PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Czarno - Białe 5

waldek
13-02-2016, 01:16
1.

http://s23.postimg.org/5gw78e76z/2015_07_09_kasprowy_079_copy_2.jpg
źródło (http://postimage.org/)

maniak666
13-02-2016, 05:55
Tytuł co innego mówi. Szaro-Bure. Nie Czarno-Białe.

waldek
13-02-2016, 15:12
Miło przeczytać z rana dowcipny komentarz. :o

2pompony
13-02-2016, 16:55
Komentarz istotnie jest dowcipny, chociaż nie próbowałbym obracać go w dowcip, a raczej spróbowałbym wyciągnąć z tego jakieś wnioski.

Od jakiegoś czasu pokazujesz zdjęćia uparcie robione na czarno-białe, co jest o tyle chwalebne, ze ćwiczenie czyni mistrza... Niestety z równym uporem nie reagujesz na uwagi jakie padają, a mianowicie, że konwersja jest - chciałbym być możliwie delikatny - mocno umiarkowana. Po drugie zdajesz się robić zdjęćia czarnobiałe (a przynajmniej ja to tak odbieram) obojętne, czy potrzeba, czy nie, niejako niezależnie od okoliczności, jak leci, wszystkie. Czy to mniej lub bardziej uliczne, czy to architektura, czy to landszafty...

Na przykład to powyższe zdjęcie ma wszelkie cechy, żeby być przynajmniej interesujące: kadr nienajgorszy, ludzkie sylwetki mikroskopijne na tle majestatu gór, krzyżujące się wyraźne szlaki, potencjalnie ciekawa architektura na szczycie - a wszystko to podane w kompletnie nieciekawej, 'bezświetlnej', szarawej formie. Moim zdaniem sam sobie niszczysz te zdjęćia, bo bez wątpienia niefachowa (lub nieciekawa) konwersja do b&w potrafi potencjalnie interesujące zdjęcie popsuć.

Po drugie, jak już robisz taką 'sztukę dla sztuki; (nie w sensie pejoratywnym, tylko w takim, że robisz białoczarny obrazek tak-czy-tak) - ja bym przysiadł i starał się zrobić taka konwersję, która zdjęćiu raczej jakichś walorów doda, niż odejmie. Słowem, żeby ta konwersja zamiast popsuć, dodawałą coś ekstra od siebie.

No ale w końcu każdy sobie sam robi jak lubi i umie.

Archibald6803
15-02-2016, 10:25
Przedmówca ma dużo racji.
MZ tu się aż prosi o kolor.

waldek
15-02-2016, 11:25
...MZ tu się aż prosi o kolor.

Przyjmuję do wiadomości.
Chciałem sprawdzić czy taki krajobraz dobrze wygląda po konwersji.
Rozumiem, że mnie się nie udało.

maniak666
15-02-2016, 15:19
Miło przeczytać z rana dowcipny komentarz. :o
Dowcipne to było okreslenie "z rana" mając na uwadze godzinę wpisu.

Przyjmuję do wiadomości.
Chciałem sprawdzić czy taki krajobraz dobrze wygląda po konwersji.
Rozumiem, że mnie się nie udało.

Zapewne mógłby dobrze wyglądać. Tylko że po konwersji do BW a nie Dirty Grey. O czym wspomniałem Ci w swoim pierwszym poscie. Wolałes odbić piłeczkę, a nie uważnie wczytać się we wpis. Po takich akcjach często odechciewa się cokolwiek komentować. Patrząc na ruch na Forum, sądzę że nie tylko ja tak mam...