Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon d5100 + Sigma 17-70 F2.8-4 DC MACRO OS HSM C - dystorsja

niuser
14-02-2016, 20:10
Witam,

jako początkujący fotoamator mam pytanie do osób, które mają już doświadczenie. Ostatnio kupiłem wymieniony w tytule obiektyw i zacząłem robić pierwsze zdjęcia. Pierwsze wrażenie pozytywne, ale przykrym doświadczeniem jest dystorsja beczkowa przy ogniskowej 17,mm (zrobiłem parę zdjęć na skrajnych ogniskowych, tj. 17mm i 70 mm). Czy to normalne, czy da się to jakość skorygować?
Niestety programy nikonowskie tj. View NX-i i Capture NX-D takiej opcji nie dają. Zainstalowałem też ostatnio RawTherapee, ale i tam takiej opcji nie znajduję (jestem kompletnym amatorem, więc nie chcę wydawać pieniędzy na jakieś programy, z których i tak bym nie korzystał poza taką prostą korekcją).

Będę wdzięczny za pomocne wskazówki

_DsP_
14-02-2016, 21:48
Z automatu korekcję dostaniesz w LR i DxO OP gdzie dostępne są profile sprzętowe. Rawtherapee wydawało mi się, że taka korektę ma możliwą ale tylko manualną.

GonzoG
15-02-2016, 03:01
Aparaty i soft Nikona mają korektę dystorsji tylko dla obiektywów Nikona.
A robiąc w JPEGach, to nawet w LR możesz nie znaleźć profili do korekty, bo dla JPEGów tylko nieliczne obiektywy są dostępne.

Niestety takie są minusy obiektywów firm trzecich.