PDA

Zobacz pełną wersję : Poszukuję programu do segregacji zdjęć

Endrju1
14-02-2016, 23:28
Witam, jak w temacie, otrzymałem do przesegregowania (po datach wykonania) bardzo dużą ilość zdjęć (odzyskane z uszkodzonego dysku, a więc nazwy i katalogi losowe, daty utworzenia bieżące, a modyfikacji nie pokrywają się z rzeczywistością) i poszukuję programu, który by potrafił z danych EXIF odczytać datę wykonania zdjęć i po układać je do katalogów miesiącami (dla każdego miesiąca inny katalog), zaś te latami (jeśli będzie taka możliwość), fajnie by było jak by jeszcze zmieniał nazwy na kolejne zgodnie z chronologią, ale to już nie jest niezbędne.
Mile widziane, jeśli program będzie darmowy, jednak jeśli będzie płatny (w rozsądnej cenie) również będzie przydatny.
Na razie jedyny pomysł jaki mi przyszedł do głowy, to za pomocą xnview po sortować zdjęcia i miesiąc po miesiącu układać je w katalogi.
Niestety praca dość żmudna, gdyż zdjęć jest ponad 300tyś z 8 lat (czyli niemal 100 miesięcy).

zoom2
14-02-2016, 23:44
kup sobie lightrooma i sobie uporzadkujesz.

2pompony
15-02-2016, 01:15
Total Commander + plugin czytający EXIFa. Zostaje ręcznie nadać nazwy katalogom i przerzucać do nich całe hektary zdjęć za jednym pociągnięciem. Mozan zmieniać nazwy zdjęciom, jak się chce, choć niekoniecznie...

vid3
15-02-2016, 01:28
Da się taki program zrobić.
Jak nic nie znajdziesz to się odezwij.

krispike
15-02-2016, 09:16
Adobe Bridge załatwi sprawę!

leon001
16-02-2016, 10:09
Chyba najlepszy jest Photo Mechanic ( http://www.camerabits.com/products/ ), bardzo duże możliwości i rozsądna cena - 150$. Używam go od 5 lat i nie zamienił bym na nic innego. Adobe Brigde nie dorasta mu do pięt niestety. Jedyną jego wadą jest to, że z obróbki można jedynie przykadrować zdjęcie, żeby rozjaśnić trzeba już korzystać z czegoś dodatkowego. Natomiast możliwości zmian nazwy, czy sposoby sortowania zdjęć ma rozwiązane do perfekcji, podobnie jak panel opisu zdjęć IPTC. Po prostu cudo! :)

KELT
16-02-2016, 11:57
Adobe Bridge załatwi sprawę!
Zgadzam sie.
Mozesz wziac trial na miesiac

Endrju1
16-02-2016, 23:30
Dzięki wielkie za podpowiedzi. W weekend zapewne spróbuję poleconych programów, zobaczę która opcja podpasuje mi najbardziej.

Endrju1
03-03-2016, 21:40
No niestety, w adobe bridge nie znalazłem opcji która umożliwiła by posortowanie.
Pobrałem demo lightroom, niestety mnogość opcji na ten moment nie ułatwiła znalezienie tego co chcę.

Borat1979
03-03-2016, 22:00
No niestety, w adobe bridge nie znalazłem opcji która umożliwiła by posortowanie.
Pobrałem demo lightroom, niestety mnogość opcji na ten moment nie ułatwiła znalezienie tego co chcę.

Odpalasz wybierasz z menu import (ctrl+shift+I), idziesz na browar a najlepiej kilka bo przy 300 tyś zdjęć to trochę potrwa wracasz i masz wszystko posegregowane.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://norbmaks.vot.pl/photos/screeshot/lr-library.png)

Endrju1
03-03-2016, 23:30
No dobra, niby wczytało wszystkie (wszystkie są na dysku ssd, więc wcale nie tak długo), ale co dalej, jak zrobić, aby fizycznie posegregowało je do folderów wg miesięcy?

Merde
04-03-2016, 12:06
Trochę więcej czary-mary, ale automatycznie i za darmo:

1. Tworzymy folder nazwany dla przykładu "odzyskane", kopiujemy do niego wszystkie pliki. Polecenie poniżej działa rekursywnie, więc struktura katalogu nie musi być płaska.
2. Do folderu nadrzędnego kopiujemy program exiftool.exe (do pobrania stąd: http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/exiftool-10.11.zip)
Na wszelki wypadek należy z nazwy usunąć ciąg (-k) /w archiwum mamy plik o nazwie exiftool(-k).exe/.
3. W folderze nadrzędnym dla "odzyskane" odpalamy konsolę (cmd.exe)
4. W konsoli robimy kopiuj-wklej poniższego kodu i zatwierdzamy enterem:

exiftool.exe -r -"Directory<DateTimeOriginal" -d %Y-%m-%d odzyskane

Merde
04-03-2016, 14:47
exiftool.exe -r -"Directory<DateTimeOriginal" -d %Y-%m-%d odzyskane

Jeszcze jedna uwaga, bo widzę że chcesz mieć to posegregowane miesiącami (bez dni).
Polecenie będzie miało postać:

exiftool.exe -r -"Directory<DateTimeOriginal" -d %Y-%m odzyskane

Nazwy katalogów będą miały postać: YYYY-MM.

PS: Koniecznie daj znać jak ci poszło :-)

Endrju1
04-03-2016, 14:56
Ok, zaraz znajdę chwilę, to wypróbuję.

Endrju1
04-03-2016, 17:56
Działa, choć niestety nie przeszukuje podkatalogów, ale popracuję aby wszystko było w jednym dużym folderze i myślę, że powinno się udać z tym uporać.

Merde
04-03-2016, 18:42
Działa, choć niestety nie przeszukuje podkatalogów

Przeszukuje wszystkie podkatalogi katalogu 'odzyskane', do tego służy przełącznik '-r'.

Endrju1
04-03-2016, 19:04
A widzisz...
Dopiero teraz dopatrzyłem, że w jednym katalogu są logi z odzyskiwania i dlatego zaczęło mi błędami rzucać.