PDA

Zobacz pełną wersję : Flash do Nikkona D5500

Dzedor
18-02-2016, 11:19
Cześć,

od pewnego czasu poszukuję flasha do w/w Nikona, biorąc pod uwagę ich możliwości w przedziale cenowym do 750zł stawiałbym zdecydowanie na niemarkowy flash.
Bardzo ciekawym rozwiązaniem wg. mnie jest Yongnuo YN-568EX, posiada wszystko co mi potrzebne za 400zł (tyle, że z Chin).
To na co zwracałem uwagę to TTL + HSS + auto zoom + focus assist + wbudowany dyfuzor / reflektor.
Nie jest mi potrzebny zewnętrzny battery pack, PC sync, nie wymagam super szybkiego ładowania.

Ostatnio jednak wpadł mi też w oko Nissin Di700A, co prawda sporo droższy ale jakość wykonania pewnie jest po jego stronie, ma też dłuższy zoom, fajny wyświetlacz i chyba na przyszłość fajny system zdalnego wyzwalania więc teraz bardziej skłaniałbym się ku niemu.
Z tego co widziałem, również spełnia listę moich wymagań :P

Proszę o opinie dotyczące tych flashy oraz oczywiście ewentualnie sugestie innych które spełnią moje oczekiwania :)

//Edit: dodatkowe pytanie - czy z zewnętrznymi flashami działa tez normalnie kompensacja błysku ustawiana w aparacie? tzn. czy to ustawienie jest brane pod uwagę we flashu automatycznie?

Pozdrawiam,

Sordon
18-02-2016, 11:56
Hss w d5500 jest w ogóle? Yn568 lepiej kupić z polską gwarancją, zresztą wszystkie yn. Jeżeli nie będziesz potrzebował od lampy więcej, to jeszcze masz yn565ex. Tu na forum użytkownik koesh chwali jeszcze triopo - poczytaj forum, na pewno znajdziesz. Posiadam yn568, lampa spełnia moje oczekiwania, jestem zadowolony. W tej cenie ciężko kupić coś lepszego nowego.

zgera
18-02-2016, 12:00
O HSS możesz zapomnieć w D5500, wszystkie inne funkcje które oferuje lampa będą działać, nie wszystkie lampy oferują również TTL-BL jeśli Ci na tym zależy sprawdź które to posiadają.

bolth
18-02-2016, 12:30
posiadam Nissin Di700 i jestem zadowolony,niby odpowiednik sb800 ale tego mi nie było dane sprawdzić :)
jedni wolą systemowe lampy,drudzy chińskie tanie zabawki a jeszcze inni w tym ja :) coś pomiędzy tymi dwoma

Dzedor
18-02-2016, 12:38
Tak racja, HSS nie ma w D5500.

A no właśnie, Nissin wygląda mi na trochę bardziej firmowy flash niż Yongnuo biorąc pod uwagę jakość wykonania itp. ;)
A ogólnie Nissiny chyba wypadają pozytywnie, prawda?

W Di700A nie ma chyba TTL-BL ale nie jest to też bardzo znaczące dla mnie.

GonzoG
18-02-2016, 12:49
Nissiny mają TTL-BL.A czy potrzebne - tak się składa, że wg Nikona to główny tryb pracy lamp blyskowych.
Jednym nie potrzebne, bo sami nauczyli się robić odpowiednią korektę, inni nie uznają lamp TTL bez tego trybu.

- - - - kolejny post - - - - - -

Nissiny mają TTL-BL.A czy potrzebne - tak się składa, że wg Nikona to główny tryb pracy lamp blyskowych.
Jednym nie potrzebne, bo sami nauczyli się robić odpowiednią korektę, inni nie uznają lamp TTL bez tego trybu.

madebyzosiek
18-02-2016, 13:09
posiadam Nissin Di700 i jestem zadowolony,niby odpowiednik sb800 ale tego mi nie było dane sprawdzić :)

Chyba pod względem wielkości tylko... ;-)
Nissin jest niby lepiej wykonany, ale mam wrażenie, że yongnuo są lepsze i mają bardziej powtarzalne parametry. Błyskając Nissinem miałem wrażenie, że każdy błysk jest inny... Do tego TTL też działał jakoś tak losowo. Ale to dobre i tanie lampy na początek, chociaż dzisiaj wolałbym Yongnuo.
Jakbym miał coś polecić, to SB 700, albo używaną SB 800. Oczywiście 910 jak najbardziej też, ale to inne pieniądze i wielkość.

Dzedor
18-02-2016, 13:12
W ogóle mają ale nie jestem pewien co do Di700A, na stronie producenta przy MG8000 jest wyszczególnione: "Nikon i-TTL/i-TTL-BL", przy Di700A jest tylko "Nikon i-TTL" więc stąd moje wątpliwości.
Przy innych flashach też rzadko kiedy podają, że jest TTL-BL więc nie jestem pewien jak takich szukać ;)

SB 700 / SB 800 są fajne, tylko to też już mimo wszystko dwa razy więcej niż Yongnuo ;)

madebyzosiek
18-02-2016, 13:25
SB 700 / SB 800 są fajne, tylko to też już mimo wszystko dwa razy więcej niż Yongnuo ;)

Właśnie, dlatego gdybym miał powiedzieć co uważam za dobry wybór do d5500, to wymieniłbym SB700/800, natomiast gdybym dzisiaj kupował tanią lampę, kupiłbym Yongnuo 565ex :-)

bolth
18-02-2016, 13:46
tak czy siak kiedyś przyjdzie czas na sb800 póki co di700 jest dobre w tych pieniądzach

Dzedor
18-02-2016, 15:00
Pewnie tak, w takim razie jeszcze poczytam i będę musiał podjąć decyzję czy Di700 czy YN568.
Dziękuję za odpowiedzi i w razie czego czekam na dalsze uwagi :)