PDA

Zobacz pełną wersję : odpowiedz serwisu na wymianę migawki w nikonie d600, "nie ma maksymalnego czasu oczekiwania"

njght_84
19-02-2016, 13:27
JAk wielu stałem się właścicielem nikona d600, zresztą kilku sztuk
Pierwszy po wymianie migawki przyszedł z uszkodzonym-zle podpiętym głośnikiem.. tego pomijam.

04-02-2016 roku serwis nikon otrzymał mój źle wyprodukowany egzemplarz nikona d600, jak ktoś chce więcej info odsyłam: link (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/59710/~/uwaga-do-u%C5%BCytkownik%C3%B3w-lustrzanki-cyfrowej-nikon-d600-(aktualizacja-z-26-lutego)

Zostałem poinformowany telefonicznie że sprzęt może oczekiwać dwa tygodnie na wycenę, lub informację o akceptacji naprawy w ramach akcji serwisowej

Grzecznie zaczekałem do 15stego dnia czyli 19-02-2016, zadzwoniłem, po 28minutach pseudo muzyki odezwała się Pani która "umordowanym" głosem poinformowała mnie że sprzęt z akcji serwisowej nie ma określonego maksymalnego czasu oczekiwania na "oczekiwanie na kosztorys". Na polski nie musza na nią odpowiedzieć i będzie to zgodne z ich praktykami.

Jakie było moje zdziwienie gdy zapytałem czy to może nie nastąpić za mojego życia i Pani "to Pana interpretacja", jednak regulamin nie określa maksymalnego czasu oczekiwania. Co za tym idzie podczas pierwszej rozmowy zostałem oszukany. Rozmówca miał te same informacje co Pani - nr zlecenia.

Druga sprawa to nie ma określonego maksymalnego czasu na naprawę wynikającą z akceptacji wymiany serwisowej, więc i moje wnuki mogą się go nie doczekać, mam nadzieje że jest to tylko niedociągnięcie i "zapomnienie" ze strony oficjalnego serwisu firmy nikon, jak i firmy która udzieliła licencji na naprawę swojego sprzętu, i że zapis maksymalnego czasu naprawy serwisowej, oraz czas na akceptację serwisu naprawy serwisowej będzie wpisany do regulaminu serwisu marki nikon.

Poprosiłem o odesłanie do serwisu w Niemczech, odmówiono.
Czy mieliście podobne sytuacje?

FelTom
20-02-2016, 14:39
Tak.
Oddawałeś na gwarancję czy niezgodność towaru z umową?

Nie wiem, jak jest na gwarancji.
Jeśli chodzi o niezgodność - serwis ma obowiązek ustosunkować się do żądania w ciągu dwóch tygodni!
Twoje pytanie o absurdalny czas odpowiedzi było oczywiste. Niestety trafiłeś na panią, która pracuje tam "za karę". ;) Najpewniej wolałaby się nudzić w pracy, a Ty jej głowę zawracasz. XD
Zapytaj miejskiego rzecznika
Konsumenta i przekaż jej odpowiedź.

Zibi1970
20-02-2016, 15:03
Z tego co wiem to Pani z serwisu powiedziała prawdę.
W przepisach jest określone jaki jest czas na odpowiedź czy coś podlega naprawie czy nie i w jaki sposób będzie naprawiane ale sam czas naprawy nie jest nigdzie określony. Ma być jak najszybciej i nic więcej. Kiedyś (lata 80), było tak że na naprawę gwarancyjną był ustawowy czas 21 dni a po tym czasie dostawało się zupełnie nowy sprzęt.