PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Archipelag na Morzu Norweskim - część 4.

Hoobie
14-02-2016, 16:17
Witajcie :)!

Zapraszam raz jeszcze... a co!!
Kilka kolorowych landszaftów z koła podbiegunowego w moim obiektywie :D.

Wszelkie komentarze mile widziane ;).

* 1 *

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/52875289/Hosting/nikoniarze/_DSC0650A-2_1000.jpg)

* 2 *

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/52875289/Hosting/nikoniarze/_DSC1175A-2b_1000.jpg)

* 3 *

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/52875289/Hosting/nikoniarze/_DSC1995_1000.jpg)

* 4 *

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/52875289/Hosting/nikoniarze/_DSC2048-2_1000.jpg)

Dziękuję i pozdrawiam :)!

basket
14-02-2016, 17:48
Orzesz w mordę:-) Śliny nie mogłem przełknąć ja zobaczyłem te foty :-) Jedynka ma cudowne światło, ale dwójka za kolory i przepiękny pierwszy plan IMHO wygrywa :-) Czaderskie foty!!!

maniak666
14-02-2016, 17:51
3,3 i jeszcze raz 3. 4 mi nie pasi, ale ja stalowej wełny nie lubię...

wolnyslimak
14-02-2016, 17:57
Czy to są Lofoty? Wszystkie kadry wspaniałe, ciężko wskazać faworyta. Może 1-ka, może 2-ka? Mnie jednak ciekawi 4-ka. Wykonanie i pomysł rewelacyjne, a zarazem zastanawiające. Rozumiem, że kolega macha czymś co rzuca iskry i jest na sznurku czy łańcuchu. Ale dlaczego jest na tyle ostry? Przecież to czas sądzę około 20sec, a On jest w ciągłym i dość dynamicznym ruchu. Aż tak potrafił nieruchomo ustać tan czas? Rewelacja.

Greg81
14-02-2016, 18:04
Większe wersje mile widziane, ciekawie kadrowane szczególnie 1 i 2 nie mam zastrzeżeń pozostaje tylko pogratulować pomysłu i wykonania.

notdot
14-02-2016, 18:54
4 to inny klimat ale 1,2,3 to po prostu gwarantowany opad szczęki, świetnie kadrowo, genialne światła i cienie. Duży plus i zazdroszczę, i podziwiam.

sufenta
14-02-2016, 19:17
Wszystkie ladne, ale najbardziej podoba mi sie 3. Ludzika na 1. JA bym wystemplowal a 4. do setu nie pasuje moim zdaniem. congrats! P.S. moze troche za ciemno wszedzie, choc gdyby bylo jasniej to inny klimat by powstal a wiec inne zdjecia... gratuluje raz jeszcze.

Lulek
14-02-2016, 19:39
Dla mnie kadrowo i kolorystycznie cały set jest bezbłędny. Jedynka z doskonałym pierwszym planem, niebem i kolorami. Tylko ludzika bym się pozbył. Dwójka wymiata. Jęzor na pierwszym planie, kamienie z fajną fakturą no i kolory, kolory i jeszcze raz kolory. Bajka!! Trójka super, tylko brakuje mi czegoś na dole kadru, ale obstawiam tu już inną ogniskową niż na dwóch pierwszych kadrach. Czwórka przyjemna, kadrowo fajnie, ale zdjęcie odbiega klimatem od pozostałych, co nie znaczy, że jest gorsze od pozostałych trzech.

Pyzik
14-02-2016, 19:48
IMHO dwójka wyraźnie się wybija i to nawet nie tyle dzięki swojej rewelacyjnej spójności barwnej, tworzonej przez chłodną dominantę, a raczej z uwagi na zaskakującą, bo niespotykaną kolorystykę poszczególnych elementów tworzących kompozycję.

miroko
14-02-2016, 19:52
1
najbardziej zwraca moją uwagę pomarańczowe światło na wzgórzu.
Chętnie zobaczyłbym jakieś zbliżenie na tą górę w dokładnie tym samym momencie, tylko pewnie nie było nawet czasu by zmieniać obiektyw :)

2
bardzo podoba mi się kolorystycznie, taka szaruga wygląda super.
i ta krystaliczna woda na pierwszym planie
zdecydowanie najlepsze foto z zestawu w mojej opinii

3
fotka może się podobać ale mi jakoś nie podchodzi, jakoś nudno jak dla mnie mimo świetnych kolorów

4
najważniejsze by się świetnie bawić

Zahir
14-02-2016, 20:20
wszystkie świetne, a trójką nierealnie piękna :) Podziwiam

Radek_1
14-02-2016, 21:28
Odjechane ladszafty. Po prostu cacuszka! Połączenie wody zatrzymanej ze stojącą na PP na dwójce to nie lada pomysł godny szczególnego podkreślenia. Kolorystyka obłędna.

Dho'ine
14-02-2016, 21:59
Nie wiem jak Ty to robisz ale te kolory to absolutne mistrzostwo jak dla mnie.

Lulek
14-02-2016, 22:14
Ja mam jeszcze pytanie do autora, oczywiście jeśli to nie tajemnica. Jaką puchą zostały wykonane powyższe zdjęcia??

sokół wędrowny
14-02-2016, 23:55
Wow :-) 3 ze względu na powalający miękki i jednorodny pastel ... byłeś kolego w niesamowitym miejscu ... pozdrawiam i światła życzę :-)

Nikonozaur
15-02-2016, 02:05
Pięknie Hubercie, na wszystkie bardzo dobrze się patrzy. Pozdro. :)

G-creative
15-02-2016, 20:03
Świetny zestaw, takie zdjęcia zawsze ogląda się z wielką przyjemnością! Kapitalna robota!

tomgol
15-02-2016, 20:53
Super set. Wszystkie się podobają. Zazdroszczę miejscówek.

krunz
15-02-2016, 21:59
Zdjęcia jak zwykle sprawiają ogromną frajdę z oglądania. Kolor, dbałość o szczegóły, jakość, kadr to jak dla mnie światowy poziom. Te zdjęcia można bez problemu poznać wśród innych. Mają swój styl. Swoją drogą czy prowadzisz może warsztaty z obróbki azaliż jakieś poradniki etc?

QubaKpl
16-02-2016, 10:48
Mistrzostwo ! Jest tylko 5 gości którzy mają tak wspaniałe fotografie z Norwegii m.in Ty, Paweł Kucharski, Daniel Kordan, Stian Klo oraz Raymon Hoffmann. Każdy detal dopracowany w 100% okraszony pięknym światłem. Czapki z głów :)

sebastian78
16-02-2016, 15:05
Cały secik miodzio :)

Hoobie
16-02-2016, 19:51
Cieszy mnie to, że każdy znalazł tutaj coś dla siebie :).
Dziękuję wszystkim z osobna za miłe słowa!

(...)
4
najważniejsze by się świetnie bawić
Zaczynam od tego cytatu, bo bardzo lubię takie właśnie, zdrowe podejście do tematu fotografowania :D. Bez względu czy to krajobraz, portret czy inna dziedzina.
Rzadko się to pisze i jeszcze rzadziej mówi, dlatego tym bardziej dziękuję ;).

Czy to są Lofoty? (...) Rozumiem, że kolega macha czymś co rzuca iskry i jest na sznurku czy łańcuchu. Ale dlaczego jest na tyle ostry? Przecież to czas sądzę około 20sec, a On jest w ciągłym i dość dynamicznym ruchu. Aż tak potrafił nieruchomo ustać tan czas? Rewelacja.
Tak, to są Lofoty :).
Zdjęcie, o którym piszesz powstało przy użyciu stalowej wełny. Podpalona i wprowadzona w ruch, spala się w mniej więcej 30 sekund. Ostrość, zawsze przy tego typu ujęciach, ustawiam na osobę odpowiedzialną za kręcenie (tutaj, podobnie jak w innych odsłonach tego typu [portfolio], stałem, blisko 30s, nieruchomo na tyle, ile potrafiłem;)), dzięki temu cały efekt jest tak dobrze widoczny :).

(...) Ludzika na 1. JA bym wystemplowal a 4. do setu nie pasuje moim zdaniem. congrats! P.S. moze troche za ciemno wszedzie, choc gdyby bylo jasniej to inny klimat by powstal a wiec inne zdjecia... gratuluje raz jeszcze.
Ludzika zostawiłem celowo, gdyż nadaje on trochę innego wymiaru całemu ujęciu. Pozwala oglądającemu na wyobrażenie sobie jak "obszerne" jest to miejsce ;).
Lubię klimatyczne ujęcia, tak właśnie "ciemnawe", taki właśnie obieram kierunek w moich pracach.

Ja mam jeszcze pytanie do autora, oczywiście jeśli to nie tajemnica. Jaką puchą zostały wykonane powyższe zdjęcia??
Oczywiście, że to żadna tajemnica ;).
Cały pobyt towarzyszył mi wierny i niezawodny D700 :D!

(...) Swoją drogą czy prowadzisz może warsztaty z obróbki azaliż jakieś poradniki etc?
Nic z tych rzeczy, niemniej jeśli ktoś jest zainteresowany to pisze do mnie priva i tam detale ustalam detale :).

Mistrzostwo ! Jest tylko 5 gości którzy mają tak wspaniałe fotografie z Norwegii m.in Ty, Paweł Kucharski, Daniel Kordan, Stian Klo oraz Raymon Hoffmann. Każdy detal dopracowany w 100% okraszony pięknym światłem. Czapki z głów :)
Miło mi to słyszeć, niemniej do niektórych, ww panów, jeszcze sporo mi brakuje i mogę się od nich uczyć i doskonalić umiejętności ;).
Fajnie, że się podoba!

Pozdrawiam serdecznie :).

biegly
17-02-2016, 19:19
Cóż tu pisać, jak zawsze człowiek goni i goni a tu tylko kurz - jednak kiedyś dogoni lub nas nie doganiet ;)
Tak jakoś mi się*:P
Pozazdrościć można wielu rzeczy i tak trzymaj !!

Sebastianito
18-02-2016, 22:33
Bardzo to wszystko plastyczne w kolorze jak i w kadrze... podoba się, ale jednak to nie moja bajka.

loki_p
20-02-2016, 22:52
Eleganckie!
Duuuży plus za 4 :)