PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z lampą YM565EX (nie błyska)

Gert
11-02-2016, 18:22
Witam, to mój pierwszy post na tym forum i z góry przepraszam za jakiekolwiek niezgodności.

Zakupiłem niedawno (około 2 tygodnie temu) Lampę Yongnuo 565 EX, jest to mój pierwszy bliższy kontakt z lampą błyskową.
Zostałem poproszony przez bliską osobę o porobienie zdjęć na urodzinach, zabrałem więc mojego Nikona D5200 razem z lampą. Wszystko było pięknie, zdjęcia z tą lampą są o niebo lepsze od tych, które robiłem wcześniej z lampą wbudowaną. Niestety w połowie "imprezy" lampa przestała błyskać, sam nie wiem, może coś przestawiłem w ustawieniach, które nie są w ogóle opisane w instrukcji lampy. Podczas robienia zdjęć "pilot" świeci się na czerwono i dioda niżej również, sygnał dźwiękowy to podwójny sygnał dźwiękowy oraz trzeci dłuższy, który oznacza przegrzanie/za mało mocy. Stwierdziłem, że jak wrócę do domu to naładuje akumulatory (Panasonic Eneloop) i będzie wszystko dobrze... Niestety moje oczekiwania były błędne, ponieważ lampa nadal nie błyska. Próbowałem przestawiać różne opcje przez "Fn", ale nadal to samo. Dodam jeszcze, że po naciśnięciu przycisku do próbnego błyśnięcia lampa nie błyska. Prosiłbym o rady, ponieważ jestem świeży w temacie lamp i nie wiem czy to tylko drobny problem z ustawieniami, czy muszę odesłać lampę do sklepu, w którym została zakupiona. Pozdrawiam

r_m
11-02-2016, 18:54
sygnał dźwiękowy to podwójny sygnał dźwiękowy oraz trzeci dłuższy, który oznacza przegrzanie/za mało mocy.
(...)
po naciśnięciu przycisku do próbnego błyśnięcia lampa nie błyska.

Jeśli lampa nie błyska po naciśnięciu przycisku do wyzwalania błysku, to jest uszkodzona. Sugeruję odesłanie do sprzedawcy ale nie "na gwarancję", tylko "z reklamacji" (to nie to samo) http://www.prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/