PDA

Zobacz pełną wersję : Facebook - import zdjęć

Aeon88
17-02-2016, 15:44
Witam, mam małą zagwozdkę :D Prowadzę fanpane mojej działalności na fb. Mam na nim w zdjęciach albumy; przygotowania, ślub, wesele, plener. Problem jest taki:
- jeśli wrzucę nowe zdjęcia bezpośrednio do albumu to jest na osi czasu news który mówi że to zrobiłem, widzą to wszyscy fani, ludzie moga przeglądnąć zdjęcia które wrzuciłem bez grzebania w reszcie (chyba że zechcą), ale jeśli ktoś raz polubi takie wrzucenie moich zdjęć to potem już nie może polubić kolejnego, bo polubiając wydarzenie że wrzuciłem 10 zdjęć do albumu tak naprawdę polubia się album (z automatu). Więc kolejne wrzuty nie będą mogli polubić te same osoby, więc z wrzutu na wrzut liczba odbiorców znacznie się kurczy.
- jeśli wrzucę nowe zdjęcia na oś czasu pisząc nowe wydarzenie i dodając do niego fotki jeśli chodzi o polubnienia to jest ok - ludzie lubią jeden wrzut, za dwa dni dodam nowe zdjęcia to mogą polubić nowy wrzut, więc ich znajomi znowu widzą że Ci coś lubią i że ja coś wrzuciłem kolejny raz. Jednak te zdjęcia z automatu lądują do albumu "zdjęcia na osi czasu". Mogę to tak zostawić, ale zrobi się bajzel, bo w 1 albumie będą wszystkie fotografie, których po jakimś czasie będzie masa. Można po wrzuceniu zdjęć na oś przenieść je do innego albumu, ale wtedy patrząc na moją główną stronę fanpage'a zostaną puste posty, tzn będzie post/wydarzenie że wrzuciłem na oś 10 zdjęć + będzie opis normalny jaki dałem przy wrzucaniu, ale nie będzie widać zdjęć. Więc po pewnym czasie moja "ściana" będzie wywalona pustymi postami jeśli będę chciał zdjęcia mieć poukładane w albumy jak należy.

Jest na to jakiś sposób? Jak wrzucać zdjęcia do albumu aby ludzie klikając lajka lajkowali wydarzenie że coś wrzucam, a nie cały album z automatu? Albo jak wrzucać zdjęcia na oś żeby za każdym razem mogli wszyscy lajkować, ale żebym mógł przenieść potem te zdjęcia z albumu "zdjęcia na osi czasu" do albumu "plener" tak żeby posty na mojej ścianie nie zrobiły się puste?

vid3
17-02-2016, 15:58
A jak polubią się lajki ?

Aeon88
17-02-2016, 16:58
Nie chcę żeby lajk lubił lajk. Tylko żeby każdy człowiek mógł polubić wydarzenie wrzucenia kolejnych zdjęć na stronę za każdym razem jak je wrzucę. Co nie jest bez sensu bo za każdym razem wrzucam inne, nowe zdjęcia, a nie te same co poprzednio. A obecnie lajk lubi cały album z automatu, a nie wydarzenie że wrzuciłem zdjęcia, lub te konkretne zdjęcia, co jest bez sensu trochę, tym bardziej ze cały album może się nie podobać, a te nowe 3-4 konkretne zdjęcia co wrzuciłem już tak. Jak ktoś zechce polubić cały album to niech w niego wejdzie z poziomu zakładki zdjęcia i kliknie Lubię to. Nie mam nic przeciwko.

Seś@
19-02-2016, 18:29
Aeon 88. Ja olałem fanpage na FB. Mam normalną stronę, ale bez możliwości wstawiania mi czegokolwiek przez innych, tylko komentarze pod zdjęciem. Tworzysz album, wrzucasz kilka zdjęć. Następnie wrzucasz na ośkę nowe zdjęcie, ludzie lubują a Ty przenosisz do konkretnego albumu. A na ośce pozostaje nadal te zdjęcie. Itd, itd, itd. Możesz później np udostępnić cały album na ośce. Fanpage to niepotrzebny dodatek. Ludzie szukają Cię z nazwiska, lub nazwy i wyskakuje Twoja strona a fanpage nie. Ten sposób, to tzw. dwa w jednym :-)

Aeon88
19-02-2016, 19:46
Aeon 88. Ja olałem fanpage na FB. Mam normalną stronę, ale bez możliwości wstawiania mi czegokolwiek przez innych, tylko komentarze pod zdjęciem.

Ja też mam zwykłą stronę firmową na fb, nazywam to fanpage, nie wiem czy słusznie. Poprostu wrzucam tam fotki z wesel i inne newsy związane z moją działalnością, ludzie mogą to lajkować, komentować, bez wrzucania niczego na moją ścianę/stronę.

Tworzysz album, wrzucasz kilka zdjęć. Następnie wrzucasz na ośkę nowe zdjęcie, ludzie lubują a Ty przenosisz do konkretnego albumu. A na ośce pozostaje nadal te zdjęcie. Itd, itd, itd.

Właśnie problem w tym że nie pozostaje. Jak dodam news na oś czasu ze zdjęciem, potem to zdjęcie przeniosę np do albumu plener, to na ośce zostaje tylko news z opisem, zdjęcia nie widać. To są te puste posty o których pisałem w 1 poście. Gdyby można było zrobić news, wrzucić fote na oś, a potem bez problemu przenieść do albumu tak żeby na osi czasu news ze zdjęciem widocznym pozostał nie byłoby problemu.

Seś@
19-02-2016, 20:07
Właśnie problem w tym że nie pozostaje. Jak dodam news na oś czasu ze zdjęciem, potem to zdjęcie przeniosę np do albumu plener, to na ośce zostaje tylko news z opisem, zdjęcia nie widać. To są te puste posty o których pisałem w 1 poście. Gdyby można było zrobić news, wrzucić fote na oś, a potem bez problemu przenieść do albumu tak żeby na osi czasu news ze zdjęciem widocznym pozostał nie byłoby problemu.

To dziwne .. Nie używasz przypadkiem, przeglądarki Opera ?

Aeon88
20-02-2016, 13:43
Używam, ale zrobiłem to na firefoxie, i też przy przeniesieniu zdjęcia z albumu "zdjęcia na osi czasu" do albumu "plener" mam taki komunikat:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/fb_problem_1-1.png
źródło (http://www.adriankraska.pl/ftp/nikoniarze/fb_problem_1.png)

Także to nie zależy od przeglądarki, jak coś wrzucę na oś jako news i dodam do tego zdjęcia, to potem przy przeniesieniu tych zdjęć do innego albumu znikają z newsa na osi i robią się puste posty.

PS. Zauważyłem że nie ma tego problemu kiedy dodaję jedno zdjęcie. Wrzucam jedno na oś, dodaję opis, publikuję newsa, potem mogę wejść do albumu "zdjęcia na osi" i przenieść to nowe zdjęcie do albumu "plener", zdjęcie się normalnie przenosi i dalej jest widoczne na osi jako post, tylko w opisie posta zmienia się z "adrian dodał nowe zdjecie" na "adrian dodał nowe zdjęcie do albumu plener". Wszystko jest ok. Natomiast jak dodaję kilka zdjęć do posta na osi to nie mogę ich przenieść do innego albumu tak żeby nie znikły z posta na osi, bo pojawia się powyższy komunikat.

Bez sensu :/

Aeon88
20-02-2016, 14:58
Widzisz stąd ta różnica, ty pisałeś od początku żeby wrzucić jedno, a mi trzeba wrzucać kilka. Jedno ktoś kliknie obejrzy i zamknie. Kilka się przegląda dłużej, bardziej zachodzą w pamięć, zdecydowanie więcej jest subskrypcji i lajków/udostępnień po wrzuceniu kilku zdjęć, niż jednego. Chyba będę robił jak mówisz, czyli jak mam 6 zdjęć do wrzucenia to 5 wrzucam bezpośrednio do albumu, a 6 zdjęcie na oś czasu jako news, po czym przeniosę je z albumu "zdjęcia na osi" do albumu "plener" tam gdzie była dodana poprzednia 5tka zdjęć.

Tylko pozostaje jeden problem: jak dodać zdjęcia do albumu żeby były publiczne, ale żeby nikt nie widział tego wydarzenia że je dodałem? Opcja ukryj na osi czasu ukrywa informację o dodanych 5 zdjęciach na mojej osi czasu, ale każdy subskrybent mojej strony fb nadal widzi info że adrian dodał 5 zdjęc. Po co mi to? Bo nie chcę zawalać ludzi komunikatami, nie chcę żeby po wrzuceniu tych 6 fot (5 do albumu plener od ręki, 6te jako news a potem przeniesione do "pleneru") pojawiały się ludziom dwa komunikaty - jeden że dodałem 5 zdjęć (gdzie lajki z automatu polubią znowu cały album) a drugi że dodałem jedno zdjęcie. Reklama nie może być zbyt nachalna, ma być widoczny post z tą 6fotą informujący o dodaniu kilku fotek do albumu w opisie, reszta ma być dodana bez szumu na fb. Da się tak?

Seś@
20-02-2016, 15:48
A widzisz. Jak wrzucasz np. dwa, trzy zdjęcia naraz to jest to na FB utworzenie albumu. Jak jedno na ośkę to jest jedno, które możesz przenieść do konkretnego albumu później. Tyle, że ja kiedyś robiłem porządki i przenosiłem z jednego już albumu w inne albumy, bo chciałem mieć tematycznie, i dało radę. Mi kiedyś, tylko już nie pamiętam wyskakiwał podobny komunikat, tylko brzmiał inaczej. Jakby - proszę nie wprowadzać chaosu na fb i coś tam jeszcze pisało :-) Mi się wydaje że musisz odczekać, nie wiem dzień po wstawieniu na ośkę a następnie już można segregować. Lub tworzyć od razu cały album. Co do dalszej części Twojego posta, to nie wiem.
Acha. Spróbuj z Chrome. Ponoć FB robi ,,pod górkę'' innym przeglądarkom, nie związanymi z Google.

Aeon88
20-02-2016, 16:37
Dobra, sprawa rozwiązana :) Publikuję 6 fot, 5 z nich wrzucam bezpośrednio do albumu, przy wrzucaniu można zaznaczyć opcję "nie wyświetlaj w aktualnościach" dzięki czemu zdjęcia się dodadzą publicznie, będą widoczne od ręki w albumie, ale nikt nie zobaczy info na stronie głownej fb że adrian dodał jakieś zdjęcia. Dodatkowo na własnej osi czasu też ukrywa się ten post że dodało się 5 zdjęć. Potem dodaję 6te zdjęcie jako news na osi czasu, z opisem że dodano w sumie 6 nowych fotek do albumu plener, zapraszam do przeglądania bla bla bla. Każdy człek może polubić/udostępnić post z tym zdjęciem i opisem, każdy go widzi na stronie głównej fb, nie ukrywam go z aktualności ani na osi czasu, przy kliknięciu lajkuje się ten post/zdjęcie, a nie cały album, więc przy każdym nowym newsie te same osoby mogą znowu polubić nowe zdjęcie/informację i udostępnić dalej, więc publiczność widzi każdy wrzut i każdy z osobna może pocztą pantoflową przekazać w świat. Zdjęcie 6te odrazu po dodaniu newsa przenoszę też do albumu plener, dzięki czemu jak ktoś w nie kliknie ma możliwość strzałkami < > przejść do kolejnych 5 dodanych wcześniej do tego albumu zdjęć. Oczywiście zdjęcie z posta jest pierwsze w albumie, pozostałe 5 układa się po nim, więc klikając > każdy widzi najpierw te dodane 6 fotek, potem jeśli zechce przewija dalej i ogląda resztę albumu.

Wszystko gra i buczy :) dzięki Seś za pomoc :)