimes referred to as an “anti-aliasing filter”, the optical low-pass filter is there to prevent moire and color artifacting. I have seen no issues with moire or color artifacting on the D810.

Kiedy wychodził d800 wraz z wersją E, filmowcy odradzali kupowanie wersji e do video. E nie miał tego filtra.

nikoniarz
23-02-2016, 12:25
D750 pod wzdgledem chwytu jest lepszy od D700, a moze i nawet od D3...

Brassai
23-02-2016, 12:36
D750 pod wzdgledem chwytu jest lepszy od D700, a moze i nawet od D3...

No to chyba nie dla mnie, bo porównywałem go z trzymaniem d810, które jest super. D d750 ten uchwyt się zwęża na dole, i jest zbyt głęboki, czyli jest zbyt wąsko pomiędzy końcami małych palców a dłonią.

Muszę poprosić gdzieś o próbę z gripem z d750

MstrG
23-02-2016, 12:39
Ja mam cienkie i długie palce, chwyt D750 jest pod moją dłoń, nawet D700 i D800 tak pewnie mi się nie trzymało.

Brassai
23-02-2016, 12:41
Ja mam cienkie i długie palce, chwyt D750 jest pod moją dłoń, nawet D700 i D800 tak pewnie mi się nie trzymało.

Ja też mam cienkie i długie palce, i przy d750 nie ma za co porządnie chwycić.

Ale jeszcze będę macał.

nikoniarz
23-02-2016, 12:57
Jest tak jak pisze MstrG- D750 ma gleboki chwyt przez co jest wygodny dla "dlugopalczastych".

cz4rnuch
23-02-2016, 13:07
Panowie, będziecie wmawiać koledze co mu się lepiej trzyma. Skoro miał w ręku oba to sam wie na ten temat najwięcej.

Brassai
23-02-2016, 13:11
Jest tak jak pisze MstrG- D750 ma gleboki chwyt przez co jest wygodny dla "dlugopalczastych".

Tak jest głęboki, ale zbyt wąski, a powinni zrobić bardziej masywny, wtedy bardziej wypełniał by dłoń.

nikoniarz
23-02-2016, 13:12
Nikt mu przeciez nic nie wmawia. Kazdy wyraza swoja opinie :)

MstrG
23-02-2016, 13:12
Panowie, będziecie wmawiać koledze co mu się lepiej trzyma. Skoro miał w ręku oba to sam wie na ten temat najwięcej.

Ja nic nie wmawiam, nie wiem skąd te insynuacje ;)
Opisałem swoje wrażenia. Podejrzewam, że pracowałem na większej ilości body i zrobiłem nimi więcej zdjęć niż założyciel wątku.

Tak jest głęboki, ale zbyt wąski, a powinni zrobić bardziej masywny, wtedy bardziej wypełniał by dłoń.

Oczywiście, każda dłoń jest inna. Jednemu lepiej trzyma się smukły grip, inny woli "bułę" ;)

Brassai
23-02-2016, 13:17
Podejrzewam, że pracowałem na większej ilości body i zrobiłem nimi więcej zdjęć niż założyciel wątku.

Ale pewnie niekoniecznie lepszych ;)

Oczywiście, każda dłoń jest inna. Jednemu lepiej trzyma się smukły grip, inny woli "bułę" ;)

No i chyba będę brał bułę.

Minthai
23-02-2016, 18:47

Pewnie że musi wiedzieć najwięcej ale bez dwu zdań najlepiej będzie trzymało się dotację to i wtedy smukłość czy bułowatość na drugi plan zejść mogą.
Nikon generalnie z 750 pupy użyczył bo zrobił go głębokim ale zbyt wąskim a nie jak powinien bardziej bardziej masywnym i zaprzepaścił tym szansę by spełnić oczekiwania szerokiej nikonowskiej braci. No i kolejny olbrzymi mankament to ten odchylany ekranik w 750 który przecież może się zepsuć...

To gdybym tak mógł sobie pozwolić, to jako amator poleciłbym szanownemu koledze profesjonaliście zdecydowanie 810. Jest on po prostu lepszy. No i do tego jego ważny wpływ na różne panny samoznańczo nazywające się dyrektorami artystycznymi / creative director i jarające się tylko sprzętem....

Andrzej1974
23-02-2016, 19:48
@ Brassai

"D750 (...) bardzo źle się trzyma w dłoni, bo jego uchwyt jest jakiś taki zwężający się"

???
Zanim udałem się do sklepu pomacać pierwszy raz D750 w różnych testach czytałem o jego rewelacyjnym chwycie. Wielu testujących pisało, że jest to najlepszy chwyt ze wszystkich body Nikona. I ja również odniosłem takie wrażenie. Tak więc nie bardzo rozumiem twojego narzekania...

cz4rnuch
23-02-2016, 20:24
Andrzeju, nie ma się co dziwić. Sam nie raz odpowiadałeś kolegom którzy pisali Ci o lepszym chwycie w D90 czy D7000, że D5100 leży Ci idealnie w rękach. O ile nie jesteście z Brassaim bliźniakami to możecie mieć różny pogląd w kwestii gripa D750 czy jakiegokolwiek innego aparatu.

Andrzej1974
23-02-2016, 21:31
[...] Sam nie raz odpowiadałeś kolegom którzy pisali Ci o lepszym chwycie w D90 [...], że D5100 leży Ci idealnie w rękach.

To nie temat o D5100 czy D90 ale jak już pijesz do mnie (zresztą nie pierwszy raz) to odpowiem, że D5100 leży mi idealne w rękach. Niektórym podobno palce uciekały z uchwytu D5100 a z D90 już nie... choć różnica jest rzędu 3 czy 4 milimetrów, czyli praktycznie żadna. Oczywiście na korzyść tego drugiego...

BTW jak już jesteśmy przy D90 i D5100 to Ty też różne i zarazem sprzeczne informacje pisałeś o D90. Oczywiście w różnych tematach i w różnych czasach...

Co do D750, o którym jest temat, to podzielam zdanie wielu osób, że ma on jeden z najlepszych chwytów wśród Nikonów. Oczywiście to opinie przed wypuszczeniem D5 czy D500, które mogą mieć chwyt lepszy (osobiście tego nie sprawdzałem).

dennis8
23-02-2016, 21:33
Ktoś tu troooluje czy mi się wydaje...

cz4rnuch
23-02-2016, 21:46
Andrzeju, kto jak kto ale Ty najlepiej powinieneś rozumieć kolegę któremu nie pasuje coś co reszcie pasuje i próbują go do tego przekonać. I temu służył mój przykład. Teraz rozumisz czy nie rozumisz? Jak możesz to zapodaj tematy i cytaty (może być na privka albo we wspomnianych przez Ciebie topikach) gdzie popisywałem się taką niekonsekwencją co do D90. Tutaj nie ma sensu bo temat nie o tym. Czekam.

Rafał_Sz
23-02-2016, 22:12
Dzień dobry, polecam powrót na właściwe tory dyskusji.

nikoniarz
23-02-2016, 22:41
Jestem w stanie uwierzyć, że komuś trzyma się oba korpusy (D810/D750) inaczej, że któryś ma lepiej wyprofilowany chwyt, któryś jest lepiej wyważony... Ale ciężko mi uwierzyć, że dla kogoś D810 ma więcej miejsca na długie palce niż D750. O ile ten pierwszy ma faktycznie "grubszy" chwyt, o tyle ten drugi ma zdecydowanie głębszy, pozostawiający na czubki palców więcej miejsca niż wynika różnica w "grubości" (czy też szerokości, jak kto woli...). Takie są moje odczucia, i myślę, że to samo wynika ze zdjęcia...

http://cameradecision.com/topviewsizecomparison/Nikon-D810-vs-Nikon-D750-top-view-size-comparison.jpg
źródło (http://cameradecision.com/topviewsizecomparison/Nikon-D810-vs-Nikon-D750-top-view-size-comparison.jpg)

Niektórym podobno palce uciekały z uchwytu D5100 a z D90 już nie... choć różnica jest rzędu 3 czy 4 milimetrów, czyli praktycznie żadna
Różnica wynosi 8 mm, więc nie jest "praktycznie żadna".

popi
23-02-2016, 23:29
A tak z ludzkiej ciekawości... Jakie, kolega Brassai, chce szkła stosować do tego "zarobkowania"?

Andrzej1974
24-02-2016, 04:00
Właśnie przez ten głębszy chwyt (powyższe zdjęcie) D750 bardzo dobrze leży w dłoni, o czym pisało wielu testerów. Jest to MZ wielki plus tego aparatu.

Maciek N
24-02-2016, 10:34
Pracuję na D750, D610, kiedyś na D800, D700. Owszem różnice w trzymaniu są, ale to kwestia 2-3 zleceń aby się przyzwyczaić. Priorytetem zawsze były efekty pracy a nie minimalne zmiany komfortu. Nie wyobrażam sobie żeby ktoś zmieniał aparat tylko ze względu na uchwyt.

Jacek_Z
24-02-2016, 13:16
.. Owszem różnice w trzymaniu są, ale to kwestia 2-3 zleceń aby się przyzwyczaić. Priorytetem zawsze były efekty pracy a nie minimalne zmiany komfortu. Nie wyobrażam sobie żeby ktoś zmieniał aparat tylko ze względu na uchwyt.Nareszcie wypowiedź z sensem. Załamują mnie dyskusje nad gripem.

MstrG
24-02-2016, 13:32
Jasne, że da się przyzwyczaić, szczególnie do lepszego ;)
Dla jednych trzymanie jest bardzo ważne, dla innych nie - wybierają np Df zamiast D750. Dla mnie nie jest to kwestia pierwszoplanowa czy nawet drugoplanowa, ale to jest jednak główny kontakt dłoni z body i ma znaczenie w ogólnej pracy. Fajnie jak po kilku godzinach latania z aparatem palce (szczególnie ten najmniejszy) nie są czerwone, nadgarstek nie boli a samego gripa nie trzeba kurczowo ściskać. Tutaj akurat jest porównanie gripa D750 i D810 i oba są wygodne.

miroko
24-02-2016, 14:14
Że swojego doświadczenia napiszę że kiedyś się zastanawiałem czy wybrać Canona czy Nikona.
Canon leżał mi w ręce super, do dziś żadne inne body temu nie dorównalo.
Ale w końcu o wyborze zadecydowały inne aspekty body (np guzikologia), wybrałem nikona i nie żałuję.
Mam na myśli fakt, że chwyt jest oczywiście ważny ale może warto spojrzeć na inne aspekty samej budowy a nie tylko chwyt.

Ketosz
24-02-2016, 15:11
Jak się nie dodaje gripa, a czegoś brakuje albo męczy się ręka, to zawsze można dodać uchwyt na nadgarstek i jest lepiej - ja lubię takie rozwiązanie bo odciążają się palce, mające za sobą lata ciągłego trzymania aparatów ;)

d90
24-02-2016, 19:14
A tak z ludzkiej ciekawości... Jakie, kolega Brassai, chce szkła stosować do tego "zarobkowania"?

A to szkła tez musi miec ?
Aparat nie wystarczy ?

Bo to problem bedzie. Trzeba bedzie zważyć i zmierzyć. Dobrać kolor do aparatu etc.
Jesli szkła tez potrzebne, to szybko kolega zdjec nie zrobi. Zejdzie sie pare miechow na przymiarkach ...

:)

MstrG
24-02-2016, 19:47
A to szkła tez musi miec ?
Aparat nie wystarczy ?

Bo to problem bedzie. Trzeba bedzie zważyć i zmierzyć. Dobrać kolor do aparatu etc.
Jesli szkła tez potrzebne, to szybko kolega zdjec nie zrobi. Zejdzie sie pare miechow na przymiarkach ...

:)

Z tego co można przeczytać w tym temacie to

Kasa będzie do 20 tys. Chcę do tego 24-70 f2.8 (ale bez vr)

karman
24-02-2016, 22:02
Dla mnie sprawa jest prosta, jak włos Mongoła. Kilka miesięcy temu stałem przed podobnym wyborem, chociaż inwestowałem własne pieniądze. Najpierw wykluczyłem system Canona, potem Sony Alpha, a na końcu Nikona D810. Skończyło się na następującym zestawie:

Nikon D610 + Nikkor 24 mm/1.8 + Sigma 35 mm/1.4 ART + Sigma 50 mm/1.4 ART + Nikkor 85 mm/1.8

W obecnej sytuacji rynkowej wybrałbym Nikona D750 z uwagi na lepszy autofokus. Dlaczego nie D810? Nikon D810 ma znacznie większą rozdzielczość, która ma znaczenie tylko przy wydrukach/naświetleniach w dużym formacie albo bardzo mocnym wycinaniu (croopowaniu). Przy prezentacji zdjęć w formie cyfrowej 24 Mpix to aż nad to. Mój służbowy Dell Precision 7510 ma matrycę UGD IGZO o rozdzielczości 3840x2160 pikseli, czyli raptem 8 Mpix. Z szeregu wystąp ten, kto ma ekran takiej albo wyżej rozdzielczości.

Nikon D810 jest obiektywnie lepszy niż D610 i D750, ale różnica w cenie wynosi ok. 5 tysięcy złotych i jest zupełnie nieproporcjonalna.

Zdecydowanie lepiej jest kupić D610 albo D750 i odpowiednie obiektywy, a konkretnie:

Nikkor 24 mm/1.8 - wg DxO jeden z najlepszy obiektywów Nikona ever, świetny obiektyw do krajobrazów i zdjęć w ciasnych wnętrzach
Sigma 35 mm/1.4 ART - najlepsza 35-tka z autofocusem dostępna na bagnet Nikon, koniec i kropka
Sigma 50 mm/1.4 ART - najlepsza 50-tka
Nikkor 85/1.8 - genialny obiektyw do portretów w super cenie

Mam wszystkie te obiektywy i mogę polecić w 100-procentach. Ostre, celne, wygodne, a Nikony w cenach wręcz promocyjnych. Jeżeli budżet pozwoli, to dokupiłbym Tamrona SP 24-70mm F2.8, nie używałem, ale wg testów świetny optycznie zoom.

Pomiędzy zdjęciem z Nikon D750 i D810 na ekranie komputera albo na wydruku do formatu A4, nie da się zobaczyć różnicy. Tymczasem różnica w jakości obrazu pomiędzy kiepskimi, a dobrymi obiektywami albo dobrymi zoom-ami, a dobrymi stało-ogniskowymi jest kolosalna.

Brassai
24-02-2016, 23:44
W sprawie uchwytu, wszyscy mają rację pisząc, że d750 jest głęboki, ale wąski. Ktoś wcześniej tu dobrze napisał, zupełnie jakbym słyszał pana w sklepie, który tez to przyznał: Ten głęboki, ale za wąski uchwyt niestety dla mnie, i jak się okazuje dla wielu innych jest niewygodny, tzn. uchwyt d810 jest wygodniejszy. Aparat z obiektywem, szczególnie 24-70 trochę waży, i trzema mocniej zaciskać dłoń na uchwycie, i w przypadku jeśli jest on zbyt cienki, jest to męczące, niewygodne.

Ale główny powód do załamy jest taki, że ciężko jest dać 4 i pół tysiąca więcej tylko dla uchwytu. Bo bebechy D750 i jego zdolności są dla mnie idealne. Nawet odchylany ekranik jest fajny.
(A propos D90, którego użytkuję, jego uchwyt też świetnie leży). Dlatego stwierdzam że Nikon trochę dał dupy i przekombinował w tym projekcie Body. Pewnie nawet specjalnie, bo d810 by się tak już nie sprzedawało, gdyby d750 miał body z d700.

miroko
24-02-2016, 23:56
To rozumiem, że decyzja zapadła: D750
Do uchwytu się przyzwyczaisz, ewentualnie zaczekaj na następcę D750, może coś polepsza :-) .
Uchwyt między D800 o D810 przeszedł małe zmiany

luck1985
24-02-2016, 23:57
Fakt jest taki, że uchwyty w N nie są dobre. Podziwiam "misiowatych" i tych z grubszą ręką.
Canon w tym aspekcie znacznie lepiej leży- wygodniej.

Samo body bez gripa.

Brassai
25-02-2016, 00:01
Właśnie przez ten głębszy chwyt (powyższe zdjęcie) D750 bardzo dobrze leży w dłoni, o czym pisało wielu testerów. Jest to MZ wielki plus tego aparatu.

A możesz podać źródła tych testów, co chwalą uchwyt, chętnie poczytam.

A tu Wyraźnie widać, że uchwyt w d750 zwęża się ku dołowi, tymczasem w d810 jest zupełnie inaczej.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/NikonD750vsD810-2.jpg
źródło (https://cdn.photographylife.com/wp-content/uploads/2014/09/Nikon-D750-vs-D810.jpg)

nikoniarz
25-02-2016, 00:06
A tu Wyraźnie widać, że uchwyt w d750 zwęża się ku dołowi, tymczasem w d810 jest zupełnie inaczej.

https://cdn.photographylife.com/wp-content/uploads/2014/09/Nikon-D750-vs-D810.jpg
źródło (https://cdn.photographylife.com/wp-content/uploads/2014/09/Nikon-D750-vs-D810.jpg)

A wcześniej pisałeś, że chodzi o coś innego...:

Tylko jest bardzo wąsko między końcami placów a dłonią. Jakby zbyt głęboki uchwyt

Chyba na siłę wymyślasz... Ale jedni wolą marudzić, a drudzy kupić i używać...

Brassai
25-02-2016, 00:11
A wcześniej pisałeś, że chodzi o coś innego...:

To jest jedno i to samo, tj. sprowadza się do tego samego. Po prostu szukałem przyczyny, dlaczego trzyma się dziwnie ten aparat, tj. inaczej niż d810.

nikoniarz
25-02-2016, 00:16
To jest jedno i to samo, tj. sprowadza się do tego samego. Po prostu szukałem przyczyny, dlaczego trzyma się dziwnie ten aparat, tj. inaczej niż d810.

Może dla Ciebie sprowadza się do tego samego- dla mnie nie. No ale ważne, że sprawa się sprostowała. Pozostaje nabyć D810 i cieszyć się super chwytem i funkcjonalnością korpusu.

Brassai
25-02-2016, 00:52
Może dla Ciebie sprowadza się do tego samego- dla mnie nie. No ale ważne, że sprawa się sprostowała. Pozostaje nabyć D810 i cieszyć się super chwytem i funkcjonalnością korpusu.

Tylko teraz jakie szkła do takiej puszki ??? (oczywiście oprócz podstawowego 24-70mm 2.8 ) Czy 35 i 85 z 1.8 nie będą za słabe, żeby wykorzystać jego potencjał? Z dotacji to pewnie nic już nie zostanie, ale to już będę dokładał ze swoich.
I tak myślę jeszcze na typem G czy może D (bo D to by pasowały też do kamer filmowych, na których czasem pracuję, bo mają pierścień przesłony), czy też D to już przeżytek ????

Znalazłem takie rekomendacje obiektywów do d810 z ciekawą punktacją każdego z nich.
http://cameratimes.org/best-lenses-nikon-d810/

Andrzej1974
25-02-2016, 09:11
A możesz podać źródła tych testów, co chwalą uchwyt, chętnie poczytam.

Leniuszek z ciebie. Wystarczy w googlach wpisać D750 test i poczytać...

Kilka linków z brzegu:

FotoManiak (http://www.fotomaniak.pl/92432/nikon-d750-pelna-klatka-wi-fi/)
Sama ergonomia też ma stać na wysokim poziomie. Pierwsi recenzenci utrzymają wręcz, że mamy do czynienia z najwygodniejszą lustrzanką Nikona – a to przez ograniczenie grubości, wagi, ale i ze względu na głębszy, obleczony miękką gumą uchwyt.

FotoBiolgia (http://fotoblogia.pl/1176,nikon-d750-test)
Odchudzenie korpusu nie przełożyło się negatywnie na ergonomię czy komfort fotografowania. Wręcz przeciwnie. Aparat świetnie leży w dłoni. Przedni uchwyt (grip) jest znacząco głębszy i lepiej wyprofilowany, niż w którejkolwiek lustrzance na rynku.

Fotopolis (http://www.fotopolis.pl/n/19773/nikon-d750-test/)
Już przy pierwszym kontakcie z nową propozycją Nikona zauważymy, że jest dość małą lustrzanką. D750 jest nawet mniejszy od D610, nie ma jednak największej wady tamtego aparatu, czyli niewygodnego chwytu. Nowa pełna klatka nie pozwala pod tym względem na siebie narzekać - jej grip został bardzo dobrze wyprofilowany. Pozwala nam wygodnie zahaczyć palce prawej dłoni, a podpórka pod kciuk dodaje tylko pewności. Pomimo swoich niewielkich rozmiarów D750 będzie wygodny nawet przy korzystaniu z cięższych obiektywów.

Optyczne (http://www.optyczne.pl/284.1-Test_aparatu-Nikon_D750_Wst%C4%99p.html)
W najnowszej lustrzance firmy Nikon zadbano o całkiem wysoki komfort trzymania aparatu. Dobrze wyprofilowany i stosunkowo głęboki uchwyt pokryty jest gumową okleiną o należytej przyczepności. Dzięki temu, nawet podpięcie cięższego obiektywu (np. Nikkor AF-S 24–70 mm f/2.8G ED) nie powoduje dyskomfortu podczas fotografowania. Także osoby o dużych dłoniach nie powinny mieć problemu z właściwym chwyceniem aparatu.

Generalnie, testy, które czytałem, o chwycie D750 piszą w superlatywach.

karman
25-02-2016, 12:00
Tylko teraz jakie szkła do takiej puszki ??? (oczywiście oprócz podstawowego 24-70mm 2.8 ) Czy 35 i 85 z 1.8 nie będą za słabe, żeby wykorzystać jego potencjał? Z dotacji to pewnie nic już nie zostanie, ale to już będę dokładał ze swoich.
I tak myślę jeszcze na typem G czy może D (bo D to by pasowały też do kamer filmowych, na których czasem pracuję, bo mają pierścień przesłony), czy też D to już przeżytek ????

Znalazłem takie rekomendacje obiektywów do d810 z ciekawą punktacją każdego z nich.
http://cameratimes.org/best-lenses-nikon-d810/

Czy Ty w ogóle przeczytałeś mój wcześniejszy post o obiektywach? Podałem Ci konkretną listę.

Wielu fotografów podchodzi sceptycznie do testów DxO (bo suche liczby, bo nie oddają magii fotografowania,bo tabelki i tym podobne bzdury), ale faktem jest, że nigdy nie złapano DxO na jakiekolwiek manipulacji albo oszustwie. Czasem nie testują niektórych obiektywów, czasem trzeba czekać wieki na test, ale jeżeli DxO wysoko oceni obiektyw, to znaczy, że jest świetny optycznie. Zaznaczam, że DxO nie bada jakości AF.

W przypadku systemu Nikon FX wybór obiektywów jest całkiem prosty:

Nikkor 24 mm/1.8 - wg DxO jeden z najlepszy obiektywów Nikona ever, świetny obiektyw do krajobrazów i zdjęć w ciasnych wnętrzach
Sigma 35 mm/1.4 ART - najlepsza 35-tka z autofocusem dostępna na bagnet Nikon, koniec i kropka
Sigma 50 mm/1.4 ART - najlepsza 50-tka
Nikkor 85/1.8 - genialny obiektyw do portretów w super cenie

Oba powyższe Nikkory mają kiepskie obudowy i lekkie luzy na pierścieniach ostrości (chińska produkcja), ale optycznie są wspaniałe. Oczywiście, obie Sigmy to klasa sama dla siebie. Tylko Zeiss może się równać jakością wykonania i parametrami optycznymi. Niestety, Zeiss ma ceny z kosmosu i nie produkuje obiektywów na bagnet F z AF. Mam cztery powyższe obiektywy i mogę ręczyć za ich świetną jakość obrazowania.

Do czterech powyższych obiektywów stałoogniskowych dobierze potrzebne Ci zoomy. Niestety, nie miałem tych Tamronów, ale DxO wyraźnie poleca Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD i Tamron SP 24-70mm F2.8 Di VC USD. Są znacznie tańsze, mniejsze i mają lepszy parametry optyczne niż Nikony o tym samym zakresie i świetle.

nikoniarz
25-02-2016, 13:00
DxO wyraźnie poleca Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD i Tamron SP 24-70mm F2.8 Di VC USD. Są znacznie tańsze, mniejsze i mają lepszy parametry optyczne niż Nikony o tym samym zakresie i świetle.

Szkoda, że przy pracy pod światło i w kwestii AF są gorsze niż systemowe...

karman
25-02-2016, 13:17
System AF w moich Sigmach działa perfekcyjnie (razem z Nikonem D610). Niestety, z Tamronami nie mam doświadczeń.

Możliwe, że praca pod światło lub praca AF jest gorsza. Słyszałem też, że stara wersja 24-70 mm/2.8 Nikona jest tak solidna, jak czołg.

Rzecz w tym, że Tamron jest mniejszy, lżejszy, prawie dwa razy tańszy i lepszy optycznie w korzystnych warunkach oświetleniowych (testy DxO). Dla mnie sprawa jest oczywista.

lukasz.antoniak
25-02-2016, 15:13
Słyszałem też, że stara wersja 24-70 mm/2.8 Nikona jest tak solidna, jak czołg.

Masz pewnie na myśli Nikkora 28-70/2.8.
Nikkor 24-70/2.8 (bez VR) nie byłby taki zły, gdyby jego naprawa nie polegała najczęściej na wymianie wszystkich bebechów. Tak słyszałem przynajmniej.

karolt
25-02-2016, 15:54
System AF w moich Sigmach działa perfekcyjnie (razem z Nikonem D610).
Poczekamy, aż zaczniesz używać więcej niż jednej puszki. :-)

karman
25-02-2016, 18:15
To co się wtedy stanie? Moje obiektywy nie były kalibrowane pod żaden korpus.

Specjalnie kupiłem Datacolor SpyderLENSCAL: http://spyder.datacolor.com/portfolio-view/spyderlenscal/
Obie Sigmy i oba Nikkory mają błąd autofokusu 0-0,5 przy maksymalnie otwartej przysłonie i odległości ok. 1, 2 i 3 m.

Wiem, że niektórzy mieli problemy z autofokusem. Może mam ogromne szczęście, może zmniejsza się rozrzut produkcyjny Sigmy i Nikona, a może (teoria spiskowa) na rynek niemiecki Nikon i Sigma kierują lepsze egzemplarze obiektywów.

Aeon88
26-02-2016, 00:24
Ludzie, niektórych to już całkiem pogięło :D marudzić kilka stron wątku o uchwycie aparatu... Jak sprzęt do pracy zarobkowej to pierniczyć uchwyt, brać najlepszy jakościowo sprzęt na jaki stać i kropka. Klienta będzie dymało jaki ktoś miał uchwyt w aparacie którym robił dla niego zdjęcia.

Co do szkieł, bierz najlepsze na jakie Cię stać, jedno po drugim, szkła to podstawa. I zapomnij o szkłach D, to przepaść do nowych G pod praktycznie każdym względem.

Jacek_Z
26-02-2016, 00:48
Tylko że nikon nie robi niektórych szkieł w wersji G. Np 105/2 i 135/2. Znam fotografa slubnego zakochanego w 105/2. Jak ma uzyć czegoś dłuższego to bierze tylko to.
Nie deprecjonuj obiektywów tylko dlatego, że nie są G. Ba, ta cecha może być wadą. Np nie podepniesz ich (tzn G) do starych analogów - nie ma jak sterować przysłoną. Kolejna rzecz - żaden obiektyw G nie maluje jak oba DC.

Aeon88
26-02-2016, 01:05
Sytuacja gdzie nie ma wersji G jakiegoś obiektywu jest oczywista, bierzesz D bo nie ma nic lepszego (no dobra, 105 i 135 DC to takie rodzynki co nawet jak zrobią nowszy to pewnie wielu się nie przesiądzie ;P). ale 24, 35, 50, 85 i kilka(naście) innych są w obu wersjach. Miałem sporo szkieł D i G, nigdy, NIGDY żaden D nie był lepszy od nowszej wersji G.

Jacek_Z
26-02-2016, 02:18
Optycznie pewnie tak. Mechanicznie - generalnie nie.

No i pozostaje kwestia jak uzywać szkieł G na Nikonie FM, FA, FE, F3 itp. ;) a ja mam 2 z tych body.

Aeon88
26-02-2016, 03:00
Mechanicznie, żaden G jeszcze mi się nie rozleciał (odpukać), a pozostająca kwestia też jest oczywista - używasz starszych aparatów to musisz używać szkieł którymi można na nich normalnie pracować więc wersji G nie kupisz. Ale to Twój wybór że używasz F3, więc się z tym musiałeś liczyć, nie ma to związku z faktem, że jak gadamy o możliwie najlepszej jakości i pracy na nowych cyfrowych puszkach to nie ma co porównywać, klient nie patrzy czy jest D czy G na obiektywie, patrzy na zdjęcia a te wiadomo gdzie będą lepsze, mimo że G są z reguły z plastiku zrobione i ważą 2x mniej.

Brassai
26-02-2016, 11:03
Ludzie, niektórych to już całkiem pogięło :D marudzić kilka stron wątku o uchwycie aparatu... Jak sprzęt do pracy zarobkowej to pierniczyć uchwyt, brać najlepszy jakościowo sprzęt na jaki stać i kropka. Klienta będzie dymało jaki ktoś miał uchwyt w aparacie którym robił dla niego zdjęcia.

Co do szkieł, bierz najlepsze na jakie Cię stać, jedno po drugim, szkła to podstawa. I zapomnij o szkłach D, to przepaść do nowych G pod praktycznie każdym względem.

Pewien znany fotograf powiedział, doradzając tym, którzy zaczynają ścieżkę pro w foto: nie oszczędzajcie na sprzęcie, kupujcie zawsze najlepszy na jaki was stać, w danej chwili.
Więc chyba masz rację ;)

A propos szkieł D czy G, to ciekawe jest dla mnie, ze DxO dało więcej punków 50-tce Nikona właśnie D, niżej plasując wersję G.

Kurcze jakoś zawsze lekceważyłem szkła Sigmy i Tamrona, a tu takie kwiatki.

Na pewno 24-70 2.8 będzie od Nikona (bez VR), ale 35 i 50 Sigma ART mnie ciekawią. Może nawet sprzedam 50 1.4G Nikona.
85 1.8 będzie tez od Nikona

karman
26-02-2016, 13:21
Oferta obiektywów Nikona jest mocno pokręcona.

Nikkor 24 mm/1.8 jest genialny optycznie i wyraźnie lepszy od Nikkora 24 mm/1.4, a jednocześnie trzy razy tańszy.
W porównaniu z Sigmą, wszystkie Nikkory 35 mm. i 50 mm. to optycznie nieporozumienia.
Nikkor 58 mm/1.4 to nieporozumienie stulecia: gorszy od Simy, gorszy od Nikkorów i w kosmicznej cenie.
Nikkor 85 mm/1.8 jest prawie tak dobry, jak Nikkor 85 mm/1.4, a kosztuje trzy razy mniej. Oba są wybitne optycznie.

Dlatego 24 mm/1.8 i 85 mm/1.8 bierz od Nikona, a 35 mm. i 50 mm. zdecydowanie od Sigmy.

Najbardziej niesamowita jest Sigma 50 mm/1.4 ART. Według DxO przy przysłonie f/2 pracuje najlepiej i osiąga zdolność rozdzielczą 34 Mpix. w Nikonie D810, który ma 36.37 Mpix. W D750 zdolność rozdzielcza tej Sigmy to pełne 24 Mpix, a w D610 aż 23 Mpix.
Nie mam możliwości samodzielnego przetestowania zdolności rozdzielczej mojego egzemplarza, ale potwierdzam, że jest na oko ostry jak brzytwa.

jaś
26-02-2016, 13:46
Nikkor 58 mm/1.4 to nieporozumienie stulecia: gorszy od Simy, gorszy od Nikkorów i w kosmicznej cenie.

bo to "pure bokeh" czy coś na kształt jest (ten 58mm) jak gdzieś kiedyś widziałem, też się uśmiałem, szczególnie że test był taki bardzo sobie :mrgreen:.

sailor
26-02-2016, 14:23
Dla mnie to nie jest sprzęt z kosmosu, nie wiem za kogo mnie bierzesz, w pracy robię na jeszcze droższym filmowym, na obiektywach za kilkaset tysięcy, i co z tego.

:D :D :D a moj tata ma wiekszy samochod od twojego !!!!!

hmmm mozna Jacka lubic lub nie, ale zarzucanie mu ze nie byl w porzadnym studio i nie wie jak takie dziala to lekki strzal w potylice. tym bardzej gdy zarzuty stawia "profesjonalista" ktoy nie bardzo wie jaki sprzet mu jet potrzebny do pracy

AA kto powiedział, że ja buduje dopiero folio.

no to jak juz sie tak uniosles to pochwal sie tym portfolio robionym obektywami za kilkaset tysiecy w studio pro za ciezkie miliony. serio jestem ciekawy bo lubie popatrzec na pro prace.

bolth
26-02-2016, 14:38
no to jak juz sie tak uniosles to pochwal sie tym portfolio robionym obektywami za kilkaset tysiecy w studio pro za ciezkie miliony. serio jestem ciekawy bo lubie popatrzec na pro prace.

hahah dobre,serio dobre

wszyscy czekamy :) Albo wątek z dupy wyciągnięty albo autor mało ogarnięty?Rozumiem że w grę wchodzą duże sumy d810 i d750 nie kosztują kilka tysięcy to oczywiste ale żeby nie mieć sprecyzowanych oczekiwań wobec sprzętu?Niby coś tam wie czego szuka ale nie do końca.

Początkujący amator może mieć dylemat jakie obiektywy dobrać do body dlatego najlepsze są kity na start.Autor wątku coś tam już robi,teraz czekamy na prezentację folio.

Mało wiedziałem na temat nowych FX bo nie mój pułap cenowy,ale poczytałem tutejsze wątki i wiem że kiedyś tam w przyszłości jak będę brnął w fotografię to trudno będzie zastąpić d700 godnym następcą,przykładowo 36mpx mi nie potrzeba.Ale nie o mnie jest ten wątek więc wracamy na właściwy tor :)

kurczeblade
26-02-2016, 16:08

Jak często mieliśmy różny opinie wobec siebie i się nie zgadzaliśmy, to w tym przypadku podpisuje się pod tym co napisałeś :) Chociaż wcześniej poprosiłem o to i nie aż tak bezpośrednio jak Ty, ale w celu przeanalizowania portfolio i zerknięcia na jakim etapie jest autor i tym sposobem udzielenia w jakiś sposób pomocy w wyborze sprzętu, adekwatnie do umiejętności. Jak wiadomo, odpowiedzi nie udzielono.

Brassai
27-02-2016, 15:07
Staram się dbać o markę i raczej nie pozwolę, aby została zszargana przez anonimowych hejterów co mają inne gusta ;) Więc podpuszczać możecie innych.

Ja się nie unosiłem, i na pewno nie próbuję nic nikomu udowadniać, bo mam to gdzieś. Nikomu się nie chciało zajarzyć kontekstu, to raczej ktoś inny się popisywał, oceniając autora z wyżyn ilości zrobionych fotek i technicznej wiedzy, na co ja tylko zwracam uwagę że to absolutnie nie przekłada się na dobre zdjęcia. Nie ma też znaczenia, czy coś tam robię, czy robię to już x lat... Bo to kompletnie o niczym nie świadczy drodzy rzemieślnicy. Najbardziej drażniące jest wyciąganie pochopny wniosków i ocen co do nie znanych osób. Tyle w kwestiach nie merytorycznych hehe.

:D :D :D a moj tata ma wiekszy samochod od twojego !!!!!

A co mnie to...

to pochwal sie tym portfolio robionym obektywami za kilkaset tysiecy w studio pro za ciezkie miliony. serio jestem ciekawy bo lubie popatrzec na pro prace.

Może przestudiuj jeszcze raz ten wątek. Obiektywy Cooke, Fujinon, Zeiss, i co ja miałbym ci pokazać? Wiesz w ogóle co to za sprzęt. Koleś wychwalał się, że ma heselblata z przystawką za 100 tys i jest super pro. Więc mówie tylko, że mi to nie imponuje. Bo czasami pracuję na droższym. Ale widać niektórzy mają problem z poczuciem wartości. Bo ich to uwiera, co pisałem.

Kurczeblade i Sailor widziałem wasze portfolia, i powiem tylko tyle, że nie macie powodu, aby porzucać pokorę ;)

Oferta obiektywów Nikona jest mocno pokręcona.

Nikkor 24 mm/1.8 jest genialny optycznie i wyraźnie lepszy od Nikkora 24 mm/1.4, a jednocześnie trzy razy tańszy.
W porównaniu z Sigmą, wszystkie Nikkory 35 mm. i 50 mm. to optycznie nieporozumienia.
Nikkor 85 mm/1.8 jest prawie tak dobry, jak Nikkor 85 mm/1.4, a kosztuje trzy razy mniej. Oba są wybitne optycznie.

Dlatego 24 mm/1.8 i 85 mm/1.8 bierz od Nikona, a 35 mm. i 50 mm. zdecydowanie od Sigmy.

Najbardziej niesamowita jest Sigma 50 mm/1.4 ART. Według DxO przy przysłonie f/2 pracuje najlepiej i osiąga zdolność rozdzielczą 34 Mpix. w Nikonie D810, który ma 36.37 Mpix. W D750 zdolność rozdzielcza tej Sigmy to pełne 24 Mpix, a w D610 aż 23 Mpix.
Nie mam możliwości samodzielnego przetestowania zdolności rozdzielczej mojego egzemplarza, ale potwierdzam, że jest na oko ostry jak brzytwa.

Wielkie dzięki, właśnie zmieniłem listę życzeń odnośnie 35 ;)

madebyzosiek
27-02-2016, 15:36
Może przestudiuj jeszcze raz ten wątek. Obiektywy Cooke, Fujinon, Zeiss, i co ja miałbym ci pokazać? Wiesz w ogóle co to za sprzęt. Koleś wychwalał się, że ma heselblata z przystawką za 100 tys i jest super pro. Więc mówie tylko, że mi to nie imponuje. Bo czasami pracuję na droższym. Ale widać niektórzy mają problem z poczuciem wartości. Bo ich to uwiera, co pisałem.

Kurczeblade i Sailor widziałem wasze portfolia, i powiem tylko tyle, że nie macie powodu, aby porzucać pokorę ;)

Czyli mówisz, że męczysz się z D90 i 50 1.4, ale na codzień jesteś pro, pracujesz na sprzęcie za ponad 100 tysi na szkłach, o których większość z nas marzy, masz cudne portfolio do którego nasze się nie umywają i generalnie nie masz problemu z wyborem sprzętu, interesują Cię tylko zdania na temat tego jak masz wydać 20 000 z dotacji? Nie wiesz czy masz kupić D750 czy D810, nie wiesz z którym się będziesz lepiej lansował i wyglądał bardziej pro, nie wiesz jakich dokładnie potrzebujesz szkieł, chociaż robisz zlecenia na śmieciówkach i chcesz się usamodzielnić kupując własny sprzęt? Poważnie? Cały ten wątek brzmi jak 10256 odcinek "Mody na sukces"...
Powodzenia!

Brassai
27-02-2016, 16:03
Czyli mówisz, że męczysz się z D90 i 50 1.4, ale na codzień jesteś pro, pracujesz na sprzęcie za ponad 100 tysi na szkłach, o których większość z nas marzy, masz cudne portfolio do którego nasze się nie umywają i generalnie nie masz problemu z wyborem sprzętu, interesują Cię tylko zdania na temat tego jak masz wydać 20 000 z dotacji? Nie wiesz czy masz kupić D750 czy D810, nie wiesz z którym się będziesz lepiej lansował i wyglądał bardziej pro, nie wiesz jakich dokładnie potrzebujesz szkieł, chociaż robisz zlecenia na śmieciówkach i chcesz się usamodzielnić kupując własny sprzęt? Poważnie? Cały ten wątek brzmi jak 10256 odcinek "Mody na sukces"...
Powodzenia!

Wiem, że to tak brzmii jak wspomniany serial, ale ja tylko odpowiadam na personalne zaczepki. Wolałbym pogadać tylko o sprzęcie. Nie rozumiem tego zainteresowania, co i jak robię, jak długo i lepiej, żebym nie brał tej dotacji, jak to niektórzy dają do zrozumienia haha

madebyzosiek
27-02-2016, 16:11
Wiem, że to tak brzmii jak wspomniany serial, ale ja tylko odpowiadam na personalne zaczepki. Wolałbym pogadać tylko o sprzęcie. Nie rozumiem tego zainteresowania, co i jak robię, jak długo i lepiej, żebym nie brał tej dotacji, jak to niektórzy dają do zrozumienia haha
Może i odpowiadasz na personalne zaczepki, ale robisz to w taki sposób, że nikt Cię tutaj nie traktuje poważnie...
Albo masz doświadczenie z mega wypasionym i drogim pro sprzętem, pracujesz od lat i uzbierałeś okazałe folio, tylko wtedy raczej nie wierzę, że nie wiesz co masz sobie kupić, albo nie masz za dużo doświadczenia oprócz wspomnianej D90 i szukasz pomocnych informacji na temat sprzętu... Kupy się nie trzymają Twoje wypowiedzi.
Ps. Nikt tu nie potrzebuje podziwiać Twoich zdjęć, chodzi o uwiarygodnienie Twojego doświadczenia, którym nas próbujesz gasić...

Brassai
27-02-2016, 16:25
chodzi o uwiarygodnienie Twojego doświadczenia, którym nas próbujesz gasić...

Generalizujesz, tylko niektórych za nadęte uwagi, innym chętnie oddaję honor za cenne rady sprzętowe, bez zbędnych emocji i ocen.
Po co ta licytacja na doświadczenie i ocenianie się. Tu klienci i tak nie zaglądają.

bolth
27-02-2016, 16:26
Mam takie same odczucia dlatego napisałem że wątek chyba z dupy wyciągnięty a zdjęć nie musisz pokazywać bo i tak niczego tym nie udowodnisz,skoro tatki wyga z Ciebie to nie zadawaj takich tendencyjnych pytań i nie traktuj tego jako ataku personalnego,takie nasuwają się wnioski nie tylko mi.
Może chcesz spieniężyć zakupiony sprzęt dlatego pytasz co,jak i czym się je ?

Brassai
27-02-2016, 16:40
Mam takie same odczucia dlatego napisałem że wątek chyba z dupy wyciągnięty a zdjęć nie musisz pokazywać bo i tak niczego tym nie udowodnisz,skoro tatki wyga z Ciebie to nie zadawaj takich tendencyjnych pytań i nie traktuj tego jako ataku personalnego,takie nasuwają się wnioski nie tylko mi.
Może chcesz spieniężyć zakupiony sprzęt dlatego pytasz co,jak i czym się je ?

Wiem, wiem, ale jakoś w sumie lubię popisać nawet wokół tematu ;)
Nie chodzi o spieniężenie sprzętu, tylko o faktyczny zakup, swojego, żeby nie robić na pożyczonym, agencyjnym itp.
W sumie to mógłbym kupić za swoje, ale skoro jest dotacje, to czemu nie, tylko trzeba tam ładnie napisać.
Ktoś o to pytał, dlatego zdradziłem. Ale wkładanie mnie w taki prosty schemat, że kolejny próbuje zaczynać, jest złym założeniem, i niepotrzebnym.
W życiu są różne scenariusze, i nie wszystko wygląda tak czarno biało ;)
Człowiek nie zna się na wszystkim. Ale rozumiem was.
Sam spotykałem w branży ludzi robiących mega zlecenia i nie mogłem uwierzyć, jak to możliwe, skoro niektórzy z nich mieli takie braki w różnych dziedzinach.
Dlatego nie dobrze jest się ciągle porównywać i oceniać, szczególnie po pozorach.

sailor
27-02-2016, 18:54
co ja miałbym ci pokazać?

zdjecia pokaz. tak po prostu. jakiekolwiek. bo moze sie okazac ze komorka wystarczy.

nie wiem co widziales ale zapewniam cie ze z mojego bardzo niewiele, tzn pewnie nie wiesz ze to moje.
co zas do pokory - utrzymuje sie z fotografii komercyjnej nie robiac slubow juz kilkanascie lat. osiagnalem w fotografii wiecej niz kiedykolwiek moglem pomarzyc. wybacz szczerosc ale nie musze okazywac pokory wobec goscia ktory w co drugim zdaniu zaprzecza sam sobie - raz jest super profesjonalista, innym razem kreuje sie amatora, pyta o sprzet do kupienia z dotacji i chwali sie obiektywami po kilkaset tysiecy.

zdecyduj sie wasc bo zajezdza to ciezka schizofrenia. a o pokorze porozmawiamy jak pokazesz foty - co watpie by kiedykolwiek nastapilo bo w ciagu kilku lat na forum nie pokazales ani jednego zdjecia.

cz4rnuch
27-02-2016, 19:10
Przepraszam z góry, że nie na temat ale bardzo mi to leży na sercu i nie mogłem się powstrzymać by się tym z wami nie podzielić, szanowni Nikoniarze. Kiedyś wyrzucałem resztki chleba za okno i wieczorem zawsze przychodziły do mnie wspaniałe, dorodne dziki a że mieszkam na parterze to miałem z tego tytułu odrobinę zabawy. Mimo późnej pory wprowadzały do mojego smutnego życia trochę światła. Potem na klatce pojawiło się ostrzeżenie ze spółdzielni by nie dokarmiać dzikich zwierząt. Posłusznie się do tego zastosowałem i od tego czasu nie widuję już niestety moich przyjaciół. Pewnie znalazły sobie fajniejsze miejsce do rozkopywania trawnika :( Koniec OT. Wracajcie do dyskusji.

madebyzosiek
27-02-2016, 19:30
Chciałbym nadmienić, kolego @cz4rnuch, że masz świetną ironię :) Rewelacyjne podsumowanie tego bezsensownego wątku :)

Brassai
27-02-2016, 19:36
zdjecia pokaz. tak po prostu. jakiekolwiek. bo moze sie okazac ze komorka wystarczy.

Nie ma takiej opcji.
Poza tym chcesz mi dobierać sprzęt patrząc na moje prace? hehe

A co do twoich, to widziałem tyle, ile masz na stronie, której adres widoczny jest w sygnaturce. Jeśli próbujesz się tłumaczyć, że to nie są twoje najlepsze prace, to po co chwalić się nimi na personalnej stronie?

Ja swoich na pewno nie pokażę, bo nie zależy mi na pochwałach, czy hejcie. I nie musze niczego nikomu udowadniać.
Twoich też nie będę krytykował, bo niby dlaczego miałbym ci pomagać?

Przepraszam z góry, że nie na temat ale bardzo mi to leży na sercu i nie mogłem się powstrzymać by się tym z wami nie podzielić, szanowni Nikoniarze. Kiedyś wyrzucałem resztki chleba za okno i wieczorem zawsze przychodziły do mnie wspaniałe, dorodne dziki a że mieszkam na parterze to miałem z tego tytułu odrobinę zabawy. Mimo późnej pory wprowadzały do mojego smutnego życia trochę światła. Potem na klatce pojawiło się ostrzeżenie ze spółdzielni by nie dokarmiać dzikich zwierząt. Posłusznie się do tego zastosowałem i od tego czasu nie widuję już niestety moich przyjaciół. Pewnie znalazły sobie fajniejsze miejsce do rozkopywania trawnika :( Koniec OT. Wracajcie do dyskusji.

Ku.. Rozbawiło mnie to ;)

Seś@
27-02-2016, 19:38
Staram się dbać o markę i raczej nie pozwolę, aby została zszargana przez anonimowych hejterów co mają inne gusta ;) Więc podpuszczać możecie innych.

Ja się nie unosiłem, i na pewno nie próbuję nic nikomu udowadniać, bo mam to gdzieś. Nikomu się nie chciało zajarzyć kontekstu, to raczej ktoś inny się popisywał, oceniając autora z wyżyn ilości zrobionych fotek i technicznej wiedzy, na co ja tylko zwracam uwagę że to absolutnie nie przekłada się na dobre zdjęcia. Nie ma też znaczenia, czy coś tam robię, czy robię to już x lat... Bo to kompletnie o niczym nie świadczy drodzy rzemieślnicy.

Brassai. Jest takie powiedzenie- ,,Jeśli jeden, dwóch Ci mówi że jesteś pijany, olej to. Jeśli już większość tak twierdzi, połóż się spać'' :-) .

Brassai
27-02-2016, 19:47
Brassai. Jest takie powiedzenie- ,,Jeśli jeden, dwóch Ci mówi że jesteś pijany, olej to. Jeśli już większość tak twierdzi, połóż się spać'' :-) .

Ale skoro zawsze są jacyś chętni do rozmowy, to jeszcze popisze haha. Nie no żart.

No ale zobaczcie te zdjęcia Sailora: Beauty i fashion... Sorki ale Ja bym takich nie wrzucił do swojego pf

właśnie czytam jego About i nie mogę w to uwierzyć.

Seś@
27-02-2016, 19:52
No ale zobaczcie te zdjęcia Sailora: Beauty i fashion... Sorki ale Ja bym takich nie wrzucił do swojego pf

Beauty i fashion to nie moja bajka, ale fotografia Sailora jest super. Technicznie bardzo poprawne.

Brassai
27-02-2016, 19:55
Beauty i fashion to nie moja bajka, ale fotografia Sailora jest super. Technicznie bardzo poprawne.

Ale ludzie zajmujecie się obrazem, więc aspekty estetyczne są kluczowe. Jak ktoś jest dobry technicznie to niech idzie sprzedawać aparaty.

Seś@
27-02-2016, 20:17
Ale ludzie zajmujecie się obrazem, więc aspekty estetyczne są kluczowe. Jak ktoś jest dobry technicznie to niech idzie sprzedawać aparaty.
Widzę (jak reszta), że w ogóle nie wiesz o co chodzi w fotografii.
Bez odbioru.

Brassai
27-02-2016, 20:34
Widzę (jak reszta), że w ogóle nie wiesz o co chodzi w fotografii.
Bez odbioru.

Tak, to ciekawe, skoro tak wiecie o co chodzi w fotografii, to dlaczego waszych prac nie ma np. w ważnych pismach modowych? dlaczego nie realizujecie edytoriali choćby dla K mag.
Albo nie pracujecie z ważnymi markami modowymi? Nie wystawia się was w Tate. Ani nawet w Mocaku itp.

miroko
27-02-2016, 20:39
..... eee, a jakie było pytanie wogóle?
acha.

Bierz D750

Dorobisz się, kupisz następcę D810 z ulepszonym AF i będziesz miał dwa body, każde na inne okazje

Brassai
27-02-2016, 20:42
..... eee, a jakie było pytanie wogóle?
acha.

Bierz D750

Dorobisz się, kupisz następcę D810 z ulepszonym AF i będziesz miał dwa body, każde na inne okazje

To 810 potrzebuje ulepszenia autofocusa?

To na jak długo jeszcze d810 wystarczy, czyli kiedy można spodziewać się następcy?

miroko
27-02-2016, 20:45
zawsze jest miejsce na jakieś ulepszenia
w D750 też

D4s też nie potrzebował ulepszeń ale jak pokazali D5 to się okazało, że jednak można jeszcze ulepszyć (przynajmniej póki co na papierze bo testów trochę mało)

Brassai
27-02-2016, 20:57
zawsze jest miejsce na jakieś ulepszenia
w D750 też

D4s też nie potrzebował ulepszeń ale jak pokazali D5 to się okazało, że jednak można jeszcze ulepszyć (przynajmniej póki co na papierze bo testów trochę mało)

Chyba wezmę jednak 810, bo się boję, że jednak się nie dorobię na nowa puchę, bo ja jestem głupi i nie potrafię zaśpiewać klientowi realny stawek.

miroko
27-02-2016, 21:13
odnośnie uchwytu, o którym tyle już tu było
może to jest oczywiste ale mały komentarz

macając body w sklepie odbywa się to zwykle bez obiektywu lub z jakimś lżejszym (chyba, że się poprosi sprzedawcę o podłączenie czegoś bardziej konkretnego)
pod obciążeniem całość zachowuje się inaczej i może się okazać, że paradoksalnie ten najlepszy uchwyt za jaki uważa się D750 może okazać się już nie aż taki dobry, 810 ma mimo wszystko uchwyt nieco większy więc pewniejszy dla wielu ludzi

ale nie miałem w ręce 750ki pod obciążeniem więc na 100% nie potrafię powiedzieć

Brassai
27-02-2016, 21:52
odnośnie uchwytu, o którym tyle już tu było
może to jest oczywiste ale mały komentarz

macając body w sklepie odbywa się to zwykle bez obiektywu lub z jakimś lżejszym (chyba, że się poprosi sprzedawcę o podłączenie czegoś bardziej konkretnego)
pod obciążeniem całość zachowuje się inaczej i może się okazać, że paradoksalnie ten najlepszy uchwyt za jaki uważa się D750 może okazać się już nie aż taki dobry, 810 ma mimo wszystko uchwyt nieco większy więc pewniejszy dla wielu ludzi

ale nie miałem w ręce 750ki pod obciążeniem więc na 100% nie potrafię powiedzieć

A ja właśnie prosiłem w sklepie (chodziłem od sklepu do sklepu) i prosiłem o podpięcie 24-70 2.8, bo sama puszka 750 nawet fajnie leży, ale z takim obiektywem lepiej leżał d810

miroko
27-02-2016, 21:59
A ja właśnie prosiłem w sklepie (chodziłem od sklepu do sklepu) i prosiłem o podpięcie 24-70 2.8, bo sama puszka 750 nawet fajnie leży, ale z takim obiektywem lepiej leżał d810

Specyfikacja D810 tobie odpowiada w porównaniu do D750?

Brassai
27-02-2016, 22:25
Tak, ma małe Rawy, do studia portretów, mody itp. będzie lepsza. Na szybkości mi nie zależy, nie robię sportu. Video ma to samo. I wiele innych rzeczy to samo.
Martwię się o iso, ale różnice chyba wynikają z tego, że porównuje się fotki na 100% w różnych wielkości matryc, a należałoby fotkę z 810 pomniejszac do rozmiaru z d750, i wtedy ziarenko robi się już mniejsze.

Co jeszcze ma takiego 750, czego nie ma 810, poza szybkością strzału w serii, celnością AF w gorszym świetle, odchylanym ekranikiem?

bolth
27-02-2016, 22:46
Chłopie,matrwić o iso to sie możesz w d90,ja w d700 się nie martwię o iso,mało kiedy podbijam do 2500 gdzie obrazek generuje znakomity jak na puche z 2008r, w d90 to do 1000 było akceptowalne dla mnie.
A co focisz górników na dole bez lampy,hehe
Teraz widze że zaczęlo sie 100 pytań do, heh

Sorki miałem nie karmić trola ale jakoś nie mogłem

madebyzosiek
27-02-2016, 22:49
Chyba wezmę jednak 810, bo się boję, że jednak się nie dorobię na nowa puchę, bo ja jestem głupi i nie potrafię zaśpiewać klientowi realny stawek.

No coś Ty... Robiąc zlecenia dla znanych marek powinieneś spokojnie mieć D810 na każdy dzień tygodnia...

Video ma to samo. I wiele innych rzeczy to samo.

Pewny jesteś, że to samo? Interesujące...

Miałem się już nie odzywać, ale tak mnie pokusiło ;)
Bez odbioru...

Brassai
27-02-2016, 22:53
Chłopie,matrwić o iso to sie możesz w d90,ja w d700 się nie martwię o iso,mało kiedy podbijam do 2500 gdzie obrazek generuje znakomity jak na puche z 2008r, w d90 to do 1000 było akceptowalne dla mnie.
A co focisz górników na dole bez lampy,hehe
Teraz widze że zaczęlo sie 100 pytań do, heh

Sorki miałem nie karmić trola ale jakoś nie mogłem

Też tak myślę, że takiego iso nie wykorzystam nigdy w praktyce,
a 810 będzie chyba da mi zapas na duże wydruki jeśli kiedyś ktoś by chciał.

miroko
27-02-2016, 22:55
Małe rawy nie są aż tak małe.
Myślę że nie będziesz z nich korzystać po jakimś czasie.
Podobno wideo z jakichś powodów lepiej ludziom podchodzi w 750, może że względu na ten ekran.
Iso jest na podobnym poziomie. Nie można powiedzieć, że jest lepsze w 810.

Brassai
27-02-2016, 22:59
No coś Ty... Robiąc zlecenia dla znanych marek powinieneś spokojnie mieć D810 na każdy dzień tygodnia...

Pewny jesteś, że to samo? Interesujące...

Miałem się już nie odzywać, ale tak mnie pokusiło ;)
Bez odbioru...

No chyba są dostępne specyfikacje.

Jeśli poza oczywistymi rzeczami jest coś, w czym d750 jest lepszy to proszę o info.

Małe rawy nie są aż tak małe.
Myślę że nie będziesz z nich korzystać po jakimś czasie.
Podobno wideo z jakichś powodów lepiej ludziom podchodzi w 750, może że względu na ten ekran.
Iso jest na podobnym poziomie. Nie można powiedzieć, że jest lepsze w 810.

No właśnie, ale z jakich powodów? Może przez to, że w 810 nie ma filtra AA ???

nikoniarz
27-02-2016, 23:08
Ale jaja... Kup Pan cokolwiek byle by ten wątek ktoś zamknął...

Brassai
27-02-2016, 23:10
Ale jaja... Kup Pan cokolwiek byle by ten wątek ktoś zamknął...

Hahaha, to po co odpowiadacie?

Zakupy dopiero w marcu.

Dobra pieprzyć to, biorę
D810
+ Nikkor 24-70 2.8 (bez vr)

= 18200 w zestawie.

Przydałoby się jeszcze
Nikkor 85mm 1.8
Sigma 35mm 1.4
Sigma 50mm 1.4 (wymiana za Nikkora 50mm 1.4G)

Jak coś zarobię, to

+ Eizo CS240
+ Epson SC P600

miroko
27-02-2016, 23:22
No właśnie, ale z jakich powodów? Może przez to, że w 810 nie ma filtra AA ???

Jeśli chodzi o wideo i zdjęcia to jeszcze nie spotkałem się z problemem mory.
Jest ona oczywiście faktem ale przy codziennym użytkowaniu jakoś nigdy tego problemu nie widzialem.
Może kwestia tego co się fotografuje.
Ja ślubów nie robię więc nie mam doczynienia z drobnymi siateczkami.
Mora jeśli widoczna to raczej na 100% powiększeniu, ale ja tak fotek nie oglądam.

Archibald6803
27-02-2016, 23:28
Jeśli chodzi o wideo i zdjęcia to jeszcze nie spotkałem się z problemem mory.
Jest ona oczywiście faktem ale przy codziennym użytkowaniu jakoś nigdy tego problemu nie widzialem.
Może kwestia tego co się fotografuje.
Ja ślubów nie robię więc nie mam doczynienia z drobnymi siateczkami.
Mora jeśli widoczna to raczej na 100% powiększeniu, ale ja tak fotek nie oglądam.

Ja pier....le .....; a Tobie kolego się jakiś "szwędacz" dzisiaj włączył ? czy co ......
Już kolega >>Brassai<<w poście 136 zakończył te swoje tragiczne dywagacje przecież ......

madebyzosiek
27-02-2016, 23:31
Masz dofinansowanie, kupujesz D810 z N 24-70 plus grip do aparatu. Za swoje zacne oszczędności, o których wspominałeś, kupujesz D750 z N14-24 i N70-200, dodajesz jeszcze S24, 35, 50 1.4 Art, N85 1.4 i ze dwie SB910 oraz gripa do D750 i po jednej zapasowej baterii na każde body i masz zestaw idealny. Do studia i na wesela. Swoim magicznie doskonałym folio zdobywasz klientów bez trudu, kasujesz dobrą kasę, bo w końcu pro jesteś, zleceń masz więcej niż czasu w tygodniu, moda, glam, śluby, modelki itp., sprzęt zarabia na siebie, Ty jesteś szczęśliwy, my też, bo nie piszesz w tym wątku…

Za dobre rady podziękujesz przy okazji „Mistrzu”… Pozdrawiam!

Archibald6803
27-02-2016, 23:33
następny .......
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/2glowawmur-1.gif
źródło (http://emotikona.pl/emotikony/)

madebyzosiek
27-02-2016, 23:47
następny .......
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/2glowawmur-1.gif
źródło (http://emotikona.pl/emotikony/)
Już znikam ;)

Brassai
28-02-2016, 00:07
Ok. Dzięki za wytrwałość.
Do zobaczenia w innych wątkach.
Pozdrawiam. Koniec wątku.

sailor
28-02-2016, 00:11
/edit/
... jak koniec to koniec :)

kurczeblade
28-02-2016, 00:30
@Archibald6803 skoro tak mówisz to też "edit"

i koniec tematu :)

@Archibald6803 na moderatora i mistrza świata :)
zdrówko :)

Archibald6803
28-02-2016, 00:37
przepraszam za brutalne przerwanie tej idiotycznej dyskusji;

uszanujmy decyzję kolegi >>Brassai<< i nie mieszajmy mu już w głowie; dla dobra potomnych .....

Rafał_Sz
28-02-2016, 09:17
Wystarczy.