PDA

Zobacz pełną wersję : Raty na działalność gospodarcza - jak to w końcu jest

docxxx
16-02-2016, 14:50
Koledzy, mam niecny plan iść do Euro, wziąć coś na raty, a na jutrzejszy dzień wymienić paragon na FV. Czy to przejdzie?

Merde
16-02-2016, 14:55
A umowa ratalna będzie na kogo? Bo tu widzę potencjalny haczyk...

docxxx
16-02-2016, 15:23
Umowa ratalna na mnie, a faktura na firmę ofkoz.

dmk
16-02-2016, 15:40
Brałem kilka razy coś na raty "na dowód" i nigdy nie było problemu z fv choć to może zależeć od sklepu.

Mane
16-02-2016, 15:49
Brałem kilka razy coś na raty "na dowód" i nigdy nie było problemu z fv choć to może zależeć od sklepu.

Pamiętasz może jaka była płatność na paragonie i fakturze?

FV należy się jak psu buda :) od sklepu nic tu nie może zależeć.

docxxx
16-02-2016, 15:50
A to mówi regulamin Euro:

Czy otrzymam fakturę na firmę przy zakupie ratalnym? (http://www.euro.com.pl/cms/raty-pytania-doradca.bhtml#)Oferujemy swoim klientom kredyty konsumenckie, są to kredyty dla gospodarstw domowych, dlatego zgodnie z np. ustawą prawo bankowe, ustawą o kredycie konsumenckim, nie wystawimy w przypadku takiego zakupu faktury na dane podmiotów gospodarczych. Masz możliwość otrzymania faktury na Twoje dane, czyli imię, nazwisko i adres zamieszkania.

Źródło: http://www.euro.com.pl/cms/raty-pytania-doradca.bhtml#ixzz40L44O7lC

Merde
16-02-2016, 15:53
Umowa ratalna na mnie, a faktura na firmę ofkoz.
No właśnie. Nawet jeśli sklep nie będzie robił problemów, to trzeba by skonsultować to z księgową.
Bo formalnie za należności podmiotu A (prowadzącego DG) względem podmiotu B (prowadzącego DG) będzie płacić podmiot C (osoba fizyczna).

dmk
16-02-2016, 16:09
Pamiętasz może jaka była płatność na paragonie i fakturze?

FV należy się jak psu buda :) od sklepu nic tu nie może zależeć.

Paragonu ostatnio nie widziałem na oczy ale fv chyba jeszcze nie oddawałem do księgowej wiec poszukam i sprawdzę.

Jak kupowałem coś w FJ to pani powiedziała chyba że teoretycznie nie powinni takiej faktury wystawić ale teoria teorią, a praktyka praktyką.

Mane
16-02-2016, 16:10
Podmiot A = C :)

Merde
16-02-2016, 16:17
Podmiot B = C :)

Dla ciebie to jest oczywiste, ale dla US już niekoniecznie... Problemu nie ma przy płaceniu gotówką, ale z rachunku bankowego różnie może być.
Wiem tyle, że od jakiegoś czasu nasza księgowa zaczęła wymagać oprócz zestawienia VAT-owskiego również wyciągu z rachunku bankowego.

Istnieje ryzyko, że faktury w ten sposób opłacanej nie będzie można wrzucić w koszty DG.

Dlatego powtórzę: trzeba to przedyskutować z własną księgową.

dmk
16-02-2016, 16:22
Podmiot A = C :)

W moim przypadku fv była jakby ma D

Mane
16-02-2016, 16:32
@Merde

Zmień księgową, albo przynajmniej sprawdź czy ma ubezpieczenie :)
Właśnie dla US Ty i Twoja działalność to jeden i ten sam NIP, a jeśli mówi, że nie możesz z konta prywatnego opłacić faktury kosztowej to niech poda przepis który tego zabrania. Nie ma takiego przepisu przy DG to nie spółka z o.o. czy tym podobne :)

Jedynie może to być nie zgodne z regulaminem banku, ale co może zrobić bank, co najwyżej wypowiedzieć umowę :)

Merde
16-02-2016, 16:50
@Merde

Zmień księgową, albo przynajmniej sprawdź czy ma ubezpieczenie :)
Nasza (bo nie moja, jestem pracownikiem) księgowa jest biegłym rewidentem i jest (czasem IMHO aż nadto) ostrożna pod względem interpretacji przepisów skarbowych.
Nie czuję się na siłach podważać jej znajomości przepisów, wiem tylko że pod tym względem musiały ulec zmianie. Kiedyś takich cyrków nie było.
Oczywiście to wszystko dla naszego dobra :-)

Nie twierdzę że tak jest, tylko że tak być może i (po raz trzeci) należy to skonsultować z własną księgową :-)

Mane
16-02-2016, 16:58
Zmieniło to się w 2013 (?), że do faktury płaconej przelewem ma być podpięte potwierdzenie przelewu. Może pracujesz w jakiejś spółce wtedy to inna dyskusja, przy DG dla US Ty i Twoja DG to dalej jedna i ta sama osoba fizyczna.
A co do nadgorliwości US to jak będą chcieli to zawsze coś wymyślą... daj mi człowieka, a paragraf się znajdzie, chyba jakoś tak to było.

Zastanawiające jest to, że mamy tak nadgorliwy urząd, a mimo to cały czas ludzie robią wałki na vacie na setki mln zł :) jak to możliwe :D

W moim przypadku fv była jakby ma D

W tym to nawet US się nie połapie, to już podchodzi pod jakieś wałki z wyłudzaniem VATu :D

docxxx
16-02-2016, 17:17
Mam księgową-aptekarza i:

- mogę i płacę za faktury też z prywatnego konta
- bodaj od nowego roku już nie trzeba dopinać potwierdzeń przelewów (jak mnie to w****...)
- mogę kupić na raty, ale muszę mieć fakturę (co zrozumiałe) i teraz:
-- durne EuroAGD nie wystawia
-- a takie Cyfrowe.pl bez problemu

nikoniarz
16-02-2016, 17:21
-- durne EuroAGD nie wystawia
-- a takie Cyfrowe.pl bez problemu

Kupno u "cyfrowych" nie rozwiązuje problemu?

Kojocisko
16-02-2016, 17:40
......
- mogę kupić na raty, ale muszę mieć fakturę (co zrozumiałe) i teraz:
-- durne EuroAGD nie wystawia......

Na to proponuję ci workaround, który mi się sprawdza w EuroAGD od 6 lat.
Rejestrujesz się w ich sklepie jak klient indywidualny z podaniem numeru NIP.
Kupujesz sprzęt na raty i po zakończeniu procedury z uśmiechem prosisz o fakturę imienną.
Na fakturze imiennej jest twoje imię, nazwisko, adres i NIP. Najlepsza faktura na świecie. Kupiłem tak już ze cztery sztuki sprzętu, działa niezawodnie :-)

Euro po prostu ma umowę z bankami, że nie kredytują na 0% działalności gospodarczej (pewnie kwestie scoringu i szacowania ryzyka kredytowego przy działalności masowej).

grunia99
16-02-2016, 23:35
Na to proponuję ci workaround, który mi się sprawdza w EuroAGD od 6 lat.
Rejestrujesz się w ich sklepie jak klient indywidualny z podaniem numeru NIP.
Kupujesz sprzęt na raty i po zakończeniu procedury z uśmiechem prosisz o fakturę imienną.
Na fakturze imiennej jest twoje imię, nazwisko, adres i NIP. Najlepsza faktura na świecie. Kupiłem tak już ze cztery sztuki sprzętu, działa niezawodnie :-)

Euro po prostu ma umowę z bankami, że nie kredytują na 0% działalności gospodarczej (pewnie kwestie scoringu i szacowania ryzyka kredytowego przy działalności masowej).

W przypadku niektórych sklepów Euro można zastosować metodę opisaną powyżej również na raty: kupić na paragon i potem poprosić o fakturę. Z początkiem 2014 r. w zmienionej ustawie o VAT pojawił się zapis, który mówi, że na żądanie nabywcy towaru lub usługi sprzedawca musi wystawić fakturę:
- dokumentującą m.in. sprzedaż opodatkowaną VAT-em,
- dokumentującą sprzedaż zwolnioną z VAT (nie dotyczy rolników ryczałtowych)
o ile żądanie zostało zgłoszone „w terminie 3 miesięcy, licząc od końca miesiąca, w którym dostarczono towar lub wykonano usługę bądź otrzymano całość lub część zapłaty€.

Sklepy, które odmawiają wystawienia faktury w opisanym 3-miesięcznym (od 2014 r) terminie . dopuszczają się przestępstwa z uwagi na Art. 62. § 1. Kodeksu karnego skarbowego.

W MM nie robią z fakturą i ratami problemu - nawet przy ratach 50*0%.

Mane
17-02-2016, 14:43
Z tego co zostało w tym wątku już napisane wynika, że EURO RTV AGD też nie robi problemu z wystawieniem faktury, tylko z danymi, które się na niej znajdą :)

Aeon88
22-02-2016, 15:55
EURO ze wszystkim robi problemy, szczególnie z ratami 0% których nikt z moich znajomych nigdy nie widział. Sam byłem przy sytuacji gdzie gość brał TV na 20 rat przy zarobkach ponad 6k netto, na TV plakietka że jest w ratach 0% ale niestety niby z banku przyszło że musi kupić ubezpieczenie. Oczywiście ubezpieczenie tak drogie jakby kredyt normalnie wziął z oprocentowaniem. Wysokość raty była 60zł bo TV za 1200. Śmich na sali. Też chciałem 2-3 rzeczy wziąć na raty 0%, nie ważne jaki dochód miałem, zawsze bank twierdził że i tak za mało żeby dać prawdziwe 0%. Więc wziąłem gotówkę i kupiłem w innym sklepie, nie daję od tamtej pory bucom zarabiać.

Problem z ratami na firmę jest tam znany od dawna - idziesz do euro i marzy Ci się 0% - nigdy się nie przyznawaj że sprzęt będziesz używał w działalności. Wciskają wtedy kredyt na firmę oprocentowany, na taki 0% oczywiście nagle zdolności nie ma, bank nie puści umowy. Euro to szit.

Merde
22-02-2016, 16:06
EURO ze wszystkim robi problemy, szczególnie z ratami 0% których nikt z moich znajomych nigdy nie widział.
To była standardowa ściema żeby łapać jeleni na ubezpieczenie, bo na tym zarabiali. Stąd takie absurdy, że niby brak zdolności nawet przy śmiesznie niskich ratach.
Z nimi trzeba było gadać tak (po pierwszej odmowie): proszę spróbować w innym banku, jeśli znów nie będzie zgody to kupuję za gotówkę, ale już nie u was.
W moim przypadku działało zawsze, ale to nie były drogie rzeczy. Brałem na raty wyłącznie dlatego, że dawali 0% i taki zakup jest de facto tańszy niż gotówka.

PS: Teraz przepisy się pozmieniały i już nie mogą (niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę) wciskać ubezpieczeń przy sprzedaży na odległość, więc raty 0% trzeba brać kupując przez Internet.

Kojocisko
22-02-2016, 16:23
EURO ze wszystkim robi problemy, szczególnie z ratami 0% których nikt z moich znajomych nigdy nie widział........ Euro to szit.

Mam zupełnie inne doświadczenia. Regularnie kupuję w EuroAGD na raty 0%. Zawsze szybko, sprawnie, bez cienia kłopotu, bez znaczenia czy kupuję zabawki na fakturę VAT czy nową zmywarkę. Nigdy mi nie wciskali innego kredytu, ubezpieczenia. Jak mają coś w ratach 0% i wolę kupić za gotówkę, to zwykle jest pole do negocjacji. Inna sprawa, że mam dobrą historię kredytową, w miarę porządny dochód i czysty jak łza rekord w BIK.

krzysztof jot
25-02-2016, 20:51
zwracam też uwage, że przy małej działalności faktura może być na nazwisko o ile firma ma taki sam NIP, i tez normalnie jest księgowana. i jest to lepsza opcja bo jeśli fakture weźmiemy na DG/firme, ustawa nie przewiduje 24m gwarancji tylko 12.

Merde
25-02-2016, 22:16
jeśli fakture weźmiemy na DG/firme, ustawa nie przewiduje 24m gwarancji tylko 12.

To nie jest prawda, żadna ustawa nie reguluje kwestii gwarancji.

docxxx
25-02-2016, 22:38
Krzysiek ma rację. DG to 12 miesięcy gwarancji, zamiast 24. Poza tym, jak już się kupi, to nie można zwrócić towaru powołując się na konsumenckie "bo mam 10/14 dni przy zakupie na odległość".

Merde
26-02-2016, 17:32
Krzysiek ma rację. DG to 12 miesięcy gwarancji, zamiast 24.

Gwarancji jest dokładnie tyle, ile był łaskaw dać producent lub dystrybutor. Może być "do drzwi" i wszystko będzie zgodnie z prawem.
Proszę, nie mylcie gwarancji z odpowiedzialnością z tytułu niezgodności z umową oraz/lub rękojmią.

freefly
26-02-2016, 18:25
To nie jest prawda, żadna ustawa nie reguluje kwestii gwarancji.

Gdyby żaden akt prawny nie regulował kwestii gwarancji, to nigdy nie byłbyś w stanie jej wyegzekwować. Jedynie czego nie reguluje, to okresu na jaki jest udzielana. Z jednym wyjątkiem. Jeśli gwarant nie określi okresu na jaki gwarancji udziela, to wg K.C są to dwa lata od chwili wydania rzeczy.

Merde
26-02-2016, 20:20
Jeśli gwarant nie określi okresu na jaki gwarancji udziela, to wg K.C są to dwa lata od chwili wydania rzeczy.

Powtórzę się:
Proszę, nie mylcie gwarancji z odpowiedzialnością z tytułu niezgodności z umową oraz/lub rękojmią.

freefly
26-02-2016, 21:19
Wiemy jaka jest różnica między gwarancją, a rękojmią.
Wiemy również, że udzielenie gwarancji, to świadczenie dobrowolne, ale uregulowane w kodeksie cywilnym. Chociażby okres w przypadku gdy gwarant udzieli gwarancji, ale nie zastrzeże terminu jej obowiązywania.

Art. 577. § 4. Jeżeli nie zastrzeżono innego terminu, termin gwarancji wynosi dwa lata licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana.

Merde
28-02-2016, 11:08
Wiemy jaka jest różnica między gwarancją, a rękojmią.
Wiemy również, że udzielenie gwarancji, to świadczenie dobrowolne, ale uregulowane w kodeksie cywilnym. Chociażby okres w przypadku gdy gwarant udzieli gwarancji, ale nie zastrzeże terminu jej obowiązywania.

Art. 577. § 4. Jeżeli nie zastrzeżono innego terminu, termin gwarancji wynosi dwa lata licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana.

Przeczytałem, dotyczy to dosyć abstrakcyjnej sytuacji kiedy producent daje gwarancję, a nie określa jej terminu. Nie spotkałem się nigdy z takim przypadkiem.

TOP67
04-03-2016, 12:59
Tak, czy inaczej, w przypadku działalności jednoosobowej, najlepiej jest brać fakturę imienną z NIP. Można ja normalnie zaksięgować, a dla sklepu dalej jesteś osobą fizyczną. Problem jest taki, że dla osób fizycznych NIP formalnie został zlikwidowany. Sklep może nie chcieć go wpisać.

Teles
09-06-2016, 08:45
Generalnie wszystko opiera się o placówkę , w której chcesz takowy kredyt wziąć. Myślę, że fajnie jest zorientować się w ofertach. Ja brałem 2 lata temu kredyt na działalność za pomocą platformy finansowej w sieci i nie żałuje. Szybko, łatwo i bez zbednych formalności. Wziąłem tez dodatkowo leasing na auto.