PDA

Zobacz pełną wersję : Ciemne zdjęcia w trybie S

JuliaM
18-02-2016, 18:14
Witam.
Na wstępie dodam, że jestem początkującą właścicielką Nikona, która chce wyjść z Auto. Czytałam forum, ale nie znalazłam nic na temat mojego problemu.

Po wybraniu trybu S oraz doborze ustawień zdjęcia wychodzą ciemne, wręcz czarne. W czym tkwi problem?

Moje body to D7000.

Pozdrawiam.

madebyzosiek
18-02-2016, 18:16
A jakie ustawienia dobierasz? Możesz napisać?

C_K
18-02-2016, 18:29
W trybie S dobierasz sama czas...ale nie taki jaki sie podoba tylko taki aby naswietlić prawidłowo zdjęcie. Jeśli ustawisz czas tak krótki że automat nie może juz dobrac niższej przesłony (ze wzgledu na obiektyw który niższej nie ma) to logiczne że czas naswietlenia będzie za krótki i zdjęcie będzie za ciemne.
Przykład: Masz obiektyw np z minimalna przesłona 2.8 i zmieniasz w trybie S czas naswietlania. Skracasz go, automatyka otwiera bardziej przeslone, skracasz go bardziej automatyka jeszcz ebardziej otwiera przyslone aby zachowac poprawna ekspozycje ale w koncu dochodzisz do takiej wartosci przeslony ktora jest minimalna w Twoim obiektywie a mimo to skracasz dalej czas, drabinka wychyla się pokazując niedoswietlenie a ty dalej go skracasz. Pewnie tak masz co ?
N

_DsP_
18-02-2016, 23:40
Widzę, że coraz więcej pytań w kategorii sprzęt dotyczy podstaw fotografii. Ale do meritum, szanowna JulioM, czas to jeden z trzech parametrów ktorymi możesz sterować aby osiągnąć poprawną ekspozycję. Priorytet migawki "S" pozwala Ci na skupieniu się na tylko jednym - czasie. Aparat zajmie się resztą. Ale poprawną ekspozycję osiągniesz tylko wtedy kiedy masz zapas po stronie dwóch pozostałych parametrów - przesłonie i ISO. Jeżeli w warunkach słabego oświetlenia starasz się wymusić krótkie czasy, to zapewnij automatowi zapas chociażby w postaci ISO bo z Twojego opisu zapas na przeslonie się skończył. Dodatkowo, obserwuj wskaźnik ekspozycji w wizjerze (takie punkciki na dole wizjera które przesuwają się w stronę + lub -) i staraj się utrzymywać wskaźnik na zerze.

sokół wędrowny
19-02-2016, 00:56
Julio zacznij od P i zobaczysz jaką ekspozycję sugeruje body.

Boomerang
22-02-2016, 14:25
Zacząć to tu trzeba od czytania. Nawet nie całej książki bo podstawowa wiedza o fotografii to kilka kartek z każdej książki typu "fotografia dla początkujących".
W empiku kupisz "NIKON Poradnik użytkownika". To będzie najlepiej wydane 38 zł w Twojej karierze foto :-)
Większość z nas za tyle kupowała rolkę dobrego filmu kiedyś :-)))

TOP67
22-02-2016, 14:40
Witam.
Na wstępie dodam, że jestem początkującą właścicielką Nikona, która chce wyjść z Auto. Czytałam forum, ale nie znalazłam nic na temat mojego problemu.

Po wybraniu trybu S oraz doborze ustawień zdjęcia wychodzą ciemne, wręcz czarne. W czym tkwi problem?

Moje body to D7000.

Pozdrawiam.

Wydłuż czas, albo podnieś ISO. Najlepiej ustaw sobie auto ISO (do wartości np. 3200).

W trybie S aparat dobiera tylko przysłonę, ale jak dojdzie do maksymalnej wartości, to już nic nie zrobi. Zakres regulacji przysłony jest bardzo mały (zwykle max 6 EV).
Co innego w trybie A. Tutaj aparat dobiera czas, i ma ogromny przedział od 1/8000 do 30s (18EV). Co najwyżej zdjęcie będzie poruszone.