Zobacz pełną wersję : luksomierz tanią alternatywą dla światłomierza ?
No właśnie, czy luksomierz jako bieda alternatywa dla światłomierza zda egzamin, czy szkoda wydawać nawet te 80-90zł i nie dziadować jak nie stać na konkretny światłomierz za 7-8x tyle kasy ?
Ktoś używa tego ?
No właśnie, czy luksomierz jako bieda alternatywa dla światłomierza zda egzamin, czy szkoda wydawać nawet te 80-90zł i nie dziadować jak nie stać na konkretny światłomierz za 7-8x tyle kasy ?
Ktoś używa tego ?
szkoda wydawac kasy.
masz bezplatne aps dla komorek zamieniajace ja w swiatlomierz lub luksomierz . dziala to calkiem niezle.
mozna uzyc obiektywu zdjeciowego i zmieniac pole pomiarowe , obserwujac je na monitorze. zaden swiatlomierz tego nie daje jak do tej pory.
Mozna tez uzyc do pomiaru czujnika jasnosci oswietlenia ogolnego w komorce i zmierzysz jasnosc swiatla otoczenia .
dokladnosc - trzeba sprawdzic jak bedzie w przypadku konkretnej komorki , ale dziala to niezle .
mozna sie pobawic , a potem ochota przechodzi i wraca sie do swiatlomierza aparatu czyli pomiaru wewnetrznego , o czym marzyli onegdaj posiadacze swiatlomierzy zewnetrznych.
2pompony
14-02-2016, 15:17
No właśnie, czy luksomierz jako bieda alternatywa dla światłomierza zda egzamin
To zależy co chcesz mierzyć i jakim sposobem. I jaki światłomierz chcesz zastępować.
Mierzący światło błyskowe? Taki do światła padającego, czy może taki popularny do mierzenia światła odbitego? A co z wyskalowaniem? W jakich jednostkach poda Ci pomiar i jak je przeliczysz na EV, czas czy przysłonę? Ma odpowiednio wyskalowane ASA/ISO do ustawienia taki luksomierz? Wydaje się, że więcej z tym będzie zamieszania, niż pożytku.
Z drugiej strony jak robisz analogami (mnie się czasem, choć rzadko zdarza dla zabawy), a masz body ze słabym, źle skalibrowanym ze względu na inną baterię czy popsutym światłomierzem, lepsze cokolwiek niż nic, jeśli nie jesteś w stanie stwierdzić na oko. A przecież są body w ogóle bez żadnego światłomierza, co dziś wydaje się dziwne, ale kiedyś było normą...
Co zaś do cen, Norwood Director (ikona światłomierzy jak garbus w motoryzacji, nota bene też o bardzo charakterystycznym kształcie) kupiony swego czasu na ebayu za jakieś 20 dolarów w tzw. normalnych warunkach spisuje mi się znakomicie, nie przekłamując pomiaru pomimo swoich czterdziestu czy iluś lat. A ponieważ mierzy światło padające a nie odbite, nei potrzeba żadnych obiektywów czy innych urządzeń celowniczych. No i na krakowskim Kazimierzu późnym wieczorkiem można na niego wyrywać laski spragnione kariery w showbizie. :)
Reasumując - rozważ do jakich celów taka zamiana by Ci była potrzebna i weź pod uwagę plusy i minusy, bo podobnie (choć z innych powodów) jak Nican też uważam, że więcej z tym będzie zamieszania, niż rzeczywistego pożytku.
No tak zgadza się, zamieszania bardzo dużo, zresztą nie brałem pod uwagę że przecież błysku mi taki luksomierz nie odnotuje raczej.
Pomiar przydaje się gdy np jest już dobrze oświetlone tło, a dochodzą kolejne lampy i tło zaczyna się przepalać co wymusza kolejne zmiany, ogólnie pomiar przy pracy z wieloma lampami byłby fajny, tylko że faktycznie nie z luksomierzem :(
No tak zgadza się, zamieszania bardzo dużo, zresztą nie brałem pod uwagę że przecież błysku mi taki luksomierz nie odnotuje raczej.
Pomiar przydaje się gdy np jest już dobrze oświetlone tło, a dochodzą kolejne lampy i tło zaczyna się przepalać co wymusza kolejne zmiany, ogólnie pomiar przy pracy z wieloma lampami byłby fajny, tylko że faktycznie nie z luksomierzem :(
sa znakomite swiatomierze dla komorek
zdumiewakjace co one moga liczyc - sredniu z wielu pomiarow , zakres tonalny itp itd.
tyle ze w cyfrze swiatlomierz w studio w zasadzie jest malo przydatny - robisz zdjecie , podgladazz wynik i albo otwierasz , albo domykasz przyslone.
zanim wyjmierz swiatlomierz z torby . mozesz sprawdzic w aparacie.
z tym, ze te swiatlomierze w komorkach nie mierza blysku , ale do usredniania wynikow , dokladnych pomiarow spot , pomiaru zakresu tonalnego sceny , pomiaru swiatla padajacego znakomicie sie nadaja - na pewno w celach dydaktycznych , po to zeby sie upewnic , ze swiatlomierz nie jest wiecej konieczny i uzyskujemy rownie dobry wynik bez niego. Mozna nim sprawdzic jesli potrzeba dokladnie kontrast oswietlenia sceny - czy miesci sie w zakresie tonalnym matrycy.