Zobacz pełną wersję : Colormunki Photo - czy jest możliwa kalibracja TV OLED?
No wlasnie. Szybkie pytanie jak w temacie.
Jest to mozliwe? Jesli tak to w jaki sposob sie do tego zabrac?
HCFR pod Winzgroze i do dzieła.
Zebym dobrze zrozumial.
Instaluje soft, podlaczam TV pod PCta i kalibruje. Do tego momentu wszystko jasne.
Co pozniej? Domyslam sie, ze dostane profil identyczny jak przy kalibrowaniu monitora. Profil bedzie siedzial w systemie i tak dlugo jak YV bedzie udawal monitor (czyt. bedzie dostawal sygnal z PCta) to wszystko bedzie git.
Mnie jednak interesuje jak zachowac kalibracje tego TV gdy nie bedzie podlaczony do PCta tylko bedzie odtwarzal sobie plyty z BluRay, bedzie podlaczony do PSa albo po prostu do jakiegos dekodera TV?
Czy taki TV ma mozliwosc zapisania profilu w swojej pamieci? Albo czy ten soft do kalibracji pod mi wartosci, ktore trzeba wklepac do menu konfiguracyjnego TV?
W przypadku telewizorów najbardziej skuteczna kalibracja to szklaneczka dobrego, wysokoprocentowego trunku przed oglądaniem filmu, aczkolwiek zalecane jest również stosowanie w trakcie, dla osiągnięcia bardziej... równomiernych efektów.
Pytam powaznie. Akurat panele OLED mozna kalibrowac tak jak najlepsze monitory komupterowe. Sa firmy swiadczace takie uslugi.
Ja chcialbym jednak posiadajac juz spektrofotometr powalczyc we wlasnym zakresie.
OLEDy można kalibrować tak samo jak LEDy... Te najdroższe można, te tańsze - ustawiając wartości w menu.
A jak to zrobić - bardzo prosto, o ile telewizor ma taką opcję - kupić i podłączyć zgodny z telewizorem kalibrator, a jeśli telewizor nie posiada wbudowanego softu, to jeszcze zakupić soft do kalibracji telewizora.
ColorMunki na pewno nie należy do urządzeń, którymi można kalibrować te telewizory.
HYPER: niestety w przypadku TV (poza chyba górnymi modelami Panasa) czeka cię zabawa suwakami w menu. Pomiar przed, zależnie od wyników zabawa suwaczkami (kolory, podświetlenie i cokolwiek tam masz) i seria pomiarów pośrednich. Aż do skutku. Na koniec profil. W ten sposób zbliżasz obraz do ideału w przypadku kiedy nie używasz komputera z profilem do odtwarzania (BD, TV).
Powodzenia - nie zazdraszczam, bo czytałem że LG wymaga sporo zabawy suwakami i nie wszystkie działają tak jak powinny.
Ja zleciłem kalibracje człowiekowi który się na tym zna - poszło sprawnie, ale sam nie dałbym rady w czasie 10x dłuższym niż on ;)
Nie, nie da się skalibrować OLED-a za pomocą ColorMunki Photo. Pomijając ograniczenia oprogramowania, menu serwisowe i masę problemów, CM Photo ma wysoki poziom jasności minimalnej. Urządzenie zostało stworzone do profilowania domowych drukarek i odczytu pól kontrolnych oświetlanych wbudowaną lampką. Nie nadaje się już nawet do LCD z niskim punktem czerni, nie mówiąc o plazmach i OLED, gdzie czerń jest wielokrotnie niższa. W cieniach wyprowadzi się ekran w potężne krzaczory, bo czujnik będzie pokazywał wszystko, tylko nie to co jest na ekranie.