PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia czarno-białe

ryznar57
19-02-2016, 12:40
Mam pytanie -czy ustawiając w aparacie '' monochrom'' uzyskam inny efekt niż robiąc kolorowe zdjęcie i potem kliknę monochrom w Capture-nx ? Pytam bo ustawiłem (RAW) monochrom , a po przesłaniu do programu kliknąłem -kolor i pokazało mi się zdjęcie w kolorze , więc chyba aparat zapisuje to samo ?

miroko
19-02-2016, 12:54
O ile robisz w RAW to nie ma to znaczenia. W jpg już by był kłopot.
Ale niech inni potwierdzą

kkokosz
19-02-2016, 14:24
Tak, RAW jest zawsze w kolorze, ustawienie BW w aparacie odnosi się tylko do JPG. Czy w CaptureNX dostaniesz identyczne zdjęcie przy konwersji z RAW - trudno powiedzieć. Powinno być identyczne, ale nigdy nie sprawdzałem, więc nie potwierdzę w praktyce.

sl011
19-02-2016, 14:33
Nie wiem jak konkretnie z profilem cz-b, ale w kolorowych profilach Capture potrafi generować nieco inne odcienie kolorów i ogólnie nieco inaczej przetwarzać obraz niż aparat (odszumianie, wyostrzanie itp) - nawet jeżeli nie dotkniesz żadnego suwaka. Być może cz-b też wygeneruje się nieco inaczej niż z aparatu? Ale raw powinien być identyczny niezależnie od profilu. Może będzie jakaś różnica w ekspozycji w zależności od ustawień profilu, ale nie jestem tego pewien.

ryznar57
19-02-2016, 14:58
Dziękuję ,chyba już mam jasność

hydra_ulik
19-02-2016, 15:21
Z mojej strony dodam, że nigdy nie udało mi się uzyskać zadowalającej mnie konwersji do B&W, jeśli w aparacie mialem ustawione "monochrom". Widoczne były różnice w ekspozycji, a i późniejsza obróbka była jakaś taka...nie wiem, inna? niepełna? ;)
Pstrykaj w kolorze, potem konwertuj do czerni. Będzie Pan zadowolony.

pzdr