Zobacz pełną wersję : Podpięcie monitora do płyty głównej Gigabyte GA-Z97P-D3, Z97, DualDDR3-1600, SATA3, RAID, HDMI, ATX
friedrich
16-02-2016, 03:20
Dobry wieczór,
zakupiłem komputer z płytą główną - Gigabyte GA-Z97P-D3, Z97, DualDDR3-1600, SATA3, RAID, HDMI, ATX. Wstępnie nie decydowałem się na kartę graficzną, ponieważ jest mi zbędna do obróbki zdjęć. Panel tylny owej płyty głównej posiada tylko złączne HDMI. Do tej pory korzystałem z monitora z klasycznym wtykiem d-sub. W przyszłości mam zamiar kupić EIZO CS230, które z kolei podobno najlepiej podpiąć pod DisplayPort. Zastanawiałem się czy teraz wystarczy mi jakaś przejściówka, czy inwestować w kartę graficzną i jak tak to jaką. Czytałem tutaj kiedyś, że wystarczy nawet najtańsza byle miałaby wymienione powyżej wejścia. Szukałem sporo ale nie znalazłem na forum analogicznego problemu.
W przyszłości mam zamiar kupić EIZO CS230, które z kolei podobno najlepiej podpiąć pod DisplayPort.
CS230 ma rozdzielczość 1920x1080, do jej poprawnego wyświetlania nie jest konieczny DisplayPort. DVI/HDMI w zupełności wystarczy.
Gdzieś słyszałem że winda/karta graficzna potrafi spierniczyć kolory na monitorze podpiętym przez hdmi bo sprzęty podpięte przez to złącze traktuje jak telewizor, nie monitor, nie wiem ile w tym prawdy, musisz to sprawdzić bo po zakupie eizo może to być dość istotna kwestia.
PS. Znalazłem info o kartach nvidii z tym problemem: http://www.pcgamer.com/nvidia-cards-dont-full-rgb-color-through-hdmiheres-a-fix/ być może kart zintegrowanych to nie dotyczy.
Każda przejściówka obniża jakość obrazu. Mam Nec-a 244WMi podłączonego przez HDMI i jakość obrazu super.
Gdzieś słyszałem że winda/karta graficzna potrafi spierniczyć kolory na monitorze podpiętym przez hdmi bo sprzęty podpięte przez to złącze traktuje jak telewizor, nie monitor, nie wiem ile w tym prawdy, musisz to sprawdzić bo po zakupie eizo może to być dość istotna kwestia.
Faktycznie, Tom01 kiedyś o tym pisał (albo tu, albo na canon-board. Ale skoro od razu znalazłeś fix, to jakby problemu nie było.
Każda przejściówka obniża jakość obrazu. Mam Nec-a 244WMi podłączonego przez HDMI i jakość obrazu super.
W przypadku DVI/HDMI nie ma konieczności konwersji sygnału, więc nie ma mowy o obniżeniu jakości (poza powyżej opisanym przypadkiem).
Przecież zera nie będą przez to mniej okrągłe, a jedynki mniej smukłe :-)
friedrich
16-02-2016, 15:19
Nowy monitor podpinać bezpośrednio do płyty głównej przez hdmi?
Na razie to nie mogę podpiąć starego (EIZO S1932) , który ma d-sub i DVI. Czyli wystarczy przejściówka DVI/HDMI i obraz na tym nie ucierpi?
friedrich
16-02-2016, 16:10
CS230 ma rozdzielczość 1920x1080, do jej poprawnego wyświetlania nie jest konieczny DisplayPort. DVI/HDMI w zupełności wystarczy.
Liczba odcieni szarości DisplayPort: 1024 tones (a palette of 65281 tones)
DVI, HDMI: 256 tones (a palette of 65281 tones)
Liczba kolorów DisplayPort: 1.07 billion from a palette of 278 trillion
DVI, HDMI: 16.77 million from a palette of 278 trillion
A jak to się ma do ludzkiego oka?
Te 1.07 miliarda kolorów po DP to przy pełnym 10-bitowym torze - czyli karty profesjonalne Quadro i odpowiedniki AMD i kompatybilne oprogramowanie (PS, nie wiem jak LR).
Tom01 wspominał (chyba na mva.pl), że po HDMI karta może widzieć monitor jako TV i nie wyświetlić pełnego zakresu (0-255 bitów), a "telewizyjny" (16-255) - tyle że jest to chyba do obejścia przez zmianę w sterowniku, panelu kontrolnym grafiki.
Po pierwsze: 10 bitowy tor to droga i skomplikowana sprawa. Na pewno nie będzie 10-bitowego koloru na wbudowanej grafice.
Po drugie: CS230 nie pokaże 10 bitowego koloru nawet jak go dostanie. Nie ta klasa monitora. Cenę trzeba zrobić x2, wówczas jest szansa.
Po trzecie: Połączenie HDMI/DVI będzie działać bez problemu. Należy tylko się upewnić jak wygląda ustawienie dynamiki w sterowniku, jak na obrazku poniżej. Ma być "pełna". Na Intelach łatwo to znaleźć.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/kwantyzacja-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/mva/kwantyzacja.jpg)
- - - - kolejny post - - - - - -
Nie każda.