PDA

Zobacz pełną wersję : Filtry efektowe w aparatach Nikon

conio
15-02-2016, 11:11
Tak, tak, wiem, że wbudowane "filtry efektowe" w aparacie są "be" i opatrzone klauzulą "nie stosować".
Jednak ostatnio bawiłem się aparatem ze stajni "O" i było to tam fajnie zrobione tak, że JPG wychodził z puchy z nałożonym filtrem efektowym, natomiast po wybraniu zapisu RAW+JPG, RAW był w postaci oryginalnej.
Czy i w ew. których body Nikona jest zrobione analogicznie? Tzn. JPG wychodzi z filtrem a RAW bez? W jednym modelu Nikona było tak, że po włączeniu filtrów, aparat generował *tylko* JPG (nie było żadnej opcji aby równolegle generował RAW/NEFa).
Czy wszystkie Nikony tak mają?

MstrG
15-02-2016, 11:48
Zrób RAW i sobie go wywołaj w aparacie.
A nie jest przypadkiem tak, że po nałożeniu "filtra" jpg jest zapisywany jako nowy plik? Tak mi się wydaje.

GonzoG
15-02-2016, 12:21
RAW to zrzut danych z matrycy, więc nie może być żadnych efektów na nim.Zdjęcie otrzymuje są dopiero gdy takiego RAWa wywołasz.

_DsP_
15-02-2016, 13:35
Jeżeli robisz RAW + JEPG tylko jpeg wyjdzie z filtrem ponieważ
RAW to zrzut danych z matrycy.

Ja na potrzeby nauki JPEGi mam czarno białe, żeby kontrolować ekspozycję a RAWki wołam już w kolorze.

sl011
15-02-2016, 14:22
Ja na potrzeby nauki JPEGi mam czarno białe, żeby kontrolować ekspozycję a RAWki wołam już w kolorze.
A w czym jest łatwiejsza kontrola ekspozycji jpega czarno-białego od kontroli ekspozycji jpega kolorowego?

GonzoG
15-02-2016, 14:27
Zdjęcie czano-białe to prawie jak zapis samej jasności. Łatwiej po takim stwierdzić poprawność ekspozycji, choć nie zawsze się to sprawdza.Niektóre tutki o wywoływaniu zdjęć radzą aby zdjęć saturację do ustawienia ekspozycji.

sl011
15-02-2016, 14:41
Miałem przeformułować moje ostatnie pytanie, ale już za późno.
Raczej chodziło mi o to, w czym jest łatwiejsze kontrolowanie ekspozycji rawa przy pomocy jpega czarno-białego od kontroli przy pomocy jpega kolorowego. Zwłaszcza, jeżeli nie do końca wiemy jak powstaje ten jpeg czarno-biały... A pewnie różne aparaty mogę mieć różne receptury na cz-b.
Np gdzieś czytałem, że wiele programów graficznych przekształca po prostu kanał zielony na luminancję. W takim obrazku informacja o pozostałych kanałach jest prawie zerowa. W aparatach może jest trochę inaczej, ale i tak nie za bardzo to widzę, żeby czarno-biały jpeg dał wiarygodną informację o ekspozycji.

conio
15-02-2016, 21:07
Nie chodzi mi o wywoływanie w aparacie, bo wszelkie "postprocessingi" to można wykonać dużo wygodniej na kompie. IMO sens (opluwanych) efektów w aparacie ma sens tylko wtedy gdy działa to tak, że mamy wszystkie elementy (taki WYSIWG): podgląd efektu w LV (co by widzieć jak działa efekt na żywca), zapis do JPG (to co nam się spodobało w LV dostajemy jako obrazek od razu i bez dodatkowej obróbki, prosto z puchy), a przy okazji RAWa (jeżeli JPG nam się nie spodobał to możemy później obrobić).
Precyzując więc, interesuje mnie które, body Nikona mają taką możliwość jak:
a) pokazywanie w trybie LV (na żywo) efektu zastosowania filtru,
b) zapisu tego co widzę w LV do JPG i jednocześnie RAWa/NEFa,
To z którego obecnie korzystam ma tylko (a), bez (b). Stąd ciekawi mnie czy Nikony (większość, wszystkie) tak mają?

GonzoG
15-02-2016, 21:15
a) ma chyba każdy Nikon
b) nie znajdziesz w żadnym aparacie, bez znaczenia na producenta. RAW to zapis danych z matrycy, to nie jest zdjęcie.

conio
15-02-2016, 23:27
@GonzoG, a od kiedy używasz filtrów efektowych w body ? :)
Co do punktu (b) to chodzi mi o *jednoczesny* zapis JPG (z efektem) i (niezmodyfikowanego, zrzut z matrycy) NEFa. Obecny mój Nikon po włączeniu efektów *nie zapisuje NEFów*. Nie ma ani możliwości ustawienia, wymuszenia, włączenia NEFa. We wszystkich innych trybach PASM zapisuje JPG + NEF. Po włączeniu efektów, zapisuje tylko i wyłącznie JPG.