Zobacz pełną wersję : Przeostrzony podgląd w Ps
Witam
Mam taki problemik z Ps, że wczytane zdjęcie pokazuje z dziwnym efektem przeostrzenia + coś jak szum. Im bardziej w przeszłości odszumiałem i wyostrzałem zdjęcie tym efekt jest bardziej widoczny. Jeśli poobramiam i zapisze, to zapisuje się normalny obraz bez tego badziewia. W różnych pluginach ze swoim podglądem nie ma tego efektu. Wiecie co to może być? Coś sobie nieświadomie włączyłem? Wersja to subskrybowany CC. Niżej screen:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://naforum.zapodaj.net/6a7a647b705f.jpg.html)
Zobacz w ustawieniach, czy nie masz przypadkiem włączonego wsparcia karty graficznej. Jeśli masz, wyłącz i wypróbuj po restarcie PSa.
Skalowanie zdjęcia mogą tak wyglądać. Poprawnie będą wyglądać tylko przy 100% powiększeniu.
GonzoG Jeszcze tydzień temu wszystko było ok, ten problem pojawił się ostatnio.
kkokosz Chodzi Ci o Edycja>preferencje>wydajność>ustawienie procesora graficznego ? Tylko coś takiego znalazłem, opcja "użyj procesora graficznego" była wyłączona. Gdy ją włączam po resecie Ps dużo szybciej się odpala i chodzi, ale tylko przez pare sekund, później się zwiesza i wyświetla, że ma jakiś zgrzyt z grafiką i informuje o wyłączeniu rozszerzeń korzystających z karty. Przypomniałem sobie, że pierwszy raz widziałem to okno z tydzień temu (mniej więcej wtedy gdy zaczął się problem z ziarnem więc pewnie to ma jakiś związek. Ps doradził mi w okienku z błędem zainstalować najnowsze sterowniki karty graficznej, ściągnąłem je ze strony amd i po restarcie zobaczyłem tylko czarny ekran, komp normalnie wystartował, ale monitor nie reagował. Musiałem w trybie awaryjnym przywracać stary punkt, po tym monitor chodzi jak wcześniej, ale z Photoshopem wróciłem do punktu wyjścia.. Już nie mam pojęcia jak można sprawdzić gdzie jest problem, a z tym syfem na ekranie ciężko jest pracować...
Hmm... jak w poprzednim kompie miałem kartę grafiki ATI (AMD), to z PSem miałem problemy (nie było takich w grach czy innych programach). Zasadniczo wsparcie karty graficznej działało, tylko od czasu do czasu pojawiały się artefakty (podobne do tych Twoich). Też instalowałem nowe sterowniki od Radeona, ale średnio pomagało, a na forum Adobe było napisane, że winą za problemy należy obarczać tylko i wyłącznie ATI (AMD), bo nie pisze zgodnych sterowników...
Na "szczęście" komp mi padł, a do nowego wziąłem sobie już nVidię, gdzie problemów nie mam wcale (a dodatkowo Machinery HDR zaczął mi korzystać ze wsparcia grafiki). Niestety, nie mam żadnego pomysłu, co mogłoby Ci pomóc :( Ja próbowałem przywrócić sterownik systemowy (w Viście jeszcze) i wtedy wsparcie w Photoshopie się w ogóle wyłączało (i wręcz wyszarzało - program nie rozpoznawał karty), ale dało się pracować bez tego (i gry też jakoś chodziły bez problemu). Możesz w akcie desperacji wypróbować.
Jak dobrze pójdzie to za dwa miechy zmienię kompa, do tej pory najwyżej więcej pracy spadnie na ACRa, odkąd ma korekcje punktów sporo można na nim zdziałać ;) Miałem wrzucić Radeona do nowego komputera ale widzę, że będę musiał rozważyć zakup Geforce'a... Dzięki za odpowiedzi :)