PDA

Zobacz pełną wersję : Czy Carl Zeiss Jena 180mm MC był produkowany z różnymi mocowaniami, albo mój adapter się zapiekł?

Aherus
19-02-2016, 00:21
Od paru dni przekopuję internet, bo męczy mnie to pytanie - czy Carl Zeiss Jena 180mm MC był produkowany z różnymi mocowaniami?

Mam to szkiełko i bardzo je lubię pomimo swoich gabarytów i innych ułomności. Od zawsze, czyli od czasu kiedy wygrzebałem je z szafy dziadka, był mocowany za pomocą M42. Za pomocą przejściówek zapinałem go do swoich puszek, wiadomo C wypadał lepiej... Jednak w końcu dotarło do mnie, że to szkło z mocowaniem Pentacon six i zapewne mam na nim adapter do m42. Próbowałem zdjąć ustrojstwo, jednak nic to nie dało, a nie chcąc uszkodzić i tak już nadwyrężonej konstrukcji dałem sobie spokój. Zastanawia mnie teraz, czy adapter założony przez ~25 lat (a pewnie i więcej) się zapiekł, albo to szkło wyszło z fabryki z mocowaniem m42?

Próbowałem nawet podgrzać staruszka suszarką mając nadzieję, że puści, jednak uparł się i nic to nie dało. Może ma ktoś jakieś inne pomysły?

Zdjęcia mojego modelu. (http://imgur.com/a/ElNzt)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/fok1WGR-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/fok1WGR.jpg)

Banderas
19-02-2016, 01:33
To jest mocowanie Pentacon Six z założonym reduktorem m42. Jeśli chcesz wykręcić reduktor to kręć w stronę jaką wskazuje strzałka, kręcąc ten radełkowany pierścień.
Ta część z napisem auto się nie obraca. Na pewno pójdzie. Powodzenia

Bartek
19-02-2016, 16:02
Mam taki sam, w tym ząbkowanym pierścieniu pod strzałka jest śrubka trzeba ją poluzować i odkręcić pierścień.

Aherus
20-02-2016, 12:05
Dzięki. Robiłem ta już wcześniej, widocznie strasznie się zapiekl, dlatego zapytałem :) Muszę w takim razie pokombinować, ale i uważać, bo mam poluzowany pierścień poniżej. Mam nadzieję że jqk puści będę go mógł rozkręcić i to naprawić.

Jeszcze raz dzięki!

jahu4
20-02-2016, 15:26
Musisz spokojne odblokować jak wyżej koledzy zalecili , miałem taki zestaw ok 20 lat wstecz i bywało że czasami w podobny sposób się blokował.

Banderas
20-02-2016, 15:27
Można by wpuścić parę kropli nafty albo jakiegoś WD40 lub podobnego w rejon tego radełkowanego pierścienia, poczekać dobę czy dwie i spróbować odkręcać.
Mnie w podobnych razach czasami pomagało. Może być też jakiś rzadki olej.

Borat1979
20-02-2016, 18:17
Można by wpuścić parę kropli nafty albo jakiegoś WD40 lub podobnego w rejon tego radełkowanego pierścienia, poczekać dobę czy dwie i spróbować odkręcać.
Mnie w podobnych razach czasami pomagało. Może być też jakiś rzadki olej.

Żadnych olejów czy WD40 czy innych podobnych tłustych wynalazków, którymi tylko zasyfi się obiektyw.

Banderas
21-02-2016, 12:19
Spokojnie, nic się złego nie stanie jeśli zrobimy to ostrożnie. Nie mówię o "zalaniu " obiektywu ale potraktowaniu okolic szczelin radełkowanego pierścienia powyższymi preparatami
w ilościach bezpiecznych. W pobliżu tego pierścienia nie ma żadnych "wrażliwych " elementów typu soczewki i przysłona aby je uszkodzxić. Ostrożność nie zawadzi.

Aherus
15-03-2016, 00:49
Co mocniejszego niż WD40? 3 tygodnie psikam już w szczeliny, soczewki jeszcze nie zalane, ale skurczybyk nie chce puścić...

Banderas
15-03-2016, 23:53
Przede wszystkim daj spokój już z tym WD40 bo na pewno jest już go za dużo. Nic więcej bym nie aplikował. Teraz to już tylko umiejętnie użyta siła.
Ten pierścień jak i obiektyw jest zrobiony solidnie ze stopu duralowego więc dużo wytrzyma. Nic więcej mi nie przychodzi do głowy. Może pomyśl nad
jakimś uchwytem n.p. do odkręcania weków aby za jego pomocą odkręcić ten pierścień.
Nieco ryzykowne ale można by postukać w pierścień ale nie młotkiem stalowym tylko drewnianym lub stalowym przez jakąś listewkę.
Na pierścieniu jest pewien luz poprzeczny. Stukaj dookoła może się uda.