PDA

Zobacz pełną wersję : Colormunki Photo - czy jest możliwa kalibracja TV OLED?

HYPER
17-02-2016, 20:22
No wlasnie. Szybkie pytanie jak w temacie.

Jest to mozliwe? Jesli tak to w jaki sposob sie do tego zabrac?

gALL
17-02-2016, 21:36
HCFR pod Winzgroze i do dzieła.

HYPER
18-02-2016, 00:13
Zebym dobrze zrozumial.
Instaluje soft, podlaczam TV pod PCta i kalibruje. Do tego momentu wszystko jasne.

Co pozniej? Domyslam sie, ze dostane profil identyczny jak przy kalibrowaniu monitora. Profil bedzie siedzial w systemie i tak dlugo jak YV bedzie udawal monitor (czyt. bedzie dostawal sygnal z PCta) to wszystko bedzie git.

Mnie jednak interesuje jak zachowac kalibracje tego TV gdy nie bedzie podlaczony do PCta tylko bedzie odtwarzal sobie plyty z BluRay, bedzie podlaczony do PSa albo po prostu do jakiegos dekodera TV?
Czy taki TV ma mozliwosc zapisania profilu w swojej pamieci? Albo czy ten soft do kalibracji pod mi wartosci, ktore trzeba wklepac do menu konfiguracyjnego TV?

Kurtz
18-02-2016, 00:19
W przypadku telewizorów najbardziej skuteczna kalibracja to szklaneczka dobrego, wysokoprocentowego trunku przed oglądaniem filmu, aczkolwiek zalecane jest również stosowanie w trakcie, dla osiągnięcia bardziej... równomiernych efektów.

HYPER
18-02-2016, 00:23
Pytam powaznie. Akurat panele OLED mozna kalibrowac tak jak najlepsze monitory komupterowe. Sa firmy swiadczace takie uslugi.
Ja chcialbym jednak posiadajac juz spektrofotometr powalczyc we wlasnym zakresie.

GonzoG
18-02-2016, 03:39
OLEDy można kalibrować tak samo jak LEDy... Te najdroższe można, te tańsze - ustawiając wartości w menu.

A jak to zrobić - bardzo prosto, o ile telewizor ma taką opcję - kupić i podłączyć zgodny z telewizorem kalibrator, a jeśli telewizor nie posiada wbudowanego softu, to jeszcze zakupić soft do kalibracji telewizora.
ColorMunki na pewno nie należy do urządzeń, którymi można kalibrować te telewizory.

Zolty
18-02-2016, 09:04
HYPER: niestety w przypadku TV (poza chyba górnymi modelami Panasa) czeka cię zabawa suwakami w menu. Pomiar przed, zależnie od wyników zabawa suwaczkami (kolory, podświetlenie i cokolwiek tam masz) i seria pomiarów pośrednich. Aż do skutku. Na koniec profil. W ten sposób zbliżasz obraz do ideału w przypadku kiedy nie używasz komputera z profilem do odtwarzania (BD, TV).
Powodzenia - nie zazdraszczam, bo czytałem że LG wymaga sporo zabawy suwakami i nie wszystkie działają tak jak powinny.
Ja zleciłem kalibracje człowiekowi który się na tym zna - poszło sprawnie, ale sam nie dałbym rady w czasie 10x dłuższym niż on ;)

Tom01
18-02-2016, 17:55
Nie, nie da się skalibrować OLED-a za pomocą ColorMunki Photo. Pomijając ograniczenia oprogramowania, menu serwisowe i masę problemów, CM Photo ma wysoki poziom jasności minimalnej. Urządzenie zostało stworzone do profilowania domowych drukarek i odczytu pól kontrolnych oświetlanych wbudowaną lampką. Nie nadaje się już nawet do LCD z niskim punktem czerni, nie mówiąc o plazmach i OLED, gdzie czerń jest wielokrotnie niższa. W cieniach wyprowadzi się ekran w potężne krzaczory, bo czujnik będzie pokazywał wszystko, tylko nie to co jest na ekranie.